Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

Έβγαλε βρώμα η ιστορία

Στις 18 Οκτωβρίου συμπληρώνει τα ενενήντα του χρόνια ο Κώστας Μητσοτάκης. Σε μία τουλάχιστον περίεργη σύμπτωση τα γενέθλια του Επίτιμου συμπίπτουν με την επέτειο από το "Ραντεβού με την ιστορία" του Ανδρέα Παπανδρέου, της 18ης Οκτωβρίου 1981. Είναι φανερό ότι οι πορείες των δύο τελευταίων μεγάλων της ελληνικής πολιτικής διασταυρώθηκαν παράξενα.
Στη φωτογραφία ο Ελευθέριος Βενιζέλος μαζί με τον νεαρό τότε Κώστα, σε μπαλκόνι στα Χανιά. Ο Βενιζέλος αναδείχτηκε ως Εθνάρχης, πολύ αργότερα από τη φωτογράφιση, όταν ο αστικός κόσμος της χώρας συσπειρώθηκε απέναντι στην εξέγερση των κομμουνιστών το 1946, τότε που δεν είχε την πολυτέλεια να ασχολείται με τους προπολεμικούς διχασμούς και εμφύλιους διαχωρισμούς μεταξύ βασιλικών και βενιζελικών. Έτσι απρόσμενα, ο Βενιζέλος προέκυψε ως σύμβολο ενότητας του έθνους και η Ελλάδα μετά το '50, γέμισε με ανδριάντες, πλατείες και δρόμους του πολιτικού που πέθανε εξόριστος στο Παρίσι το 1936, αλλά και μισητός από τους μισούς Έλληνες, αφού επέζησε από δύο δολοφονικές επιθέσεις, πρωταγωνίστησε στον Διχασμό και γνώρισε το γνωστό ανάθεμα στο Πεδίον του Άρεως.

Ογδόντα χρόνια μετά τη φωτογραφία του ποστ, το μπαλκόνι έχει γκρεμιστεί, ο Βενιζέλος έγινε και αεροδρόμιο, οι κομμουνιστές κυβέρνησαν την Ελλάδα το 1989 μαζί με τον Κώστα Μητσοτάκη που δεν κινδυνεύει ομολογουμένως από τις περιπέτειες που πέρασε ο Λευτέρης και συνεχίζει να φωτογραφίζεται πάντα χαμογελαστός, προβάλλοντας την πολιτική του άποψη ως σταθερή αξία με προοπτική για την νέα χιλιετία.

Το "συμβόλαιο με το λαό", είκοσι επτά χρόνια από τη αποδοχή του από το 48% του ελληνικού λαού τον Οκτώβρη του 1981, και την πλήρη υλοποίησή του με τον ερχομό της Αλλαγής, την έξοδο από το ΝΑΤΟ και την ΕΟΚ των μονοπωλίων, και την Ελλάδα που ανήκει πλέον στους Έλληνες, το έχει βάλει ο Γιώργος στην πίσω ρόδα στο ποδήλατο για να χτυπάνε οι αχτίνες από τότε που χάλασε το κουδούνι που του χάρισαν οι σύντροφοι της σοσιαλιστικής διεθνούς.

Η ιστορία, περιμένοντας στο ραντεβού της ξεροστάλιασε και το 'ριξε στις βίζιτες και στις δηλώσεις μέχρι που την έκανε τραγούδι ο Κώστας Τριπολίτης σε μουσική του πρώην υπουργού πολιτισμού Θάνου Μικρούστσικου. Ένα τραγούδι για όλους όσους πίστεψαν στον Ανδρέα με πάθος για το όραμα της Αλλαγής: "Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε, τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα"...

15 σχόλια:

Τη 23 Σεπτεμβρίου 2008 στις 8:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger xasodikis είπε...

Αυτό που με διαολίζει είναι ότι ο επίτιμος, μολονότι δεν μπορεί να πει κανείς ότι στην πολιτική του σταδιοδρομία των σχεδόν 50 χρόνων πέτυχε κάτι για το οποίο θα μείνει στην ιστορία (εκτός από την Αποστασία), έχει αναγορευτεί σε ιερή αγελάδα της πολιτικής από τους γνωστούς "έγκυρους" κονδυλοφόρους και η κάθε κουζουλάδα που αμολάει αντιμετωπίζεται ως "βαρυσήμαντη πολιτική παρέμβαση". Ήμαρτον, ή μάλλον, διά'λε τς' απολιμάρες τς'!

 
Τη 23 Σεπτεμβρίου 2008 στις 9:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ χasodikis

Δεν είμαι βέβαιος ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος δεν θα "ανακαλύψουν" τον Νέστορα της πολιτικής των ημερών μας αγαπητέ...

 
Τη 23 Σεπτεμβρίου 2008 στις 10:33 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger salvatore1789 είπε...

Δεν έχω δει την φωτογραφία αλλά θα μπορούσε να αποτελεί εξώφυλλο στην ιστορία της ΣΤ δημοτικού με το τίτλο: Η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα...
Υπέροχη φωτό... Περικλύει όλο το μεγαλέιο και την ντροπή της Νεότερης Πολιτικής Ιστορίας!
Ο Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός της παλαιάς γενιάς, οι οποίοι δεν απολογηθήκαν ποτέ για τα δύο πιο ντροπιαστικά για την πολιτική ζωή γεγονότα:Την Κατοχή και τη Δικτατορία.
Βλέπω δεν συμπαθείς πολύ τον Επίτιμο... Σκέψου, μπορεί να σε θάψει πρώτος!
Υ.Γ. Χασοδίκη ήρθες και εδώ λοιπόν γρήγορα με τη Μερτσεντέ?

 
Τη 23 Σεπτεμβρίου 2008 στις 11:00 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ salavatore1789

Με τον Μητσοτάκη ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Δεν είναι αλήθεια ότι δεν τον πολυσυμπαθώ. Μάλλον στέκομαι με δέος μπροστά στην προσωπικότητα. Τον θεωρώ γενναίο άνθρωπο και γνωρίζω λεπτομέρειες γι αυτό. Καθώς και χαλκέντερο. Ξέρεις τι είναι να τον βρίζουν σαράντα τόσα χρόνια για την αποστασία και αυτός να οργανώνει συνέδριο φέτος για το ζήτημα φορτώνοντας τα σφάλματα εκ του ασφαλούς στους...πεθαμένους?
Άσε που δεν χαρίζει σε κανένα. χθες μάλιστα πιστεύω ότι έβαλε το δακτυλάκι του για να την φάει ο Κεφαλογιάννης στο δικαστήριο για τα Ζωνιανά.
Πολυσχιδής προσωπικότητα που καλό είναι να μην σε βάλει στο μάτι για κανένα λόγο.

 
Τη 24 Σεπτεμβρίου 2008 στις 4:38 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Ποτέ δεν κατάφερα να σκιαγραφήσω καλά τον κ. Μητσοτάκη. Αν και δεν μου είναι αντιπαθής, δεν θυμάμαι ούτε εγώ τίποτα σημαντικό απο την πρωθυπουργία του. Σίγουρα όμως στήριξε τον Καραμανλή, τουλάχιστον μέχρι τώρα, και το παίζει ενωτικό στοιχείο. Κάπου μέσα μου πιστεύω - χωρίς αποδείξεις, πως έχει κάνει κάποια συμφωνία, ωστε η επόμενη αρχηγός της ΝΔ να είναι η Ντόρα. Θα μάθουμε σύντομα.

Oσο για την Ιστορία, ας είμαστε λίγο αισιόδοξοι. Για πολλά που χάσαμε ευθυνομαστε οι ίδιοι. Ο κ. Τριπολίτης είναι ενας εξαίρετος στιχουργός.

 
Τη 24 Σεπτεμβρίου 2008 στις 12:08 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο άνθρωπος βασικέ είναι τόσο αντιπαθητικός που και ο Σαμαράς ακόμα δεν τον άντεξε και τον έριξε.
Η απορία η δική μου είναι πως τα κατάφερε και έπεισε το λαό και τον εξέλεξε για κυβερνήτη!
Στην ουσία βέβαια η απορία μου είναι ρητορική αφού φτάνει να θυμηθεί κάποιος το μπάχαλο που επικρατούσε στο χώρο της αντιπολίτευσης,τότε,για να καταλάβει πως ο κόσμος οδηγήθηκε αναγκαστικά στο να ψηφίσει το μικρότερο κακό…
Θεωρήθηκε δηλαδή ο Μητσοτάκης το μικρότερο κακό! Ναι, έγινε κι αυτό στον έρμο τούτο τόπο.

 
Τη 24 Σεπτεμβρίου 2008 στις 11:14 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger glam είπε...

Μητσοτάκης ο αμφιλεγόμενος!
Ένας από τους τίτλους που ,πιθανόν, να του ταιριάζει.
Ένας από τους λίγους πολιτικούς που μπορεί να ισχυρισθεί ότι έκανε τα πάντα στην πολιτική του ζωή.
Από την μία άκρη (αποστασία κ. π. άλλα.)έως την άλλη, (αντίσταση κατά των Γερμανών αλλά και ως πρωθυπουργός η πρώτη ενέργειά του ήταν να ψηφίσει τον νόμο που θα ίσχυε στις επόμενες εκλογές, αν θυμάστε μέχρι τότε οι νόμοι αυτοί ψηφίζονταν την τελευταία στιγμή, ανάλογα με το συμφέρον της εκάστοτε κυβέρνησης.....εν περιλήψει!)

 
Τη 25 Σεπτεμβρίου 2008 στις 11:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Είναι σίγουρα απ τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες ο Επίτιμος.
Αντιπαθής κατ'οψιν(ιδίως οταν παίρνει εκείνο το παγωμένο βλέμμα...),με χαμόγελο που παγώνει,αλλά κοφτερό μυαλό και αντοχή-φαινόμενο.
Είναι απ τους ηγέτες εκείνους που πρώτα τους ενδιαφέρει να τους φοβούνται,μετά να τους σέβονται και πολύ πιο κάτω στη λίστα ,να τους αγαπούν.
Η συμφωνία παραχώρησης του δαχτυλιδιού της διαδοχής στην Ντόρα(κατά το πρότυπο Σμίτη-Γιωργάκη) θεωρείται δεδομένη.Το ερώτημα είναι τι θα έχει απομείενει να αναλάβει...

 
Τη 26 Σεπτεμβρίου 2008 στις 12:22 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Υπάρχει μια ιστορία σχετική. Λένε πως ο Βενιζέλος (ναι του διχασμού και του ιδιώνυμου) είχε προβλέψει την πολιτική πορεία του επίτιμου. "Είναι πολύ κακός και γι αυτό θα γίνει κάποτε πρωθυπουργός" λέγεται πως είπε.

 
Τη 26 Σεπτεμβρίου 2008 στις 1:16 π.μ. , Ο χρήστης Blogger mickey είπε...

Εμένα πάντως, Βασικέ, ποσώς με ενδιαφέρει ο Μητσοτάκης και οι... αρετές του.

Εκείνο που απολαμβάνω στα posts σου είναι η απολαυστική γραφή και, κυρίως, το καυστικό σου χιούμορ.

(με... διασκεδαστικές μπηχτές για πολύ... σοβαρά θέματα ;-))


Να 'σαι καλά!

 
Τη 26 Σεπτεμβρίου 2008 στις 4:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Ο Δράκουλας 90 ετών; Μπρρρ

 
Τη 26 Σεπτεμβρίου 2008 στις 10:15 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Έχω μια βεβαιότητα ότι θα είχε γίνει η Δευτέρα παρουσία.!

Νομίζω πώς ο Θεός δεν μπορεί να πείσει τον
επίτιμο !

 
Τη 26 Σεπτεμβρίου 2008 στις 10:48 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

@ Κάτι του κάνουν εκεί στην Κρήτη και διατηρείται έτσι! Εσύ που έχεις παρέες στο νησί, Βασικέ, έμαθες τίποτε;
Δεδομένου ότι στη χώρα της Λήθης έχουμε την τάση να αγιοποιούμε τους πολιτικούς μετά θάνατον και να ξεχνούμε τα πάντα, μην απορήσετε αν σε 10-20 χρόνια μάθουμε και για τον αδικημένο Μητσοτάκη!
Μου θύμισες ότι στις 18 Οκτωβρίου έχω κι εγώ γενέθλια, Βασικέ.

 
Τη 28 Σεπτεμβρίου 2008 στις 5:57 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Μιας και συμφωνώ σε όλα όσα έχεις γράψει στην ανάρτηση, δεν έχω να συμπληρώσω τίποτα Βασικέ, απλά να υπενθυμίσω στους φίλους συνbloggers εκείνη τη μέρα (γιατξέρω και γω για τα γενέθλια του γκαντέμη) καλύτερα να κάτσουν σπίτια τους και να μη βγούν, ακτός αν υπάρχει επείγουσα ιατρική και μόνον ανάγκη. Επίσης όλοι στα σπίτια μας να είμαστε προετοιμασμένοι για σεισμό

Εκτορας

 
Τη 18 Οκτωβρίου 2008 στις 4:52 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Εγώ του εύχομαι να τα εκατοστήσει και όχι μόνο, και να'ναι πάντα καλά ο άνθρωπος!


Γεράσιμος

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα