Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Οι Γίγαντες

Στις δεκατέσσερις πλάκες της ανατολικής πλευράς της μετόπης του Παρθενώνα που σώζονται όλες στο Μουσείο της Ακροπόλεως, από το 1987 όταν αφαιρέθηκαν από το μνημείο, παριστάνεται η Γιγαντομαχία, η τρομερή και πολύχρονη σύγκρουση ανάμεσα στους Ολύμπιους Θεούς και τους Γίγαντες, τα παιδιά της Γης.
Οι Γίγαντες ήταν θνητοί και είχαν μορφή ανθρώπου. Ήταν όμως φοβεροί στην όψη, με ανάστημα πελώριο, δύναμη ακατάβλητη, με φίδια στα μαλλιά και στα γένια και με σώμα που κατέληγε σε ουρά δράκοντα. Ήταν περισσότεροι από εκατό, με αρχηγό τους τον Εγκέλαδο, τον τρομακτικό σεισμό. Ο Εγκέλαδος ήταν γόνος της ένωσης της Γης με τον Τάρταρο. Στην ανελέητη μάχη αντιμετώπισε στα ίσια τον πατέρα των Θεών Δία. Ο Ζευς τον κατακεραύνωσε και τον έθαψε, ρίχνοντας πάνω στο πτώμα του την Αίτνα. Σύμφωνα με τους Λατίνους ποιητές κάθε φορά που ο Εγκέλαδος ανέπνεε, το βουνό σειόταν και από τον κρατήρα του έβγαινε φωτιά, καπνός και λάβα.
Η σύγκρουση της Γιγαντομαχίας δεν έγινε στον Όλυμπο, αλλά στο δυτικό τμήμα της Χαλκιδικής. Οι νικημένοι από τους Θεούς και τον Ηρακλή που τους βοήθησε σημαντικά, Γίγαντες, ρίχτηκαν στα Τάρταρα. Ο μύθος συνδέεται με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Χαλκιδικής, τις δαντελωτές ακτές και το υπέροχο ανάγλυφο. Γνωρίζουμε πολύ καλά σήμερα ότι το αποτέλεσμα της έντονης δράσης του Γίγαντα Εγκέλαδου είναι οι φυσικές ομορφιές της σεισμογενούς πατρίδας μας.
Στις μέρες μας οι απόγονοι του Εγκέλαδου δεν είναι τρομεροί στην όψη όπως οι μυθικοί τους πρόγονοι. Είναι στην πλειοψηφία τους μετρίου αναστήματος, φαλακροί, με ροδαλά μαγουλάκια, κατέχουν πανεπιστημιακές θέσεις και διευθυντικούς θώκους σε ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα, είναι πρόεδροι οργανισμών και εκτελούν ερευνητικά προγράμματα με ευρωπαικά φράγκα που μαζεύουν από όπου βρουν. Σε ανάμνηση της μυθικής Γιγαντομαχίας κάθε φορά που αναπνέει ο παππούς Εγκέλαδος πλακώνονται μεταξύ τους. Επειδή δεν μπορούν να πετάξουν ογκώδη πράγματα πλέον, κονταροχτυπιούνται στα τηλεοπτικά παράθυρα αλληλοεκτοξεύοντας επιστημονικές ανακοινώσεις για προγνώσεις σεισμών, απειλώντας με αποκαλύψεις τους κοινούς θνητούς που τους παρακολουθούν πανικοβλημένοι. Η παράσταση δίνεται στα τηλεοπτικά κανάλια με σειρά και τάξη. Όλος ο θίασος των σοφών φαλακρών γιγάντων της σεισμολογίας μεταφέρεται από κανάλι σε κανάλι οργανωμένα, επαναλαμβάνοντας την παράσταση. Στο τέλος της αναπαράστασης της μάχης σκοπεύουν να μαζέψουν τις επιδοτήσεις που θα τους δώσουν τα υπουργεία προκειμένου να πάψουν να ξεκατινιάζονται στις τηλεοράσεις και να σπέρνουν τον πανικό. Ακολουθεί πάρτυ των φαλακρών γιγάντων της επιστήμης προς τιμήν των πολλών ρίχτερ τηλεόπληκτων θεατών.

26 σχόλια:

Τη 16 Φεβρουαρίου 2008 στις 11:18 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

άλλη μια ομάδα επιστημόνων που έχει αρχίσει να προκαλεί δυσθυμία με τις συγκρούσεις της.
Αντί να βγαίνουν σοβαρά και να κάνουν τις δηλώσεις τους, παριστάνουν τις Τατιάνες και βγάζουν νύχια ο ένας στον άλλο.
"Εγω το είχα προβλέψει και έστειλα και με φαξ την πρόβλεψη" - "κανείς δεν μας έστειλε, δεν είχα κανένα φαξ που ν αναφέρεται στα παραπάνω" και πολλά άλλα, θλιβερά!
Τι κρίμα, είναι αραγε "ελληνικό φαινόμενο" ή ειναι "εισαγόμενο"?

 
Τη 16 Φεβρουαρίου 2008 στις 11:32 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Τέλεια μεταφορά του χτες στο σήμερα βασικέ.
Διαπιστώνει ο καθένας μας, πως δεν είναι απαραίτητο να είσαι αστοιχείωτος και αγροίκος για να ξεκατινιάζεσαι στα κανάλια προκαλώντας τη θυμηδία των σοβαρών ανθρώπων. Όταν συγκρούονται οικονομικά συμφέροντα ξεχνάς και την πανεπιστημιακή σου μόρφωση και το λειτούργημά σου προκειμένου να εισπράξεις τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Μα τέτοια ξεφτίλα οι ¨γίγαντες¨ της σεισμολογίας;
Και μια απορία για το ΒΑΝ του Βαρώτσου που προβλέπει τους σεισμούς. Αν είναι σε θέση να κάνει κάτι τέτοιο γιατί δεν βγαίνει ΠΡΙΝ το σεισμό και να πει συγκεκριμένα το που και πότε, παρά βγαίνει με κάτι χάρτες που περιλαμβάνουν σχεδόν όλη την Ελλάδα και μας λέει αυτά τα γενικά και αόριστα;
Αν πάλι έχουν κάποια βάση τα όσα λέει ,ποιος θα μας το πει;
Και τελικά πότε θα καταλάβουν πως χάνουν την όποια αξιοπιστία τους βγαίνοντας στα κανάλια αλληλλοβριζόμενοι;
Α, ρε Δίας που τους χρειάζεται να τους πετάξει στην Αίτνα!

 
Τη 17 Φεβρουαρίου 2008 στις 1:32 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Οι νάνοι της σύγχρονης Ελλάδας προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις των γιγάντων του μύθου. Οι μεν πράττουν οι δε σχολιάζουν και ο σχολιασμός τους είναι σαν τη φύση τους, δύσμορφος, κακομοίρικος, τσιγκούνικος, ιδιοτελής.

 
Τη 17 Φεβρουαρίου 2008 στις 10:06 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσκες είπε...

Πιστεύω πως τους αδικείτε. Και μόνο η σύγκριση αυτών των ανθρωπαρίων με Γίγαντες αδικεί τους καημένους τους Γίγαντες.

Το σωστό θα ήταν, να λέγαμε πως όταν έριξαν τους Γίγαντες στα Τάρταρα, κάποια φίδια από τα μαλιά και τα γένια ξέφυγαν και φτάσανε στις μέρες μας.

 
Τη 17 Φεβρουαρίου 2008 στις 11:34 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Φαίδρα Φις είπε...

από τη λαϊκή παράδοση των Επτανήσων...
"οι γίγαντες είναι τετράψηλοι και δυνατότεροι κι από τους πιο δυνατούς αντθρώπους. Έχουν πυκνά,πολλά και μεγάλα γένια,αλλά έχουν μόνο ένα μάτι!Κι αυτό το μάτι είναι μέσ'στη μέση στο κούτελο και βγάζει σπίθες σαν φωτιά!Κατοικούν μεσ'στ'άφαντα της γης,κι άλλη δουλειά δεν κάνουν,παρά να σηκώνουν μεγάλα λιθάρια και να χτίζουν θεόρατους πύργους.Οι γυναίκες τους είναι κι αυτές δυνατές σαν εκείνους και μεγάλες τόσο που τα σφοντύλια από τις ρόκες τους είναι ασήκωτα...Αφού κάποτε που πολεμούσαν οι γίγαντες μ'ένα βασιλιά,οι γιγάντισσες έριχναν τα σφοντύλια τους στους εχθρούς και τους σκότωναν όλους...
Οι γίγαντες έχουν μάνα τους μια μάγισσα και πατέρα τους το διάβολο...Όταν γεννιόντουσαν, η μάνα τους τους βούταγε σ'ένα ποτάμι για να τους κάνει ανίκητους.Γι'αυτό και δεν τους έπιανε τίποτα,ούτε πέτρινο βόλι,ούτε σιδερένιο...Τίποτα δεν φοβόντουσαν όπου κι αν τους χτυπούσε.Μονάχα σ'ένα μέρος αν τους πετύχαινε,σκοτωνόταν.Σε κείνο το μέρος του ποδαριού που τους κρατούσε η μάνα τους όταν τους βουτούσε στο ποτάμι..."

Ό,τι θρυλείται εδώ είναι απολύτως συμβολικό...

 
Τη 17 Φεβρουαρίου 2008 στις 4:26 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

καλό!!!!

 
Τη 17 Φεβρουαρίου 2008 στις 6:23 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Ελληνικότατο. Είμαστε ένα έθνος που ο λαός είναι ενήμερος και με άποψη για τα επιστημονικά δεδομένα. Οργανώνει συλλαλητήρια για την επιστημονική αλήθεια σχετικά με το όνομα των Σκοπίων, και μετέχει από τηλεοράσεως των τελευταίων επιστημονικών ανακοινώσεων της σεισμολογίας. Το επόμενο συλλαλητήριο θα είναι για την επιστημονική ορθότητα της θεωρίας της σχετικότητας. Θα χαιρετήσει ο Παναγιότατος Άνθιμος.

@ syneas

Είναι πολλά τα φράγκα. Σκοτώνονται γιατί προωθεί ο καθένας τα δικά του προγράμματα για έρευνα και εξοπλισμό.

@ elias

Συμφωνώ. Κάτι φαλάκρες απ' έξω και από μέσα.

@ βάσκες

Καλώς ήρθες!! Σύμφωνα με ένα μύθο οι Γίγαντες γεννήθηκαν από το αίμα που έσταξε πάνω στη μάνα τους Γη από τον ακρωτηριασμένο Ουρανό. Του είχε κόψει τ' αχαμνά ο Κρόνος γιατί κακομεταχειριζόταν τη μαμά του. Από τότε ο Ουρανός βλέπει τη Γη από μακρυά. Ότι έσπειρε, έσπειρε. Επομένως μπορούμε να σκαρώσουμε ένα παραμυθάκι σχετικά με τα σύγχρονα αμελέτητα της σεισμολογίας, όπως προτείνεις. Στο επόμενο επιστημονικό ξεκατίνιασμα των φαλακρών θα το ανεβάσω. Ευχαριστώ.

@ φαίδρα φις

Πολλοί οι μύθοι των Γιγάντων. Στην Κρήτη μιλάνε για τους Σαραντάπηχους και τους Τριμάτηδες. Στην νότια Κρήτη σου δείχνουν την σπηλιά του Πολύφημου και τη σπηλιά του Γίγαντα Διγενή που αποδεικνύει το βυζαντινό μπόλιασμα της αρχαίας παράδοσης. Σε ευχαριστώ για την συμβολή. Από ποιο νησί των επτανήσων προέρχεται?

@ καπιταλιστικό κουμούνι

Εσύ τους άκουσες τους σεισμούς? Ρωτάω γιατί με έχεις μπερδέψει με την βάση σου. Κουνάει μέρες βλέπεις. Λες να φταίει η εκλογή του Αλέξη και οι παρόλες του Πάγκαλου?

 
Τη 17 Φεβρουαρίου 2008 στις 7:06 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Φαίδρα Φις είπε...

ειλικρινά δεν μπορώ να σας πω με βεβαιότητα.Απλώς, έζησα στην Κέρκυρα πέντε συναπτά έτη κι εκεί άκουσα να το αναφέρουν στις παρέες.
Ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι ο "θρύλος" κατάγεται από την Κέρκυρα.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία σ'ένα πραγματικά ξεχωριστό blog.

σας χαιρετώ

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 3:48 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

...φαλακροί, με ροδαλά μαγουλάκια...ξεκατινιάζονται..σπέρνουν τον πανικό...

Το κείμενο θα φιγουράρει μια μέρα στο "The Best of Vasikos Metohos"!
Aπολαυστικότατο! Η ιστορική αναφορά προετοιμάζει και δυναμώνει την εμφάνιση των Γιγάντων της τηλεόρασης, μέρος του Star System που πασάρεται στην ελληνική τηλεόραση. Σε κάθε τομέα, υπάρχουν και Stars για τηλεθέαση. Στις ειδήσεις, στα αθλητικά, στη πολιτική, στη κουλτούρα, στα σκάνδαλα, στις διελευκάνσεις μυστηρίων. Πανικός για κόντρες. Νομίζω πως το θέμα είναι κωμικό.
Ποστάρα! Γέλασα με τη ψυχή μου. Έλλάδα Αθάνατη!

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 11:50 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Εξαιρετικό το "γύρισμα" από τη μυθολογική αναφορά στην μεταφορά.
Μα προκειται για γιγαντες ή για τον ορισμό των νάνων?
Βεβαια στην επιστήμη συχνά τα πραγματα ειναι αποχρώσεις του γκρί κι οχι άσπρο-μαύρο,και υπεισέρχεται πολυ ο παράγων συμφέρον στην ερμηνεία των δεδομένων.Εξ ού και η ένταση με την οποία υποστηρίζουν τις διαφορετικές αποψεις τους.Γι αυτό στην Ιατρική πχ.η πιο εγκυρη αλήθεια δεν βγαίνει απ'το τι λεει ο ταδε Καθηγητής,αλλά απο μεγάλες πολυκεντρικές μελέτες εκατομμ.δολλαρίων στις οποίες η ερμηνεία και αξιολόγηση των δεδομένων γινεται ¨"τυφλά"(δηλ.χωρίς να ξερουν οι αξιολογητές ποθεν προέρχονται ή ποιά μεθοδος εφαρμόστηκε)από τριτους ερευνητές.Είναι δε σχεδιασμένες ετσι ωστε καθε φορά ν'απαντουν σ'ένα πού συγκεκριμένο και περιορισμένο ερώτημα ώστε να μην υπάρχουν περιθωρια συγχυσης από την εισαγωγή πολλών παραμέτρων.Δεν ξέρω αν κατι αντιστοιχο υπάρχει και στην Σεισμολογία,φαντάζομαι ομως οτι η γενική αρχή λειτουργίας του ΒΑΝ (την οποία αμφισβητούν θεμελιακά οι άλλοι) είναι δυνατόν να ελεγθεί κατ'αυτόν τον τρόπο.Ας στέλνονται διαρκώς κι όχι επιλεκτικά οι καταγραφές του σε ερευνητικα ινστιτούτα του εξωτερικού και να συσχετιζονται με την παρατηρούμενη σεισμικη δραστηριότητα ώστε να βγει ασφαλές συμπερασμα.
Μια παρατηρηση στο σχόλιο του Συνέα που ζήτησε να βγαίνει η ομάδα ΒΑΝ ΠΡΙΝ τον προβλεπόμενο σεισμό ε ανακοινώσεις:
προφανώς αν το σκεφτείτε καλυτερα θα καταλάβεβτε οτι απλά κατι τετοιο δεν ειναι εφικτό.Ο πανικός(ενδεχομένως και αδικαιολόγητος) που καθε φορά θα προκύπτει θα εχει πολύ περισσότερα θυματα απ τον πραγματικό σεισμό,ακομα κι αν αυτός συνέβαινε...

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 12:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Δυστυχώς, έκατσα κι άκουσα κάποιες "συζητήσεις" τους, επιδεικνύοντας θάρρος ομολογουμένως.

Τελικά η μόρφωση δεν έχει καμία σχέση με την πνευματική καλλιέργεια.

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 4:01 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ locus publicus

Χαίρομαι που το διασκέδασες. Για γέλια και για κλάματα είναι καλέ μου φίλε. Φαντάσου να έχεις φάει τα δίδυμα 6,5 ρίχτερ και να έχεις ν' ακούς κι αυτούς τους κρετίνους. Φρίκη. Μπανανία φίλε, κανονική. Την προηγούμενη Κυριακή το "Έθνος" είχε πρωτοσέλιδη την είδηση για επικείμενο σεισμό. Στην πρωινή - πολύ πρωινή - εκπομπή της ΝΕΤ που έτυχε να δω ένας από τους φαλάκρες σεισμολόγους κατακεραύνωνε τον δημοσιογράφο του Έθνους γιατί έσπερνε τον πανικό. Την Πέμπτη που έγινε ο σεισμός ο ίδιος φαλάκρας επικαλείτο το δημοσίευμα του "Έθνους" που αγνόησε η πολιτεία. Όλη η ιστορία είναι για τα φράγκα. Προτείνω την επόμενη φορά να τους επιδοτήσουν για να αγοράσουν περουκίνια. Έτσι για αλλαγή. Να μην τους βαρεθούμε κιόλας.

@ squarelogic

Η επιστημονική προσέγγιση για την επίλυση ενός ζητήματος ή για τη δημοσίευση μίας έρευνας ακολουθεί μία συγκεκριμένη μεθοδολογία, αποδεκτή διεθνώς. Ο καθηγητής Γιάννης Σακελαράκης μου είπε πριν μερικά χρόνια, και δεν το ξεχνώ ποτέ, ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχει ένας τρόπος για να περάσεις μία κλωστή από μία βελόνα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν περιλαμβάνεται η εμπλοκή της κοινής γνώμης προκειμένου να λειτουργήσει ως μηχανισμός πίεσης για την προώθηση μίας επιστημονικής άποψης. Μιας και ανέφερες την ιατρική θα σου θυμίσω ότι πριν από μερικούς μήνες μου έκανες ποδαρικό σε αυτό το μπογκ με σχόλιο για τα "τρωκτικά" που γέμισαν τότε τα παράθυρα με αφορμή την ασθένεια του μακαριστού Χριστοδούλου. Μήπως παρατήρησες πρόσφατα καμία "συγγένεια" όσο αφορά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα με την περιπέτεια της άτυχης κας Γιαννάκου? Άσε. Πιάσαμε πάτο φίλε. Δυστυχώς.


@ vassia

Και αφού τους καταχάρηκες να αρλουμπολογούν αλληλοβριζόμενοι, θα παρατήρησες ότι σύσσωμος ο θίασος μεταφέρθηκε αμέσως μετά στην διπλανή τηλεοπτική συχνότητα για να επαναλάβει την επιθεώρηση. Τι να πεις συνταξιδιώτισσα. Αφού δεν ντρέπονται...

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 7:58 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Από το πλεόνασμα φαντασίας των προγόνων μας στο έλλειμμα σοβαρότητας των σημερινών τηλεσεισμολόγων! Ωραίο πάντρεμα βασικέ.
Η απορία μου είναι και εμού για την χρησιμότητα ακόμα και της ακριβέστερης πρόγνωσης ενός σεισμού ώστε να δικαιολογεί ένα τέτοιο debate.
Προφανώς είναι απείρως χρησιμότερο να εξασφαλίζεται η όσο το δυνατόν καλύτερη αντισεισμική συμπεριφορά των κτιρίων.
Για να εξιλεωθούν, θα πρότεινα στους σεισμολόγους- μέντιουμ να αφήσουν την μαντική και να αρχίσουν να ρίχνουν καμιά ματιά στον σιδηρό οπλισμό των κτιρίων πριν την σκυροδέτηση! Πιο χρήσιμοι θα ήταν...Έτσι θα απουσίαζαν και από τα κανάλια.

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 9:22 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

ΒΜ
σπανίως βλέπω τηλεόραση πλέον,οπότε δεν εχω δει το αθλιο θέαμα που περιγράφεις και αρα δεν ειμαι σιγουρος και για τις ομοιότητες περαν του ότι πρόκειται για Πανεπιστημιακούς!Αυτό εννοείς?

Tristan απόλυτα σωστός!Εκει πρέπει να ρίξει το βάρος η ελλην.πολιτεία,αφού μαζική προειδοποιηση ενέχει πιθανον πολύ μεγαλύτερους κινδύνους απ την εκτιμώμενη ωφέλεια

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 9:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Μάθε ποιος την ρύθμιζε και θα καταλάβεις.

@ tristan

Ποιος να ελέγξει τι. Γι αυτούς τα μπετά και τα σίδερα είναι εχθροί. Αυτοί θέλουνε ζημιές. Ερείπια. Για να δικαιολογούν την παρουσία τους στα κανάλια.

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2008 στις 11:50 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Roadartist είπε...

Σιγα μη κατσω να ακουσω τους σεισμολογους... Δεν υπαρχει λαος σαν τους ελληνες τελικα..εχουμε ενα μοναδικο προσον να τα **** ολα!
Αντε καλο βραδυ..

 
Τη 19 Φεβρουαρίου 2008 στις 3:01 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Φίλε, η γενναιότητά μου δεν έφτασε μέχρι και άλλο κανάλι.

Μου θύμισαν " νεκρούς να κείτονται και από τις δυο μεριές όλοι αυτοί να φωνάζουν και να τσακώνονται για το ποιος είναι ο εγκυρότερος ή ο καλύτερος".

Όρνεα, που αυξάνονται καθημερινά.

Αλλά δεν θα τους περάσει....θέλω να πιστεύω.

Καλησπέρα

 
Τη 20 Φεβρουαρίου 2008 στις 1:46 π.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Που το πάμε , που το φέρνουμε, τσουπ, στις επιδοτήσεις γυρνάει κουβέντα !!! χα,χα,χα ! Ωραίο ''τελείωμα'' στο κείμενο σου Βασικε ! Πάντα ποιοτικός ....

 
Τη 21 Φεβρουαρίου 2008 στις 8:13 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger xasodikis είπε...

Εγώ έχω μια αφελή απορία...

Αφού τον σεισμό δεν μπορείς να τον εμποδίσεις, και αφού δεν μπορείς να τον προβλέψεις με ακρίβεια ("στις τόσες του μηνός και ώρα τάδε, στο σημείο εκείνο ακριβώς και σε τόσο εστιακό βάθος"), αλλά μόνον κατά προσέγγιση...
σε τι χρησιμεύει το να τον προβλέψεις in the first place?

Θέλω να πω, τι θα κάνουν οι αρμόδιοι αν ξέρουν ότι π.χ. μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα γίνει σεισμός γύρω στα 6 ρίχτερ κάπου κοντά στα Γρεβενά; Θα εκκενώσουν όλη την περιοχή για δύο μήνες;
Προφανώς, το να ελαχιστοποιήσεις τις συνέπειες ενός σεισμού περνάει μόνο μέσα από την πρόληψη σωστής αντισεισμικής προστασίας (ιδίως στα κτίρια), οπότε γιατί τόση φασαρία για την πρόβλεψη;

 
Τη 23 Φεβρουαρίου 2008 στις 8:18 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Μετεωρίτης είπε...

ΕΣΥ είσαι... γίγαντας
και το ξέρεις!
(με τέτοιους παραλληλισμούς!)

"έγραψες" - "έγραψες"!

απουσίασα καιρό γιατί
...ετοιμάζω τον γάμο μου και έχω σαλτάρει (από χαρά) (και από το άγχος να είναι όλα καλά).

σε φιλώ!

 
Τη 26 Φεβρουαρίου 2008 στις 4:56 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ILIAS είπε...

Τέλεια ανάρτηση μυθολογικοπολιτικού περιεχομένου!

Αν νικούσαν οι Γίγαντες, μάλλον θα είμασταν πιο ήρεμοι μιας και ο Εγκέλαδος δεν θα ξεφυσούσε εκεί κάτω που τον έριξε ο Ζευς, άσε που και ως απόγονοι θα ήμασταν θεριά!

Νά'σαι πάντα καλά, την καλησπέρα μου

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2008 στις 12:22 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Οι ιδέες αναπτύσσονται όταν υπάρχει ελευθερία και αρχίζουν να απειλούνται όταν ξαφνικά η κυβέρνηση έχει μια ιδέα για το τι είναι ελευθερία. Το διαδύκτιο δεν χρειάζεται ούτε μπάτσους, ούτε κουκουλοφόρους. Διαδώστε το

 
Τη 29 Φεβρουαρίου 2008 στις 11:51 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Το 1992, μια από τις πιο πλακατζίδηκες παρέες της Θεσσαλονίκης (αυτή με τον γνωστό φωτογράφο Γιάννη-Αρκούδο-Κυριακίδη) θέλησε να κάνει μια πλάκα στον δημοσιογράφο Παντελή Σαββίδη. Τύπωσε λοιπόν ένα χαρτονόμισμα με τον Λευκό Πύργο, το οποίο εμφανιζόταν ως χαρτονόμισμα των Σκοπίων.


Η πλάκα είχε δραματική εξέλιξη, γιατί το "χαρτονόμισμα" διέρευσε από τα ουζερί των Λαδάδικων και έφτασε σε μια εφημερίδα της Θεσσαλονίκης όπου δημοσιεύτηκε ως πρόκληση των Σκοπίων.


Τρόμαξαν να μαζέψουν την γκάφα και η υπόθεση ξεχάστηκε.


Έλα ντε όμως που Άνθιμος, Ψωμιάδης και λοιποί, πριν από μερικές μέρες εμφάνισαν πάλι την φωτοτυπία του χαρτονομίσματος, για να αποδείξουν την ξανά μανά πρόκληση των Σκοπίων!


Η συνέχεια ήταν εύκολη. Διάφοροι Αυτιάδες, αναπαρήγαγαν την "είδηση". Τόσο σίγουροι για την εγκυρότητά της, όσο ήταν και για την επαγγελματική τους επάρκεια. Ε ρε γλέντια. Αν ήξερε ο Νίμιτς, πως η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας εκπορεύεται από τα ουζερί της Θεσσαλονίκης και από τις πλάκες τουΑρκούδου, δεν θα πηγαινοερχόταν Σκόπια-Αθήνα. Θα τα έπινε στου Ντορέ.


Έχει δίκιο ο Σαβόπουλος που έλεγε πως Ιστορία γράφουν οι παρέες. Αρκεί να υπάρχουν οι ανόητοι για να βγάλουν φωτοτυπίες.

 
Τη 29 Φεβρουαρίου 2008 στις 7:37 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Βασικέ μέτοχε είσαι μια όαση .Άριστη σύνδεση των εθίμων του παρόντος με την αρχαιότητα κάτι που αποδεικνύει την συνέχεια της φυλής και ότι στην ουσία τίποτα δεν χάνεται αλλά ότι όλα μεταλλάσσονται
Ας λένε οι ριζοσπάστες ,ας ζουν την φαντασίωση τους ότι αλλάζουν τον κόσμο, όλα εδράζονται στο παρελθών , μέσα μας μιλάει η φωνή των προγόνων όπως λέει και ο μύστης Καζαντζάκης.
Φίλε βασικέ μέτοχε έλα στην Κρήτη. ¨Έλα να περπατήσουμε σε αρχαία μυητικά μονοπάτια που οδηγούν στην γνώση και στην θέωση .
Πρώτα θα πάμε στον Λέντα, στο ιερό Ασκληπιέιο, για ένα καθαρτήριο λουτρό στα νερά του Λυβικού πελάγους .Έπειτα θα στρέψουμε το βλέμμα μας βορινά εκεί που βρίσκεται του Διγενή η σέλα ,οι δυο όμορες κορφές που συμβολίζουν τα κέρατα του ιερού ταύρου . Ανάμεσα τους βρίσκεται το ιερό στόμα του ταύρου ,ο φημισμένος καμαροσπηλιος, όπου θα διανυκτερεύσουμε φροντίζοντας να μην μας καταπιεί ο ταύρος. ‘Ύστερα θα ανηφορίσουμε στην Νίδα ,στη σπηλιά της βοσκοπούλας, εκεί που ανδρώθηκε ο πατέρας των θεών και των ανθρώπων .Θ ανεβούμε στον τίμιο Σταυρό , το αρχαίο ιερό του Ψηλορείτη ,να δεις την αιθερική κορφή του βουνού να αιωρείται στον ορίζοντα πάνω από τα Λευκά όρη.
Κατόπιν θα βαδίσουμε δυτικά θα πάμε στο Λινοσέλι στην πιο κρύα πηγή της Κρήτης. Εκεί στο μαντείο του Διός οι Κρήτες ολοκλήρωναν την μύηση τους ,όταν ήταν σε θέση να πιάσουν ένα αγρίμι στο τζιρίτι ,να το βάλουν στους ώμους τους ως καλοί ποιμένες , και να το προσφέρουν θυσία στον Θεό.
Μετά θα κατηφορίσουμε προς την Κίσσαμο την μουσική μάνα της Κρήτης ν ακούσεις βιολάτορες να παίζουν τους αρχαίους δρόμους που σου παίρνουν την ψυχή και την οδηγούν στην θέωση.
Βέβαια η μύηση θα ολοκληρωθεί με γλέντι κρητικό στα μέρη των Σφακίων παρέα με βοσκούς ορεινούς πού με τα ριζίτικα τραγούδια τους συναγωνίζονται τα αιδόνια και τις πέρδικες κάνοντας τα Σφακιανά λαγκά ν αντιλαλούν ευχάριστα.
Και επειδή ο άνθρωπός είναι δισυπόστατος και εκτός από πνέυμα έχει και ένα σώμα να θρέψει , θα συμμετάσχει και αυτό στην μύηση απολαμβάνοντας καλό κρασί , δυνατό ρακί , σφακιανό γιαχνί και πίττες Σφακιανές .
Σε χαιρετώ και σε περιμένω
Ο κακός Γενάρης

 
Τη 29 Φεβρουαρίου 2008 στις 9:09 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Κακέ Γενάρη,

Φυλακισμένος βρίχνομαι και βαριοδικασμένος
μα η σκέψη γίνεται πουλί και βγαίνει από το κάστρο
και τριγυρίζει λεύτερη σε όρη και λαγκάδια,
γροικά σκλαβέρια στσοι κορφές κι αηδόνια στσοι μπαξέδες
θωρεί και κείνη π' αγαπώ

Θα ρθω οπωσδήποτε....

 
Τη 12 Μαρτίου 2008 στις 5:33 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αποκωδικοποίηση....: θρησκειών, μυθολογιών, ψυχής, σιωπής,.....
Σχηματοποίηση λόγου, κοσομογονία, θεογονία,....
URL : www.siopi.gr
Γεια.....

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα