Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Μάτια Ερμητικά Κλειστά

Στην πρόσφατη ευρωπαική ιστορία η αγγλογαλλική συμμαχία θεωρείται δεδομένη. Η σύγχρονη Ευρώπη είναι αποτέλεσμα αυτής της συμμαχίας όπως διαμορφώθηκε στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Ωστόσο τα αισθήματα μεταξύ των δύο γειτονικών λαών δεν είναι τα καλλίτερα. Παρά τη συμμαχία, τη συνεργασία και την κοινή συμμετοχή στην Ευρωπαική Ένωση, τα προαιώνια μίση και οι ανταγωνισμοί κυριαρχούν. Όπως συμβαίνει με τους περισσότερους γειτονικούς λαούς, άλλωστε. Η παγκόσμια ιστορία βρίθει παραδειγμάτων. Με τους γείτονες σφαζόμαστε. Στους μακρινούς είμαστε συνήθως αλληλέγγυοι.
Το παράδειγμα του eurochannel είναι χαρακτηριστικό. Το 1994 οι δύο χώρες συνεργάστηκαν στην ολοκλήρωση της κατασκευής της σιδηροδρομικής σύνδεσης των δύο χωρών με το υποθαλάσσιο κανάλι της Μάγχης, ενός από τα μεγαλύτερα τεχνικά έργα του κόσμου. Το Eurostar συνδέει σιδηροδρομικά τις δύο πρωτεύουσες, Λονδίνο και Παρίσι. Ωστόσο, ο τερματικός σταθμός του Λονδίνου ήταν για δεκατρία χρόνια (μεταφέρθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2007) στο Waterloo (Βατερλώ), που ονομάστηκε προς τιμήν της αιματηρής μάχης που δόθηκε στη βελγική πόλη τον Ιούνιο του 1815, όπου ο συνασπισμένος στρατός του Βρετανού δούκα του Ουέλινγκτον, νίκησε οριστικά κατά κράτος τη στρατιά του Ναπολέοντα. Πολύ ευγενικό από την μεριά των Βρετανών, δε βρίσκετε?
Όμως, αιώνες αγγλογαλλικού μίσους και εθνικών ανταγωνισμών εξανεμίζονται. Η Κάρλα βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Ο φλεγματικός λογιστής, Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποκλίνεται στην μαγεία του αιώνιου θηλυκού. Μπροστά στη σύζυγό του ξεπέρασε κάθε μέτρο και φίλησε την Κάρλα στο μάγουλο. Φιλώντας την Κάρλα με το διαχυτικό φιλί της φωτογραφίας, έχοντας τα μάτια ερμητικά κλειστά, προφανώς φαντασιώνεται απίθανα πράγματα για την καταπιεσμένη συντηρητική ψυχοσύνθεσή του. Τι καράβι στο βουνό και σάχλες. Εδώ τα βρετανικά ΜΜΕ κυριεύτηκαν από το ταπεραμέντο της προεδρικής συζύγου. Παραδοσιακά συντηρητικές λονδρέζικες εφημερίδες γράφουν ύμνους για την Κάρλα. "Η νέα Νταιάνα" έγραψε η Daily Telegraph, "Carlamania" σημείωσε η Guardian. Ο γαλλοβρετανικός άξονας σφυρηλατήθηκε στο μάγουλο της Κάρλα. Το σπαθί της Κάρλα Μπρούνι σπάει το γόρδιο δεσμό της βρετανικής απομόνωσης στην Ευρώπη. Μία νέα εποχή ξεκινά για την Γηραιά Ήπειρο.

Και εμείς εδώ σαν μίζεροι Βαλκάνιοι προσπαθούμε να κυριαρχήσουμε στους γείτονες με πολιτικές ξεπερασμένες. Η Κάρλα δείχνει τον δρόμο. Δυναμικά. Ισοπεδωτικά. Η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται πλέον από τους διπλωμάτες. Τα παραδείγματα πάμπολλα όπως και η κοντόθωρη αντιμετώπιση τους από τους εγχώριους νάνους της ενημέρωσης. Η πρόσφατη καλλιτεχνική κυριαρχία της Άντζελας Δημητρίου στην Τουρκία χλευάστηκε από τους κρετίνους δημοσιογράφους. Η εξαγωγή των σκυλάδικων charts στους βόρειους βαλκάνιους γείτονες αποσιωπάται από τους γραικύλους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών έχοντας αντιληφθεί το ζήτημα, επιστρατεύει το βαρύ εθνικό κεφάλαιο της Στέλλας Μπεζεντάκου που έχει τα αντίστοιχα προσόντα σε ομορφιά και ταλέντο, είναι μοντέλο, ηθοποιός, τραγουδίστρια, προκειμένου να ριχτεί στη μάχη της διπλωματικής σκακιέρας. Στέλλα Μπεζαντάκου. Σεμνά και ταπεινά. Για την Ελλάδα ρε γαμώτο.

26 σχόλια:

Τη 28 Μαρτίου 2008 στις 7:39 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Βασικέ, εδώ είναι Βαλκάνια και τα κόλπα με τα λαμπερά θηλυκά προκειμένου να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες δεν πιάνουν.
Αλλά γιατί προτείνεις την Μπεζεντάκου (να έχει σχέση με το δραπέτη κομμουνιστή από τις φυλακές στα χρόνια του εμφύλιου;) και υποτιμάς τη Νατάσσα; Θα μου πεις πως η Στέλλα είναι και τραγουδίστρια (είναι και μοντέλο;).
Ναι αλλά η Νατάσσα είναι και γιατρός-άσε μου μπορεί να είναι το ίδιο καλή στο τραγούδι με την Μπεζεντάκου! Μην το αποκλείεις…
Όσο για το ότι με τους γείτονες σφαζόμαστε, είναι λογικό και θυμίζει παλιότερους καιρούς που λέγαμε ότι οι Έλληνες δεν είναι ρατσιστές.
Γιατί να είναι; Οι μετανάστες έγχρωμοι και μη ήταν πολύ μακριά τότε…

 
Τη 28 Μαρτίου 2008 στις 9:37 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ syneas

Η πρόταση του ποστ έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που έχει η προτεινόμενη. Πληθωρικότητα και ταπεραμέντο. Αν λες για τη Νατάσσα τι να πει κανείς για τη Μιμή που χρημάτισε και διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού? Αθάνατη Ελλάδα. "Χωνεύεις δέντρο εξωτικό μη κάνεις την αθώα"...

ΥΓ Αυτό που έγινε στην Αγγλία με την Κάρλα αυτές τις μέρες είναι πρωτοφανές για τους Άγγλους φλεγματικούς πολιτικούς και δημοσιογράφους.

 
Τη 28 Μαρτίου 2008 στις 11:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Στην αρχη του ποστ στο μυαλο μου ηρθε η αψογη πρωθιέρεια Μαρία Ναυλιώτου αλλά...με προσγείωσε ανώμαλα η αναφορά στην κ.Μπεζεντάκου!

Σιγουρα μια γοητευτική Πρωτη Κυρία που ξέρει και να κρατά την θεση της είναι ικανή ν'άνοίξει πόρτες που πιθανον να εμεναν μονίμως μισόκλειστες σε πολύμηνες "υπηρεσιακές βολιδισκοπήσεις".

Οι Αγγλοι πάντα θέλουν να γοητεύονται από καποια Ισχυρή Κυρια,πόσο μάλλον αν ειναι και γοητευτικη.Εδω ανεδειξαν την Θατσερ(μπρρρ),εξιδανίκευσαν την μάλλον άχαρη αρχικως Νταιάνα,ασχοληθηκαν σε απιστευτο βαθμό με την κοινότατη χοντρούλα Φέργκι,στην αεράτη γόησσα Κάρλα θα αντιστέκονταν?
Για την ψυχολογική αιτία της μανίας τους δεν εχω εξήγηση.Καμιά ιδέα?
(ισως οι πολύχρονες θηλυκες βασιλείες?)

 
Τη 28 Μαρτίου 2008 στις 11:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger pensierix είπε...

Πλάκα έχουν και οι Ιταλοί, οι οποίοι τη Μπρούνι την είχαν για το κλασσικό "ψώνιο", που το παίζει Γαλλίδα όταν έρχεται στην Ιταλία. Οι κωμικοί την είχαν ξετινάξει. Έπαιζε ρόλο βέβαια και η τρομερή αντιπάθεια που τρέφουν για τους Γάλλους. Τώρα, την έχουν κορώνα στο κεφάλι τους...

Οι Βρετανοί, με τις Καμήλες που έμπλεξαν, φυσικό ήταν να μείνουν εντυπωσιασμένοι από τη Κάρλα. Αν και δε νομίζω ότι θα γίνουν χαλί να τους πατήσει ο Σαρκό.

ΥΓ
Έχει έναν ελαφρύ στραβισμό η Κάρλα ή εγώ στραβά αρμενίζω;

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 2:06 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Μόνο μία αγγλομαθής μπορεί να μας εκπροσωπήσει επάξια και αυτή είναι μόνο μία:
ΕΥΗ ΘΩΔΗ!
Μόλις τραγουδήσει θα παραδωθούν όλοι αμαχητί!

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 8:28 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@squarelogic

Τα προσωπικά μας γούστα αγαπητέ που ομολογώ ότι ταυτίζονται απολύτως ουδόλως απασχολούν την υπερήφανη εξωτερική πολιτική...

@ pensierix

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες μας μεταφέρεις για τους Ιταλούς. Όσο για τον στραβισμό πουλες μάλλον οι εγγλέζοι έχουν το πρόβλημα. Για δες εδώ.

@ αθεόφοβος

Υποκλίνομαι. Η πρότασή σας μου προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού. Πρώτη επίσκεψη στο Κόσοβο και μετά Σκόπια. Θα ερημώσουν τα Βαλκάνια.

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 12:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Άντε και τρόμαξα προς στιγμήν, νόμισα ότι θα ανασύρουν την Νατάσα!!!!

Τη Στέλλα μάλιστα.
;-)

(Σε βρίσκω άψογα σατιρικό και αιχμηρό φίλε μου)
Θα μου πεις τα θέλουν κι Άγγλοι...
Καλημέρα

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 3:58 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Ελάτε ρε παιδιά, μη κάνετε έτσι, είναι ωραία κοπέλλα η Κάρλα, γι αυτό και ο έρμος ο Μπράουν
"έκλεισε" τα μάτια και την φίλησε.
Πως λέμε σε κάποιον "άντε βρε κλείσε τα μάτια και κάντο" έτσι κι αυτός (αν και απ ότι παρατήρησε ο άντρας μου η κ.Μπράουν δεν μοιάζει καθόλου με την κ. Μπλέρ, είναι συμπαθέστατη φάτσα)

Δεν ξέρω όμως τι συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών, γιατί εδώ και μερικούς μήνες το eurostar αναχωρεί απ το St Pancras και όχι απ το Waterloo, γιατί άλλαξε δεν το γνωρίζω, απλώς το διαπίστωσα τα Χριστούγεννα που βρισκόμουν εκεί...

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 5:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ vassia

Οι αγγλικές εφημερίδες πράγματι δίνουν τον τόνο όπως πάντα στην μεγάλη αυτή χώρα με το τεράστιο κουτσομπολιό.

@ mtryfo

Η κυρία Μπλερ είναι νομικός πολύ μεγάλης καριέρας. Κόρη του ηθοποιού Μπούθ μεγάλωσε στο Ινσλιγκτον (παραδοσιακά αριστερή περιοχή του Λονδίνου) και γενικά έχαιρε εμπιστοσύνης στον αριστερό κόσμο σε αντίθεση με τον Τόνυ που μικρός ήταν μέλος του Συντηρητικού Κόμματος. Η κυρία Μπράουν είναι πράγματι χαμηλών τόνων και διακριτική κυρία. Θυμίζει την κυρία Δάφνη Σημίτη όπως και ο σύζυγός της είναι πιστό αντίγραφο του τέως καταλληλότερου της ελληνικής πολιτικής σκηνής!

Από τις 14 Νοεμβρίου 2007 το Waterloo International καταργήθηκε και το terminal μεταφέρθηκε στο ανακαινισμένο St Pancras International, μετά την ολοκλήρωση του 800 εκατομμυρίων λιρών έργο εκμοντερνισμού της βρετανικής γραμμής με κωδικό High Speed 1.Στόχος του έργου ήταν η ποιότητα της βρετανικής γραμμής να φτάσει τα επίπεδα της γαλλικής γραμμής που ήταν έτοιμη το 1994 που ξεκίνησε το Eurostar τα δρομολόγια. Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε την διατήρηση του Waterloo International για μερικά δρομολόγια αλλά λόγοι κόστους ακύρωσαν την προοπτική αυτή μεταφέροντας προς μεγάλη ικανοποίηση των Γάλλων πιστεύω, όλα τα δρομολόγια στον σταθμό του St Pancras. Ο μελλοντικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την επέκταση της βρεταννικής γραμμής στην Γλασκώβη οπότε ο σταθμός του St Pancras εξυπηρετεί την προοπτική αυτή.

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 5:18 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Και φυσικά έκανα την απαραίτητη διόρθωση. Σε ευχαριστώ.

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 7:23 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Σε αυτό τον κόσμο υπάρχουν οι Σεσίλιες, που όταν έρχονται οι προβολείς και τα πρωτόκολλα ξέρουν ότι ήρθε η ώρα να την κάνουν, οι Κάρλες που πιστεύουν ότι αυτός ο ρόλος τους πάει γάντι και στο βάθος η πλατεία που αντιμετωπίζει με συγκατάβαση και απορία τις πρώτες που ''κλωτσάνε την τύχη τους'' και με σφυρίγματα επιδοκιμασίας τις δεύτερες για το ''υπέρκομψο φόρεμα''. Αν η πρώτη κυρία έγινε από νηπιαγωγός αστροναύτης είναι άνευ σημασίας μπροστά στην ουσία της φωτογένειας. Η πρώτη κυρία πρέπει να σηματοδοτεί την ελπίδα για πραγμάτωση του ονείρου στον κάθε υπήκοο.
Βασικέ, εύστοχη η αναφορά στην Μπεζαντάκου, ας Βαλκανική εκδοχή του θέματος. Για τον πολύ βασικό ρόλο του μόδιστρου σκέφτομαι τον Γαλάτη.

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 8:54 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Στέλιος είπε...

Θυμάστε το παλιό σλόγκαν (νομίζω το πρωτοέγραψε ο Θέμος στη Μαύρη Τρύπα της Ελευθεροτυπίας): Ούνοι, Ούνοι, έρχεται η Μπρούνι!

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 9:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ tristan

Θυμάσαι στην προεκλογική περίοδο του 2000 που η Νατάσα έγινε μπαρ - γουμαν και σέρβιρε σφηνάκια για τις ανάγκες του προεκλογικού μαρκετιν? Οι εποχές εξελίσουν τα πρότυπα. Η Κάρλα με αμφίεση Τζάκυ Κέννεντυ κατέπληξε και το Ουίνσορ.
Όσο για τον Γαλάτη μόνο με τον Βασίλειο μπορεί να συγκριθεί (Όχι τον Βουλγαροκτόνο, τον Κωστέτσο-Στιρέλα εννοώ).

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 9:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ ΣΜ

Καλώς όρισες. Τώρα ούνοι ή βησιγότθοι δεν ξέρω Μπρούνι όμως σίγουρα.

 
Τη 29 Μαρτίου 2008 στις 10:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vassper είπε...

Βασικέ, μαλλον ζήλια είναι αυτό που τους έχει πιάσει όλους για τον Σαρκό, που είχε και παππού απο την Θεσ/κη?
Φαντάσου τι θα γίνει όταν έρθει εδώ, που βγάλαμε τον πρώτο διδάξαντα Ανδρέα.Θα μου πείς, άλλο Μιμή, άλλο Κάρλα. Για τα Βαλκάνια όμως καλή ήταν και η Μιμη. Ασε που τότε, αν θυμάμαι καλά, ειχε αρχίσει και για εμάς η συσφιξη των σχέσεων μας με την Τουρκία.
Μήπως θα έπρεπε να διαλέγουμε τους ηγέτες μας με βάση τις γυναίκες τους?

 
Τη 30 Μαρτίου 2008 στις 12:34 π.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Μα για πόσους αιώνες δεν γίνονταν γάμοι μεταξύ των βασιλιάδων και ξαφνικά οι εχθροί γινόταν ...συμπατριώτες;

Να χωρίσει ο χοντρούλης την Νατάσα και να παντρευτεί μία ΠΓΔμίτισα!
Όσο για την Νατάσα, ας παντρευτεί με τον Ερντογάν να ησυχάσουμε κι από εκεί...

doctor

 
Τη 30 Μαρτίου 2008 στις 10:38 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ vassper

Τη Δήμητρα, θυμάσαι πως την χαλβάδιαζαν οι ευρωπαίοι ηγέτες. Βέβαια η πληθωρικότητα της ήταν εκτός δυτικό ευρωπαικών προδιαγραφών. Όσο για τη Γαλλία νομίζω ότι το μεγάλο θέμα ήταν η Μαζαρίν Πινζό, το εξώγαμο του Μιτεράν, γνωστό και ως "η ντροπή της Δημοκρατίας".

Παρ' ότι γνώριζε ποιός ήταν ο πατέρας της και πολύ συχνά τον επισκέπτονταν ιδιαιτέρως στην προεδρική κατοικία, της είχαν απαγορεύσει να τον φωνάζει "μπαμπά", εκτός και αν ήταν οι δύο τους μόνοι. Της είχαν επιβάλει σιωπή και έπρεπε να μη μιλά ποτέ για τον άνδρα που σημάδεψε τη ζωή της μητέρας της και τη δική της.

Τα σκαριά για αυτή την "κρυφή" οικογένεια, μπήκαν το 1961, όταν οι γονείς της 18χρονης Αν Πινζό ζήτησαν από τον οικογενειακό τους φίλο, 46χρονο γάλλο σοσιαλιστή, Φρανσουά Μιτεράν, να αναλάβει να προσέχει τη μικρή, που έφευγε για το Παρίσι, για σπουδές. Είναι γεγονός ότι ο Μιτεράν "πρόσεξε" την Αν, αν και όχι με τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν οι γονείς της....

Ο, γνωστός για τις φιλοδοξίες του, πολιτικός ήταν παντρεμένος από το 1944 με τη Ντανιέλ Μιτεράν, με την οποία δε χώρισε ποτέ, παρ' ότι της είχε δώσει ουκ ολίγες αφορμές. Ήταν ερωτύλος και επιρρεπής στις εξωσυζυγικές περιπετειούλες. Ωστόσο, η σχέση του με την Αν Πινζό δεν τελείωσε σύντομα - κράτησε χρόνια. Και δεν κλωνίστηκε ούτε από την ξαφνική εγκυμοσύνη της Αν το 1974.

Η μαντμαζέλ Πινζό χρειάστηκε να εγκαταλείψει το Παρίσι. Πήγε στο Λονδίνο, για να μη δώσει στόχο, ούτε στα ΜΜΕ που υποψιάζονταν ούτε, πολύ περισσότερο, στη Ντανιέλ. Γύρισε ετοιμόγεννη, και έφερε στον κόσμο τη Μαζαρίν στην Αβινιόν.

Ο Μιτεράν δεν αναγνώρισε τη θυγατέρα του στα χαρτιά. Ωστόσο, φρόντισε να είναι κοντά της, χωρίς, πάντως, να αφήνει τίποτε στην τύχη: αν η σχέση του με την Αν και η ύπαρξη του παιδιού γίνονταν γνωστά, πίστευε ότι η πολιτική του καριέρα θα δεχόταν τεράστιο πλήγμα, πριν επιτύχει τους στόχους του.

Η ύπαρξη του νεαρού κοριτσιού και της ερωτικής σχέσης του Μιτεράν με την Αν, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 1994, στη δύση της πολιτικής καριέρας του σοσιαλιστή ηγέτη. Αντίθετα με όσα θα περίμενε κανείς, όχι μόνο δεν έβλαψε τον γάλλο πρόεδρο και την υστεροφημία του - επρόκειτο σύντομα να εγκαταλείψει την προεδρία- αλλά οδήγησε σε νέα ύψη τη δημοφιλία του.

Η Ντανιέλ Μιτεράν υπήρξε ιδιαίτερα μεγαλόκαρδη τόσο με τη Μαζαρίν όσο και με τη μητέρα της. Στην κηδεία του Μιτεράν, το 1996, η ερωμένη και η σύζυγος κάθισαν σε αντίστοιχες θέσεις και το νεαρό κορίτσι κάθισε με τους ετεροθαλείς αδελφούς της. Η εικόνα έκανε το γύρο του κόσμου και μάλλον προσέθεσε στο μύθο του Μιτεράν, του πρώτου σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας...

Ο Σαρκοζί θα "μάσαγε" μετά από αυτά?

 
Τη 30 Μαρτίου 2008 στις 11:12 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Αφού το έχει διδάξει η ιστορία, πίσω και εμπρός μπορώ να πω, από κάθε "μεγάλο" άνδρα, κρύβεται μία γυναίκα.
:-)

 
Τη 30 Μαρτίου 2008 στις 12:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ doctor

Και οι μεγάλες βεντέτες έτσι κλείνουν οριστικά.
Ωραία η αναφορά σου Doctor και ευκαιρία για μεγάλο σχόλιο.

Σπουδαίοι στην ιστορία έμειναν οι γάμοι της Μαρίας Στιούαρτ (1542-1585) της βασίλισσας της Σκωτίας και βασιλικής συζύγου της Γαλλίας. Βλέπεις οι Γάλλοι είχαν μία ευαισυησία σε όποιον "την έβγαινε" στους Άγγλους...

Έγινε αυτοδίκαια βασίλισσα της Σκωτίας σε ηλικία βρέφους έξι ημερών, όταν πέθανε ο πατέρας της, βασιλιάς Ιάκωβος της Σκωτίας ο 5ος.

Η ίδια θα διεκδικούσε και τον θρόνο της Αγγλίας εάν απομακρυνόταν η διαμαρτυρόμενη βασίλισσα Ελισάβετ, εξαδέλφη της καθολικής Μαρίας.

Η γαλλίδα μαμά της την έστειλε στην αυλή του βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου του Β για να ανατραφεί.

Ο Ερρίκος ο Β της Γαλλίας την παντρεύτηκε το 1558 για να διεκδικήσει το στέμμα της αγγλίας για λογαριασμό της Μαρίας αλλά ΚΑΙ της Γαλλίας!!!

Την επόμενη χρόνια το θανάσιμο χτύπημα σε μία κονταρομαχία με την ευκαιρία γάμων μεταξύ Ισπανών, Ιταλών και Γάλλων ευγενών με σκοπό την ειρήνευση στην Ευρώπη, του κόστισε τη ζωή του το 1559. Έτσι η Μαρία έμεινε νωρίς χήρα και τα σχέδια τους πήγαν περίπατο.

Στην συνέχεια παντρεύτηκε τον εξάδελφο της Ερρίκο (είχε κόλλημα με τους Ερρίκους) Στιούαρτ, κόμη του Ντάνλευ για να διεκδικήσει με αξιώσεις το θρόνο της Αγγλίας. Ο κόμης δεν ήταν αυτός που περίμενε και τελικά τον έφαγε το μαύρο σκοτάδι σε μία δολοφονία όπου μάλλον η Μαρία έβαλε το χέρι της. Τρεις μήνες αργότερα παντρεύτηκε για τρίτη φορά τον Μπόθγουελ. Οι Σκώτοι που δεν μάσαγαν τέτοια, την εξόρισαν και φυλάκισαν τον Μποθγουελ.

Κατέφυγε απερίσκεπτα στην Αγγλία όπου η Ελισάβετ την κράτησε φυλακισμένη για δεκαοχτώ ολόκληρα χρόνια.

Τελικά η Μαρία δεν γλύτωσε το κεφάλι της από την εξαδέλφη της Ελισάβετ, ο γιος της όμως έγινε βασιλιάς. Ήταν ο Ιάκωβος ο 1ος της Αγγλίας και ο 6ος της Σκωτίας...

Μία ωραία αγγλο- γαλλο- σκωτική ατμόσφαιρα, δε νομίζεις?

 
Τη 30 Μαρτίου 2008 στις 12:25 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Vassia

Το παραπάνω σχόλιο για τον Doctor δείχνει ότι το πρόβλημα λειψανδρίας για τις μεγάλες γυναίκες είναι πολύ παλιό.

Στην Αγία Σοφία στην Πόλη υπάρχει το ψηφιδωτό της αυτοκράτειρας Ζωής με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο τον Θ' τον μονομάχο. Μία προσεκτική παρατήρηση στο ψηφιδωτό δείχνει ότι η μεγάλη Αυγούστα που παντρεύτηκε τρεις φορές άλλαζε το κεφάλι στη σύνθεση και το όνομα του αυτοκράτορα. Ο προηγούμενος ήταν ο Ρωμανός ο Γ....
για δες εδώ.

Συγγνώμη αλλά με προκάλεσες...

 
Τη 31 Μαρτίου 2008 στις 2:13 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Είναι φανερό οτι θέλεις να καταλήξει στο ''Μια Κάρλα θα μας σώσει!'', έτσι δεν είναι ?
Πέρα απο την πλάκα, η αντιπάθεια μεταξύ Γάλλων και Άγγλων θεωρείται πολύ πολύ οπισθοδρομική για τους νέους Άγγλους απο ότι μαθαίνω...

 
Τη 31 Μαρτίου 2008 στις 2:58 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

fp boy

Τώρα τι Κάρλα θα προκύψει θα φανεί φίλε. Όσο για την αγγλογαλλική κόντρα νομίζω ότι όταν τα βρούμε εμείς με τους Τούρκους θα τακτοποιηθεί και αυτό το μέτωπο...

 
Τη 31 Μαρτίου 2008 στις 9:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Ρε το φουκαρά τον Εγγλέζο, πάντα σκέτος σαν κουνουπίδι. Έκλεισε και τα μάτια του ο καημένος! Και τι σπόντα ήταν αυτή Βασικέ "φαντασιώνεται απίθανα πράγματα για την καταπιεσμένη συντηρητική ψυχοσύνθεσή του"!

Εχει ήδη αρχίσει κίνημα Κάρλας δηλαδή; Η νέα Νταιάνα; Με φιλανθρωπικά και τέτοια; Υποθέτω ο καιρός θα δείξει.

Mια και με έπιασες απληροφόρητο, γκουγκλάρισα το "Στέλλα Μπεζεντάκου" για να δώ την υποψήφια. Εκρίνεται αμαχητί! Για το image της Ελλάδας θα είναι δυνατό ατού. Θα διπλασιαστεί ο τουρισμός μας! Ψυνάκη και μάρκετινγ θέλει η νεαρά.

Ο Γαλάτης θα μπορούσε να αναλάβει ενα νέο "Byz-look" για την εκκλησία (μαζί με εναν καλό κομμωτή).

 
Τη 31 Μαρτίου 2008 στις 11:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Τι ξενέρωτος αυτός ο Μπράουν! Σαν αγγούρι! Ο Μπλερ ήταν τσαχπίνης, αλλά τον έφαγε το Ιράκ και τώρα πνίγει τον πόνο του σε... υποδεέστερες θέσεις!
Πάντως, το προφίλ της Μπρούνι θυμίζει τον τρόπο που σκιτσάρει ο Στάθης τον Γιωργάκη! Δεν είναι και το καλύτερο δείγμα Ιταλίδας! Πράγματι θυμίζει την άλλη ξινή, τη Τζάκι, που παντρεύτηκε ο δικός μας κομπλεξικός, ο Ωνάσης, για να... ανέβει το πρεστίζ του! Μήπως έχετε δει φωτογραφία του Κ. Καραμανλή (θείου) και της συζύγου του μετά του ζεύγους Κέννεντι; Η Τζάκι μοιάζει σαν άξεστη χωριάτισσα μπροστά στην αριστοκρατική Αμαλία, η οποία όμως είχε κάνει κάκιστη επιλογή συζύγου!

Οι Άγγλοι ποτέ δεν φημίζονταν για το γούστο τους! Άγονται και φέρονται από τις φυλλάδες, που τους μαθαίνουν ποια ή ποιος πρέπει να τους αρέσει! Σαν εκείνες τις γυναίκες που ερωτεύονται άντρες με εξουσία κι ας μοιάζουν με τον Κουασιμόδο (π.χ. Κίσινγκερ)!

Με τον σταθμό Waterloo υποθέτω ότι πήραν εκδίκηση για τις αντιρρήσεις των Γάλλων σχετικά με την ονομασία Great Britain, η οποία έχει κοινή ρίζα με τη δική τους Bretagne (Βρετάνη)!
Ελπίζω στον ανακαινισμένο σταθμό να έχουν κυλιόμενες, οι γύφτουλες!

Ε, αν χαλβάδιαζαν και τη Μιμή, Βασικέ, καταλαβαίνω γιατί αποθεώνουν τη Μπρούνι!

Η Μπεζεντάκου είναι πολύ καλή ιδέα! Να τη στείλουμε και στο Βουκουρέστι να θέσει βέτο, ντυμένη στα δερμάτινα και με ψηλές μπότες! "Αυταρχική κυρία ζητά παθητικούς αντίπαλους"!

 
Τη 31 Μαρτίου 2008 στις 11:44 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Υ.Γ. Διαβάστε την συνέντευξη της Ντανιέλ Μιτεράν στη σημερινή "Ελευθεροτυπία": θα απορήσετε γιατί τον ανεχόταν τόσα χρόνια!

 
Τη 1 Απριλίου 2008 στις 12:44 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Αδυνατώ να φανταστώ, τι μπορεί να φαντάζεται ένας Άγγλος πρωθυπουργός φιλώντας μια γυναίκα...Κάρλα. Με ενθουσιάζει όμως η ιδέα για μια ελληνίδα πρέσβειρα στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. η κυρία Μπεζαντάκου μάλλον δεν θα πουλήσει την τέχνη για την πολιτική. Η κυρία Θώδη πιθανόν να αρνηθεί, αφού η Ελλάδα την πρόδωσε στέλνοντας αντ αυτής μια Κακομοίρα στη Γιουροβίζιον. Ίσως λύση να ήταν η Νατάσα η οποία έχει κάτι από Νταιάνα (νομίζω πως αυτή σκέπτονταν οι επικοινωνιολόγοι όταν την παρέδιδαν στα χέρια του στυλίστα-κομμωτή-διαμορφωτή), αλλά είναι ταγμένη στην επιστήμη. Αν υποψιαστώ πως το βαρύ αυτό έργο θα πέσει στις πλάτες της Άντζελας, τότε εγώ θα πέσω από το μπαλκόνι της στην Μύκονο (αυτό που είχε πει πως έχει θέα στον Ατλαντικό)

ΥΓ Πάμε στοίχημα πως σε λίγα χρόνια κανένας δεν θα θυμάται τον Σαρκοζί;Την Κάρλα όμως...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα