Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2007

Δυναμική αντιπολίτευση

Τελικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, στην Ελλάδα έχει τον δικό του, μοναδικό τρόπο ανάπτυξης. Το προφανές έλλειμμα πολιτικών και θέσεων μεταφράζεται σε ζήτημα ηγεσίας, ομάδων, συσχετισμών, κομματικών αρχείων, δηλώσεων κλπ. Το ζήτημα πολιτικής για τους εγχώριους σοσιαλδημοκράτες φαίνεται ότι επικεντρώνεται στην εκλογή της 11ης Νοέμβρη. Μέχρι τότε προφανώς η πολιτική θα συνεχίσει να απουσιάζει. Μετά βλέπουμε. Αυτός που θα κερδίσει θα κάνει παιχνίδι. Εκτός εάν υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αφορούν την πολιτική οι εμφαντικές δηλώσεις του Βαγγέλη για την ταπεινή καταγωγή του, τον βιομηχανικό εργάτη παππού του, σε αντιδιαστολή με την αντίστοιχη πριγκιπική του Γιώργου. Ευτυχώς ο Γιώργος δεν του απάντησε ακόμα ότι ο προπάππος του, ο παπά Ανδρέας, ήταν εφημέριος στην εκκλησία της Παντάνασσας στην Πάτρα, για να τονίσει κι αυτός τη λαϊκή καταγωγή των Παπανδρέου. Ήμαρτον! Το πασόκ έχει απομακρυνθεί από τα πλατιά λαικά στρώματα όχι μόνο γιατί ο Γιώργος είναι πρίγκηψ και ο Βαγγέλης νεομπουρζουάς αλλά γιατί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού κατάντησε κρατικοδίαιτο, αγενές απέναντι στην εκλογική του πελατεία με σαφείς εκφάνσεις διαφθοράς. Έτσι απλά. Σας δίνω και μία αποκλειστικότητα σήμερα. Τουλάχιστον 150.000 βεβαιωμένοι πασόκοι ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν. Καλό ε? Περισσότερα την επόμενη εβδομάδα με στοιχεία και αναλύσεις. Θα γίνει μεγάλη πλάκα μ' αυτό. 150.000 πολίτες που δεν μπορούν να ψηφίσουν τίποτε άλλο, δεν πάει το χέρι τους σε άλλο κόμμα δηλαδή, δεν πήγαν καν στην κάλπη. Αυτά όμως δεν τα βλέπουν στο πασόκ και ψάχνουν ακόμα να δουν τι έγινε και έχασαν. Σαράντα μέρες από τις εκλογές δεν έχουν καταλήξει ακόμα στο πολιτικό κείμενο για τα αίτια της ήττας. Θα περιμένουν τον εκλεγμένο αρχηγό να τα διαπιστώσει αυτός κατά το δοκούν. Μετά τους έφταιγε ο αυταρχισμός και ο συγκεντρωτισμός του Ανδρέα. Απλώς αποδεικνύεται ότι τα ήθελε όπως και συνεχίζει να τα τα θέλει η καμπούρα τους. Αυτό το μοντέλο έχουν στο μυαλό τους. Τον μεγάλο μακιαβελικό αρχηγό - μονάρχη που θα διαγράφει όποιον δεν τον προσκυνά επαρκώς και τολμά να αμφισβητεί την εξουσία του. Μόνο που δεν έχουν φαίνεται καλοσκεφτεί ότι η ικανότητα να διαγράφεις απαιτεί μεγαλύτερη μαγκιά από την αντίστοιχη να κυβερνάς.
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει ένα προφανές έλλειμα "αξιωματικής" αντιπολίτευσης. Επειδή στον παραλογισμό που γενικώς επικρατεί στη χώρα η λειτουργία των θεσμών είναι διαρκής με ευθύνη μόνο των δύο πολιτικών εταίρων, την αντιπολίτευση ανέλαβε να εκτελέσει δομικώς και αυτοβούλως η λεγόμενη "λαϊκή δεξιά". Δηλαδή ο Γιάννης Μανώλης, ο Πέτρος Τατούλης, ο Θ. Γιαννόπουλος,ο Αριστοτέλης Παυλίδης ανέλαβαν να υπερασπίσουν τα εισοδήματα του λαού. Να καταδικάσουν τα διαφαινόμενα σχέδια της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, το πετρέλαιο θέρμανσης και την αύξηση του φπα. Ακόμα θα προασπίσουν την τιμή της πατρίδας στη μάχη για το όνομα των σκοπίων. Όχι για λόγους πολιτικούς και πατριωτικούς βεβαίως αλλά για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους που δεν έγιναν υπουργοί οι ίδιοι! Απίστευτη τρέλα. Βεβαίως οι 152 έδρες της κυβέρνησης βοηθούν τα αντάρτικα, τα μπαιράκια και τα καπετανάτα. Αυτό είναι. Δυναμική αντιπολίτευση. Όχι ότι θα τολμήσουν όλοι αυτοί να ρίξουν την κυβέρνηση. Καμία σχέση. Μόνο ντόρος να γίνεται γύρω από το όνομά τους μέχρι τον επόμενο ανασχηματισμό. Από το χορό λείπει ο Γιακουμάτος. Φαίνεται ότι το κράξιμο που έφαγε για τις μπούρδες που είπε για τον Ρεχάγκελ και την εθνική-καπή μετά την τεσσάρα από τους τούρκους τον Μάρτιο ήταν αρκετό για να του κοπεί η φόρα και να γλυτώσουμε από την ευγλωττία του για την ώρα.
Σ' αυτό το κλίμα είναι ενταγμένη και η δήλωση-έκκληση του προέδρου της δημοκρατίας για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Εμ βέβαια. Αφού προσυπέγραψε την προκήρυξη των εκλογών για "εθνικούς λόγους" κατά πλήρη παραβίαση του συντάγματος τώρα διαφοροποιείται από την κυβέρνηση για να αποφύγει ενδεχόμενο ευρύτερο προσωπικό κόστος. Έλεος.
Τότε γιατί έγιναν εκλογές? Η κυβέρνηση βγήκε αποδυναμωμένη και το πασοκ έφτασε στο παρά πέντε να διαλυθεί. Εκ του αποτελέσματος λοιπόν οι εκλογές έγιναν για να ψηφίσει ένα εκατομμύριο κόσμος αριστερά με την αντίστοιχη αύξηση στις έδρες του κκε και του συριζα και για να μπεί το λαος στη βουλή. Δηλαδή οι δύο μονομάχοι σκοτώθηκαν να γίνουν εκλογές πριν τη λήξη της τετραετίας κόντρα σε κάθε λογική και συνταγματική δεοντολογία για να βγουν αποδυναμωμένοι και οι δύο και κυρίως ο Καραμανλής να κυβερνά με την ανοχή του λαος ως συμπολίτευση. Θα τρελαθούμε τελείως.
Το σκηνικό του παραλόγου το συμπληρώνει το σενάριο για νέες εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας σε δύο χρόνια. Μας προετοιμάζουν δηλαδή για ένα νέο παιχνίδι με τους θεσμούς. Αυτοί αποδεδειγμένα πλέον είναι και άχρηστοι και επικίνδυνοι, στο σύνολό τους. Δεν μπορούν ούτε να εκτιμήσουν πολιτικά την κατάσταση αλλά και ούτε να διαχειριστούν την παρατεταμένη πολιτική κρίση που τους τρώει.
Λογικό επακόλουθο της παραπάνω ασυναρτησίας είναι ο επερχόμενος βαρύς πολιτικός και οικονομικός χειμώνας και φαίνεται έχουν πολλά ράμματα για τη γούνα μας σε όλα τα επίπεδα εσωτερικά και εξωτερικά, αδέρφια. Ετοιμαστείτε λοιπόν γιατί δύσκολα θα την βγάλουμε καθαρή με δαύτους.
Έστω και έτσι, καλό χειμώνα συμπατριώτες. "Το χειμώνα ετούτο άμα τον πηδήξαμε για άλλα δέκα χρόνια άντε καθαρίσαμε" όπως είπε εύστοχα ο ποιητής Διονύσης.

5 σχόλια:

Τη 20 Οκτωβρίου 2007 στις 9:41 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες τον Έβερτ. Αυτός ξεκινά νέα αντιπολιτευτική καριέρα στα ογδόντα του.
Μου αρέσει ο τρόπος που το πιάνεις το όλο ζήτημα. Μάλλον έχεις δίκιο.

 
Τη 20 Οκτωβρίου 2007 στις 9:47 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Τρομερή ανάλυση για την ήττα του Πασοκ. Περιμένω τα στοιχεία για τις 150.000 πολίτες που αναφέρεις. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον αν σκεφτείς ότι το Πασοκ έχασε για 300.000 ψήφους.

 
Τη 20 Οκτωβρίου 2007 στις 9:56 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ποιός Εβερτ Μάριε? Εδώ δεκαπέντε μικρές ανταρσίες έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

 
Τη 20 Οκτωβρίου 2007 στις 10:06 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Καράογλου, Τσιαρτσώνης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Καραχάλιος, Πετραλιά, Τσιτουρίδης: Νο πασαράν.

 
Τη 21 Οκτωβρίου 2007 στις 9:37 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Λυπάμαι που θα σε πικράνω, αλλά μου φαίνεται ότι δεν θα "πηδήσουμε" εμείς το χειμώνα, αλλά αυτός εμάς! Κάτι άσπρα που βλέπεις στο βάθος, δεν είναι αστεράκια, αλλά χιονοστιβάδες. Και φαντάζομαι πως ξέρετε ότι οι χιονοστιβάδες μεγαλώνουν συνεχώς καθώς προχωρούν! Πολύ καλή η ανάλυση. Να την διάβαζε και κανένας από τους υπαίτιους!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα