Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

My name is Zorba

Το όνομα Ζορμπάς είναι από τα διασημότερα στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό είναι συνώνυμο του Έλληνας. Η κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά", το 1964 από τον Μιχάλη Κακογιάννη με την αμερικανική ταινία Zorba the Greek άνοιξε τις πύλες της Ελλάδας στον τουρισμό τοποθετώντας την χώρα σαν τουριστικό προορισμό.

Η ερμηνεία του Άντονυ Κουήν στο ρόλο του Ζορμπά, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη με το τεράστιας πλέον αναγνωρισιμότητας συρτάκι - κι ας λένε πικρόχολα οι γνώστες της κρητικής μουσικής ότι η μουσική ήταν ο συρτός του Κουτσουρέλη - αλλά και τα τρία όσκαρ που κέρδισε η ταινία, φωτογραφίας στον Ουόλτερ Λάσσαλι, σκηνικών στον Βασίλη Φωτόπουλο και δεύτερου γυναικείου ρόλου στην Λίλα Κέντροβα για το ρόλο της ως μαντάμ Ορτάνς δημιούργησαν ένα μύθο γύρω από την ταινία που καλά κρατεί περίπου πέντε δεκαετίες τώρα. Ο αδικημένος ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας στον οποίο η ακαδημία αρνήθηκε να δώσει το βραβείο υποστηρικτικού ρόλου λόγω της ανύπαρκτης προηγούμενης θητείας του στο σινεμά. Σπουδαίες ήταν οι ερμηνείες από τον Άλαν Μπέητς και την Ειρήνη Παπά. H ταινία έγραψε συνολικά 16 υποψηφιότητες.

Έτσι γέμισε η Ελλάδα από "Zorba rooms to let" , "Zorba greek mousaka" , "Zorba cafe" σε τέτοιο βαθμό που ο πραγματικός Ζορμπάς, ο ήρωας του βιβλίου, ο δύστροπος μιναδόρος της φωτογραφίας Γιώργης (και όχι Αλέξης) θα τους έπαιρνε στο κυνήγι όλους αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν το όνομά του με τέτοιο τρόπο. Εδώ θα μου πείτε έκαναν τον Καζαντζάκη βαπόρι και αεροδρόμιο, στον Ζορμπά των τριών Όσκαρ θα κόλλαγαν, οι νεοέλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού...

Ο Γιώργης Ζορμπάς υπήρξε συνεργός του Νίκου Καζαντζάκη στην αποτυχημένη επιχειρηματική προσπάθειά να λειτουργήσουν λατομείο εξόρυξης λιγνίτη στην Πραστοβά, στην Μάνη. Γεννήθηκε στον Κολινδρό γύρω στα 1867 και έζησε στο Καταφύγι Κοζάνης. Υπήρξε τρομερή μποέμ προσωπικότητα, που εργάστηκε σαν μιναδόρος (μεταλλωρύχος) στη γαλλική εταιρεία στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Εκεί παντρεύτηκε την κόρη του πρωτοεπιστάτη και έκανε μαζί της οκτώ παιδιά. Όμως ο ξαφνικός θάνατος της γυναίκας του και η άναρχη φύση του, τον έφεραν το 1915 στο Άγιο Όρος όπου γνωρίστηκε με τον Καζαντζάκη τον καιρό των αναζητήσεων του μεγάλου κρητικού στο Όρος.

Στη σύντομη γνωριμία του με τον πενηντάρη Γιώργη Ζορμπά ο νεαρός Καζαντζάκης θα γοητευθεί και θα εμπνευστεί τη συγγραφή του μυθιστορήματος το 1943, που θα τον κάνει παγκόσμια γνωστό και θα τον οδηγήσει στις λεωφόρους της δόξας.

Ο συγγραφέας του βιβλίου "ο αληθινός Ζορμπάς" Γιώργος Αναπλιώτης γράφει για τον Γιώργη Ζορμπά "... είναι ο άνθρωπος ο θρεμμένος από την αλήτικη ζωή, ο κοσμογυρισμένος με το χρυσό όνειρο της περιπλάνησης, ο πρωτόγονος υπεράνθρωπος, ο δαιμόνιος, ο ακόρεστος γυναικάς, ο . . . ανεξάντλητος".
Ο Γιώργης Ζορμπάς αναζήτησε την τύχη του στην Σερβία όπου ξαναπαντρεύτηκε και πέθανε στα ...Σκόπια το 1942.

Η πολύ πετυχημένη ενσάρκωση του ρόλου του Ζορμπά από τον Άντονυ Κουήν στην ταινία του Κακογιάννη, θα δώσει στον Ζορμπά την φήμη του αιώνιου αλήτη και μποέμ τύπου. Όμως το πνεύμα του Ζορμπά αντέχει στον Σταυρό στο Ακρωτήρι στα Χανιά, που γυρίστηκε η ταινία. Ο Ουόλτερ Λάσσαλι ζει μόνιμα πλέον εκεί και το αγαλματίδιο του όσκαρ που κέρδισε κοσμεί την ταβέρνα στην παραλία!!!

Η σπηλιά του Λερά πάνω από τον κόλπο του Σταυρού που στήθηκε το σκηνικό του λατομείου, υπήρξε μινωικό ιερό σπήλαιο και πανάρχαιος τόπος λατρείας. Ακόμα ακούς στην περιοχή ψίθυρους για το σκόπιμο στήσιμο του σκηνικού για να φυγαδευτούν οι αρχαιότητες της λαθρανασκαφής από το σπήλαιο του Λερά...

Στις μέρες μας ένας άλλος Γεώργιος Ζορμπάς συγκλονίζει το πανελλήνιο. Αντιδιαμετρικά αντίθετος με τον ήρωα του Καζαντζάκη. Ο αυστηρός και άτεγκτος πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, πρόεδρος της "ανεξάρτητης αρχής καταστολής νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες" αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση μέσα στο κατακαλόκαιρο, αφού πέρυσι προκάλεσε πρόωρες εκλογές εν μέσω θέρους και πυρός προκειμένου να θαφτεί το γνωστό πόρισμα του για τα δομημένα ομόλογα που τα 'χωνε στην κυβέρνηση και στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και τελικά το έβαλε στο αρχείο ο ειδικός εφέτης ανακριτής που ορίστηκε για να ...διερευνήσει την υπόθεση. Προηγουμένως του έσουρνε το Πασόκ τα μύρια όσα για τον ρόλο του ως οργάνου της κυβέρνησης για το κουκούλωμα των σκανδάλων. Χθες το βράδυ στο Μεγκα ο Αλογοσκούφης τον αποτελείωσε, λοιδορώντας τον με τρόπο ιταμό. Το μόνο που δεν θέλουν είναι έναν Ζορμπά να ανακατεύεται στην λάσπη των σκανδάλων όταν οι υποθέσεις οδηγούνται στο γνωστό...νεκροταφείο της κάθαρσης.

Ένα είναι βέβαιο. Οι Ζορμπάδες, είτε ως περιπλανώμενοι αλητόβιοι είτε ως άτεγκτοι κρατικοί λειτουργοί δεν χωράνε σε τούτο τον τόπο. Μαθαίνω ότι ο έντιμος τέως εισαγγελέας μεταναστεύει στην Αλβανία.

17 σχόλια:

Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 1:23 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου Βασικέ, δεν ξέρω αν θα μεταναστεύσει πρώτος ο Ζορμπάς ή εμείς. Η Ελλάδα του Καζαντζάκη και του Κακογιάννη, της παγκόσμιας ακτινοβολίας και της λεβεντιάς μέσα σε 50 χρόνια μεταλλάχθηκε σε μια χώρα με υπουργούς Πολιτισμού τον Λιάπη (!!!) και τον Βουλγαράκη(!!!!!). Ο Κώτσος, ο έτερος ΥΠΠΟ είναι θαυμαστικό από μόνος του. Το γνωστό ψάρι που βρωμάει από το κεφάλι μυρίζει πλέον ανυπόφορα.
Μια αχτίδα αισιοδοξίας αχνοφέγγει ωστόσο στον ορίζοντα. Ο Λιάπης, που λόγω των οικονομικών προβλημάτων της SIEMENS περιόρισε τον αθλητικό τουρισμό, είπε να επισκεφτεί την ταπεινή Καλαμάτα, όπου έγινε δεκτός απο δημοτικούς υπαλλήλους με ''σιωπηρή'' διαμαρτυρία, με πένθιμα στεφάνια και εμβατήρια. Τα ΜΜΕ σφύριξαν κατά τον γνωστό κλέφτικο σκοπό, αλλά ο κόσμος αρχίζει να ξυπνάει. Ο (πρώην βουλευτής της ΝΔ) Σταύρος Ξαρχάκος μίλησε τις προάλλες για ''χώρα που θυμίζει σατραπεία (!) Για να δούμε...

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 1:59 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Επιτέλους η κυβέρνηση της επανίδρυσης του κράτους έκανε πραγματικότητα τις Μπαϊρακτάρειες υποσχέσεις ότι θα διώξει τους νταβατζήδες και γι΄αυτό σεμνά και ταπεινά έστειλε τον Ζορμπά σπίτι του ώστε να μην ενοχλεί και τον Σανιδά με πορίσματα που πάνε στο αρχείο.
Ο φόβος είναι να μην πάει και αυτός σαν τον άλλο Ζορμπά στά Σκόπια και αντί πορίσματα αρχίσει να στέλνει επιστολές από εκεί σαν τον Γκρούεφκι!

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 11:42 π.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

με αφορμή την τελευταία φωτο : ο Αλαν Μπέητς ρώτησε τον Αντονυ Κουήν -που έμαθε να χορεύει έτσι; και αν είναι δυνατον να τον μάθει και εκείνον
-Ο Κουήν απάντησε "πουθενά!Οταν χορεύω όμως θέλω να δηλώσω κάτι,αλλοιώς δεν χορεύω."
Σε αντίθεση με τους Έλληνες πολιτικούς που όταν εμφανίζονται κάπου το μόνο που δηλώνουν είναι οτι είναι Εξυπνότεροι του ρόλου που υποδύονται, κάνοντας έτσι το χαρακτηριστικότερο λάθος του Μέτριου ηθοποιού.
Αυτό -σε μια εποχή που το θέατρο(θέαμα) μπερδεύεται όσο ποτέ με την πολιτική και τα κοινά- δείχνει το μέτρο των παραστάσεων αλλά και την ποιότητα του κοινού που τις παρακολουθεί.


υγ. μου άρεσε πάρα πολύ η έκφραση "το νεκροταφείο της Κάθαρσης"

κάτσε μισό λεπτό ....ναι βρήκα και γω μία "Το χωνευτήρι των Υβρεων" αυτό είναι η πολιτική ζωή του τόπου μας. γμτ!!

Καλημέρα φίλε

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 12:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσκες είπε...

Βασικέ, δεν είναι τυχαίο πως το Ελληνικό σύμβολο της λεβεντιάς είναι ένας Μεξικανο-Ιρλανδο-Αμερικάνος.

Μετά, μας φταίει η μετανάστευση για τα δεινά μας.

Τελικά πρέπει να μεταναστεύσουμε σε ένα αεροπλάνο μέσα για να ησυχάσουμε. Η Αλβανία είναι πολύ κοντά, δεν μας χωράει.

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 3:46 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ tristan

Η Ελλάδα που ακτινοβολεί δυστυχώς δεν δίνει τον τόνο. Αυτή της λαμογιάς και της απάτης κυριαρχεί σε μία ζοφερή πραγματικότητα που μπροστά της ωχριά ο χειρότερος εφιάλτης. Όλη η χώρα μία απάτη. Με καγιέν και κότερα. Όσο υπάρχουν ζώα που θα το ανέχονται. Θα δεχτώ την αισιοδοξία σου για κάτι καλλίτερο. Πιο κάτω δεν έχει...

@ αθεόφοβος

Σανιδάς και Κολιοκώστας, δικαιοσύνη στραβή και κολοβή στα μέτρα της σεμνής κια ταπεινής εξουσίας. Στο θερμοκήπιο καθαρμάτων και απατεώνων.

Στου μπαιρακτάρη την αυλή οι παπαριές πολλές μαζί. Μαζί με τους παπάρες.

@ ψουξ

Η ξεφτίλα των πολιτικών στην ευτέλεια των καιρών. Μου 'χει λείψει ο Βύρωνας, με τα τέλεια ελληνικά του να προσπαθεί να μας πείσει με τις "ασύμμετρες" αρλούμπες. Πόσο μαλάκες είμαστε τελικά...

@ βάσκες

Από καιρό λέω ότι οι πολιτικοί ηγέτες που δεν μας ξεπουλάνε στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής αποδεικνύει τελικά ότι είναι καλοί άνθρωποι...

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 10:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Είχε καταπληκτικη γελοιογραφία με τον Αλογοσκούφη να τοποθετεί τον Ζορμπά στο κόψιμο εισιτηρίων στη Δήλο στην Καθημερινή!
Φαίνεται οτι ο "Εισαγγελέας ως το τελος" Γ.Ζορμπάς,ένας απ τους ελάχιστους έντιμους ως το κοκκαλο Ελληνες,δεν θεώρησε οτι η δουλειά του έληξε με την τοποθέτηση του (ως άλλοθι...)σε καίριες ελεγκτικές θέσεις,αλλά επέμενε να την κάνει έστω και με τον όχι δημοφιλη εισαγγελικό τρόπο.Τον ματαίωσαν κάθε φορά:
τελικά πόσο δυνατά πρέπει να φωνάξουν οτι με τον Σταυρό στο χέρι δεν προχωρά τιποτε στην Πολιτική?

θα έχει πολύ ενδιαφέρον να αρχίσει τωρα ο Ζορμπάς να γραφει τ'απομνημονευματα του...

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 11:34 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Η Δήλος είναι απέναντι από τη Μύκονο που μετακομίζει το καλοκαίρι το Εκάλη Κλάμπ. Μάλλον για Γαύδο ή Γαιδουρόνησι τον προόριζαν. Αλλά και εκεί θα ήταν δύσκολα γιατί θα είχε άπειρο χρόνο για να γράφει πορίσματα.

"Ο εισαγγελέας μέχρι το τέλος" μπορεί να τα καταφέρνει στα πορίσματα αλλά δεν τον κόβω για απομνημονεύματα. Αυτός μόνο ενόχους θέλει να βλέπει. Η διάγνωσή σου είναι η σωστή. Οξεία εισαγγελίτιδα. Πράγματι δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες, squarelogic.
Ενώ οι Κολιοκώστες και οι Σανιδάδες, ε? Από το ψυγείο πάμε στο αρχείο και από κει κατευθείαν στο νεκροταφείο. Flexibility που λένε και στα καφενεία...

Και αυτή η ριμάδα η τυφλή ,όταν θέλει τα βλέπει όλα. Κατά περίπτωση βεβαίως...

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 11:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Ένα είναι βέβαιο. Οι Ζορμπάδες, είτε ως περιπλανώμενοι αλητόβιοι είτε ως άτεγκτοι κρατικοί λειτουργοί δεν χωράνε σε τούτο τον τόπο

γι αυτό και "φεύγουν" ή τους "φεύγουν" με όποιο δυνατό τρόπο...να συμπεράνω δλδ ότι δεν έχει μείνει τίποτε άξιο λόγου πλέον από ανθρώπινο δυναμικό?
και ούτε που θέλω να το σκέφτομαι...γιατί φύσει αισιόδοξη, όλο και ελπίζω ότι κάτι θ αλλάξει...

 
Τη 20 Ιουλίου 2008 στις 11:54 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Μου έδωσες ιδέα να ποστάρω για τις ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα από γενέσεως ελληνικού κράτους. Είναι τρεις και όλες συνοδεύτηκαν με εθνική καταστροφή.

 
Τη 22 Ιουλίου 2008 στις 12:11 π.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

vasike
τιμή μου και χαρά μου να σου δίνω ιδέες, αναμένω τα γεννητούρια του ποστ...

 
Τη 22 Ιουλίου 2008 στις 9:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Υπομονή να βρω χρόνο και θα το ανεβάσω. Ζορίζομαι τελευταία όπως λέει και ο πόντικας...

 
Τη 24 Ιουλίου 2008 στις 4:25 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

*ΑΝΑΝΕΩΣΗ*
Ο Αλογοσκούφης χθές αποκάλυψε την πραγματική αιτία της αποπομπής Ζορμπά. Ο μισθός του ήταν 11 χιλιάδες ευρώ (7 χιλιάδες καθαρά). Μάλλον εννοούσε πως είναι εξωφρενικά χαμηλές αμοιβές και χαλάνε την πιάτσα. Οι φίλοι του χρηματιστές της παρέας του Λονδίνου θα γέλασαν σκωπτικά ακούγοντας τέτοια ποσά.

Απόσπασμα απο τη χθεσινή παρουσία του πρώην εισαγγελέα στη βουλή:

« Ουδείς νομικός συμφώνησε με τον δειλό χαρακτηρισμό του “μη σύννομου”, το ανδρίκειο θα ήταν ο χαρακτηρισμός του “παράνομου”… Ουδείς συμμάχησε μ΄ αυτά τα αχαρακτήριστα, αυθαίρετα και αδόκιμα. Σε άλλη εποχή θα κινούνταν κατά αυτών που εξεφώνησαν αυτά τα αχαρακτήριστα, πειθαρχικός έλεγχος. Σε εποχή που η πενία συνοδευόταν από την ευπρέπεια και όχι σήμερα που δικαστικοί λειτουργοί διαθέτουν βίλες με πισίνες στα βόρεια προάστια. Δεν είναι όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί έντιμοι, αν και πολλοί υποφέρουν γιατί είναι έντιμοι...».

Το απόσταγμα της ιστορίας: όποιος αποφασίσει να πολιτεύεται με ''παλιομοδίτικο'' τρόπο, κάνοντας τον μαλάκα στα κελεύσματα των νέων ηθών, πρέπει να το κάνει με προσωπικό κόστος και συνεχή αγώνα. Εκτός αν στο μέλλον οι έντιμοι δικαστικοί δεν χρειάζεται να υποφέρουν...

 
Τη 24 Ιουλίου 2008 στις 7:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

1.Είναι τόσο φοβισμένος ο νέος κόσμος, που όχι Λιάπη και Ν.Δ,
και Πλεύρη και Χίτλερ θα ψηφίζανε για να μπούνε στο δημόσιο....
Το Πασοκ και η Ν.Δ είναι οι 2 μεγάλες εταιρίες που υπόσχονται
ένα καλό μέλλον στους ''δικούς'' τους.
Όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν και βγαίνουν (δυστηχώς) στα αυτιά του κοσμάκη.

2. Ο λαικιστής Αλογόσκουφης έβγαλε στην φόρα και την αμοιβή του Ζορμπά (που οι ίδιοι είχαν ορίσει!) για να στρέψουν τον κοσμάκη εναντίον του!

3. Δίπλα απο το πατρικό μου 1 μήνα πριν τις εκλογές ένας τύπος απο ένα χωριό έξω απο τον Πύργο ήρθς και αγόρασε ένα σπίτι. ''Μπήκα στο Δημόσιο!'' έλεγε περήφανος.
1 μήνα μετά τις εκλογές μετακόμισε και η γυναίκα του στην Αθήνα.
''Μπήκα και εγώ στο δημόσιο όπως ο άντρας μου'' μας είπε.
Χέστηκαν για τους Ζορμπάδες τώρα αυτοί. Θα ψηφίζουν Ν.Δ μέχρι να πεθάνουν.... Και μόλις μεγαλώσει το παιδί τους θα του πουν
''Να μπεις στο δημόσιο, να τακτοποιηθείς, όλοι ίδιοι είναι, κοίτα να βολευτείς.''.
the end.

 
Τη 26 Ιουλίου 2008 στις 4:18 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Suspect είπε...

σεμνα και ταπεινα
φαγανε τον ζορμπα

 
Τη 26 Ιουλίου 2008 στις 5:26 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ tristan,

Η εντιμότητα θεωρείται πλέον έγκλημα καθοσιώσεως. Όλη η Ελλάδα μία απάτη. Και ο απρόβλεπτος Ζορμπάς να λέει το αυτονόητο. Και αυτό το αυτονόητο να θεωρείται πλέον άκρως ριζοσπαστικό!

@ fpboy,

Το δημόσιο ως προοπτική των νεοελλήνων δεν είναι πρόσφατη υπόθεση. Και αυτήν την απιθυμία εκμεταλλεύονται οι πατέρες της απάτης. Οι πελάτες συντηρούν την εξουσία φίλε.

@ suspect

Είναι πολύ βαρύ να είσαι τίμιος ύποπτε. Και το λέω γνωρίζοντας ότι δεν θα ήθελα με τίποτα να έβλεπα αυτή τη μούρη να με δικάζει...

 
Τη 28 Ιουλίου 2008 στις 11:26 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Χ2 είπε...

Να θυμίσω ότι ο Παύλος ο Σιδηρόπουλος ήταν απόγονος του Ζορμπά.Σε μια συνάντησή του με τον Στέλιο Βαμβακάρη του είπε "εγώ είμαι από τον Ζορμπά, εσύ είσαι γιος του Μάρκου, μαζι θα κάνουμε το ελληνικό μπλουζ". Έτσι ο Στέλιος Βαμβακάρης έβγαλε το πόρισμα ότι είναι μπλουζμαν, και σταμάτησε να γράφει ζεϊμπέκικα.

 
Τη 3 Σεπτεμβρίου 2008 στις 8:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ χ2

Ρομαντικοί παραβάτες.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα