Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Θάνατος είναι οι κάργιες

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του λόγω αδυναμίας να εκπληρώσει τον ετήσιο προγραμματισμό του απέναντι στους κινηματογραφιστές δημιουργούς. Σε μία ελπιδοφόρα περίοδο για το ελληνικό σινεμά, το κέντρο κινηματογράφου κατεβάζει τα κεπέγκια γιατί ο υπουργός Μισέλ, που έγινε ρεντίκολο με τις ιπτάμενες ποδοσφαιρικές περατζάδες του ανά την Ευρώπη, δεν τηρεί τις εξαγγελίες του για τη χρηματοδότηση, αφήνοντας το κέντρο κινηματογράφου άφραγκο τους τελευταίους έξι μήνες.
Η απουσία κεντρικής πολιτικής για τον κινηματογράφο είναι γνωστή. Όπως είναι επίσης δεδομένη και διαχρονική, τα τελευταία χρόνια, η παντελής άγνοια των πολιτικών προισταμένων του ΥΠΠΟ για το σινεμά. Όμως η εγκληματική αδιαφορία, η σκόπιμη υπονόμευση του σινεμά και τα άθλια ψεύδη είναι ασυγχώρητα. Λαγούς με πετραχήλια έταζε ο μόλις ενός μηνός γαλλοθρεμμένος υπουργός στους αφελείς ιθαγενείς, στο περσινό φεστιβάλ κινηματογράφου τον Νοέμβριο, στην Θεσσαλονίκη. Τι νέο νόμο για το σινεμά, τι υποσχέσεις για το 1,5 % του τζίρου των τηλεοπτικών καναλιών που είναι υποχρεωμένα να αποδίδουν στην ελληνική κινηματογραφία, τι θεσμοθέτηση οργάνων και δομών. Και να, τα τσάρλεστον και οι εναγκαλισμοί με την Δήμητρα Ματσούκα στο Σάρκ. Όλα αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός που εξατμίστηκε στους διαδρόμους του υπουργείου και στα κονδύλια που φαγώθηκαν με στυλ τριανταπεντάχρονης και άλλων πολιτιστικών "κιουρέιτορς", που μετέτρεψαν τον προηγούμενο γενικό γραμματέα σε σπάιντερμαν στους ακάλυπτους του Κολωνακίου. Το ότι φθάσαμε στο σημείο να αναπολούμε τις ημέρες κινηματογραφίας του Τατούλη στο ΥΠΠΟ είναι ένας μέγιστος πολιτιστικός άθλος των Λιαποβουλγαράκηδων.

Την ίδια στιγμή ο μοναδικός νομάρχης - Ζορό ακυρώνει το φετινό φεστιβάλ της μονής Λαζαριστών στην Θεσσαλονίκη γιατί το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν μπορεί να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του ύψους τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ. Δηλαδή όσο ένα τιμολόγιο της οικοσυσκευής Ζίμενς ενός νιόπαντρου σοβαρού πολιτικού και πρώην υπουργού. Και ως γνωστόν το καλλίτερο φάρμακο για τον πονοκέφαλο είναι ο αποκεφαλισμός. Σιγά μην ασχολείται ολόκληρος Ζορό με τους ψευτοκουλτουριάρηδες και τις εκδηλώσεις τους. Αυτός ετοιμάζεται για τον μέγα πολιτιστικό Αύγουστο των καλλιστείων στην Χαλκιδική και στην Παναγία Σουμελά, στο μέγα πανοήρ.

Και αντί να δοθεί η λύση με την άμεση εγκατάσταση του Χριστοφοράκου ως υπουργού πολιτισμού, του Κορωνιά ως γενικού γραμματέα και της Ζίμενς ως επίσημου χορηγού του ΚΘΒΕ, σηματοδοτώντας επιτέλους μία ποιοτική στροφή στο πολιτιστικό προιόν, η τρισκατάρατη διοίκηση αναζητά λύσεις στον κρατικό προυπολογισμό και στον Αλογοσκούφη. Για δαύτους τελικά αλλού σέρνει τ' άλογο και κατ' αλλού κουνά ο σκούφος. Άμα ήταν να ξεπουλήσουν κανένα δημόσιο οργανισμό θα έβρισκαν τις λύσεις στο άψε σβήσε. Για το κρατικό θέατρο και το ελληνικό σινεμά προφανώς χέστηκαν με το συμπάθιο, στερώντας τους πετυχημένους μάνατζερς από τον ελληνικό πολιτισμό.


Η φωτογραφία είναι από την παράσταση "βατρα-χ" και απεικονίζει την Δήμητρα Ματσούκα με τις υπουργικές εξαγγελίες για το σινεμά.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

My name is Zorba

Το όνομα Ζορμπάς είναι από τα διασημότερα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό είναι συνώνυμο του Έλληνας. Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", το 1964 από τον Μιχάλη Κακογιάννη με την αμερικανική ταινία Zorba the Greek άνοιξε τις πύλες της Ελλάδας στον τουρισμό τοποθετώντας την χώρα σαν τουριστικό προορισμό.

Η ερμηνεία του Άντονυ Κουήν στο ρόλο του Ζορμπά, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με το τεράστιας πλέον αναγνωρισιμότητας συρτάκι - κι ας λένε πικρόχολα οι γνώστες της κρητικής μουσικής ότι η μουσική ήταν ο συρτός του Κουτσουρέλη - αλλά και τα τρία όσκαρ που κέρδισε η ταινία, φωτογραφίας στον Ουόλτερ Λάσσαλι, σκηνικών στον Βασίλη Φωτόπουλο και δεύτερου γυναικείου ρόλου στην Λίλα Κέντροβα για το ρόλο της ως μαντάμ Ορτάνς δημιούργησαν ένα μύθο γύρω από την ταινία που καλά κρατεί περίπου πέντε δεκαετίες τώρα. Ο αδικημένος ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας στον οποίο η ακαδημία αρνήθηκε να δώσει το βραβείο υποστηρικτικού ρόλου λόγω της ανύπαρκτης προηγούμενης θητείας του στο σινεμά. Σπουδαίες ήταν οι ερμηνείες από τον Άλαν Μπέητς και την Ειρήνη Παπά. H ταινία έγραψε συνολικά 16 υποψηφιότητες.

Έτσι γέμισε η Ελλάδα από "Zorba rooms to let" , "Zorba greek mousaka" , "Zorba cafe" σε τέτοιο βαθμό που ο πραγματικός Ζορμπάς, ο ήρωας του βιβλίου, ο δύστροπος μιναδόρος της φωτογραφίας Γιώργης (και όχι Αλέξης) θα τους έπαιρνε στο κυνήγι όλους αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν το όνομά του με τέτοιο τρόπο. Εδώ θα μου πείτε έκαναν τον Καζαντζάκη βαπόρι και αεροδρόμιο, στον Ζορμπά των τριών Όσκαρ θα κόλλαγαν, οι νεοέλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού...

Ο Γιώργης Ζορμπάς υπήρξε συνεργός του Νίκου Καζαντζάκη στην αποτυχημένη επιχειρηματική προσπάθειά να λειτουργήσουν λατομείο εξόρυξης λιγνίτη στην Πραστοβά, στην Μάνη. Γεννήθηκε στον Κολινδρό γύρω στα 1867 και έζησε στο Καταφύγι Κοζάνης. Υπήρξε τρομερή μποέμ προσωπικότητα, που εργάστηκε σαν μιναδόρος (μεταλλωρύχος) στη γαλλική εταιρεία στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Εκεί παντρεύτηκε την κόρη του πρωτοεπιστάτη και έκανε μαζί της οκτώ παιδιά. Όμως ο ξαφνικός θάνατος της γυναίκας του και η άναρχη φύση του, τον έφεραν το 1915 στο Άγιο Όρος όπου γνωρίστηκε με τον Καζαντζάκη τον καιρό των αναζητήσεων του μεγάλου κρητικού στο Όρος.

Στη σύντομη γνωριμία του με τον πενηντάρη Γιώργη Ζορμπά ο νεαρός Καζαντζάκης θα γοητευθεί και θα εμπνευστεί τη συγγραφή του μυθιστορήματος το 1943, που θα τον κάνει παγκόσμια γνωστό και θα τον οδηγήσει στις λεωφόρους της δόξας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου "ο αληθινός Ζορμπάς" Γιώργος Αναπλιώτης γράφει για τον Γιώργη Ζορμπά "... είναι ο άνθρωπος ο θρεμμένος από την αλήτικη ζωή, ο κοσμογυρισμένος με το χρυσό όνειρο της περιπλάνησης, ο πρωτόγονος υπεράνθρωπος, ο δαιμόνιος, ο ακόρεστος γυναικάς, ο . . . ανεξάντλητος".
Ο Γιώργης Ζορμπάς αναζήτησε την τύχη του στην Σερβία όπου ξαναπαντρεύτηκε και πέθανε στα ...Σκόπια το 1942.

Η πολύ πετυχημένη ενσάρκωση του ρόλου του Ζορμπά από τον Άντονυ Κουήν στην ταινία του Κακογιάννη, θα δώσει στον Ζορμπά την φήμη του αιώνιου αλήτη και μποέμ τύπου. Όμως το πνεύμα του Ζορμπά αντέχει στον Σταυρό στο Ακρωτήρι στα Χανιά, που γυρίστηκε η ταινία. Ο Ουόλτερ Λάσσαλι ζει μόνιμα πλέον εκεί και το αγαλματίδιο του όσκαρ που κέρδισε κοσμεί την ταβέρνα στην παραλία!!!

Η σπηλιά του Λερά πάνω από τον κόλπο του Σταυρού που στήθηκε το σκηνικό του λατομείου, υπήρξε μινωικό ιερό σπήλαιο και πανάρχαιος τόπος λατρείας. Ακόμα ακούς στην περιοχή ψίθυρους για το σκόπιμο στήσιμο του σκηνικού για να φυγαδευτούν οι αρχαιότητες της λαθρανασκαφής από το σπήλαιο του Λερά...

Στις μέρες μας ένας άλλος Γεώργιος Ζορμπάς συγκλονίζει το πανελλήνιο. Αντιδιαμετρικά αντίθετος με τον ήρωα του Καζαντζάκη. Ο αυστηρός και άτεγκτος πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόεδρος της "ανεξάρτητης αρχής καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες" αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, αφού πέρυσι προκάλεσε πρόωρες εκλογές εν μέσω θέρους και πυρός προκειμένου να θαφτεί το γνωστό πόρισμα του για τα δομημένα ομόλογα που τα 'χωνε στην κυβέρνηση και στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τελικά το έβαλε στο αρχείο ο ειδικός εφέτης ανακριτής που ορίστηκε για να ...διερευνήσει την υπόθεση. Προηγουμένως του έσουρνε το Πασόκ τα μύρια όσα για τον ρόλο του ως οργάνου της κυβέρνησης για το κουκούλωμα των σκανδάλων. Χθες το βράδυ στο Μεγκα ο Αλογοσκούφης τον αποτελείωσε, λοιδορώντας τον με τρόπο ιταμό. Το μόνο που δεν θέλουν είναι έναν Ζορμπά να ανακατεύεται στην λάσπη των σκανδάλων όταν οι υποθέσεις οδηγούνται στο γνωστό...νεκροταφείο της κάθαρσης.

Ένα είναι βέβαιο. Οι Ζορμπάδες, είτε ως περιπλανώμενοι αλητόβιοι είτε ως άτεγκτοι κρατικοί λειτουργοί δεν χωράνε σε τούτο τον τόπο. Μαθαίνω ότι ο έντιμος τέως εισαγγελέας μεταναστεύει στην Αλβανία.

Κυριακή 13 Ιουλίου 2008

Σ' Ευχαριστώ Ω Εταιρεία

Βυθισμένος στην αναπαυτική πολυθρόνα του μπαρ στο πανάκριβο πεντάστερο ξενοδοχείο απολαμβάνει το πούρο του. Έχουν προηγηθεί πτήσεις με λήαρ τζετ, διαμονές σε πανάκριβα ξενοδοχεία, δείπνα σε υπερπολυτελή εστιατόρια. Χλιδή ατελείωτη. Με εξασφαλισμένα εισιτήρια για τον τελικό του Euro, δίπλα στο πριγκηπικό ζεύγος και στην Καγκελάριο. Τη στιγμή του ισπανικού γκολ φοβήθηκε μήπως οι κάμερες ζουμάρουν πάνω του επαναλαμβάνοντας το λάθος του 2004 με τον Γκαγκάτση, που τον μπέρδεψαν οι άσχετοι της πορτογαλικής τηλεόρασης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας.

Τα νέα από την Αθήνα είναι περίεργα. Ο πρωθυπουργός - Γκαγκάτσης του 2004 μεταμορφώθηκε στον πρωθυπουργό - Γκαγκάριν του 2008 που σε ειδική αποστολή στην Σελήνη αναζητά διαπλανητικούς λογαριασμούς για μίζες και σκάνδαλα. Οι γελοιογράφοι καταγράφουν στιγμές μοναδικής έμπνευσης. Παρουσιάζουν σκηνές από τον ερχόμενο πολιτιστικό Σεπτέμβριο όπου ο πρωθυπουργός μαυρισμένος επιστρέφει από την Ίο μαζί με τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής διεθνούς και ανεβάζουν την παράσταση στην πλατεία συντάγματος «Ο Καραγκιόζης και η Κάθαρση». Παραδίπλα η Αλέκα σκηνοθετεί την παράσταση «Η Μαρία η άσχημη και ο Σύριζα στην ΟΝΕ» με μεγάλο χορηγό την Germanos ενώ ο Καρατζαφέρης ντυμένος δικαστής με γουνάκια αλά ’89 ετοιμάζει την προανακριτική στο Γουδή, σε στυλ Νυρεμβέργης. Προς το παρόν ο Άδωνις κάνει προπόνηση, πουλώντας από τηλεοράσεως σαν τίμιος βιοπαλαιστής της λαικής αγοράς, αρχαίους συγγραφείς στο πολυπληθές αγράμματο πλην αρχαιόφιλο αναγνωστικό του κοινό, μακριά από μίζες και λαμογιές.

Η συνέχεια της εταιρικής χορηγίας που απολαμβάνει του παρέχει διακοπές στην χώρα των θριαμβευτών Ιβήρων με υψηλής ποιότητας απολαύσεις. Θα συνεχίσει με κρουαζιέρα στην Καραιβική από όπου θα στέλνει δροσερά χαιρετίσματα στην καιόμενη αυγουστιάτικη Αθήνα. Μακριά από οικογενειακές υποχρεώσεις. Οι καλλίγραμμες συνοδοί του προβλέπονται άλλωστε από το παρεχόμενο εταιρικό πακέτο.

Στέλεχος για χρόνια μεγάλων κρατικών οργανισμών κατάφερε να επιβιώσει στις υψηλές θέσεις του μάνατζμεντ παρά τις κυβερνητικές αλλαγές. Μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα κάνοντας παιχνίδι με προμήθειες και διαγωνισμούς του δημοσίου. Με καλές σπουδές και γνωριμίες ελίσσεται εξαιρετικά στο παρασκήνιο. Ο πατέρας του έλιωσε στις εξορίες και στις φυλακές. Ο πρόσφυγας μικρασιάτης παππούς του εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Αυτός ξύπνιος και καπάτσος τα κατάφερε καλά. Ισορροπώντας με την εξουσία κατάφερε να είναι περιζήτητος διαμεσολαβητής. Ο γέρος πατέρας του δεν θέλει ούτε να τον βλέπει. Ο ίδιος σπάνια μιλά για αυτόν τον «μισότρελο γέρο». Έχει ωστόσο φροντίσει να εξαργυρώσει έξοχα την οικογενειακή αριστεροσύνη και αγωνιστικότητα. Μια χαρά. "Αν είχα τα μυαλά του γέρου μου" σκέφτεται, "θα σάπιζα τώρα στον Κορυδαλλό μαζί με τους Ξηρούς και τον Κουφοντίνα".

Οι εφημερίδες στην Αθήνα καταγράφουν την δυσφορία του πόπολου για τη σήψη. Γράφουν για πιθανή αποδόμηση του πολιτικού συστήματος. "Μπούρδες" μονολογεί. "Εδώ τα έχει πάρει μέχρι και ο πιο απομονωμένος ιερομόναχος ασκητής του Αγίου Όρους και αυτοί ασχολούνται με τις οικοσυσκευές, τα τηλεφωνικά κέντρα και τα ταξιδάκια".
Αγναντεύοντας την καταγάλανη θάλασσα της Μεσογείου σκέφτεται τη συνέχεια των διακοπών του. Η σκανδαλολογία στην Ελλάδα θα ξεφουσκώσει αργά ή γρήγορα. Ο κόσμος ξεχνά εύκολα. Σβήνει το πούρο του αργά σφυρίζοντας κυνικά στον ρυθμό του τραγουδιού του Διονύση από το "Βρώμικο Ψωμί" που τόσο αγαπούσε ο πατέρας του: «Σ’ ευχαριστώ ώ εταιρεία εν αφθονία μου παρέχεις…».