Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει χτυπήσει την πόρτα της χώρας με τραγικές συνέπειες στην ψυχολογία της αγοράς. Αλλά, όπως σε κάθε σημαντική ιστορική καμπή για το έθνος, αναδεικνύονται οι λαϊκοί ηγέτες του ελληνισμού, έτσι γίνεται και τώρα. Στα βήματα του Γκόρντον Μπράουν που θα ανακηρύξει σύντομα την Μεγάλη Βρετανία, λαϊκή δημοκρατία, εμφανίστηκαν οι προστάτες του ελληνικού προλεταριάτου. Πρώτος ο Ανδρέας Βγενόπουλος που επιτέθηκε στην κυβερνητική απόφαση για την ένεση των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες. Είπε ότι είναι πρωτοφανές εκεί όπου υπάρχουν μεγαλομέτοχοι να ζητούμε από τους πολίτες να σώσουν τους μεγαλομετόχους. Σαν το αστείο που λέμε: Φτωχοί, βοηθήστε μας να μη γίνουμε φτωχοί σαν κι εσάς.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Ανδρέας φωνάζει γιατί του παίρνουν τη μπουκιά από το στόμα. Γιατί αυτός, πρώτος, ως βασιλιάς των ντηλ, ήταν έτοιμος από καιρό, καραδοκώντας να εξαγοράσει με τα πετροδόλαρα της αραπιάς που εκπροσωπεί, το σύνολο των ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών που καμώνονταν μέχρι πρόσφατα τις πανίσχυρες, αλλά τελευταία το παίζουν κακομοίρες, για να τσιμπήσουν την κρατική ενίσχυση. Εκεί που οι τραπεζίτες διαφήμιζαν τα υπερκέρδη τους, τώρα τα γυρίζουν και θα αρχίσουν να μας κοινοποιούν τις επισφάλειές τους, προκειμένου να ενταχθούν στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας του τραπεζικού συστήματος.

Σε αυτό τον ανεπανάληπτο ελληνικό τραγέλαφο όπου ο Κάρλ Μάρξ και ο Τζων Κέυνς θα αυτοκτονούσαν αγκαλιασμένοι, αυτοπυρπολούμενοι έξω από το χρηματιστήριο Αθηνών, αναδεικνύεται η δεύτερη μεγάλη ηγετική μορφή της λαϊκού κινήματος. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο ορκισμένος εχθρός του Ανδρέα Βγενόπουλου που δεν κωλώνει να τον αποκαλεί δημόσια Κοσκωτά. Ο γνωστός θαυμαστής του Τσε, αλλά και βετεράνος επικριτής των τραπεζών, βγαίνει στον αντίποδα του Βγενόπουλου από τα αριστερά, καταγγέλλοντας το κυβερνητικό σχέδιο και ζητώντας από το κράτος να εξαγοράσει από τις ιδιωτικές τράπεζες τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών, μεταφέροντας τα στις κρατικές τράπεζες με ευνοϊκούς όρους για τους πολίτες, παγώνοντας την αποπληρωμή των δανείων για τους οικονομικά ασθενέστερους. Για το ίδιο θέμα, το σύνολο της ελληνικής αριστεράς κοιτά το ταβάνι αμήχανα, εκφέροντας γενικότητες για το ληστρικό καπιταλιστικό σύστημα, αφήνοντας τους ακροδεξιούς να κάνουν παιχνίδι στο δικό της, υποτίθεται, γήπεδο.

Η ιστορική συγκυρία δίνει την δυνατότητα στην ελληνική οικονομία να διεκδικήσει μία παγκόσμια αποκλειστικότητα. Η κρατική βοήθεια στις τράπεζες γίνεται αποδεκτή από τους τραπεζίτες με την προϋπόθεση ότι θα τροποποιηθεί το σχέδιο νόμου και δεν θα ανακατευθεί το κράτος στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών... Έτσι η υπερήφανη Ελλάς θα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο όπου τα golden boys των τραπεζών παραμένουν στο απυρόβλητο διατηρώντας τα προνόμιά τους με νόμο του κράτους. Τα αποτελέσματα του κυβερνητικού σχεδίου φάνηκαν με το "καλημέρα σας". Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Αλογοσκούφη, η Proton Bank γνωστοποίησε την ακύρωση της απορρόφησής της από την τράπεζα Πειραιώς, γιατί η διοίκηση της τράπεζας έκρινε, ότι ήταν προτιμότερη η ένταξη στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας από τη συγχώνευση. Όχι παίζουμε.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται θυμίζει τους ιδιοκτήτες των δήθεν σεισμόπληκτων κτιρίων, που παρακαλούσαν μετά τον σεισμό τους μηχανικούς της επιτροπής αξιολόγησης του ΟΑΣΠ να τους χαρακτηρίσουν τα ακίνητα "κίτρινα" και "κόκκινα", για να εισπράξουν την προβλεπόμενη επιδότηση και να κτίσουν ακόμα ένα σπιτάκι οι άνθρωποι...

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αυτή την εβδομάδα, με την ευκαιρία της εθνικής εορτής, τόνισε παντοιοτρόπως, πως το έθνος θα αγωνιστεί για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Αναμφίβολα, κάθε εθνικός αγώνας απαιτεί τις αναπόφευκτες θυσίες. Στην πατρίδα μας τα θύματα θα είναι οι εθνικά υπερήφανοι αιμοδότες του τραπεζικού συστήματος, αυτοί που θα χάσουν τα σπίτια τους στους τραπεζικούς πλειστηριασμούς για χίλια οχτακόσια σαράντα ευρώ αλλά που θα κατακτήσουν το μοναδικό εθνικό προνόμιο να σώσουν, ως φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες, το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Η ύψιστη αποστολή του έθνους, συμπατριώτες, συνοψίζεται σήμερα στην ανάγκη να συνεχίσει να είναι τραπεζίτης ο Μιχάλης Σάλλας ενώ το εθνικό συμφέρον επιβάλει να εισπράττουν τα ταπεινά μπόνους των εκατομμυρίων ευρώ, τα αγαπημένα παιδιά του Αράπογλου στην Εθνική Τράπεζα που αποφάσισαν την αποχώρηση της τράπεζας από την σύμβαση των στεγαστικών δανείων του οργανισμού εργατικής κατοικίας. Γιατί αδέλφια, εκτός των μισθωτών και των συνταξιούχων, που τους έχουν ήδη ψοφήσει, θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους...

14 σχόλια:

Τη 31 Οκτωβρίου 2008 στις 8:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Αντιγράφω από το σημερινό άρθρο της Καθημερινής

Βελτίωση μεγεθών πέτυχε στο εννεάμηνο η Eurobank EFG, παρά την επιδείνωση των συνθηκών εξαιτίας της πιστωτικής κρίσης. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν στα 647 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,6% (αν δεν υπολογιστεί η έκτακτη φορολόγηση των αποθεματικών, τότε η αύξηση των κερδών περιορίζεται στο 2,2%), ενώ ισχυρή αύξηση κατά 17,9% σημείωσαν τα οργανικά κέρδη.
Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Eurobank, μέσα σε ένα περιβάλλον κρίσης για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό σύστημα, όπου δοκιμάζονται οι αντοχές των οικονομιών και επιχειρήσεων διεθνώς, o όμιλος Eurobank EFG κατέγραψε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης εργασιών, ενίσχυσε την κερδοφορία του και διατήρησε ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ικανοποιητική ρευστότητα το εννεάμηνο του 2008.
Και

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Eurobank δεν έχει καμία έκθεση σε δάνεια μειωμένης εξασφάλισης ή άλλα «τοξικά προϊόντα», ενώ η έκθεση στον κλάδο της ναυτιλίας παραμένει περιορισμένη (655 εκατ.).

Αν ισχύουν τα παραπάνω γιατί η τράπεζα αυτή πρέπει να λάβει την κρατική αρωγή ;
Προφανώς κάτι δεν πάει καλά.

 
Τη 31 Οκτωβρίου 2008 στις 9:50 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ elias

Η Eurobank δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο κυβερνητικό πρόγραμμα. αλλά και οι άλλοι που θα συμμετέχουν δεν πάνε πίσω. Τα συνολικά τραπεζικά κέρδη της εξαετίας ανέρχονται σε είκοσι δις ευρώ.

 
Τη 31 Οκτωβρίου 2008 στις 10:34 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Αν και ο Βγενόπουλος δεν έκρυψε τις φιλοδοξίες του επί της ουσίας έχει απόλυτο δίκιο:αφού μέχρι τώρα ανακοίνωναν κέρδη εκτοντάδων εκατομυρίων,γιατί δεν βάζουν οι μεγαλομέτοχοι τους προσθετα κεφάλαια?
Η κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να συνίσταται στην παροχή εγγυήσεων για να συνεχιστεί η ροή του χρήματος στην αγορά.
Η πρόταση του Καρατζαφέρη δε νομιζω οτι αγγίζει την καρδιά του ελλην.προβλήματος.Η ελλην.οικονομία δεν κινδυνεύει τόσο απο δάνεια που δεν εξυπηρετούνται όσο από την ύφεση που επιτείνεται απο το ξαφνικό κλείσιμο της κάνουλας των τραπεζών και από τη διαμόρφωση αρνητικής ψυχολογίας που περιστέλλει τις εσωτερικές δαπάνες.
Οπωσδήποτε περιπτώσεις σαν του κ.Θεοχαρίδη είναι λυπηρές και δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν.Πρόσεξα όμως στο λινκ ότι εκτός απ την τράπεζα που έχει κινήσει την κατάσχεση χρωστά και σε 2 ακόμα τράπεζες.Προφανώς κι αυτός άπλωσε τα πόδια του περισσότερο απ'οτι έφτανε το πάπλωμά του.
Το κρίσιμο σημείο είναι
α)οτι αφενός το Κράτος που βάζει τα χρήματα έπρεπε να επιβάλλει τους όρους και όχι ανάποδα
(αν είναι έτσι, το νταβατζηλίκι των τραπεζών ξεπερνα κάθε όριο,υπολειπόμενο μόνο στην δουλοπρέπεια των πολιτικών)
β)τα χρήματα που θα διοχετευθούν στο τραπεζικό σύστημα να διασφαλιστεί οτι θα κυκλοφορήσουν στην εσωτερική αγορά και δεν θα διοχετευθούν σε παραπαίουσες θυγατρικές σε Τουρκίες,Ρουμανίες κλπ
Ήδη απ οτι ακούω τα δάνεια περνάνε από ψιλό κόσκινο και κόβονται 2 στα 3,και μάλιστα λόγω ποσόστωσης κυρίως και όχι τόσο λόγω πιστληπτικης ικανότητας.
Ωραίο ποστ Βασικε,as usual.

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2008 στις 11:55 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ vasikos metoxos
"Για το ίδιο θέμα, το σύνολο της ελληνικής αριστεράς κοιτά το ταβάνι αμήχανα, εκφέροντας γενικότητες για το ληστρικό καπιταλιστικό σύστημα, αφήνοντας τους ακροδεξιούς να κάνουν παιχνίδι στο δικό της, υποτίθεται, γήπεδο."
.........................

Δυστυχώς...έχεις δίκιο.

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2008 στις 1:06 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelgic

Το δυστύχημα είναι ότι ο Βγενόπουλος έχει δίκιο
Και όταν η κριτική γίνεται από τέτοια θέση, άστα βράστα.
Μας παίρνουν τα λεφτά φρέσκα και θα μας τα δανείζουν με καπέλο. Και αυτό λέγεται σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών αντί για σχέδιο ληστείας των χαζών.
Στο φινάλε θα έχουν δίκιο ο Ανδριανόπουλος και ο Βγενόπουλος...

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2008 στις 1:08 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Σπίθας

Ευτυχώς που ο γνήσιος αριστερός λόγος εκφέρεται από τον σύντροφο Μάκη Βορίδη...

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2008 στις 5:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Τα είπε όλα ο Βγενό.
Τους ξεφτύλισε.
Άλλη πάστα αυτός ο τύπος.
Έχει ένα ενδιαφέρον....

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2008 στις 5:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ fpboy

...είναι και βάζελος. Αυτό που το βάζεις?

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2008 στις 9:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Η εξαγγελία περί δανεισμού των τραπεζών πιστεύω ότι είχε περισσότερο ψυχολογική την δεδομένη στιγμή παρά πρακτική αξία.Εδιωξε την κίνδυνο να αρχίσει να αποσύρει ο κόσμος τις καταθέσεις του οπότε το πρόβλημα θα ήταν υπαρκτό. Ήδη μέχρι σήμερα καμιά τράπεζα δεν έχει ζητήσει δανεισμό που θα σήμαινε αυτόματα και ότι κινδυνεύει οπότε την άλλη μερα πλήθη θα απέσυραν τις καταθέσεις τους και θα την έκλειναν ή θα αναγκαζόταν να εξαγοραστεί από άλλη.

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2008 στις 10:52 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ αθεόφοβος

Βεβαίως και θα συμφωνήσω μαζί σου για το σκεπτικό της αρχικής τοποθέτησης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Ωστόσο από τότε έχουν εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών και έχουν συγκληθεί όλα τα όργανα κορυφής της ΕΕ για το ζήτημα. Με επικεφαλής τον Γκόρντον Μπράουν εφαρμόζεται η αρχή του Τζων Κέινς: ο καπιταλισμός είναι για να παράγει μόνο κέρδη. Τις ζημιές τις φορτώνει πάντα στο κράτος.
Από κοντά ο Νικολά Σαρκοζύ δείχνει ότι αποτελεί μεγάλη στόφα ηγέτη για την ευρωπαϊκή δεξιά. Παράλληλα τα χρηματιστήρια κάνουν κολοτούμπες με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα στον κόσμο της εργασίας και στην αγορά. Σε αυτό που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από όλους τους σοφούς και μη. Στην πραγματική οικονομία. Λες και ανήκουμε σε άλλο κόσμο όλοι εμείς που πρέπει να παράγουμε καθημερινά για να αποκτήσουμε αγοραστική δυνατότητα. Mε άλλα λόγια είναι απαράδεκτο να χαρίζονται χρήματα στους τραπεζίτες σε τέτοιο οικονομικό περιβάλλον. Αποτελεί τεράστια ύβρη την οποία θα αναγκαστούν να μαζέψουν μετά το κράξιμο. Αυτό που συμβαίνει πιθανότατα είναι ότι έχουν "κόψει" φρέσκο χρήμα σε όλη την Ευρώπη για να ταΐσουν το σύστημα.
Εσύ αγαπητέ αθεόφοβε, κουβαλάς μία πείρα ζωής που σου λέει ότι το έργο έχει ξαναπαιχτεί με μικρότερη ίσως ένταση πολλές φορές τα τελευταία σαράντα χρόνια.

ΥΓ Με μεγάλη ικανοποίηση άκουσα τον Αλαβάνο να λέει με την απαράμιλλη υπερβολή του στη βουλή ότι οι τράπεζες αποτελούν τον διαρκή εχθρό του λαού. Μάλλον αυτός τα δικά του φράγκα τα βάζει στο σεντούκι.

 
Τη 3 Νοεμβρίου 2008 στις 6:58 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Εξοχο πόστ. Η ελληνική έκδοση του σχεδίου Πόλσον θα πρέπει όμως να ήταν αναμενόμενη. Ευκαιρία για τους τραπεζίτες να κάνουν και μερικά συμπληρωματικά υπερκέρδη. Στη χώρα των κολλητών, οι κολλητοί κερδίζουν.

Δεν νοείται "συμμετοχή" στο σχέδιο σωτηρίας, χωρίς αλλαγή σε επίπεδο μάνατζμεντ, και κριτίρια αξιολόγησης. Η ανάγκη κάθε Τράπεζας, θα πρέπει να αξιολογηθεί ατομικά.

Ο Βγενόπουλος έχει βεβαίως δίκιο. Δεν θα έλεγα όμως πως έχει αυτή τη γνώμη μόνον γιατί χάνει. Απλά η Ελλάδα στερείται σοβαρής ηγεσίας, καί όλες της οι αποφάσεις αντανακλούν την εσωτερική δομή της εξουσίας στην κοινωνία μας.

 
Τη 4 Νοεμβρίου 2008 στις 2:23 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

χαίρετε χαίρετε
εμείς βουρλιζόμαστε με τα προβλήματα της παγκόσμιας και εγχώριας οικονομίας, ενώ ο Μητσοτάκης τραβάει πάλι τα φώτα της δημοσιότητας πάνω του με διευκρινιστικές δηλώσεις σε επιστολή του στην "Καθημερινή"

Ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ο άνθρωπος ότι παρεξήγησε ο κ. Νικολάου (δημοσιογράφος) τις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο, αυτός απλά είπε ότι, ειναι προτιμότερη "αυτοδύναμη κυβέρνηση της αντίπαλης παράταξης" (δλδ ΠΑΣΟΚ, στην προκειμένη περίπτωση)
παρά "ακυβερνησία".

Απλώς συμπλήρωσε ότι προτιμάει βεβαίως βεβαίως αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ.
χα χα χα

 
Τη 7 Νοεμβρίου 2008 στις 3:15 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΣΚΕΨΕΙΣ!
Βρε Giorgakis παιντί μου, χθές την πρωτοείπε τη μαλακία του για τη Βαρδαρία ο Γρηγοράκης ο γλυκούλης, που δηλώνει ότι είναι φίλος σου από το 1985;
Μετά από 23 χρόνια φιλίας δεν είχες πάρει χαμπάρι, τζουτζούκο μου, τί βλακέντιος είναι ο πισωγλέντης φίλος σου;
Γι'αυτό σου λέω ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΑΝΑΤΖΕΡ τo Giorgakis!
Να γίνει πρωθυπουργός το Χαζο-γκιόργκο και να μεταναστεύσουν από τη χώρα και οι μάντρες.

 
Τη 8 Νοεμβρίου 2008 στις 12:21 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Να περιμένουμε να ακούσουμε αλήθειες και πολιτική από τον Βγενόπουλο! Αυτό είναι κατάντια και γελοιότητα!
Βασικέ, φοβάμαι ότι η κρίση της Αριστεράς ξεπερνάει την οικονομική τοιαύτη!
Ωραία ανάρτηση.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα