Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Η εκδίκηση της γυφτιάς

Τα Χριστούγεννα του 1989 η τρύπα στη σημαία της Ρουμανίας σήμαινε την αρχή του τέλους του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ακολούθησε το γκρέμισμα του τείχους του Βερολίνου, η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η καταδίκη του κομμουνισμού. Συνεχίστηκε με τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς στην Γιουγκοσλαβία, όταν η "αριστερά" της Δύσης (δημοκρατικός Κλίντον και εργατικός Μπλαιρ) έφεραν τον πόλεμο στην Ευρώπη, κανιβαλίζοντας την καρικατούρα του τελευταίου κομμουνιστή ηγέτη, που μεταλλάχθηκε σε εθνικιστή. Ήταν το τέλος μιας εποχής.

Στις μέρες μας, η τρύπα στη φούσκα των επενδύσεων της παγκόσμιας αγοράς σηματοδοτεί ίσως, τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης. "Η κρίση του 1929 θα μοιάζει με βόλτα στο πάρκο" έγραφε μόλις προχτές η ιστοσελίδα του CΝN.

Η γενιά μας εν τέλει μπορεί να αισθάνεται πολύ τυχερή. Γνώρισε την κατάρρευση του "υπαρκτού" και σήμερα βιώνει το τέλος του καπιταλισμού όπως διαμορφώθηκε τα τελευταία διακόσια χρόνια. Γιατί τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά από τη σημερινή κρίση. Εάν ο καπιταλισμός επιβιώσει - που φαίνεται και το πιθανότερο - δεν θα είναι ίδιος. Η ήττα που γνωρίζει θα προκαλέσει αλλαγές. Μεγάλες και σημαντικές. Ίδιες με τις αλλαγές που είχε προκαλέσει η κυριαρχία των σοβιετικών στην Ανατολική Ευρώπη και λειτουργούσε σαν αντίπαλο δέος στην καπιταλιστική Δύση για σαράντα πέντε χρόνια, αναγκάζοντας την, να προσφέρει ένα αξιόπιστο κοινωνικό κράτος στους πολίτες των κοινωνιών της.

Η τρύπα στη ρουμάνικη σημαία όρισε την αρχή της ασυδοσίας των καπιταλιστών, που ένιωσαν κυρίαρχοι να κάνουν ότι γουστάρουν σε όποια γωνιά του πλανήτη ήθελαν, και να διατυμπανίζουν αυτάρεσκα το τέλος της ιστορίας και ότι όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας.

Ε, να λοιπόν που της Ύβρεως πάντα έπεται η Νέμεσις. Το τέλος της ιστορίας δεν είναι ο καπιταλισμός που εκλιπαρεί πλέον για την κρατική στήριξη. Το τραπεζικό σύστημα γονυπετές παρακαλεί για την οικονομική ένεση από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, από τα χρήματα δηλαδή των φορολογουμένων , ανάμεσα σε αυτούς και των πελατών του, αυτών δηλαδή που μέχρι χτες απειλούνταν από τις τράπεζες, πως θα τους πάρουν τα σπίτια επειδή καθυστερούσαν τις δόσεις!

Σε μία εντυπωσιακή εξέλιξη, οι βρετανικές τράπεζες εθνικοποιούνται σε ένα πρωτοφανές κύμα σοσιαλισμού από τον Γκόρντον Μπράουν. Το μόνο που δεν έκανε ακόμα ο Γκόρντον, είναι να ανακηρύξει την Βρετανία Λαϊκή Δημοκρατία με πρόεδρο την Μάργκαρετ Θάτσερ! Το πιθανότερο όμως είναι ότι οι φλεγματικοί Βρετανοί θα αρχίζουν να πιέζουν, μετά την άρνηση της Μέρκελ για το ευρωπαϊκό ταμείο τραπεζικής αλληλοκάλυψης, για την άμεση ένταξη της χώρας τους στο Ευρώ που απέρριπταν απαξιωτικά. Η κρίση χτύπησε την πόρτα της γηραιάς ηπείρου σε βαθμό πολύ χειρότερο από ότι στην Αμερική. Η φτώχεια, η ανεργία και η εξαθλίωση απειλούν τους σημερινούς προνομιούχους ευρωπαίους. Η Ισλανδία, το κράτος που συμμετείχε στα τραπεζικά παιχνίδια, βάρεσε πτώχευση και παρακαλά τώρα τους Ρώσους για βοήθεια. Και αυτή είναι μόνο η αρχή.

Το σπουδαίο ιδεολόγημα της "οικονομίας της αγοράς" έχει λουφάξει ενώ οι θεωρητικοί του οδηγούνται κατευθείαν στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή με προοπτική να μην ξανασηκωθούν ποτέ. Που να είναι άραγε αναρωτιόμουν, οι εγχώριοι εραστές του είδους που μας έπρηζαν με την πανάκεια της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων? Μέχρι που βγήκε ο Στέφανος Μάνος στην ΕΤ3, στην πολύ καλή εκπομπή "ανιχνεύσεις" του Παντελή Σαββίδη, και άρχισε να μασάει τα λόγια του με ήξεις - αφίξεις για τις αγορές που πάντα έκρυβαν κινδύνους! Ο φουκαράς, πρώην βουλευτής της νεοφιλελεύθερης τάσης της πασοκοδεξιάς, θύμιζε τον Ορέστη Κολοζώφ στο γυαλί, το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Σοβιετική Ένωση τον Αύγουστο του 1991, που προσπάθησε να ανατρέψει τον Γκορμπασώφ για να σωθεί η Σοβιετία. Ίδια μιζέρια. Η ένδεια της καθολικής ήττας.
Ενώ ο Αλογοσκούφης, άνετος, δήλωνε ευθαρσώς μιλώντας στους πολίτες της αφασικής γαλήνης, σαν υπουργός της κυβέρνησης του βουνού ένα πράμα, ότι η ελληνική κυβέρνηση εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών, γιατί σε περίπτωση τραπεζικών κανονιών και λουκέτων στην Ελλάδα πρέπει να ζημιωθούν οι μέτοχοι και τα μεγαλοστελέχη των τραπεζών και όχι οι καταθέτες. Ώρα είναι να βγει και ο Δούκας να μας αναλύσει τα πλεονεκτήματα της σοσιαλιστικής αυτοδιαχείρισης...

Ο καπιταλισμός κλυδωνίζεται όχι γιατί τον στρίμωξε η παγκόσμια επανάσταση όπως προέβλεψαν οι θεωρητικοί του σοσιαλισμού. Το αντίθετο. Καταρρέει τη στιγμή της μονοπολικής παντοδυναμίας του. Όταν η Κίνα μετατράπηκε σε μία νεοφεουδαλική χώρα με κομμουνιστικές δομές αντιγράφοντας τις "χάρτινες τίγρεις" που έλεγε ο Μάο και η Ρωσία κυβερνάται από μία μεταμοντέρνα μαφία νεοκαπιταλιστών που ξεπήδησαν με παρθενογένεση από τη μήτρα του υπαρκτού σοσιαλισμού που θεμελίωσε ο Λένιν. Όταν το αντίπαλο δέος απέναντι στην δυτική μονοκρατορία αναφέρεται περιοριστικά στην Κούβα του γεροεπαναστάτη Φιντέλ και μερικών άλλων "ψιλοπερίεργων" λατινοαμερικάνων σαν τον Τσάβες, τον Λούνα και τον Μοράλες...

Το σύστημα ηττάται από μέσα. Από τους ίδιους τους καπιταλιστές. Από τις αχόρταγες, άπληστες "fat cats", τις ύαινες που εξασφάλισαν για την πάρτι τους τρελά μπόνους, μισθούς και αποζημιώσεις δημιουργώντας φούσκες, φεσώνοντας την παγκόσμια οικονομία σε ένα περιβάλλον απόλυτης ασυδοσίας, αφού στην ελεύθερη αγορά η παρέμβαση, ο έλεγχος, το regulation βρε αδελφέ, θεωρείτο κάτι σαν το προπατορικό αμάρτημα ή/και παιδική αρρώστια των ανώριμων οικονομιών. Οι περίφημες επενδυτικές τράπεζες πρέπει να σωθούν για ν' αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση, σε μία ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που προφανώς, οι κυρίαρχοι στο πλανητικό μας χωριό προετοιμάζονται, για την επόμενη μέρα και το μέλλον τους στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που δεν νοιάζονται για την κρίση. Που απαντούν με τους στίχους του Γιάννη Αγγελάκα από το "Σιγά μην κλάψω, σιγά μη φοβηθώ" στα παραπάνω. Και αυτοί είναι οι παρίες των δυτικών κοινωνιών που δεν τους προσέγγισε ποτέ κανένα κόμμα και κανένα σύστημα. Αυτοί που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Αυτοί που καταδικάστηκαν από τα σύμφωνα σταθερότητας, από τα Μάαστριχτ και τις κοινωνίες των δύο τρίτων στην απαξίωση. Αυτοί που δεν έχουν μετοχές, καταθέσεις, ομόλογα. Που δεν τους ανήκουν offshore εταιρείες, που δεν εκπροσωπούν συμφέροντα, μερίσματα και προοπτικές.

Οι άποροι και οι μετανάστες. Σαν τα δύο εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως οι συνταξιούχοι που στριμώχνονταν στον Λευκό Πύργο χτες, στην διαμαρτυρία των κτηνοτρόφων και παρακαλούσαν για λίγο από το γάλα που θα χυνόταν στους δρόμους από τους διαμαρτυρόμενους βοσκούς. Κι ας κάνουν οι υπόλοιποι ότι δεν τους βλέπουν, βολεμένοι στην ευδαιμονία τους και στους μοδάτους καναπέδες της τηλεοπτικής αποχαύνωσης. Αυτή η παγκόσμια εξαθλιωμένη γυφτιά -στα μάτια των προνομιούχων- που εκδικείται σήμερα υπομειδιώντας για τα πανικοβλημένα ανθρωπάκια που τρέχουν στις τράπεζες, αγωνιώντας να περισώσουν το βιός τους, φενακίζοντας τους εαυτούς τους μπροστά στην αβεβαιότητα. Ψάχνοντας εναγωνίως να μετατρέψουν τα λεφτά τους σε χρυσές λίρες σαν τους μαυραγορίτες της κατοχής. Βιώνοντας το τελευταίο στάδιο του καπιταλιστικού ιδεώδους πριν από τις γνωστές ουρές στο σούπερ μάρκετ.

Πως το έλεγε ο Διονύσης στον Μπάλλο: "και χαιρετώ σας και φιλώ σας όντα μικρά ζωγραφιστά μες τον καθρέφτη κλειδωμένα"? Ακριβώς έτσι.

37 σχόλια:

Τη 9 Οκτωβρίου 2008 στις 12:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Kαλημέρα!
''Ζωγράφισες'' πάλι.
Η αλήθεια είναι οτι δεν είμαι γνώστης των οικονομικών θεμάτων.
Η εντύπωση μου είναι όμως,
οτί σε κάθε χώρα χρειαζόμαστε και ένα διαφορετικό σύστημα ισορροπίας ανάμε σα στο κοινωνικό κράτος και στην ελεύθερη αγορά.
Δεν πιστεύω σε ιδεολογίες,
πιστεύω σε ισορροπίες.
Η οικονομία της Ελλάδας όντως χρειάζεται ιδιωτικοποιήσεις γιατί λειτουργεί ακόμα ''συγκεντρωτικά'', εξαρτώμενη σε μεγάλο βαθμό απο το διεφθαρμένο δημόσιο !
Δεν έχουμε να χάσουμμε τίποτα π.χ αν ιδιωτικοποιηθεί ο Οσε.
Αντίθετα, ο παράλογος νεοφιλευθέρισμός των Η.Π.Α χρειάζεται να χτιστεί ένα κοινωνικό κράτος απο την αρχή!
Καλημέρα και νομίζω οτι αρχίζεις μια πολύ ωραία συζήτηση.

 
Τη 9 Οκτωβρίου 2008 στις 5:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger salvatore1789 είπε...

Ο Πωλ Κρουγκεμαν δημοσίευσε το καλοκαίρι του 2007 ένα βιβλίο με τίτλο "η συνείδηση ενός προοδευτικού" .
Ο πρωτότυπος τίτλος ανέφερε το προοδευτικός ως liberalism αλλά στην Ελλάδα ο φιλελεύθερος ηχεί άσχημα, γι αυτό και ποτέ δεν υπήρξε φιλελευθερισμός και δημοκρατία σε αυτή τη χώρα αλλά απλά το δίκαιο του ισχυρού, ακόμη και του φτωχού ισχυρού !!!
Τεσπα!
Το παραπάνω βιβλίο με συντρόφευσε φέτος στις παραλίες των διακοπών μου και θεωρώ ότι ήταν η πιο σωστή μου επιλογή. Πέραν όλων των οικονομικών αναλύσεων της αποτυχημένης πολιτικής των νεοσυντηρητικών και του Προέδρου Βους, ο συγγραφέας περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα περιστατικά με τα τραπεζικά ανοίγματα και τα διευθυντικά στελέχη των δις $$$. Αναφέρει δε με αξιόλογη επιχειρηματική δεινότητα πως οι Ρεπουμπλικάνοι ανέτρεψαν το new deal του Ρούζβελτ, που ούτε ο Άικ δεν τόλμησε, κατατρόπωσαν τα συνδικάτα, μείωσαν μισθούς και αύξησαν τα ωράρια και επανέφεραν εν τέλει το κλίμα προ του 1929.
Εν κατακλέιδι ο συγγραφέας ζητά ένα νέο new deal (κ ένα σύστημα ασφάλισης πιο δημοκρατικό για την Αμερική).
Είμαι βέβαιος ότι πρώτη φορά βλέπω συγγραφέα να είναι τόσο συνεπής με την πραγματικότητα. Και πιστεύω πως σήμερα θα αισθάνεται δικαιωμένος.
.

 
Τη 9 Οκτωβρίου 2008 στις 11:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Side21 είπε...

Το σύστημα περνάει κρίσεις
ανά τακτά διαστήματα ...
Φυσικά και αυτό δεν σημαίνει
το τέλος της Ιστορίας ...
Σημαίνει όμως την κατάρευση της
κρατούσας
θεωρίας της απόλυτης ασυδοσίας της αγοράς ...
Σίγουρα θα επικρατήσουν και πάλι
νεοκεϋνσιανές ιδέες ...
Στην προσπάθειά του να σωθεί από πνιγμό
το σύστημα κρατιέται απ' τις αντιφάσεις του.
Ο καπιταλισμός είναι πολύ σκληρός
για να πεθάνει ...
Τουλάχιστον χωρίς βοήθεια !!!

 
Τη 10 Οκτωβρίου 2008 στις 1:47 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Τάπες όλα!
Προσωπικά θα προτιμούσα να δω τον "θεωρητικό"Ανδριανόπουλο ν'απολογείται για την κατάρρευση του ασύδοτου καπιταλισμού...τουλάχιστον ο Μάνος πιστεύει πραγματικά αυτά που λέει και δεν αναπαράγει απλά αυτά που διαβάζει.

Σαλβατόρε το βιβλιο του Κρούγκμαν κυκλοφόρησε και στα Ελληνικά ή πρέπει να τ'αναζητήσει κανεις μόνο στ'αγγλικά?

 
Τη 10 Οκτωβρίου 2008 στις 7:58 π.μ. , Ο χρήστης Blogger salvatore1789 είπε...

Έχει κυκλοφορήσει στα Ελληνικά φέτος πρώτη έκδοση εκδόσεις ΠΟΛΙΣ. Ουσιαστικά ο συγγραφέας (αρθρογράφος στην νιου γιορκ ταιμς) το έγραψε για να πείσει την αμερικάνικη ηγεσία των Δημοκρατικών ότι είναι εφικτό ένα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλειας. Επ αυτού είναι αρκετά αμερικανικο. Αλλά η ανάλυση του τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στην οικονομία είναι καταπληκτικά επίκαιρη. Ουσιαστικά κατακρίνει όλους όσους παρέδωσανβ τα όπλα στους Νεοσυντηρητικούς, πως αυτοί εκμεταλλέυτηκαν τις φοβίες των αμερικανών και πως άφησαν να γκρεμιστεί το οικονομικό θαύμα του new deal. Πως από το θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης του 50-60 φτάσαμε στα σημερινά χάλια.
Θεωρεί τέλος πως όπως το new deal ήταν μια πολιτική απόφαση που άλλαξε την οικονομία έτσι και σήμερα πρέπει να επανέρθει η πολιτική - και όχι η οικονομία - ως ρυθμιστής των πραγμάτων.

 
Τη 10 Οκτωβρίου 2008 στις 1:15 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Είναι η πρώτη φορά που χαίρομαι επειδή δεν έχω ούτε καταθέσεις ούτε μετοχές!
Ελπίζω κι εσύ να μην είσαι ¨ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ¨ σε καμιά υπό κατάρρευση τράπεζα ή επιχείρηση...
Κατά τα λοιπά,ας ελπίσουμε πως η όλη ιστορία θα βγάλει και κάτι καλό για μας τους μη έχοντες, όπως αυτή η μείωση της τιμής του πετρελαίου…

 
Τη 10 Οκτωβρίου 2008 στις 6:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Εξαιρετική σύνθεση ιδεών και γεγονότων, με υπέροχη γραφή φίλε μου. Το σύστημα της Αμερικής μετεξελλίχθηκε σε Corporate Communism. Οπως και με τον σοβιετικό Κομμουνισμό, το σύστημα δημιουργούσε πλούτο για μια μικρή ομάδα ανθρώπων που είχαν συμφέρον να το συντηρήσουν. Οπως και με τον Κομμουνισμό, το σύστημα γέμισε διαφθορά, και κατέρρευσε εκ των έσω. Μόνον μια διαφορά (για ιστορικούς λόγους) - Στη σοβιετία, η δικτατορία κρατούσε τις μάζες εκτός συμμετοχής και πλούτου με τη χρήση της βίας. Στη Δύση, οι μάζες πείστηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά, για μεγαλύτερα κέρδη. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστοφή.

Οι ιδεολόγοι της νεοδεξιάς, είχαν πιάσει τα τηλεοπτικά κανάλια του Fox News και τα ραδιόφωνα. Θυμάμαι έντονα τον υπερφασίστα Rush Limbaugh που έτρωγε ώρες στις διάφορες εκπομπές του, χαρακτηρίζοντας τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ (FDR) κομμουνιστή, που μίασε τις αγνές ιδέες της ελεύθερης αγοράς, με το New Deal.

http://www.rushlimbaugh.com/home/today.guest.html

 
Τη 10 Οκτωβρίου 2008 στις 10:50 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

αγαπητέ vasike
συγχαρητήρια, αυτή η ανάρτηση σου, ειναι πραγματικά εξαιρετική!!!

 
Τη 10 Οκτωβρίου 2008 στις 11:10 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ fp boy

Μέρα με τη μέρα η κατάρρευση γίνεται ορατή και απειλητική για τους έως πρόσφατα άτρωτους.
Η συζήτηση περί ιδιωτικοποιήσεων είναι πλέον ξεπερασμένη και άκαιρη. Η εθνικοποίηση αποτελεί το μέλλον του καπιταλισμού.
Και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Στην ελλαδίτσα για παράδειγμα τα πρώτα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση ο παππούς Καραμανλής εθνικοποιούσε τις επιχειρήσεις έχοντας τον Ανδρέα να καταγγέλλει τη δωρεά στους κεφαλαιοκράτες. Και ο παππούς απαντούσε "είστε η αριστερά της αριστεράς"!!!
Στις μέρες μας θα δούμε "το κεφάλαιο" του Μαρξ να μοιράζεται στους πρωτοετείς στα πανεπιστήμια από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

@ salvatore1789

Εξαιρετική πρόταση το βιβλίο. Ευχαριστώ.

@ side 21

Για την πτώση του καπιταλισμού δε χρειάζεται βοήθεια. Φροντίζουν οι καπιταλιστές που μας πουλάν ήδη το σχοινί που θα κρεμαστούν μόνοι τους ακυρώνοντας το παλιό επαναστατικό τσιτάτο.

@ syneas

Το να μην έχεις τίποτα είναι πλέον προνόμιο αριστοκρατικό αγαπητέ.

@ squarelogic

Κάπου άκουσα ότι βγήκε ο Ανδριανόπουλος και κατηγόρησε τις κρατικές παρεμβάσεις που σώζουν τις επενδυτικές τράπεζες σε Αμερική και Ευρώπη. Κατά τη γνώμη του πρέπει να κλείσουν γιατί έτσι είναι η ελεύθερη αγορά. Και μετά πιστεύω του πήγαν τσαγάκι για να κόψει τις παπαριές που προκαλεί ο πυρετός...

@ locus publicus

Αγαπητέ φίλε κατανοώ ειλικρινά ότι η συνειδητοποίηση της κατάστασης στην Αμερική αποτελεί σοκ τεραστίων διατάσεων.

Ωστόσο για να διασκεδάσουμε λίγο την υπόθεση γράφω εδώ ότι καθώς λένε το πέμπτο αστέρι στη σημαία της Κίνας είναι για την αστική τάξη. Το νεοσύστατο κίνημα της ανατροπής στην Αμερική θα έχει να διεκδικήσει καμιά πενηνταριά στην αστερόεσσα. Υψωμένη γροθιά και σκληρό προλεταριάτο που θα καίει το Μανχάταν μαζί με το Χάρλεμ...

 
Τη 10 Οκτωβρίου 2008 στις 11:14 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Αποτελεί το γέννημα μιας βόλτας στην πόλη κατανοώντας τα βλέμματα των βιαστικών τριγύρω Μαρία. Δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται προσεχώς,

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 1:24 π.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

Είναι πολύ καλό!το ποστ βασικέ μέτοχε
πολύ καλό.

Απομονώνω το κομμάτι που μ΄Ανέβασε περισσότερο ...
πολύ καίρια και λιτή περιγραφή
(καθαρός Λόγος).

"και η Ρωσία κυβερνάται από μία μεταμοντέρνα μαφία νεοκαπιταλιστών που ξεπήδησαν με παρθενογένεση από τη μήτρα του υπαρκτού σοσιαλισμού"

Να είσαι καλά.

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 8:14 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Ψουξ

Στο προηγούμενο ποστ ανέβασα τις συνέπειες του κραχ του '29. Μία κρίση με τις ίδιες "από πάνω" καταγωγές. Σε μία εποχή που όλα πήγαιναν εξαιρετικά καλά οι Τράπεζες και οι επιχειρήσεις βάρεσαν κανόνι. Και στο βάθος ο παγκόσμιος φασισμός. Πολύ φοβάμαι ότι θα δούμε καταστάσεις που τις θεωρούμε οριστικά πεθαμένες, φίλε Ψουξ.

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 12:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger nikos10 είπε...

Καλά άκουσες, Βασικέ:

«Η δημιουργική καταστροφή αναζωογονεί τον καπιταλισμό»

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 1:25 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ nikos10

Σ' ευχαριστώ. Γράφει λοιπόν ο Ανδριανόπουλος : "Όπως το κέρδος λοιπόν είναι αποδεκτό στον καπιταλισμό, εξ ίσου δεκτές, ίσως και απαραίτητες, είναι και οι χρεοκοπίες".

Μάλλον δεν κατάλαβε ότι πρόκειται για ΤΗΝ χρεωκοπία του συστήματος και μετά άλλο δεν έχει και ότι πάμε παρακάτω. Υπομονή Νίκο θα του πέσει ο πυρετός και θα ηρεμήσει.

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 2:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

....Όσο αφορά στην μείωση του πετρελαίου που ανέφερε ο syneas αλλά και στην πτώση των επιτοκίων που θα είναι ραγδαία, θα αποδείξουν το μέγεθος της κλοπής που υφιστάμεθα ως καταναλωτές αυτής της απάτης.
Οι εξουσίες έχουν κατανοήσει πλήρως ότι δεν μπορούν να παίζουν πολύ με τους πολίτες των κρατών τους. Και ο λόγος απλός: πονάει η τσέπη βαθιά. Και αυτό είναι θανατηφόρο σύμπτωμα για γενική εξέγερση των υπνωτισμένων. Και τότε....

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 2:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger salvatore1789 είπε...

Συγνώμη για το τρίτο ποστ αλλά θεωρώ ότι τον αδικείτε τον Ανδριανόπουλο. Θεωρώ ότι είναι ένας συνεπέστατος φιλελεύθερος τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Και θεωρώ ότι έχει δίκιο στην συλλογιστική του σήμερα, κυρίως στο γεγονός ότι άλλο η φιλελεύθερη οικονομία και άλλο η κατάρρευση της ασύδοτης οικονομίας των ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ Τραπεζών. Θεωρεί κανείς ότι αυτό που γίνεται τώρα είναι κρατική παρέμβαση, ή έτσι ονομάστηκε για να μην βγει ο κόσμος στους δρόμους. Κρατική παρέμβαση πρότεινε και ο Κέινς. Έχει κάμια σχέση με το σήμερα????
Επειδή όλοι αναφέρετε την πτώση του καπιταλισμού, να σημειώσω ότι η τωρινή δεν έχει καμία σχέση με το κραχ του 29 το οποίο βασιζότανε στην αέναη αγορά μετοχών επιχειρήσεων άνευ αντικρίσματος. Σήμερα καταρρέουν συγκεκριμένοι επενδυτικοι όμιλοι και όχι οι Κραταιές Τράπεζες. Παράδειγμα οι δικές μας που συνεχίζουν να απομυζούν τον δανειζόμενο και λειτουργούν στην λογική του έμπορου της Βενετίας. Ο καυγάς γίνεται όχι γιατί αυξήθηκε η μετοχική αξία των επιχειρήσεων αλλά γιατί κατέρρευσε η αγορά των επενδυτικών προϊόντων. Η πολιτική ηγεσία του κόσμου δεν γνωρίζει πόσο εμπεκόμενες είναι κάποιες Τράπεζες και κινείται στα τυφλά πετώντας λεφτα εδώ και κει.
Θεωρώ ότι είναι λίγο πιο περίπλοκο. Παρακαλώ αν βλέπω κάτι λάθος να μου επισημανθεί.
Να αναφέρω χαρακτηριστικα΄τέλος και τον στασιμοπληθωρισμό του 70 που έφερε τον Ρήγκαν στην εξουσία και ήταν η ίδια κατάσταση πιο αργή...

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 5:31 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ salovatore1789

Καμία αντίρρηση για την συνέπεια του Ανδριανόπουλου καθώς επίσης ότι και οι κυβερνήσεις ρίχνουν στάχτη στα μάτια του κόσμου όπως λες για να αποφύγουν την μανιασμένη αντίδραση των υπηκόων. Και η αντίδραση ξέρεις κλιμακούμενη γίνεται εξέγερση των εξαθλιωμένων και μένει στα βιβλία σαν "επανάσταση". Συνεπώς οι τεχνοκρατικές απόψεις του τύπου Ανδριανόπουλου περνάν στο ντούκου από τις εξουσίες και δεν ασχολείται καμία τους πλέον με το θεωρητικό πεδίο αλλά το πως θα μπαλώσουν τα πράγματα που τους έχουν ξεφύγει για τα καλά. Όσο για τον Κέυνς αυτός θεωρείται από τους νεοφιλελέυθερους ήδη ξεπερασμένος.

Όσο αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του 1929 με το 2008 είναι πράγματι διαφορετικά αλλά η "πηγή" είναι η ίδια. και τα δύο ξεκίνησαν από "τα πάνω" σε μία περίοδο ευημερίας.

Για την διαφορά επενδυτικών τραπεζών που καταρρέουν με τις καταθετικές που αντέχουν : μην είσαι βέβαιος ότι είναι έτσι. Απλώς το κόστος να κλείσει το γκισέ μίας εμπορικής τράπεζας ισοδυναμεί με το γενικό ξεσηκωμό του πόπολου που τα αντέχει όλα εκτός από το να του βάζουν χέρι στις καταθέσεις. Και τώρα δεν είναι χρηματιστήριο να πούνε εκ των υστέρων "ας πρόσεχαν". Θα χυθεί αίμα και ειδικά αυτών που τόλμησαν και εγγυήθηκαν τις καταθέσεις των υπηκόων.

Καμία περίπτωση κρίσης δεν ταιριάζει με αυτή. Η μπίλια θα κάτσει σε τρελά σημεία και θα πάρει η μπάλα πάρα πολλούς, salvatore1789.

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 7:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Υπέροχο το ποστ συμπολίτη, όπως και τα σχόλια.

Θα θελα να ακούσω-διαβάσω την γνώμη πολλών νεο-φιλελεύθερων, (και ας θεωρούν τώρα την λέξη μίασμα και την αποποιούνται), που σε γνωστότατο μπλογκ πριν δυό χρόνια έγραφαν διθυράμβους γιά την ελεύθερη οικονομία χωρίς περιορισμούς και όρια.
Οποιος είναι ξύπνιος και μάγκας, ας τα οικονομήσει, οι υπόλοιποι να ψοφήσουν στην πείνα και να τους φάει το μαύρο έρεβος.

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 7:52 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger salvatore1789 είπε...

Τα ΝΕΑ σήμερα στις οικονομικες σελ. 6 κ 7 έχουν 2 σχετικά άρθρα με το τί ακριβώς συμβαίνει.
Θεωρώ όμως ότι η κρίση του 29 επετεύχθη λόγω αδυναμίας να ηγηθεί η πολιτική της οικονομίας. Αυτό χρειάζεται σήμερα. Πιστεύω.

Ο μεγαλύτερος εχθρός σήμερα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης στις Τράπεζες. Αν χαθεί αυτό ... όλα τέλος. Και αυτό μόνο η φερέγγυα πολιτεία μπορεί να το εξασφαλίσει. Τα αρνητικά πρόσημα του Χρηματιστηρίου είναι ανησυχητικά. Τον πανικό όμως... δεν τον ελέγχει κανείς.
Στην κρίση του 99 δούλευα σε ΑΕΛΔΕ. Τον πανικό του Σεπτεμβρίου δεν θα τον ξεχάσω ποτέ... Δε σώθηκε ΚΑΝΕΝΑΣ...

Αν φτάσουμε να χάνουμε τις καταθέσεις μας η επανάσταση δεν θα φάει μόνο την οικονομικοπολιτική ιντελιγκένσια.... αλλά θα φάμε ο ένας τον άλλον!

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 8:15 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@salvatore1789

Για να κυριαρχεί η πολιτική της οικονομίας, πρέπει να κυβερνούν οι πολιτικοί αντί οι corporations όπως στην Αμερική. Επιπροσθέτως θα πρέπει να υπάρχουν πόροι. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Τα έκαναν όλα "ανθρωπιστική βοήθεια" πολεμώντας στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Πόσο ακριβά πληρώθηκε τελικά η απάτη της πατριωτικής έξαρσης μετά την 11η Σεπτεμβρίου από τον αμερικανό φορολογούμενο.
Τώρα βεβαίως εξηγείται και γιατί ρούφηξαν τ' αυγό τους οι δυτικοί κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Γεωργία. Πως θα πήγαιναν ξεβράκωτοι στ' αγγούρια που τους έστρωσε η παρέα του Βλαδίμηρου στον Καύκασο...

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 8:26 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ giant13

Να βγουν και τι να πουν! Οι φούσκες σκάνε παντού. Σε όλη την παγκόσμια απάτη. Από τη πολιτική μέχρι το ποδόσφαιρο όπου δαπανήθηκαν απίστευτα ποσά για τις γυφτοβεντέτες της μπάλας από τους αεριτζήδες "επιχειρηματίες". Εδώ ακούστηκε ότι θα πάρει ο Ηρακλής για να σωθεί φέτος, τον Ρούνει από την Μάντσεστερ, που καταρρέει μετά το φέσι της AIG, αντί πενήντα χιλιάδων ευρώ...

 
Τη 11 Οκτωβρίου 2008 στις 11:42 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

"Στις μέρες μας θα δούμε "το κεφάλαιο" του Μαρξ να μοιράζεται στους πρωτοετείς στα πανεπιστήμια από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ." Χαχαχα! Λες;
Τι να πω για το κείμενο, φίλε μου; Τα είπες ΟΛΑ!
Βλέπω κάποιους να επιχαίρουν, να θεωρούν ότι ο καπιταλισμός πέθανε. Να θυμίσω ότι και στις 11/9/2001 κάποιοι βιάστηκαν να πουν ότι η αυτοκρατορία λαβώθηκε βαριά!
Επειδή όμως οι αυτοκρατορίες δεν γκρεμίζονται μόνες αλλά παρασύρουν και τους γύρω τους, είδαμε τον ιό του τρόμου να χτυπάει όλους μας, τις ελευθερίες μας να εξανεμίζονται και, φυσικά, τους Ιρακινούς και τους Αφγανούς να καταστρέφονται ολοκληρωτικά!
Πολύ φοβάμαι, λοιπόν, ότι θα δούμε νέους πολέμους, άνοδο του φασισμού (έστω κι αν σκοτώθηκε ο Χάιντερ) και τους φτωχούς να επιτίθενται στους πιο ευάλωτους και όχι στους πραγματικούς φταίχτες!
Παρεμπιπτόντως, είδα εντελώς τυχαία στην τηλεόραση μέρος του ρεπορτάζ με τους συνταξιούχους και έμεινα με ανοιχτό το στόμα μέχρι να καταλάβω από ποια ταλαίπωρη χώρα προέρχονταν οι σκηνές!

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 1:51 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Διάβασα μαζεμένα τα τελευταία σου 6 ποστ και όλα είναι εξαιρετικά.
Η διαφορά που υπάρχει από το 1929 είναι ότι σήμερα πια το οικονομικό κραχ της Αμερικής λειτουργεί με την παγκοσμιοποιημένη οικονομία σαν ντόμινο στις οικονομίες των περισσότερων χωρών του κόσμου και γι' αυτό είναι και πολύ πιο επικίνδυνο για πολλές από αυτές από το παλιό.
Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι έιναι η εκδίκηση της γυφτιάς γιατί δεν είναι εκδίκηση όταν χειροτερεύει και η δική σου θέση.

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 1:51 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 2:56 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ λωτοφάγος

Συμφωνώ φίλε ότι η κατάσταση δεν είναι για να χαίρεται κανείς. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και θα είναι μεγάλης διάρκειας. Ένας νέος κόσμος ξημερώνει με προοπτικές απρόβλεπτες.
Ο φασισμός μετά το '29 επικράτησε στην Ευρώπη σαν η κυρίαρχη ιδεολογία. Και το πλήρωσε πολύ ακριβά αυτό η γηραιά ήπειρος. Με ένα πόλεμο και εκατομμύρια θύματα.

@ αθεόφοβος

Με τον όρο "γυφτιά" του ποστ εννοώ αυτούς που δεν τους αγγίζει η κρίση αθεόφοβε. Και εννοώ τους πάμπτωχους εξαθλιωμένους της Δύσης που μετράνε σε αρκετά εκατομμύρια πολίτες. Στους άστεγους της Βρετανίας, στους Κλωσάρ της Γαλλίας, τους μετανάστες και τους εξαθλιωμένους της πατρίδας μας και ο κατάλογος μακραίνει και πάει.
Όλοι οι υπόλοιποι φυσικά και έχουμε τους λόγους μας όπως λες για να ανησυχούμε.

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 9:32 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μετά το 90 και μέσα σε διάστημα 18 χρόνων, είδαμε να γκρεμίζονται "-ισμοί" που υπήρχαν στα μυαλά μας για τουλάχιστον ένα αιώνα.
Μεγάλες ταχύτητες που σαρώνουν ιδεοληψίες,
αλλάζουν ραγδαία κοινωνικές αντιλήψεις, ιδεολογίες, επικυρίαρχοι...
Αυτό που θα περίμενε κανείς, όνειρα κάνω, είναι να μειωθεί ο φανατισμός και οι απολυτότητες.
Αντίθετα, όμως, συμβαίνει και αυτό μόνο πρόοδο δεν σημαίνει.

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 10:04 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Σπίθας

Οι βεβαιότητες με τις οποίες μεγαλώσαμε έχουν πια πάψει να ισχύουν. Τα ιδεολογήματα μετατράπηκαν σε τεράστιες διαψεύσεις.
Όμως ο φανατισμός και η πόλωση είναι αποτέλεσμα των αντιθέσεων της κοινωνίας που παραμένει βεβαίως εξαιρετικά άνιση και άδικη. Το πεδίο της αντιπαράθεσης μετατίθεται σε άλλους χώρους. Έτσι θα δούμε ενδεχομένως έντονες θρησκευτικές διενέξεις και ολοκληρωτικά καθεστώτα να προβάλουν ως θεόσταλτες λύσεις.
Ζούμε σε ενδιαφέρουσα φάση της ιστορίας, Σπίθα. Τα χρόνια που περνούσαν ισοπεδωμένα θα αποκτήσουν πια μία μεγάλη πυκνότητα γεγονότων.

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 11:10 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

‘’Ε, να λοιπόν που της Ύβρεως πάντα έπεται η Νέμεσις.’’

Αυτό ακριβώς. Η απληστία πληρώνεται. Όλοι όσοι πείστηκαν π.χ. ότι το σπιτάκι που αγόρασαν με 200.000€ σε 2-3 χρόνια θα άξιζε τα διπλάσια, για κάποιο ανεξήγητο λόγο. Όσοι πείστηκαν ότι στα κάτεργα της Κίνας και τα παιδικά κολαστήρια της Ινδίας η ‘’παραγωγικότητα’’ δεν έχει φτάσει ακόμη στο ζενίθ της, και η μετοχή της NIKE θα συνεχίσει να καλπάζει… Και βέβαια οι ‘’άπληστοι χρηματιστές’’ που τους πήραν τα μυαλά…
Που να βρίσκεται άραγε η τιμή της μελαμίνης στα commodities...Να επενδύσω?
Ο οδοστρωτήρας του κέρδους με κάθε τίμημα, ακόμα και με παιδικές ψυχές.
Ελπίζω αυτή η λογική να ηττηθεί οριστικά Βασικέ, για τον καπιταλισμό εν γένει δεν είμαι σίγουρος. Όσο για τον κρατισμό, όσο συνδέεται με φαινόμενα τύπου Ολυμπιακής, ΟΣΕ και λοιπών πάρκινγκ ψηφοφόρων δεν θα αποτελεί ελκυστική διέξοδο.
Εξάλλου, οι φαύλοι άνθρωποι φαύλα πράττουν , είτε σε συνθήκες κρατισμού, είτε στο free economy, στο βαθμό που το σύστημα τους επιτρέπει.
Πάντως το όλο σκηνικό μου θυμίζει αλβανική πυραμίδα, στο πιο large και κοσμοπολίτικο… Λές το ‘’σύστημα’’ να ζητήσει τις συμβουλές του έμπειρου Μπερίσα?

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 3:32 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ tristan

Πολύ πετυχημένοι παραλληλισμοί. Πολλές ιστορίες μπορεί να θυμηθεί κανείς. Ωστόσο η αλβανική πυραμίδα είναι πάρα πολύ εύστοχο παράδειγμα. Αλλά δεν συμβαίνουν μόνο στις χώρες της ημέτερης βαλκάνιας ασυναρτησίας αλλά και στις λεγόμενες μεγάλες δυνάμεις.

Ενδιαφέρον έχουν και οι κυβερνητικές "εγγυήσεις" της Ευρώπης για τις καταθέσεις. Μου θυμίζουν τις διαβεβαιώσεις του 1996 στην Αγγλία προς τους Βρετανούς πολίτες από την κυβέρνηση Μέιτζορ ότι η "νόσος των αγελάδων" δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Και δώστου ο υπουργός υγείας να χλαπακιάζει τα χάμπουργκερ με βοδινό κρέας για να πείσει το πόπολο.
Όταν οι Βρετανοί έμαθαν την αλήθεια είχαν ήδη εξαφανίσει τρώγοντας μερικές εκατοντάδες κοπάδια από μοσχάρια ακούγοντας σαν βόδια τους πολιτικούς που συνειδητά τους παραμύθιαζαν. Οι Τόρηδες τιμωρήθηκαν χάνοντας τις εκλογές τον Μάιο του 1997. Μερικά χρόνια αργότερα το παραμύθι λεγόταν "όπλα μαζικής καταστροφής" και "πόλεμος για την ελευθερία στο Ιράκ" διατυπωμένο αυτή τη φορά από τους εργατικούς του Μπλαίρ...
Ίδια η γεύση. Ίδια η απάτη. Και τι έγινε? Σειρά έχουν άλλωστε να "τιμωρηθούν" οι εργατικοί για τα ψέματά τους στις ερχόμενες εκλογές!

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 10:33 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Univers είπε...

Η ανάλυσή μου είναι ετεροβαρής ως προς τις ευθύνες: Δεν είναι μόνον η απληστία των ολίγων καλοθρεμμένων υαινών που οδήγησε το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην κατάρρευση. Είναι και η απληστία των πολλών (εκατομμυρίων, ίσως δισεκατομμυρίων) παγκοσμίως που εθίστηκαν στην ευζωΐα με δανεικά, που έμαθαν να θεωρούν αναφαίρετο δικαίωμά τους - φυσικά αποσυνδεδεμένο από τις αποδοχές τους - να αλλάζουν ψυγείο κάθε 3 χρόνια, τηλεόραση κάθε 2 χρόνια, υπολογιστή κάθε χρόνο και κινητό κάθε εξάμηνο (παρεμπιπτόντως: συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εν Ελλάδι 17 εκατομμύρια!) και να παραθερίζουν στους ίδιους προορισμούς με τους γαλαζοαίματους. Αλλά αυτά τα έχουμε πει και αλλού.

Όσο για τον καπιταλισμό, δεν νομίζω ότι θα καταρρεύσει. Απλά θα αλλάξει. Τέλος, η "μαφία που κυβερνά την Ρωσία" έδωσε παρ' όλα αυτά στους πολίτες της την χαμένη ατομική και εθνική τους αξιοπρέπεια....

 
Τη 12 Οκτωβρίου 2008 στις 10:35 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Univers είπε...

Τέλος, δεν θα στρεφόμουνα εναντίον των καταθετών. Δεν θα ενοχοποιήσουμε τώρα και αυτούς που συνετά βάζαν στην πάντα λεφτά (από τα οποία χρηματοδοτήθηκε άλλωστε η καταναλωτική βουλιμία των υπολοίπων...).

 
Τη 13 Οκτωβρίου 2008 στις 7:06 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ univers

Το ποστ στρέφεται εναντίον των συμπεριφορών των πανικόβλητων "νοικοκυραίων" που κάνουν χρυσές λίρες και πλάκες χρυσού στα ανταλλακτήρια και συνωστίζονται στις τράπεζες, (που παζάρεψαν το προθεσμιακό επιτόκιο για τα λεφτά τους, κάνοντας τον μάγκα με στυλ "πόσο μου δίνεις για να τα κλείσω") να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, να τα βάλουν στο σεντούκι προς πλήρη ικανοποίηση των διαρρηκτών που θα κάνουν τρελές δουλειές με τζίρους απίστευτους. Το επόμενο στάδιο επιμένω ότι θα είναι οι ουρές στο σούπερ μάρκετ, univers.

 
Τη 13 Οκτωβρίου 2008 στις 3:49 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Φίλε μου, λυπάμαι, δεν ξέρεις τί σου γίνεται!
Φαντάζομαι να είχαμε τα επιπόλαια πράσινα ανθρωπάκια να κυβερνάνε τη χώρα. Μπερδεμένα μυαλά επιπόλαιων ανθρώπων.
Η Διεθνής κρίση, βρε άσχετοι, οφείλεται στο κράτος πάλι. Ο ανεύθυνος ο Μπούς εγγυάτο τα δάνεια των ημικρατικών Fannie Mae και Freddie Mac (7 τρισ. δολάρια εκταμιεύσεις), που έδιναν αφειδώς δάνεια για να δίνει την ψευδαίσθηση ότι ακόμη και ένα υπαλληλάκι μπορεί να αγοράσει βίλα, προφανώς για περνάει το μήνυμα όλα πάνε καλά, γιαυτό ξαναψηφίστε μας.
Εάν σε αυτή την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ προσθέσεις τη δίψα για προμήθειες των στελεχών των τραπεζών φτάσαμε στην κατάρρευση όλου του συστήματος.
Εάν λειτουργούσαν οι κρατικοί έλλεγχοι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΕΔΩ.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ο καπιταλισμός ή ο κρατισμός;
Εάν οι δύο ανωτέρω εταιρίες ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΛΕΦΤΑ θα τα σκόρπαγαν αφειδώς όπως έκαναν;
Ο καπιταλισμός φίλε μου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΟΣ αλλά είναι το καλύτερο σύστημα που έχουμε!

 
Τη 13 Οκτωβρίου 2008 στις 5:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger salvatore1789 είπε...

Πλάκα πλάκα έχεις δίκιο...

 
Τη 13 Οκτωβρίου 2008 στις 8:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ ανώνυμος των 3:49

Εμείς ως άσχετοι και ως μπερδεμένες επιπολαιότητες παρακολουθούμε την μυαλωμένη κρατικοποίηση των καπιταλιστών με τα λεφτά του κοσμάκη. Και γι αυτό φταίει φυσικά το κράτος που δεν αφήνει τον πατέρα Εφραίμ να εξυγιάνει το σύστημα που φυσικά πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι το καλλίτερο. Και ανανεωμένο. Με τον Γκόρντον Μπράουν ως νέο Γενικό Γραμματέα των Ευρωπαικών Σοβιέτ. Με τις υγείες σας.

 
Τη 13 Οκτωβρίου 2008 στις 8:50 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ salavatore 1789

Εγώ έχω δίκιο ή ο ανώνυμος που θεωρεί ότι οι τραπεζίτες είναι κρατικοί υπάλληλοι που δεν τους αφήνει ο κρατισμός να υπηρετήσουν τον καπιταλισμό.

 
Τη 15 Οκτωβρίου 2008 στις 7:29 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Ο salvatore 1789 σε παγκόσμια αποκλειστικότητα μετέδωσε από αυτό το μπλογκ την επιλογή της σουηδικής ακαδημίας για το νόμπελ οικονομίας...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα