Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Μάσα Χάρμα

Τετρακόσια σαράντα δύο εκατομμύρια θα πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο για το 3% του ΟΤΕ οι Γερμανοί της DT. Πάνω από δέκα δις ευρώ αποτιμάται η χρηματιστηριακή αξία του οργανισμού. Και με το μειοψηφικό ποσοστό του 23% οι Γερμανοί παίρνουν το μάνατζμεντ. Και αυτό παρουσιάζεται ως επιτυχία και μάλιστα ευρωπαικού επιπέδου.

Η διαδικασία για την πώληση του ΟΤΕ ξεκίνησε αρχικά από το ΠΑΣΟΚ σαν μία προσπάθεια "λαικού καπιταλισμού" ανάλογη με αυτή του Βritish Telecom που έγινε στην Βρετανία: "Οι μετοχές στον λαό και το χρήμα στον οργανισμό". Το βαρύ χαρτί του ΟΤΕ όμως άλλαξε χέρια και ο πολύς Ανδρέας Βγενόπουλος με την MIG μάζεψε τα χαρτιά στο χρηματιστήριο. Τότε κατάλαβαν οι σημερινοί κυβερνώντες ότι θα χάσουν τ' αυγά και τα καλάθια και προχώρησαν στην ψήφιση του αντίθετου με τις επιταγές της Ευρωπαικής Ένωσης νόμου για το πλαφόν του 20%. Η MIG ως άξιος παίχτης της αγοράς αφού διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε προοπτική για την ίδια, κουβάλησε τους Γερμανούς πουλώντας τις μετοχές της σε απίστευτα νούμερα (2,55 δις ευρώ), προξενεύοντας τους ταυτόχρονα στο δημόσιο για το συνολικό πακέτο του ΟΤΕ. Η κυβέρνηση πλέον βρέθηκε να συνομιλεί με έναν εύρωστο ευρωπαικό κολοσσό και βρήκε ευκαιρία να πουλήσει ότι είχε απομείνει για καθαρά ταμειακούς λόγους, που δεν απέχουν πολύ από την ιδεολογική φιλελεύθερη πλατφόρμα των "ιδιωτικοποιήσεων". Το θέμα όμως δεν είναι ιδεολογικό ούτε αποτελεί καμία απόφαση στρατηγικής. Βαφτίστηκε ως τέτοιο για να τηρηθούν τα προσχήματα, να συγκαλυφθεί η ανικανότητα για την "άλωση" του ΟΤΕ από την MIG και να υποβαθμιστεί η επερχόμενη καταδίκη στο Ευρωπαικό Δικαστήριο για το νόμο του πλαφόν 20%.

Με όρους ελεύθερης αγοράς η MIG οικονόμησε γύρω στα διακόσια εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κυβερνητικά ορθολογικά ξεφτέρια έκοψαν τις μαγκιές μπροστά στην DT, κατέβασαν τα βρακιά τους και παραχώρησαν το μανατζμεντ του οργανισμού. Οι Γερμανοί αγοράζουν και ελέγχουν ένα καλοστημένο δυνατό μαγαζί που τους βάζει γερά στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Αφού με την πώληση του ΟΤΕ δεν έγινε και τίποτα το τρομερό κατά τους κυβερνώντες, γιατί δεν φτιάχνουμε άλλον ένα ΟΤΕ να τον σουτάρουμε κι αυτόν στους Ολλανδούς ας πούμε? Αμ τη ΔΕΗ? Τον ΟΣΕ? Τα Λιμάνια? Τι τα θέλουμε. Μόνο την Ολυμπιακή δεν την παίρνει κανένας. Γιατί άραγε? Λέτε οι στρατηγικοί επενδυτές να φοβούνται τα συμπαντικά κύματα που εκπέμπονται από τις ιερές θέσεις της μυστικής Ελλάδας όπως αποκαλυπτικά παρουσιάζει ο Παπαρόπουλος και αναμασά αποκλειστικά ο Χαρδαβδέλας μαζί με κάποια φασιστοειδή που η φιλοπατρία τους αρχίζει και τελειώνει στα σενάρια συνωμοσίας ενός αθέατου κόσμου?

Η αγάπη για την πατρίδα εκφράζεται με πράξεις. Το επιχείρημα ότι ξεφορτωνόμαστε τον ΟΤΕ για να μην γίνει "Ολυμπιακή" περιέχει υπονοούμενα ότι τελικά ο Αλογοσκούφης έπιασε τους Γερμανούς κορόιδα και τους πάσαρε τον ΟΤΕ. Κανένας όμως δεν αγοράζει για να χάσει λεφτά. Ο ΟΤΕ είναι μαγαζί γωνία, επένδυση με πολύ μεγάλη ανταποδοτικότητα και μικρό κόστος παραγωγής ενώ οι αεροπορικές εταιρείες έχουν διεθνώς μαύρα χάλια. Αναμφίβολα η εγκληματική κακοδιαχείριση στην Ολυμπιακή από τους κάθε λογής τυχοδιώκτες ήταν αρκετή για να βουλιάξει την εταιρεία.

Η θέση να θεωρεί κάποιος τον εαυτό σου ανίκανο να διαχειριστεί μία χρυσοτόκο επιχείρηση και για το λόγο αυτό την πουλάει και τα αρπάζει, περιέχει την σπάνια αρετή της αυτογνωσίας. Μόνο που αντίστοιχες θέσεις δεν ταιριάζουν σε ευπατρίδες κρατικούς λειτουργούς που διαχειρίζονται την δημόσια περιουσία. Η πατρίδα δεν δημιουργήθηκε με τις θέσεις των κάθε λογής ορθολογιστών, αλλά με αίμα, θυσίες, ολοκαυτώματα και υπερβάσεις από αυτούς που είχαν την πίστη και την ελπίδα για κάτι παραπάνω από το μπόι τους, ενάντια στις συμβουλές και παραινέσεις των κατά καιρούς νταβατζήδων.

Σύμφωνα με τα νεοφιλεύθερα μοντέλα, ανοησίες πίστευε ο παππούς Καραμανλής που με τον αγροίκο τρόπο του τα ήθελε όλα κρατικά. Δεν τα ήξερε καλά. Ο Σημίτης και ο Αλογοσκούφης ξέρουν καλλίτερα. Οι καιροί άλλαξαν και επιβάλλουν άλλη προσέγγιση: Κομψοί άνθρωποι, σε κομψά μέρη.
Πιστεύω ότι εάν κάθε Έλληνας είχε την ευκαιρία να αναθέσει τα οικονομικά του σπιτιού του στον Αλογοσκούφη και στον Χριστοδουλάκη θα οικονόμαγε πολλά φράγκα από τις πωλήσεις της πατρογονικής περιουσίας που θα του πρότειναν. Αρκετά για να πληρώνει τους δικηγόρους να του εξασφαλίζουν αναβολές στα δικαστήρια, αργότερα. Διότι οι κύριοι είναι μοναδικής αποτελεσματικότητας στο να σε βάλουν φυλακή. Πρώτα ξεπουλάνε και μετά κάνουν ταμείο. Είναι βλέπετε το οικονομικό μοντέλο του "Εκάλη κλαμπ", των κομψών αεριτζήδων. Σε ξεπουλάνε, σε φεσώνουν και σου γεμίζουν το κεφάλι με αρλούμπες περί "ισχυρής Ελλάδας".

Ξεπουλώντας τις ΔΕΚΟ στους ξένους και τους μισούς Έλληνες στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής ίσως να λυθούν όλα τα προβλήματα του κράτους. Το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, η αστυφιλία, το κυπριακό, το σκοπιανό και η αναθεώρηση του συντάγματος. Όσοι όμως απομείνουν θα πληρώνουν ενοίκιο στην ίδια τους την πατρίδα.

Ένας ελαφροίσκιωτος σε ένα ορεινό χωριό στην Κρήτη μου έλεγε κάποτε, κλαίγοντας, στο καφενείο του χωριού του ότι όταν σκέφτηκε να πουλήσει το σπίτι του μακαρίτη του πατέρα του, σε πολύ καλή τιμή σε κάτι Γερμανούς, ο αντάρτης γέρος ήρθε το βράδυ στον ύπνο του και τον άρχισε στις φάπες! Εδώ τόσοι ένδοξοι και ηρωικοί πρόγονοι, δεν βρέθηκε ένας να βρυκολακιάσει και να τους αρχίσει στις γρήγορες, για το εγχείρημα που ξεκίνησε ως ένα φιλόδοξο deal από ένα fund και αναδεικνύεται σε "Μάσα Χάρμα Ταβερνάκι" για τα λιγούρια - "υπερασπιστές" του δημοσίου συμφέροντος...
Όμως δυστυχώς, η τιμή της πατρίδας επαφίεται πλέον στην αντιηρωική ψήφο του Τατούλη, του Σουφλιά και του Μανώλη, κατά την ψηφοφορία για την κύρωση της σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων.

30 σχόλια:

Τη 17 Μαΐου 2008 στις 6:01 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mickey είπε...

Μόλις διάβασα (ή μάλλον απόλαυσα) τη... Γερμανική Τριλογία σου.

Θαρρώ πως ακόμα κι αν κάποιος διαφωνεί μαζί σου ή μπορεί να παραθέσει επιχειρήματα εναντίον των απόψεών σου, οφείλει να παραδεχθεί πως ο λόγος σου και μόνο ΠΕΙΘΕΙ.

Δεν ξέρω τι άλλο να γράψω εκτός από... συγχαρητήρια!

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 8:13 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Δεν ξερω φιλε Βασικέ...
απ τη μιά θυμάμαι την εποχή που περίμενες κατι χρόνια για μια απλή τηλεφων.σύνδεση(δεκαετία 80-90),θυμάμαι οτι αν η Επιτροπή Τηλεπικ/νών δεν είχε πολλάκις στριμώξει τον ΟΤΕ ακόμα θ'αγοράζαμε τις "γρήγορες"ISDN του θείου Σωκράτη,θυμάμαι την εποχή που ο κρατικός ακόμα ΟΤΕ ξόδευε υπέρογκα ποσά απ τα λεφτά μας για ν'αγοράζει μικρές εταιρείες στα Βαλκάνια ώστε να μπορεί να επιβάλλει τον αποκλειστικό του προμηθευτή και εκεί(την ΙΝΤΡΑΚΟΜ βεβαίως)...

Και απ την άλλη, η ιδιωτικοποίηση των βρεταν.σιδηροδρόμων σήμανε τη δραματική επιδείνωση των στάνταρντ ασφαλείας και των επενδύσεων σε υποδομή,με αποτέλεσμα πολύνεκρα δυστυχήματα,ενώ στην Καλιφόρνια η ιδιωτικοποίηση των δικτύων ενέργειας οδήγησε την 7η οικονομία του κόσμου σε πολυήμερα black out.

Μπορεί απλά να ήταν ένα ατύχημα που περίμενε να συμβεί:απ τη στιγμη που το free float της μετοχης ήταν ήδη στο 63%,ήταν θέμα χρόνου να κανει κάποιος αυτό που έκανε η MIG.Και μην μπορώντας να κανει αλλιώς η λύση της DT να φάνηκε περίπου ιδεώδης στις δεδομ.συνθήκες:αντι να καταπέσει η τροπολογια του 20% στο Ευρωπ.Δικαστήριο και να πέσει ο ΟΤΕ στα χέρια κερδοσκοπικών funds,προτιμάμε εναν μεγαλο παίκτη του χώρου και του φορτώνουμε και τις (παντα σκληρές)διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστές.

Νομίζω καθε επιλογή έχει πλείστα συν και πλήν.Και πάντως άλλο το οικονομικο περιβάλλον της εποχης Γέρου Καραμανλη,και άλλο το σημερινό της παγκοσμιοποίησης...

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 10:57 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Βασικέ, μας αποτελείωσες.

Πολύ καλό κείμενο. Η αλήθεια στις οθόνες μας.
Αυτό είναι ένα γεγονός. Το δεύτερο είναι ότι κατά 99,9 % θα ψηφιστεί και στη Βουλή.
Εάν δεν συμβεί αυτό, τότε θα εκπλαγώ πάρα πολύ.

Τρίτον. Μπορεί μετά και όλα αυτά ν' αλλάξει κάτι;

Είτε σε επίπεδο τωρινής κυβέρνησης, είτε σε επόμενη διαφορετική;

Καλησπέρα
:-)

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 11:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Suspect είπε...

ευγε μετοχε!

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 11:14 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσκες είπε...

Βασικέ θα συμφωνήσω με τον τετράγωνο περισσότερο.

(Αν και το μαντεύεις από τα λίγα που έγραψα για το θέμα).

Χρειάζεται να γράψω ένα ποστ. Πάντως θεωρώ πως έγραψες κάτι καλογραμμένο και με σωστά επιχειρήματα.

Απλώς δεν είναι όλη η εικόνα αυτή.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 2:28 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Όμως δυστυχώς, η τιμή της πατρίδας επαφίεται πλέον στην αντιηρωική ψήφο του Τατούλη, του Σουφλιά και του Μανώλη, κατά την ψηφοφορία για κύρωση της σύμβασης από την Βουλή των Ελλήνων.

Η ελπίδα για κάτι τετοιο λέγεται ουτοπία!

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 3:17 π.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Βασικέ,

Στα όσα τεκμηριωμένα παραθέτεις,θα θελα να συμπληρώσω και μερικά ακόμη.

1. Αλήθεια είναι πως από κακό προγραμματισμό των εκάστοτε υπευθύνων του ΟΤΕ, στα χρόνια της σταθερής τηλεφωνίας και κυρίως της προψηφιακής εποχής, υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση και ταλαιπώρία γιά μια νέα σύνδεση. Δικαιολογημένα ο κόσμος αγανακτούσε με τον μονοπωλιακό χαρακτήρα του.

2. Η σημερινή αλήθεια όμως είναι, πως με τις Μητσοτακικές δεσμεύσεις (απαγόρευση δημιουργίας κινητής στα πρώτα εμφάνισης της τελευταίας) και τους γελοίους εξαναγκασμούς ενοικίασης του δικτύου του προς τους παρόχους και τα τελευταία χρόνια και υποχρεωτικής εγκατάστασης μηχανημάτων τους στους χώρους του, άνθισαν και πλόύτισαν οι διάφοροι τσαρλατάνοι.

3. Η περίφημη ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων), τον φίμωσε γιά τα καλά και κατά καιρούς του επέβαλε και τσουχτερα πρόστιμα για αθέμιτο ανταγωνισμό.(Περίπτωση όλες οι εθνικές κλήσεις με αστική χρέωση).
Δηλαδή ενώ αλλού, σε σουπερμάρκετ, καύσιμα, ακτοπλοικές συγκοινωνίες, δουλέυει καλά ο νόμος της ελεύθερης αγοράς, στον ΟΤΕ ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά.

4. Ανοίγοντας τον χορό της μετοχοποίησης επί ΠΑΣΟΚ, φθάσαμε στο πλήρες ξεπούλημα των ημερών μας.
Από το 2010 όμως, παύει η δέσμευση του ΟΤΕ για ενοικίαση σε εξευτελιστικές τιμές, δικτύν, κυκλωμάτων, χώρων, κλπ. προς τρίτους.
Τότε να δούμε τι θα απογίνουν οι μεγάλοι τηλεφωνάδες που τώρα τα οικονομάνε, πίσω απ τις πλάτες της ΕΕΤΤ.
Η καλά προγραμματισμένη κάμψη του γίγαντα φτάνει πιά στο τέλος της και αρχίζει πάλι η οικονομική του άνοδος.
Τρίβουν λοιπόν τα χέρια τους οι Γερμαναράδες, γιατί η αγγουρίδα ωρίμασε και τώρα που γινεται μέλι πέφτει στην αγκαλιά τους.

4. Αναρωτήθηκε κανείς τον κοινοφελή χαρακτήρα του, όταν τοπoθετούσε τηλέφωνο σε ένα απομακρυσμένο κουτσοχώρι και στο πιό τελευταίο σπίτι που κατοικούσαν γερόντια και τα τηλέφωνα που πραγματοποιούσαν ολόκληρο τον χρόνο δεν ξεπερνούσαν τα 100-200; Μήπως γίνονταν ποτέ η απόσβεση των εξόδων τοποθέτησης και συντήρησης της παροχής, σε δεκάδες χιλιάδες παρόμοιες περιπτώσεις;
Πόσα θα ζητήσει ο ιδιώτης η ο Γερμαναράς τώρα;
Μπορεί και να απαντήσει, με το στερεότυπο "Λυπούμεθα αλλά προς το παρόν, το δίκτυο μας δεν καλύπτει την περιοχή σας." η "Δυστυχώς αδυνατούμε να εκπληρώσουμε την επιθυμία σας." Δηλαδή κοινώς, φάτε την τώρα μάγκες μου.
5. Ενα πράγμα χρειαζόνταν ο ΟΤΕ παλιότερα, την άρση της μονιμότητας γιά να ξεκαθαρίσει απ τους πολλούς κηφήνες που είχε μαζεψει, και την κάθαρση του απ τα εκάστοτε κομματικά γρανάζια.

Ποιός όμως θα το τολμούσε στην Τζουτζία;

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 8:26 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Μια απορία για όποιον επιθυμεί να την ξεδιαλύνει. Πώς παίρνουν το μάνατζμεντ οι Γερμανοί με 23% του μετοχικού κεφαλαίου; Δεν ισχύει ο κανόνας 1 μετοχή = 1 ψήφος, βάσει του οποίου εκλέγεται και διοίκηση? Κατανοώ πως με το 63% των μετοχών στο χρηματιστήριο, θα μπορούσε κάποιος κάλλιστα να αγοράσει ενα πολύ μεγάλο ποσοστό. Τελικώς πώς είναι τα ποσοστά μοιρασμένα; Kαι τι είναι το πλαφόν 20%; Το ανώτερο που μπορεί να αγοράσει κάποιος στο χρηματηστήριο;

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 9:12 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ locus publicus

Το 20% είναι το μέγιστο που μπορεί να αποκτήσει κάποιος από το χρηματιστήριο. Η Ελλάδα κατά πάσα βεβαιότητα θα καταδικαστεί για χειραγώγηση της αγοράς από το ευρωπαικό δικαστήριο για αυτόν το νόμο.
Σήμερα το δημόσιο έχει 100-63 = 37% των μετοχών. Με το 3% που πουλά στην DT πέφτει στο 34%. Στην ουσία η εκχώρηση του μάνατζμεντ στους Γερμανούς αποτελεί συμφωνία των δύο μεγαλομετόχων (δημοσίου και DT) που έχουν 57% (34% το δημόσιο 23% η DT) των μετοχών.
Δηλαδή το δημόσιο παραιτείται του μάνατζμεντ υπέρ της DT με τη συμφωνία πώλησης του 3% των μετοχών έναντι 442 εκατ ευρώ. Τόσο απλά.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 9:54 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Η αναφορά σου στις δύο μεγάλες αποτυχημένες ιδιωτικοποιήσεις είναι αρκετή για πείσει όσους πιστεύουν το αντίθετο.

Την μία μάλιστα από τις περιπτώσεις σου γνωρίζω σήμερα, εάν δεν το είχες ήδη αντιληφθεί, την έζησα από μέσα ως εργαζόμενος με θέση στο μάνατζμεντ της λειτουργίας, αφήνοντάς μου σαν κληρονομιά, εκτός των δωρεάν μετοχών που πήρα μπόνους με την ιδιωτικοποίηση, και μία έντονη απέχθεια για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για λόγους ταμειακούς, με συμβάσεις ζούγκλας.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι πανάκεια. Εξαρτάται από την υπηρεσία που προσφέρει ο οργανισμός. Οι τηλεπικοινωνίες όπου και αν ιδιωτικοποιήθηκαν ήταν επιτυχημένες. Γιατί έχουν εν δυνάμει μικρό κόστος και μεγάλη κερδοφορία.
Η προιστορία του ΟΤΕ από τον καιρό του μονοπωλίου είναι αρνητική, πράγματι. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ξεπούλημα είναι λύση.

Δεν αντιτίθεμαι στο ξεπούλημα για να σώσουν τις καρέκλες τους οι συνδικαλιστές και τα τρωκτικά που έδιναν τις δουλειές στο θείο Σωκράτη και τη Ζίμενς.

Το ελληνικό κράτος διοικείται και λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο γιατί το ανέχονται οι Έλληνες πολίτες.
Η λύση πρέπει να είναι η ανατροπή της κατάστασης με απαίτηση των πολιτών "από τα κάτω" χωρίς κομματικά καπελώματα και όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Και τα μπλογκς μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Εν κατακλείδι, αρνούμαι τη λογική της εκχώρησης του μάνατζμεντ στους ξένους με τον τρόπο που ήρθε η Χόχτιφ, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Επίσης ποιο είναι το αποτέλεσμα του σουπερ ντούπερ μάνατζμεντ των Γάλλων στην Εμπορική και στην Γενική Τράπεζα? Νούλες με προυπηρεσία, αγαπητέ.

Ήθελαν μάνατζερ για τον ΟΤΕ? Ας έβρισκαν. Θα δεις ότι αυτούς τους Έλληνες μάνατζερς που απέρριψαν οι κυβερνητικοί θα τους φέρουν τώρα οι Γερμανοί, κάνοντας τα αφεντικά.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 10:02 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Βασικέ, ευχαριστώ. Απαντάς σ' αυτά που δεν γνώριζα. Δεν γνώριζα οτι υπάρχει πλαφόν 20%. Αυτό είναι παράνομο, αντίθετα σε όλους τους κανόνους των Χρηματηστηρίων. Δικαίως η Ελλάδα θα καταδικαστεί.

Θα αναφέρω μια υπόθεση που έζησα. Δούλευα κάποτε για την PeopleSoft μία απο τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής στον κόσμο. Ερχεται μια μέρα η Oracle, δίνει 3 δολλάρια πιο πάνω απο την παρούσα αξία της μετοχής στο χρηματιστήριο, και αποκτά σε μία μέρα το 60% των μετοχών. 11 δισ. δολλάρια. Τη Δευτέρα το πρωί, δεν υπήρχε PeopleSoft. Ημουνα ο υπ' αριθμόν 10560 εργαζόμενος που απολύθηκε μαζικά, με email! Βρισκόμουν τη στιγμή εκείνη εν πτήσει απο τη Δυτική στην Ανατολική ακτή. Διάβασα το email μόλις έφτασα.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 10:12 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ giant 13

Δεν αλλάζω από το σχόλιό σου ούτε κόμμα. Ο βρωμερός ρόλος της ΕΕΤΤ είναι για τη δικαιοσύνη. Έχω προσωπική εμπειρία.

@ mickey

οποία τιμή να με σχολιάζει ένας εκ των θρύλων της μπλογκσφαιρας. Σε ευχαριστώ αγαπητέ Μιχάλη.

@ αθεόφοβος

Το γεγονός που περιγράφει το κλείσιμο που επέλεξα δεν θα το έλεγα ουτοπικό. Μάλλον τραγικό και δυστυχές είναι και αντάξιο της μοίρας μας.

@ vassia

Η λογική του κατήφορου είναι ο πάτος συνταξιδιώτισσα. Από τις κυβερνήσεις μην περιμένεις χαίρι. Πουλημένα τομάρια αποδεικνύονται όλοι τους. Δυστυχώς.

@ βάσκες

σε αναμονή του ποστ λοιπόν.

@ Suspect

Σε λίγο θα είμαστε για κλάματα αγαπητέ.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 10:25 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Locus Publicus

Το 20% φηφίστκε μόνο για τον ΟΤΕ αφού κατάλαβαν τι έκανε ο Βγενόπουλος με την MIG.

Η προσωπική ιστορία που περγράφεις είναι αποτέλεσμα των εξαγορών-συγχωνεύσεων που κατά κύματα παρουσιάζονται πλέον στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα. Τελευταία και στην Ελλάδα, κυρίως με τη μορφή της "απορρόφησης" των εταιρειών από ανταγωνιστές.

Η δημόσια περιουσία όμως που επιτελεί και κοινωνικό-εθνικό έργο σε μία χώρα που πολέμησε τελευταία το 1974 και απειλείται έκτοτε με πόλεμο τουλάχιστον μία φορά την δεκαετία, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κανόνων ζούγκλας και ασυδοσίας.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 11:52 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Το καλύτερο ανέκδοτο Βασικέ μου το κράτησες για το τέλος. Η επικύρωση της συμφωνίας να επαφίεται στον ‘’πατριωτισμό’’ του… Μανώλη.
Μου άρεσε επίσης η αγανακτισμένη δήλωση του Αλογοσκούφη στη Βουλή πως για να εξαγοράσει πίσω τις μετοχές του το δημόσιο, ο ελληνικός λαός (που τον θυμήθηκε αυτόν πάλι) πρέπει να πληρώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ. Εκεί κάπου ο ελληνικός λαός αφού έψαξε στις τσέπες του, έδωσε δίκιο στον υπουργό και αποκαμωμένος πήγε για ύπνο. Εκεί που έχει φτάσει η ακρίβεια (βασικά είναι οι μίζες που έχουν ακριβύνει πάρα πολύ) κατάλαβε ότι δεν του περισσεύουν για τέτοιες πολυτέλειες.

Η ουσία είναι μία: η πολιτική εξουσία έχει συστηματικά και συνειδητά απαξιώσει τη δημόσια περιουσία, κάνοντας το λαό να θεωρεί το ξεπούλημα… ευλογία. Και βέβαια χαλαρώνει και το απολαμβάνει μη έχοντας πολλές επιλογές.

(Άλλο ένα) κορυφαίο ποστ.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 3:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

1.Η μόνη σοβαρή αντιπολίτευση είναι ο vasikos metoxos.blogspot !!!

2. Οι ιδιωτικοποιήσεις φαντάζουν μονόδρομος για ζεστό χρήμα τα επόμενα χρόνια, δυστηχώς. Κοινώς, ιδιωτικοποιούμε κάτι, πέρνουμε τα φράγκα και βγαίνει ο προυπολογισμός. Τόσο απλά και λαικά.
Εναλλακτική υπάρχει ?
Αυτήν ψάχνουμε.
Μια σοβαρή, ρεαλιστική εναλλακτική!

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 6:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Tότε δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές.....

Το δημόσιο χρήμα- καταχράται.
Το περιβάλλον καταστρέφεται.
Οι κυβερνήσεις μας πουλάνε.
Η παιδεία μας εκμεταλλεύεται, κλπ κλπ

Να μεταναστεύσουμε;

Καλησπέρα

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 6:35 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Στέλιος είπε...

Δες και τί ξεπουλήθηκε να πάθεις σόκ!
http://aratepylas.blogspot.com/
2008/05/blog-post_18.html

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 10:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger elias είπε...

Η ποιο αξιολύπητη παραδοχή είναι η ομολογία γενικής ανικανότητας διαχείρισης του οργανισμού. Αν δεν τον πουλούσαμε σε κάποια χρόνια θα γινόταν Ολυμπιακή ειπώθηκε.

Η φράση αυτή πονάει ακριβώς λόγω της ρεαλιστικότητας της. Η τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις απέτυχαν ολοκληρωτικά στην διαχείριση των ελληνικών κεφαλαίων. Η παιδεία καταστράφηκε, η δημοσιουπαληλική γραφειοκρατία και νοοτροπία στραγγίζει κάθε ζωτικότητα, οι νόμοι εξυπηρετούν ημέτερους. Η πώληση του ΟΤΕ δεν είναι παρά ο προάγγελος αυτών που έρχονται. Η Ελλάδα είναι κράτος σε παρακμή, κράτος έτοιμο να αλωθεί.

Δεν έχω τις τεχνικές γνώσεις, την ορθή πληροφόρηση για να κρίνω αν η πώληση ήταν συμφέρουσα για το κράτος, αν και ομολογώ δεν εμπιστεύομαι καθόλου αυτούς που ανέλαβαν την διαπραγμάτευση. Μπορώ όμως να καταλάβω, ζώντας σ΄ αυτή τη χώρα, ποιοι μηχανισμοί και νοοτροπίες μας έφεραν σε αυτή τη κατάντια. Ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παπανδρέου δεν είναι σε καμία περίπτωση άμοιροι ευθυνών. Αν είχαν έστω και την ελάχιστη συνείδηση της ευθύνης των πράξεων τους θα έπρεπε να παραχωρήσουν σε άλλους, ικανότερους την διακυβέρνηση αυτής της χώρας.

 
Τη 19 Μαΐου 2008 στις 12:26 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ψουξ Γκλώστερ είπε...

Μεγάλε (μου επιτρέπεται φαντάζομαι)

το καλύτερό σου τα Είπες Ολα

θα γυρίσω άλλη ώρα να διαβάσω τα σχόλια.

"Η θέση να θεωρεί κάποιος τον εαυτό σου ανίκανο να διαχειριστεί μία χρυσοτόκο επιχείρηση και για το λόγο αυτό την πουλάει και τα αρπάζει, περιέχει την σπάνια αρετή της αυτογνωσίας. Μόνο που αντίστοιχες θέσεις δεν ταιριάζουν σε ευπατρίδες κρατικούς λειτουργούς που διαχειρίζονται την δημόσια περιουσία. Η πατρίδα δεν δημιουργήθηκε με τις θέσεις των κάθε λογής ορθολογιστών, αλλά με αίμα, θυσίες, ολοκαυτώματα και υπερβάσεις από αυτούς που είχαν την πίστη και την ελπίδα για κάτι παραπάνω από το μπόι τους, ενάντια στις συμβουλές και παραινέσεις των κατά καιρούς νταβατζήδων."


Πάντα τέτοια φίλε μου...

 
Τη 19 Μαΐου 2008 στις 10:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ILIAS είπε...

Αυτοί αφού τα ξεπουλήσουν όλα για το... δημοσιονομικό συμφέρον της τσέπης τους, θα πουλήσουν μετά και τη μάνα τους και την ψυχή τους στο διάολο όπου και θα πάνε κάποια στιγμή, να είσαι σίγουρος.

ΚΡΑΤΟΣ ΞΕ-ΦΤΙ-ΛΑ

 
Τη 20 Μαΐου 2008 στις 1:02 π.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Το ελληνικό κράτος διοικείται και λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο γιατί το ανέχονται οι Έλληνες πολίτες.

Για ποιούς πολίτες μιλάς μωρέ Βασικέ...λες και δεν ξέρεις ότι έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και πολυ εύκολα τώρα που θα ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις για την παιδεία το τόσο σοβαρό θέμα του ΟΤΕ θα περάσει στα ψιλά των ειδήσεων ήτοι στην ιστορία...
και οπως φαίνεται σε λίγο ούτε και οι πολιτικοί θα τολμούν να πουν την άποψή τους χωρίς να κινδυνεύουν να "φάνε" αγωγές απ τους αναδυόμενους Μπερλουσκόνι της Ελλάδας....

 
Τη 20 Μαΐου 2008 στις 6:14 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ tristan

Ε, όχι και ανέκδοτο ο πατριωτισμός του Μανώλη. Δεν θα ψηφίσει απλώς. θα υπερθεματίσει για την ορθότητα της συμφωνίας. Και θα μείνει μόνος ο Πουπάκης στο πεζοδρόμιο να φωνάζει για το καλό της εργατικής τάξης...

@ fp boy

Μην τα λες έτσι και αρπάξω και εγώ καμία αγωγή από τον Βγενόπουλο, τώρα που πήρε φόρα...

@ vassia

Και για που θα πρότεινες αν επιτρέπεται? Στην Μιανμάρ, ίσως?

@ Στέλιος Μ.

Το έχω υπόψη μου. Σε ευχαριστώ για τη συνδρομή.

@ elias

Δεν φεύγουν γιατί ξέρουν ότι ύστερα από αυτούς τίποτα τ' αξιόλογο δε θα ρθει που έλεγε και ο Μπρεχτ...

@ ψουξ

Έχει κι άλλα φίλε. Όρεξη να 'χεις...

@ ektoras

πουλημένα τα έχουν ήδη, έκτορα.

@ mtryfo

Ε όχι και Μπερλουσκόνι, ο κύριος Ανδρέας. Άλλωστε σπούδασε νομικά ο άνθρωπος. Πως να το κάνουμε. Ξέρει από...λάδι!

@

 
Τη 20 Μαΐου 2008 στις 12:25 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ταχυδρόμος! είπε...

Ο Algoskoufs είναι γνωστό λαμόγιο, όργανο των Βρετανών μέσω γνωστών Πανεπιστημίων που μοναδικό σκοπό έχουν την εκμετάλλευση του Ελληνικού πλούτου. Ή ότι έχει απομείνει από αυτό. Σας μας σώσει κάποιος και ας λέγεται Manwlis..

 
Τη 20 Μαΐου 2008 στις 5:33 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Vasike, η Μυανμάρ έχει οφθαλμοφανή λόγο για να θέλει κάποιος να μην πάει εκεί.

Η Ελλάδα έχει συγκαλυμμένο για να μη θέλει κάποιος να μείνει.

(δεν απάντησα στο "που" αλλά στο "γιατί")
Καλό απόγευμα

 
Τη 20 Μαΐου 2008 στις 5:44 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ postman!

Ψυχαριμία με τους χαρακτηρισμούς. Κυκλοφορούν αγωγές, από κομψούς κυρίους που παίζουν τένις.

@ vassia

Είναι εμφανής η πρόοδος Βάσσια. Ήμασταν Ζιμπάμπουε και γίναμε Ουγκάντα. Γιατί να θέλει να φύγει κανείς άραγε?

 
Τη 21 Μαΐου 2008 στις 12:10 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Kαταπληκτική η τριλογία σου φίλε! Τα είπες όλα... Ξέρεις το πόσο χαίρομαι να επικοινωνώ μαζί σου! ΄Ομως χθές βράδυ έκανα μιά ...προβολή στο μέλλον και μελαγχόλησα. Εκεί,γύρω στο 2018-20,νάμαι καλά,θάχω πάρει σύνταξη κι εν πολλοίς θάχω αποσυρθεί στο ορεινό χωριό μου. Κι εσύ,νάσαι καλά,θα γράφεις ακόμα...Όμως φοβάμαι ότι δε θάχω απ΄ότι φαίνεται τις δυνατότητες επικοινωνίας που έχω σήμερα. Ο "γερμανικός" ΟΤΕ ή όπως αλλιώς θα λέγεται,σιγά μην αναπτύξει ή συντηρήσει υποδομές γρήγορου Ιντερνετ εκεί.. Σειρά θάχουν και τα Ταχυδρομεία,όσες διαδόχους τους coyrier κι αν ρωτήσεις,καμιά δε θάρχεται ως εκεί... Ρεύμα παίζεται αν θάχουμε,αλλιώς επιστροφή στο λύχνο των παιδικών μας χρόνων. Για το μόνο που δε φοβάμαι ως τότε τουλάχιστον, είναι το νερό,μιάς και στην υδροδότησή μου δε θα εμπλέκεται η ΕΥΔΑΠ! Τόχουμε ξαναθίξει το θέμα και σε άλλο πόστ,αλλά το ξανασκεφτόμουν σε προσωπικό πλέον επίπεδο και τρόμαξα στην ιδέα ότι θα γυρίσω πάλι σε συνθήκες της δεκαετίας του '60 εν έτει 2020. Ας ελπίσουμε κι ας προσπαθήσουμε ότι κάτι θ΄αλλάξει κι όλα τούτα κι εκείνα δεν θάναι η σκληρή πραγματικότητα,αλλά ένα άσχημο όνειρο μιας ανοιξάτικης νύχτας του 2008...

 
Τη 21 Μαΐου 2008 στις 2:09 π.μ. , Ο χρήστης Blogger glam είπε...

Αγαπητέ Βασικέ , μερικές μικρές παρατηρήσεις !!

Γράφεις:
«Οι Γερμανοί αγοράζουν και ελέγχουν ένα καλοστημένο δυνατό μαγαζί που τους βάζει γερά στην αγορά της νοτιοανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο…»

Ο Ο.Τ.Ε. εισήχθη στο χρηματιστήριο κάπου το 2000, με τιμή μετοχής 6.500 δρχ. περίπου, (19,11 ευρώ!!) η σημερινή τιμή της είναι 18,40 , σε 8 χρόνια όχι μόνο δεν κέρδισε , έστω τον πληθωρισμό, αλλά έχασε κιόλας!!

Μπορεί να είναι καλοστημένο μαγαζί , όπως λες;;; αλλά το ταμπλό άλλα λέει, (και που να δεις το τι λένε όσοι το εμπιστεύτηκαν και αγόρασαν, μεταξύ αυτών και ο γράφων!!!)

Γράφεις:

«Μόνο που αντίστοιχες θέσεις δεν ταιριάζουν σε ευπατρίδες κρατικούς λειτουργούς που διαχειρίζονται την δημόσια περιουσία.»

Ότι έχεις χιούμορ το γνώριζα και πριν ....!!

Γράφεις σε σχόλιο:
«5. Ένα πράγμα χρειαζόνταν ο ΟΤΕ παλιότερα, την άρση της μονιμότητας γιά να ξεκαθαρίσει απ τους πολλούς κηφήνες που είχε μαζεψει, και την κάθαρση του απ τα εκάστοτε κομματικά γρανάζια.»

Πιο εύκολα θα έπαιρνες σε συσκευασία δώρου τον ουρανό με τα άστρα, παρά αυτό!!!

Γράφεις:
«Ήθελαν μάνατζερ για τον ΟΤΕ? Ας έβρισκαν. Θα δεις ότι αυτούς τους Έλληνες μάνατζερ που απέρριψαν οι κυβερνητικοί θα τους φέρουν τώρα οι Γερμανοί, κάνοντας τα αφεντικά»

Μα αγαπητέ μου , το πρόβλημα του Ο.Τ.Ε. (Ολυμπιακής κ.λ.π.) είναι ότι έχει πάρα πολλούς μάνατζερς, ενώ χρειάζονται μόνο έναν. (π.χ. εργαζόμενους που κάνουν του κεφαλιού τους, συνδικαλιστές που κάνουν ότι θέλουν, διευθυντές- υπάλληλοι πολλών αφεντάδων (όλων των προηγούμενων + ιδιώτες προμηθευτές + πολιτικούς προϊσταμένους κ.λ.π.)

Και τελειώνοντας, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το κράτος πρέπει να εμπλέκετε σήμερα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες των πολιτών του, μήπως για να εξασφαλίζει το απόρρητο;;! (Τόμπρας, Μαυρίκης και σια!!)

 
Τη 25 Μαΐου 2008 στις 2:18 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

@ Φίλε Βασικέ, λόγω φόρτου δουλειάς δεν έχω μπει εδώ και μέρες στα μπλογκ σας. Και από ό,τι βλέπω, έχασα πολλά!
Είναι αδύνατο να μην συμφωνήσω με όσα γράφεις! Εκτός από δύο:
α) Πού είδες την κομψότητα; Γύφτουλες είναι όλοι που εσχάτως γράφτηκαν μέλη στο Politia tennis club!
β) Τις αρνητικές ψήφους από Μανώληδες, Σουφλιάδες και σία θα τις δούμε μονάχα στον ύπνο μας! Επειδή βελάζουν κάποια γίδια νομίζεις πως είναι έτοιμα να πηδήξουν τη μάντρα;
Εκείνος ο πατέρας του αλαφροΐσκιωτου Κρητικού δεν κάνει κανα πέρασμα κι από τα υπουργεία; Θα γιορτάσει το χεράκι του φάπες!

 
Τη 25 Μαΐου 2008 στις 10:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Univers είπε...

Αγαπητέ Βασικέ μέτοχε,

Το Ελληνικό κράτος (πιθανώς και το κάθε κράτος) αποδεικνύεται διαχρονικά και διακομματικά ανίκανο για επιχειρηματικές δραστηριότητες επ' ωφελεία του και επ' ωφελεία των πολιτών που το συναπαρτίζουν. Νομίζω ότι όλοι έχουμε μακρά εμπειρία σε αυτό. Η υπόθεση ότι ένα σωστό κρατικό management θα έδινε λύση δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο χώρο του φανταστικού (για την Ελλάδα τουλάχιστον). Οι δημόσιες επιχειρήσεις "κοινής ωφελείας" θα χρησιμοποιούνται όσο παραμένουν στα χέρια του ελληνικού κράτους για την ωφέλεια συγκεκριμένων, από προμηθευτές μέχρι διορισμένους ψηφοφόρους που θα απολαμβάνουν παχυλές συντάξεις και χοντρά εφ' άπαξ - σκάνδαλα για τον υπόλοιπο εργαζόμενο κόσμο.

Το επιχείρημά σου "Ξεπουλώντας τις ΔΕΚΟ στους ξένους και τους μισούς Έλληνες στα σκλαβοπάζαρα της ανατολής ίσως να λυθούν όλα τα προβλήματα του κράτους. Το δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, η αστυφιλία, το κυπριακό, το σκοπιανό και η αναθεώρηση του συντάγματος. Όσοι όμως απομείνουν θα πληρώνουν ενοίκιο στην ίδια τους την πατρίδα." δεν σου κρύβω ότι το βλέπω με αρκετή συμπάθεια. Βρέθηκε όμως κανείς Έλληνας επιχειρηματίας να αναλάβει τον ΟΤΕ αξιόπιστα; Γιατί αν περιμένουμε από το ελληνικό δημόσιο να διοικήσει χρηστά και να μοιράσει τις υπεραξίες στους έλληνες πολίτες, σωθήκαμε...

Αν εν τέλει εκ των πραγμάτων η επιθυμία μου να συμμετέχω στις υπεραξίες του ΟΤΕ ως αποκλειστικός ιδιοκτήτης (μέσω του κράτους) είναι ανεδαφική:

(1) Ως συνιδιοκτήτης με manager μη υποκείμενο στις ελληνικές κομματικές εξαρτήσεις, μάλλον θα έχω καλύτερες αποδόσεις.

(2) Ως υπάλληλος, αν πρέπει να έχω στον ΟΤΕ αφεντικό έναν επιχειρηματία και όχι το κράτος, έχει τόση σημασία σε μία ενωμένη ήπειρο το ποιας εθνικότητας είναι ο επιχειρών; Αν αξίζω θα προσδοκώ καλύτερες αμοιβές είτε έχω Έλληνα είτε Γερμανό αφεντικό. (εκτός κι αν ποντάρω στα προνόμια που ελέω ελληνικού δημοσίου και σε βάρος του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού εξασφάλισαν οι υπάλληλοι του ΟΤΕ μέχρι τώρα...).

(3) Ως καταναλωτής διαλέγω άλλον πάροχο, αν δεν με ικανοποιούν οι υπηρεσίες του ΟΤΕ.

Συμφωνώ ότι με άκομψο τρόπο εξασφαλίστηκε πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στο δίκτυο του ΟΤΕ, αλλά χάρις σε αυτές τις κινήσεις ευνοίας (που εν μέρει αντισταθμίζουν το πολυετές μονοπώλιο του ΟΤΕ) είδαμε και εδώ στην Ελλάδα ADSL. Αλλιώς θα είμασταν ακόμη στο dial-up...

 
Τη 29 Μαΐου 2008 στις 12:16 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ glam

Μάλλον ο Γερμανός μαυρικοτόμπρας θα είναι αποτελεσματικότερος ρουφιάνος...

@ Λωτοφάγος

Κομψοί μαλάκες ήθελα να γράψω, αλλά δε βαριέσαι...

@ univers

Δεν διαφωνώ με την πρόσληψη οποιουδήποτε ικανού μάνατζερ Έλληνα ή ξένου. Το ξεπούλημα δεν το αποδέχομαι ως λύση. Το προβληματικό παιδί το φροντίζουμε δεν το πουλάμε να το ξεφορτωθούμε.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα