Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2007

Μετά τους μηχανικούς τι?

Το 17ο Συνέδριο του ΚΚ της Κίνας ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα με την εκλογή του διαδόχου του Χου Ζιντάο. Ο νέος ηγέτης θα αναλάβει το 2012. Από τον δυτικό τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο ενημερωθήκαμε για τις δύο αντιμαχόμενες τάσεις στο κόμμα. Η μία εναγωνίως ζητά την επιστροφή στις ρίζες του επαναστατικού μαοισμού ενώ η άλλη θαλερά απαιτεί μία δημοκρατία δυτικού τύπου. Όλα αυτά θα διαδραματιστούν όπως πάντα πίσω από την σκηνή. Για ότι συμβεί εκεί πίσω οι κινέζοι γραφειοκράτες θα φροντίσουν για να αποτρέψουν την ενημέρωση των εχθρών του σοσιαλισμού. Αυτά συμβαίνουν στη χώρα που μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει σκαρφαλώσει στην τρίτη θέση της παγκόσμιας οικονομικής κατάταξης, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Στη χώρα που διαθέτει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως, αποτέλεσμα της εξαγωγικής έκρηξης και των ξένων κεφαλαίων που επενδύθηκαν τα τελευταία χρόνια. Στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με το 46,7% του πληθυσμού να ζει με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα, γεγονός που απεικονίζει τις τεράστιες οικονομικές ανισότητες μεταξύ γεωγραφικών περιοχών και ομάδων πληθυσμού. Μια χώρα τέλος με φοβερά περιβαλλοντικά προβλήματα, υψηλότατους δείκτες διαφθοράς και χιλιάδες θανατικές καταδίκες πολιτών της. Αυτή η χώρα αυτοαποκαλείται σοσιαλιστική λαική δημοκρατία και ζει κάτω από τη σκιά του σφυροδρέπανου. Ο διάδοχος του Μάο, Ντενγκ Σιαο - Πινγκ είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις σχεδόν αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων του: "δεν έχει σημασία τι χρώμα έχει ο γάτος αρκεί να πιάνει ποντίκια". Για να μην αφήσει όμως και κανένα παράθυρο ανοιχτό στους γηγενείς οπουρτουνιστές και εχθρούς της επανάστασης διεκπεραίωσε την καταστολή των φοιτητικών κινητοποιήσεων στην πλατεία Τιενανμεν το 1989, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε. Για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι περεστρόικα και γκλασνοστ δε χωρούσαν στη Κίνα. Η γενιά που διαδέχτηκε τους επαναστάτες Μάο και Ντενγκ κυβερνά σήμερα την Κίνα. Είναι η γενιά των μηχανικών γιατί οι μηχανικοί πλειοψηφούν στη σύνθεση της ηγετικής ομάδας. Οι τεχνοκράτες μηχανικοί εκτέλεσαν μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγνοώντας τις κοινωνικές αντιθέσεις και το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος. Ετοιμάζουν την ολυμπιάδα του 2008 και υπόσχονται να καταπλήξουν την παγκόσμια κοινότητα. Οι κινέζοι μηχανικοί είναι υπεύθυνοι για το κινεζικό θαύμα. Για τον σοσιαλισμό με καπιταλιστικό πρόσωπο. Για την "αλά κίνα" πιο δίκαιη εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η νέα γενιά ηγετών του ΚΚΚ - τέταρτη στη σειρά από την επανάσταση του 1949 - δεν θα κληθεί να πιάνει ποντίκια κατά τη ρήση του Ντενγκ αλλά να εκσυγχρονίσει την Κίνα και να την οδηγήσει στη νέα εποχή, κατά τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Μία νέα εποχή που όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει και το τελικό χτύπημα στην Μαοική επανάσταση. Η Δύση αγωνιά για το επάγγελμα που θα έχει ο "κινέζος Γιέλτσιν". Τι έρχεται μετά τους μηχανικούς λοιπόν?

3 σχόλια:

Τη 21 Οκτωβρίου 2007 στις 9:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Οι βιοτεχνολόγοι! Για να λύσουν το πρόβλημα της διατροφής των εκατομμυρίων νέων ανθρώπων που εγκαταλείπουν κάθε χρόνο την ύπαιθρο και την αγροτική παραγωγή και συρρέουν στα αστικά κέντρα! Για να κατασκευάσουν όλα αυτά τα φθηνά και συχνά άχρηστα αντικείμενα που έχουν πλημμυρίσει τις αγορές, εξαντλώντας πολύτιμες πρώτες ύλες και ρυπαίνοντας το περιβάλλον!
Πριν από 15 χρόνια αναρωτιόμουν τι θα γίνει αν κάποτε τα δισεκατομμύρια Κινέζοι, Ινδοί και Αφρικανοί θελήσουν, όπως έχουν κάθε δικαίωμα, να αποκτήσουν αυτοκίνητο! Φυσικά κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο σύντομα θα γινόταν αυτό!

 
Τη 22 Οκτωβρίου 2007 στις 5:05 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η Κίνα θα συνεχίσει στο δρόμο του ιδιότυπου καπιταλισμού που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια. Θα συνεχίσει δηλαδή μια πορεία που στηρίζεται πάνω σε δύο συγκεκριμένους στρατηγικούς σκοπούς.

Ο πρώτος είναι η μετακίνηση μεγάλης μάζας πληθυσμού απο την ενδοχώρα στις παραλιακές πόλεις, οπου σήμερα γίνεται η ανάπτυξη μερικών πόλεων που θα πρωτοστατήσουν στο εμπόριο.

Ο δεύτερος είναι η συνέχιση της αφαίμαξης της Δύσης (κυρίως της Αμερικής), σε σκληρό συνάλαγμα, κάτι που η Κίνα χρειάζεται για την ανάπτυξή της σ' αυτό το στάδιο του καπιταλισμού που διανύει.

Για να γίνουν αυτά, η Κίνα θα συνεχίσει να είναι δικτατορία, ελέγχοντας τις πολιτικές ελευθερίες των κατοίκων της. Η καταστροφή του περιβάλλοντος θα συνεχισθεί. Ολες οι αλλαγές στην Κίνα είναι μαζικές, και τα θύματα αμέτρητα.

Οι κινέζοι γνωρίζουν πως πολιτική ελευθερία χωρίς εμπόριο και δουλειές δεν μπορεί να υπάρξει. Αποφεύγουν το μοντέλο της Ρωσίας που έδωσε ελευθερίες πολιτικές, αλλά απέτυχε οικονομικά.

Οι κινέζοι μπορούν να περιμένουν. Τώρα έχουν περιπου 200 εκ. καταναλωτές. Πίσω τους βρίσκονται ακόμα ένα δισ. άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια.

 
Τη 25 Οκτωβρίου 2007 στις 12:03 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Οι Κινέζοι βιώνουν την χειρότερη μορφή καπιταλισμού στην παγκόσμια ιστορία. Η εξαθλίωση της εργατικής τάξης την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης στο Μάντσεστερ αλλά και στην υπόλοιπη Αγγλία μοιάζει παιδική χαρά μπροστά στην κινέζικη εμπειρία.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα