Κυριακή 2 Μαρτίου 2008

Μακεδοσίες


Ζώντας στην πιο βαλκανική περιοχή της χώρας, την Μακεδονία, βιώνουμε από πολύ κοντά την ασυναρτησία που χαρακτηρίζει τους γείτονές μας. Όσο πιο βόρεια τόσο μεγαλύτερη η ασυναρτησία. Και όποιος δεν το γνωρίζει αυτό αξίζει να το διαπιστώσει. Οι ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα είναι απλώς μία μικρή ένδειξη του τι συμβαίνει. Το μπάχαλο είναι ανεπανάληπτο. Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια έχουν εκτοξεύσει τον παραλογισμό που πλέον εκφράζεται με έναν παραληρηματικό λόγο. Με το παραλήρημα του μεγαλείου. Όλοι ονειρεύονται τις χώρες τους μεγάλες, τεράστιες, δυνατές. Στις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης ο μεγαλοιδεατισμός περισσεύει. Οι μόνοι που είναι κάπως μαζεμένοι είναι οι Σέρβοι που έχουν πρόσφατα πληρώσει πολύ ακριβά αυτό το παραλήρημα. Η εγχώρια ελληνοβαλκάνια παραγωγή περιλαμβάνει επίσης εκφράσεις του μεγαλείου και για μία ακόμα φορά οργανώνει συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις με λάβαρα και εξαπτέρυγα στην βαλκανική Μητρόπολη για το "μεγάλο εθνικό θέμα". Το σημερινό ποστ στέκεται αιρετικά προβάλλοντας τις αντί- μεγαλειώδεις πλευρές μίας διαχρονικής ασυναρτησίας.

Η πρώτη απόπειρα υπερδύναμης να βάλει πόδι στην νοτιοανατολική Ευρώπη ήταν η εκστρατεία του Πέρση βασιλιά Δαρείου Α' την άνοιξη του 513 π.χ. Ο Μακεδόνας βασιλιάς Αμύντας δήλωσε υποταγή. Η Μακεδονία παρέμεινε υποτελής στους Πέρσες μέχρι το τέλος των Μηδικών πολέμων το 479 π.χ. όταν ο στρατός των Περσών νικήθηκε οριστικά στις Πλαταιές, ένα χρόνο μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο γιος του Αμύντα, Αλέξανδρος ο Α' ενίσχυσε τον στρατό του Ξέρξη το 480 π.χ. κατά την εκστρατεία του εναντίον της νότιας Ελλάδας προσφέροντας "γην και ύδωρ" και συνεισφέροντας με τη συμμετοχή Μακεδόνων πολεμιστών στον Περσικό στρατό. Ο ίδιος ο Μακεδόνας βασιλιάς Αλέξανδρος Α' πήγε στην Αθηναική Εκκλησία του Δήμου πριν την μάχη των Πλαταιών, να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως πιστός σύμμαχος του Πέρση ηγεμόνα, προσπαθώντας να πείσει τους θριαμβευτές της Σαλαμίνας Αθηναίους να αποδεχτούν την περσική κυριαρχία. Οι Αθηναίοι αρνήθηκαν και ο περσικός στρατός (ξανά)λεηλάτησε την Αττική. Η τελική μάχη δόθηκε στις Πλαταιές όπου οι Πέρσες κατατροπώθηκαν από τον συνασπισμένο στρατό των Ελλήνων. Μετά τη περσική συντριβή στις Πλαταιές, ο Αλέξανδρος ελευθερώνοντας πλέον το καταπιεσμένο ελληνικό του φρόνημα, μακέλεψε στην Μακεδονία τα υπολείμματα του περσικού στρατού που επέστρεφαν στην Περσία. Έτσι έμεινε στην ιστορία ως ο "Αλέξανδρος ο Φιλέλληνας Μακεδόνας Βασιλιάς". Αργότερα ο δισεγγονός του, Αλέξανδρος Γ', ο γνωστός στρατηλάτης Μεγαλέξανδρος θα εκστρατεύσει το 334 π.χ.επικεφαλής των πανελλήνων εναντίον της Περσίας για να εκδικηθεί την προ εκατό πενήντα χρόνων περσική εκστρατεία του Ξέρξη στην Ελλάδα κατά την οποία ο παππούς του συμμετείχε ως σύμμαχος των Περσών!

Στα χρόνια του Βυζαντίου ο άξιος αυτοκράτορας Νικηφόρος Α΄ εκστράτευσε το 811 μ.χ. εναντίον των Βουλγαρικού κράτους του ηγεμόνα Κρούμου που από το 809 μ.χ. είχε εισβάλει στην αυτοκρατορία. Ο στρατός του Νικηφόρου εισέβαλε στην Βουλγαρία και αφού αφάνισε την φρουρά του Κρούμου, κατέλαβε την πρωτεύουσα των Βουλγάρων Πλίσκα. Ο Κρούμος κατέφυγε στα βουνά. Μετά την επιτυχία ο στρατός του Νικηφόρου χαλάρωσε και στα στενά της Μοισίας ο βυζαντινός στρατός παγιδεύτηκε και διαλύθηκε ολοσχερώς. Ο αυτοκράτορας αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε από τον Κρούμο που αφού έγδαρε το κρανίο του, το επαργύρωσε και το έκανε κούπα για να πίνει τα ξίδια του ως γνήσιος βαλκάνιος μονάρχης του μεσαίωνα.
Στη συνέχεια ο Κρούμος νιώθοντας πανίσχυρος έφθασε το 813 μ.χ. έξω από τα τείχη της Βασιλεύουσας. Αφού διαπίστωσε ότι δεν τον έπαιρνε να ξεκινήσει πολιορκία, οπισθοχώρησε και ξέσπασε στην Ανδριανούπολη την οποία κατάστρεψε συθέμελα. Οι βυζαντινοί αιχμάλωτοι, συνολικά 40.000, μεταφέρθηκαν στα βόρεια του Δούναβη στη σημερινή Βεσσαραβία όπου σχημάτισαν χωριστή αποικία με το όνομα Μακεδονία. Τους ερχόταν εύκολο φαίνεται το όνομα από τότε. Μακεδονία βόρεια του Δούναβη! Εκεί παρέμειναν οι εξόριστοι βυζαντινοί για είκοσι τέσσερα χρόνια μέχρι το 837 μ.χ. οπότε επαναστάτησαν και κατόρθωσαν να φύγουν και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με πλοία που είχε στείλει για το σκοπό αυτό στον Δούναβη ο αυτοκράτορας Θεόφιλος. Έτσι τερματίστηκε ο βίος αυτής της υπερβόρειας Μακεδονίας.

Τα χρόνια 1904 -1908 οι Έλληνες και οι Βούλγαροι σφάχτηκαν με πολύ άγριο τρόπο στα τότε όρια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας για τον έλεγχο της Μακεδονίας. Είναι τα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα. Λίγο αργότερα, το τέλος των βαλκανικών πολέμων το 1913 είχε σαν αποτέλεσμα την μοιρασιά των τριών οθωμανικών βιλαετιών της Μακεδονίας στα τέσσερα βαλκανικά κράτη. Στην Ελλάδα, στην Σερβία, στην Βουλγαρία και στην Αλβανία. Η Αλβανία έλαβε την μακεδονική περιοχή δυτικά από τις λίμνες των Πρεσπών και την Κορυτσά. Το παράδοξο είναι ότι οι Αλβανοί πολέμησαν στο πλευρό των Τούρκων με αποτέλεσμα οι Σέρβοι να προελάσουν μέχρι το Δυρράχιο και η ελληνική στρατιά της Ηπείρου ως τον Αυλώνα. Όμως η Συνθήκη του Λονδίνου τον Ιούλιο του 1913 που όρισε τα νέα σύνορα των Βαλκανικών κρατών θα αναγνωρίσει την Αλβανία ως αυτόνομη ηγεμονία και θα της δώσει ως προίκα το μακεδονικό μερτικό της, κατά τις βουλές των ισχυρών. Με το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας ο ελληνικός στρατός θα υποχρεωθεί να αποσυρθεί από την Βόρειο Ήπειρο, υπακούοντας στους δυτικούς συμμάχους. Έτσι η Αλβανία έγινε κράτος και ταυτόχρονα βρέθηκε με μακεδονικό κομμάτι από τη μοιρασιά γιατί έτσι ήθελαν οι μεγάλες δυνάμεις!

Στις 29 Νοεμβρίου 1945 η νοτιότερη δημοκρατία της ομοσπονδιακής σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας ονομάστηκε Μακεδονία. Ο ισχυρός άνδρας της Γιουγκοσλαβίας στρατάρχης Τίτο, αφού τα έσπασε το 1948 με τον Στάλιν, απόλαυσε την ευνοϊκή μεταχείριση της Δύσης που τον περιέβαλε με περισσή φροντίδα. Ο ικανός στρατάρχης είχε σχέδιο. Προσδοκούσε να ενώσει τα Βαλκάνια σε μία σοσιαλιστική ομοσπονδία. Ήταν μάλιστα πολύ κοντά σε συμφωνία με την Βουλγαρία, κάτι που εξόργισε τον πατερούλη του διεθνούς σοσιαλισμού Στάλιν. Το όνομα της νότιας δημοκρατίας δημιουργούσε ζητήματα για έξοδο στο Αιγαίο και στο ποθητό λιμάνι της βυζαντινής συμβασιλεύουσας. Βέβαια η ιστορία απέδειξε ότι τα οράματα του Τίτο πήγαν περίπατο με τον θάνατό του, το 1980. Η μεταπολεμική Ελλάδα, προτεκτοράτο των Άγγλων αρχικά και των Αμερικανών αργότερα υπακούοντας στις επιθυμίες των δυτικών προστατών δεν αντέδρασε στην δημιουργία από τον Τίτο της Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Οι πολιτικοί κληρονόμοι αυτών των καλόπιστων Ελλήνων αποδέχτηκαν το 1991 τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας υπακούοντας αυτή τη φορά στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως των Γερμανών που βιάζονταν για την άμεση αναγνώριση της Σλοβενίας και της Κροατίας, χωρίς να θέσουν κανένα περιορισμό στους Ευρωπαίους για την κρατική υπόσταση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Έτσι ο υπουργός των εξωτερικών που προσυπέγραψε με τα τέσσερα τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας θυμήθηκε καθυστερημένα ότι ήταν εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα και ότι το όνομα της Μακεδονίας είναι ιερό, και συνδιοργάνωσε το γεμάτο πάθος συλλαλητήριο στις 14 Φεβρουαρίου του 1992 προκειμένου να μεταφερθεί η λαϊκή εντολή και οργή στους Ευρωπαίους εταίρους μας που δεν αντιλαμβάνονταν την ελληνική ευαισθησία και ευνοούσαν την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Λίγο αργότερα και αφού είχε γίνει αρχηγός πολιτικού κόμματος ανέτρεψε την «ενδοτική» κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σήμερα, είναι ευρωβουλευτής της παράταξης, την κυβέρνηση της οποίας ανέτρεψε το 1993, και που υποστηρίζει αυτά που έλεγε ο Μητσοτάκης το 1992, προσπαθώντας εναγωνίως να περισώσει ότι μπορεί μετά από δεκαπέντε χρόνια, έχοντας ως προισταμένη της ελληνικής διπλωματίας την κόρη του Μητσοτάκη!

Το 1994 η ελληνική κυβέρνηση επέβαλε εμπάργκο στη γειτονική χώρα. Σαν αποτέλεσμα η αγορά του Βαρδάρη στην Θεσσαλονίκη ερήμωσε και οι παραλίες της Κατερίνης άδειασαν από τους σκοπιανούς παραθεριστές. Αυτό δεν εμπόδισε πολλούς συμπολίτες μας να κάνουν χρυσές δουλειές με τους γείτονες σπάζοντας το εμπάργκο κάνοντας λαθρεμπόριο μέσω Βουλγαρίας. Μιλάμε για χοντρές μπίζνες. Οι κατά τα άλλα αξιοπρεπείς αυτοί συμπολίτες συμμετείχαν και στα παμμακεδονικά συλλαλητήρια ανεμίζοντας σημαίες με χρυσό σταυρό πάνω στο κοντάρι!
Τον Νοέμβριο του 1995 υπογράφτηκε η ενδιάμεση συμφωνία. Ήταν αποτέλεσμα των διεθνών πιέσεων για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Βλέπετε οι δυτικοί σύμμαχοι προετοίμαζαν την επέμβαση στη Σερβία και ήθελαν ανοιχτό το διάδρομο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς την βαλκανική ενδοχώρα. Η Ελλάδα είχε τότε το πάνω χέρι. Την είχαν ανάγκη. Έτσι η γειτονική χώρα άλλαξε σημαία και διόρθωσε το Σύνταγμα της απαλείφοντας τις αλυτρωτικές αναφορές. Φανταστείτε την ξεφτίλα μίας χώρας που υποχρεώνεται να αλλάξει σημαία... Έκτοτε οι Έλληνες πολιτικοί εγκατέλειψαν το θέμα αφού κανείς από τους συμμάχους δεν τους το ξαναθύμισε και δεν τους επέβαλε την ολοκλήρωση της "λύσης". Αντίθετα όλα αυτά τα χρόνια οι διεθνείς αναγνωρίσεις της γειτονικής χώρας με το συνταγματικό της όνομα καταγράφονται απανωτές.

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται η τελική διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και της FYROM. Είναι αποτέλεσμα της πίεσης των ξένων συμμάχων που επιθυμούν την συμμετοχή της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Την έχουν ανάγκη για την εξυπηρέτηση των νέων τους σχεδιασμών στη χερσόνησο του Αίμου. Και αφού οι σύμμαχοι ξανάρχονται στα Βαλκάνια ευκαιρία να κλείσουν οι εκκρεμότητες. Η ελληνική υπερήφανη εξωτερική πολιτική υπακούοντας για μία ακόμα φορά στις συμμαχικές απαιτήσεις προσέρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να υπερασπίσει τα εθνικά δίκαια, που έχουν άλλωστε απεμποληθεί επαρκώς στο παρελθόν. Η άλλη πλευρά σε μια γκροτέσκο βαλκάνια εκδοχή λεονταρίζει μέχρι να της πουν οι νατοικοί να το βουλώσει. Η λογική των συμμάχων θα επιβάλλει μία αμοιβαία αποδεκτή και ταυτόχρονα εξευτελιστική και για τους δύο συμφωνία. Το ποιος κάνει παιχνίδι στην περιοχή είναι δεδομένο. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Η λαική ένταση και στις δύο χώρες είναι πράγματι έκδηλη. Περιγράφει την αγωνία για μία ακόμα αναμενόμενη ξεφτίλα. Εκφράζεται με συλλαλητήρια και τους γνωστούς βαλκάνιους παροξυσμούς γνωρίζοντας πολύ καλά τι έρχεται και ότι η διαχρονική μακεδοσία θα συνεχιστεί.

35 σχόλια:

Τη 2 Μαρτίου 2008 στις 11:29 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Βασικέ :-)
Ταυτόχρονα μάλλον σκεφτήκαμε.
Γράφοντας το δικό μου ποστ, με ανάλογο θέμα, διάβασα και στο διαδίκτυο και σε βιβλία για πράγματα που δεν είχα προσέξει ή δεν γνώριζα καν.

Η ιστορία, όπως περιγράφεις κι εδώ γεγονότα, εάν αναγνωστεί "δίκαιά" δεν θα δικαιολογεί κανενός είδους παροξυσμό εθνικό.

Αυτή η τελευταία σου παράγραφος είναι ενδεικτική της κατάστασης, που εγώ, ως πιο αισιόδοξη πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει.

"Η λογική των συμμάχων θα επιβάλλει μία αμοιβαία αποδεκτή και ταυτόχρονα εξευτελιστική και για τους δύο συμφωνία. Το ποιος κάνει παιχνίδι στην περιοχή είναι δεδομένο. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε. Η λαική ένταση και στις δύο χώρες είναι πράγματι έκδηλη. Περιγράφει την αγωνία για μία ακόμα αναμενόμενη ξεφτίλα. Εκφράζεται με συλλαλητήρια και τους γνωστούς βαλκάνιους παροξυσμούς γνωρίζοντας πολύ καλά τι έρχεται και ότι η διαχρονική μακεδοσία θα συνεχιστεί."

 
Τη 2 Μαρτίου 2008 στις 2:09 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Ο απομονωτισμός, η δαιμονοποίηση του άλλου είναι αποτελεσματικός τρόπος να καλύψουμε τις δικές μας σαθρές θέσεις. Δημιουργώντας μια ψευδοκατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία χρίζει άμεση συστράτευση, ξεχνάμε το ποιόν αυτού που κρατά το λάβαρο. Και το ποιόν αυτών που κρατάν τα λάβαρα της μακεδονοσύνης, του Καρατζαφέρη, του Ανθιμου και άλλων είναι σκοτεινό, θεοσκότεινο.
Και τι θέση θα είχαν άλλωστε οι παραπάνω σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία, μορφωμένων και ελεύθερων πολιτών την οποία πολεμάν. Θα ήταν τα γραφικά απομεινάρια του βυζαντινού μεσαίωνα, που δυστυχώς στοιχειώνει ακόμα αυτή τη χώρα.

 
Τη 2 Μαρτίου 2008 στις 5:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Στην ακριβή ιστορική σου αναδρομή -και εξήγηση ταυτόχρονα- να προσθέσω μια λεπτομέρεια. Το 1989 ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος μόλις έθαβε τον κομμουνισμό για να ανακαλύψει την επιβίωσή του δια του εθνικισμού, έστειλε στο Κόσοβο Σέρβικο στρατό και παραστρατιωτικούς , για να επιδείξει την ισχύ του, γιορτάζοντας τα 600 χρόνια από την μάχη του Κοσυφοπεδίου.
Κατήργησε την σχετική αυτονομία του Κοσόβου, βάζοντας φωτιά στον Αλβανικό εθνικισμό. Ήταν ο πυροκροτητής. Ότι ακολούθησε στα Βαλκάνια είναι γνωστό. Τα γράφω γιατί θεωρώ τον ρόλο του Μιλοσεβιτς (όπως και του Σαμαρά και πολλών άλλων ) ύποπτο. Κατά μία αθώα εξήγηση έδρασαν από ιδεοληψία και προσήλωση στην προσωπική επιβίωση. Θα δείξει η ιστορία

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 12:51 π.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Καλησπέρες !
Πραγματικά περίμενα μέρες να τοποθετηθείς επι του θέματος.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και πιστεύω πως άσχετα με τις πολιτικές σκοπιμότητες θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, να επικοινωνήσουμε με τους απλούς ανθρώπους της Φ.Υ.Ρ.Ο.Μ, να γίνει ένας διάλογος, να βρεθούν κοινοί τόποι. Θα ήθελα την γνώμη σου, για την ύπαρξη η όχι Σλαβομακεδόνων κατοίκων στην θεσσαλονίκη...

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 9:11 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ vassia

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ασυναρτησία, η υποτέλεια και η εμπλοκή των ξένων είναι διαχρονική. Πως μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος όταν οι διαφορά φάσης μεταξύ των διαφόρων Βαλκάνιων είναι τεράστια. Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις μία κατάσταση που ο λαός μες τη φτώχεια του περιμένει την εθνική του ολοκλήρωση με συνθήκες του 19ου αιώνα...

@ elias

Η απομόνωση δεν είναι μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό. Στην FYROM έχουν επικρατήσει πλέον τα πιο ακραία στοιχεία. Ο Γκλικγόρωφ ποτέ δεν είπε για παράδειγμα τις σημερινές αρλούμπες για τον Μέγα Αλέξανδρο. Για αυτό είμαι βέβαιος ότι θα τους προσγειώσουν ανώμαλα. Λένε χοντράδες.

@ άλλος

Η αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας έγινε με τον πιο άγαρμπο τρόπο. Και συνεχίζεται. Πολίτες μίας πατρίδας που δεν υπάρχει όπως λέει και ο Κουστουρίτσα. Ποτέ όμως δεν κατάλαβα γιατί η ελληνική εξωτερική πολιτική συναίνεσε στην διάλυση χωρίς να εξασφαλίσει τη θέση της για το Μακεδονικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη της μετέπειτα τσάμπα μαγκιάς. Θυμίζω ότι η Σερβία του Μιλόσεβιτς ουδέποτε διεκδίκησε την φτωχότερη νότια πρώην ομόσπονδη Δημοκρατία. Μάλλον με μεγάλη χαρά την ξεφορτώθηκε.

@ fp boy

Η επικοινωνία είναι πραγματικότητα φίλε. Καραβάνια κατεβαίνουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης και στις παραλίες της Χαλκιδικής και του Πλαταμώνα. Γεμάτα είναι τα καζίνο στη FYROM από Έλληνες. Η οικονομία τους στηρίζεται από την Ελλάδα. Το ζήτημα όπως παρουσιάζεται βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας και μειώνει την δεσπόζουσα θέση της χώρας στα Βαλκάνια. Και πρέπει να τελειώσει αυτό. Όσο για το ερώτημά σου, θα σου απαντήσω. Εννοείς δίγλωσσοι. Βεβαίως και υπάρχουν. Όπως υπάρχουν χιλιάδες βλαχόφωνοι και αρβανίτες σε όλη τη χώρα. Παλαιότερα υπήρχαν και Τουρκόφωνοι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία. Η λαλιά δεν αποτελεί από μόνη της στοιχείο εθνικής ταυτότητας. Δεν νομίζω ότι οι αρβανίτες της Ύδρας δηλώνουν Αλβανοί για παράδειγμα. Οι δίγλωσσοι (σλαβόφωνοι) Έλληνες πολίτες αποτελούν ένα σπουδαίο κομμάτι του ελληνισμού με καταπληκτικά πολιτιστικά στοιχεία που έμεναν στο σκοτάδι για χρόνια. Οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους "ντόπιους" και τη γλώσσα τους "ντόπια". Μιλάνε στα "ντόπια". Τα πανηγύρια τους είναι μοναδικά. Η Ελλάδα έμαθε τα χάλκινα από τον Μπρέγκοβιτς και τον "καιρό των τσιγγάνων" όταν στην Μακεδονία ήταν στοιχείο του λαικού πολιτισμού. Και είναι ντροπή αυτό. Ένας τεράστιος λαικός πολιτισμός έμενε στα αζήτητα για να εξυπηρετηθούν αμφιβόλου ποιότητας σκοπιμότητες. Δύο έλληνες πολιτικοί έχουν συνδέσει το όνομά τους με το σπάσιμο αυτών των ανόητων πολιτικών επιλογών. Ο Γιώργος Πέτσος και ο Γιώργος Λιάννης. Γι αυτό και οι ντόπιοι τους λατρεύουν στην Πέλλα και στην Φλώρινα αντίστοιχα. Όταν ο Ανδρέας απέπεμψε τον Πέτσο το 1984 έγινε διαδήλωση στην Πέλλα.
Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι ελάχιστοι, κυρίως στην Δυτική Μακεδονία, που δεν δηλώνουν εθνικά Έλληνες. Έχουν και πολιτικό κόμμα.
Και εδώ ακόμα αν θες κυριαρχεί το βαλκανικό στοιχείο της ασυναρτησίας που περιγράφω στο ποστ. Υπάρχουν καταγεγραμμένες γραπτές περιπτώσεις από το 1900 που στην ίδια οικογένεια το κάθε μέλος δηλώνει διαφορετική εθνική ταυτότητα!

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 10:21 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Οι σλαβομακεδόνες είναι καταγεγραμμένοι σε απογραφές του παρελθόντος ως τέτοιοι. Η ανόητη ελληνική εξωτερική πολιτική με την αντίληψη, ότι αποκρύπτουμε δεν υπάρχει, έκανε πάλι το θαύμα της. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι¨"ντόπιοι" παρότι δεν αντιμετώπισαν απομόνωση όπως για παράδειγμα οι Πομάκοι, έγινε προσπάθεια να σβηστεί η ταυτότητά τους. Ο λόγος ήταν η σλαβική καταγωγή. Οι εθνικόφρονες φοβήθηκαν πως αν λέγαμε την αλήθεια οι κομμουνιστές του Τίτο θα είχαν εδαφικές αξιώσεις. Είναι πάντως πληθυσμός με μεγάλο ενδιαφέρον πολιτιστικό,κουλτούρα. Έλληνες άλλης καταγωγής. Βέβαια η δράση του Ουράνιου Τόξου και των λοιπών , δεν σχετίζεται με δικαιώματα. Είναι μια οργάνωση με τρομερή χρημοτοδότηση που χρησιμοποιείται για τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή. Είναι καιρός πάντως να μιλήσουμε με αλήθειες. Γιατί αληθινό δεν είναι το εθνικό, αλλά εθνικό πρέπει να είναι το εληθινό.

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 4:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Μιας και αναφέρθηκες και στα μέρη μου, να πω ότι αρβανίτες υπήρχαν και υπήρχουν. Τώρα πλέον δεν έχουν μείνει πολλοί που τα μιλούν.
Κι ούτε υπήρξαν προβλήματα ιδιαίτερα, απ΄ όσο εγώ θυμάμαι.
Μόνο η έκφραση "αρβανίτικο κεφάλι" έχει μείνει.
:-) :-)

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 5:25 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ άλλος

Γράφω τον όρο "ντόπιος" που χρησιμοποιούν οι ίδιοι για να αυτοπροσδιορισθούν. Το "σλαβομακεδόνας" το θεωρούν μειωτικό και δεν το λέω χρόνια τώρα. Σε κοιτούν στραβά όταν το χρησιμοποιείς. Είναι λοιπόν "ντόπιοι" και η λαλιά τους "ντόπια". Είναι πράγματι Έλληνες άλλης καταγωγής. Καλά το γράφεις. Όπως είμαστε όλοι. Γιατί η Ελλάδα είναι πολιτιστική ενότητα πολύ υψηλής αξίας, σημασίας και αισθητικής. "Οι της ελληνικής παιδείας μετέχοντες" που λέγανε και οι μακρινοί κάτοικοι της πατρίδας που μας κληρονόμησαν. Τα περί αιματολογικής συνέχειας δε με αφορούν. Ο καθηγητής Νικ. Σβορώνος έλεγε "διδάσκω ιστορία και όχι ζωολογία". Η συγκίνηση και η αγάπη που νιώθει κάποιος για την πατρίδα του και τα σύμβολά της δεν επιβάλλεται από κανένα και ούτε είναι διαπραγματεύσιμη.

@ vassia

Οι αρβανίτες μαχητές του '21 σφράγισαν με το αίμα τους την ιστορία αυτού του τόπου. Οι Κουντοριώτηδες, Κουμουνδούροι, Μποτσαραίοι τίμησαν την συμμετοχή τους στην ελληνική ιστορία που παραμένει ανεξίτηλη. Την φαντασιακή μέθη της φυλετικής καθαρότητας ας την αφήσουμε ευγενικά στο πλάι για όσους την αναζητούν στην μυθιστορία και στην συνωμοσιολογία.

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 5:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ locus publicus

Σε ευχαριστώ για την τιμητική αναφορά. Τα λόγια είναι πολύ λίγα για να εκφράσω τη χαρά της επικοινωνίας μαζί σου.

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 7:51 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Απολαμβάνω κάθε φορά τα ποστ που αναρτάς βασικέ. Έτσι και τώρα.
Δεν έχω να προσθέσω κάτι, απλά θέλω να τονίσω πως όσο ο φανατισμός υπερισχύει της γνώσης, θα βλέπουμε τον Ψωμιάδη-Ζορο να προσκαλεί τον άδειο από ιδέες κόσμο στα συλλαλητήρια των Άνθιμων και των Ζουράρηδων.
Το κακό είναι πως οι φανατικοί από όποια πλευρά κι αν βρίσκονται και ό,τι και αν υπερασπίζονται, καταφέρνουν να εμποδίζουν τις εξελίξεις και την πρόοδο.
Στην περίπτωσή μας τώρα, θα μαζευτούν από τη μια οι νηστικοί και από την άλλη οι ξυπόλυτοι να ουρλιάζουν για ανύπαρκτα ζητήματα ,ενώ αυτό που θάπρεπε να τους απασχολεί είναι πως γίνεται άλλοι με το μισθό τους να ζουν σαν μαχαραγιάδες και άλλοι με τους ίδιους μισθούς να κοιτάζουν πόσες μέρες απομένουν για την επόμενη μισθοδοσία τους-αν δεν είναι άνεργοι…
Λίγο απλοϊκά βάζω το ζήτημα αλλά βαρέθηκα βρε αδερφέ την ηλιθιότητα του κοπαδιού…

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 10:14 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Συλλαλητήριο;;
-))
Όπου γάμος και χαρά η βασίλω ..πρώτη:)

Πολιτική αφασία, χρόνων (έστω και το 90 καλύτερες λύσεις, απορρίψαμε),
εμπάργκο (για να κονομήσουν, μερικοί)
Ο Γκλιγκόρωφ, σωστά, δεν έλεγε τέτοια.

Είπες.....
"Ο Γιώργος Πέτσος και ο Γιώργος Λιάννης"
.........Σωστό!

Δηλαδή το Σλαβομακεδονία, άσχημο θάταν. τώρα...τότε που το ζητούσαν?
Πάλι συλλαλητήρια!!

Ο Ν. Μάρτης, χαρακτηριζόταν, φασίστας, γι'αυτά που τώρα...ζητάμε!

Πολιτική συζήτηση,μεταξύ των δύο χωρών, με αξιοπρεπή λύση και για τους δύο. Τι άλλο να πούμε, στο παρά πέντε.
(Δεν θα συζητήσουμε, για την Τζέκου, τον Μαγγίνα, τον μάκη, άκη, θέμο....τόσο σοβαρά θέματα έχουμε-))
Καληνύχτα μας...

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 10:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

οπως και στα προηγούμενα ποστ, οι ιστορικές αναδρομές σου εξαιρετικές, σ ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τις γνώσεις σου.
Επειδή με κάλυψε "ο άλλος", θα προσθέσω μόνο ότι σχετικά με τους "ντόπιους" και τα "ντόπια" που μιλάνε, κάποια χρόνια έφαγαν πολύ ξύλο για να τ απαρνηθούνε και μίλαγαν την γλωσσα τους κρυφά στο σπίτι, έξω απαγορευόταν. Αυτό στην περιοχή που αναφέρεις, της Φλώρινας...

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 10:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vassper είπε...

πολυ καλη η ιστορικη αναδρομη σου στην ιστορία της Μακεδονιας.
Θα ηθελα να συμπληρώσω μια αναφορά στην εξεγερση του Ιλιντεν (20/7/03) όπου Βούλγαροι εθνικιστές της VMRO (Εσωτερικη Μακεδονικη Επαναστατικη Οργανωση) εξεγέρθηκαν, με αίτημα την αυτονομία της Μακεδονίας.Κατα την γνώμη μου, αυτή ηταν η πρώτη φορά που ακούσθηκε η εννοια της αυτονομίας της Μακεδονίας, σε μια προσπάθεια των Βουλγάρων να διεκδικήσουν μεγαλύτερο κομμάτι απο την θνησιγενη Οθωμανικη Αυτοκρατορίας, κατα τα πρότυπα της ιδρυσης ανεξάρτητης Ανατολικής Ρωμυλίας που στην συνέχεια προσαρτηθηκε απο την Βουλγαρια.
Μετα την γνωστη καταληξη διαμοιρασμου της Μακεδονιας, η αναμνηση του σπόρου αυτης της εξεγερσης έμεινε στους Βουλγαρους που βρέθηκαν στο Ελληνικο και κυρίως στο Σερβικό τομέα, οδηγώντας τον Τιτο, 40 χρόνια μετα να προσδιορισει την περιοχή ως Μακεδονία και τους κατοίκους ώς Μακεδόνες, για να προλάβει τυχόν διεκδικήσεις Βουλαγαρικής μειονότητας στην Γιουγκοσλαυία.

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 11:21 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ..
το όνομα από μόνο του δεν είναι πρόβλημα...
και είναι περίεργες οι συνθήκες που ξαναζεσταίνονται οι Μακεδονομάχοι και εσωτερικώς και εξωτερικώς..

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 11:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ syneas

Η βαλκανική ασυναρτησία οδηγεί σε συλλαλητήρια με λάβαρα και εξαπτέρυγα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο. Στο τέλος που θα πέσει η μάσκα του Ζορό - Ζουρλάρη - θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Στα μέρη μου Κυρική της αποκριάς καίνε τον καρνάβαλο. Κυριακή κοντή γιορτή λοιπόν.

@ σπίθας

Φαντάζομαι την μέρα που όλα αυτά θα είναι παρελθόν. I have a dream. A balkan one...

@ mtryfo

Και ξύλο και ρετσινόλαδο και άλλες δημοκρατικές μεθόδους χρησιμοποίησε η πανέξυπνη εξουσία για να "ξυπνήσει" το εθνικό φρόνημα των ντιόπιων κατοίκων της Μακεδονίας. Πολλαπλά εγκλήματα σε περιβάλλον ηλιθίων.

@ vassper

Στο Ίλιντεν πρωταγωνίστησαν οι αυτονομιστές της ΕΜΕΟ (VMRO). Οι βερχοβιστές Βούλγαροι κομιτατζήδες προσπαθούσαν να καπελώσουν το κίνημα και αργότερα τα κομιτάτα και τις συμμορίες των ενόπλων για λογαριασμό της Βουλγαρίας. ΕΜΕΟ και βερχοβιστές ήρθαν πολλές φορές σε σύγκρουση. Κατά τα λοιπά συμφωνώ απολύτως. Γενικά η Βουλγαρία την πάτησε στο μακεδονικό.

@ κομμούνι

Και οι μέσα και οι έξω της ίδιας μήτρας γέννα είναι.

 
Τη 3 Μαρτίου 2008 στις 11:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Locus Publicus

Χαίρομαι που είσαι "βασικός μέτοχος" του Βασικού Μετόχου, μέσα από τον οποίο σε βρήκα
Χαίρομαι επίσης που τον προτείνεις, όπως και τα μπλογκσ που ήδη έχω επιλέξει και εγώ. Η συμφωνία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά δεν είναι και τυχαία
Βασικέ μέτοχε συμφωνώ πως η συνύπαρξη των ανθρώπων δεν σχετίζεται με την κοινή καταγωγή και τη ράτσα.
Να σας πω μια σημαντική μου εμπειρία. Ο Χίτλερ θέλησε να δημιουργήσει μια ανώτερη φυλή, διασταυρώνοντας ξανθές άριες γυναίκες με τους καλύτερους αξιωματικούς του. Δημιούργησε λοιπόν αυτό που θεωρούσε υπερφυλή. Πολλά από τα παιδιά αυτά επέζησαν στην Ανατολική Γερμανία. Συνάντησα κάποια πριν από χρόνια. Δεν θα ξεχάσω ένα απ αυτά, ζούσε σε μία τρώγλη, με τέσσερα από τα επτά του παιδιά ανάπηρα. Ο άριος. Το αποτέλεσμα της τέλειας διασταύρωσης. Η ζωή είχε άλλα σχέδια. Συμβατά με τους κανόνες που την κινούν και όχι με τους κανόνες που κινούν τα ανώμαλα μυαλά. Ευτυχώς η Ιστορία δεν είναι η ιστορία διασταύρωσης ζώων. Έστω και δίποδων

 
Τη 4 Μαρτίου 2008 στις 12:10 π.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Βασικέ,

Όμορφη η ιστορική αναδρομή σου και η συσχέτιση τους με τις μέρες μας.
Ανιστόρητοι λοιπόν, τρέχουμε κοπάδια σε γελοία συλλαλητήρια στα οποία μας ωθούν ώψιμοι μακεδονομάχοι.Τώρα,οι περισσότεροι μας, πολέμιοι ενός ονόματος που οι γείτονες κατέχουν πάνω από 60 χρόνια που οι φωτισμένοι ηγέτες μας αμέλησαν την όποια σωστή λύση του την κατάλληλη χρονική στιγμή στο παρελθόν

 
Τη 4 Μαρτίου 2008 στις 4:54 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Meropi είπε...

Καλό απόγευμα Βασικέ μου Μέτοχε (αλήθεια πού μετέχεις βασικά;),
καλώς σε βρήκα. Μου άρεσε η ανάρτηση σου. Ελπίζω να επικρατήσει η σύνεση ένθεν και ένθεν. Μια καλή ονομασία βλέπω ότι είναι η Άνω Μακεδονία που έπεσε τώρα τελευταία στο Τραπέζι των Διαπραγματεύσεων. Βέβαια οι Σκοπιανοί κάναν πίσω. Τους δίνει θάρρος το γεγονός της αναγνώρισης τους από 120 κράτη βλέπεις.
Σήμερα νομίζω είναι το Συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη. Να δούμε ο Ψωμιάδης θα πάει ντυμένος αποκριάτικα;;; Να τολμήσω μια πρόβλεψη;;;Μέγας Αλέξανδρος θα ντυθεί....
Θα σου ξανάρθω, μου άρεσες.

 
Τη 4 Μαρτίου 2008 στις 6:26 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Μόλις είδα το καταπληκτικό αυτό θέμα.
Το εκτύπωσα, θα το διαβάσω το βράδυ, και θα ... τοποθετηθώ αύριο.

doc

 
Τη 4 Μαρτίου 2008 στις 11:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ άλλος

Ωραίο το παράδειγμα. Το πρωτότυπο είναι στην περίπτωση του "μακεδονικού" είναι ότι όσο κρετίνοι είναι οι ημεδαποί μακεδονομάχοι τόσο νούμερα είναι και οι απέναντι διαχειριστές της εξουσίας. 40άρηδες αμερικανοθρεμένοι με πολιτικές ευαισθησίες του 1903...

@ giant13

Γίγαντα, δεκαπέντε χρόνια στασιμότητα στο βούρκο. Τα "μυστικά του βάλτου" σε έκδοση υπερήφανης εξωτερικής αφασίας.

@ meropi,

καλώς ήλθες!!! Θα σου πρότεινα να προσθέσεις τον Πέτρο Μάρκαρη στα αγαπημένα του προφίλ στο μπλογκ σου και το τελευταίο βιβλίο του. Εκεί ανήκω ως "βασικός μέτοχος". Τα συλλαλητήρια είναι αύριο. Αναμένονται σπαρταριστές βαλκανικές εκπλήξεις του τύπου ο καραγκιόζης μακεδονομάχος.

@ doctor

Σε αναμένω φίλτατε.

@

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 12:14 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Μου φαινεται εξαιρετικά ανόητο για τους μορφωμένους ανθρώπους όλων των Βαλκανικών χωρών,να συζητούν για φυλετική καθαρότητα και "αποκλειστικές κληρονομιές" σ'ένα γεωγραφικό χωρο με τοσες μετακινήσεις πληθυσμών,επιμειξίες κλπ.
Βεβαια,οι μάζες ελάχιστα γμωρίζουν περί όλων αυτών,και αρκούνται στα εθνικιστικά συνθήματα.
Εξαίρετη ιστορικη αναδρομή στην περιφέρεια σου,και πικρή η διαπίστωση της ανεπάρκειας (ή δοτικότητας κατ'αλλους)των ελλήνων πολιτικών που χειρίστηκαν το θέμα.
Τώρα,θ'αναγκαστούμε να ξαναπούμε "ευχαριστώ" στους φιλους Αμερικανούς,για την λύση που θα επιβάλλουν...

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 6:52 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Πολύ ωράιο πόστ φίλε Βασικέ, με υπέροχη, όπως πάντα ιστορική αναδρομή. Καλημερίζω.

Για την καθαρότητα των Βαλκανίων, θα συμφωνήσω με τον squarelogic. Με τις τεράστιες επιμειξίες και μετακινήσεις πληθυσμών, η κάθε αναφορά σε "αποκλειστικότητες" είναι μάταια.

Θα συνεισφέρω μερικές προσωπικές σκέψεις:

Ο χειρισμός του Mακεδονικού θέματος απο πλευράς Ελλάδας ήταν κατα τη γνώμη μου ερασιτεχνικός. Αιφνιδιαστήκαμε. Kαι αυτό γιατί δεν έχουμε στην Ελλάδα κανένα Κέντρο Στρατηγικών Αναλύσεων που να φτιάχνει γεωπολιτικά σενάρια για το ΥΠΕΞ. Αγνοήσαμε τα προβλήματα του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, γιατί δεν τα μελετήσαμε ποτέ εν καιρώ ειρήνης. Δεν υπάρχουν στην Ελλάδα Think Tanks. To YΠΕΞ δεν παράγει τέτοια σκέψη. Καιρός να γίνει.

Κατόπιν, όπως λες και σύ, πήραμε το θέμα ζεστά, κατόπιν ξεχάστηκε και πάλι,μέχρι σήμερα.

Συνάντησα μετά το 95 τον κ. Σαμαρά, που υπεραμυνόταν της αδιάλλακτης πολιτικής του στάσης. Η τραγικότητα του θέματος, όπως αναφέρεις είναι να ζητάει τώρα η Ντόρα ό,τι ήθελε ο μπαμπάς της, με τον εν λόγω κύριο "πίσω στο μαντρί".

Για την Ευρώπη (και βέβαια την Αμερική), το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι κατα τη γνώμη μου επουσιώδες. Πιστεύω πως ή Ευρώπη έχει φοβηθεί πολύ την περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, τις αγριότητές και τα μίση, και τώρα έρχεται αποφασισμένη να επιβάλλει "διαζύγια". Στρατηγικός και διακαής πόθος της Ευρώπης είναι να σταθεροποιηθεί η περιοχή, μέχρι να βρεθεί νέο σχέδιο ανάπτυξης μέσα απο την ΕΕ.

Επι του παρόντος, πιστεύω πως το διαζύγιο θα γίνει πάνω στη γραμμή Σέρβων-Αλβανών, στο Κόσσοβο. Το θέμα του ονόματος με τα Σκόπια θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην περιοχή γι'αυτό και θα λυθεί τώρα.

Η λύση δεν είναι απαραίτητα άσχημη για την Ελλάδα. Με την εξαίρεση του ονόματος οπου μάλλον η μάχη είναι χαμένη (λόγω προυπάρχοντος ονόματος), τα Σκόπια θα μπούν σε καραντίνα και παρακολούθηση. Και καλά να πάθουν. Δεν έχουν ούτε αυτοί συζητήσει μεταξύ τους τις εσωτερικές τους διαφορές, την ύπαρξη μεγάλης μειονότητας Αλβανών που στην ουσία αδιαφορεί για το Σκοπιανό. Δεν έχουν σχέδια για την περίπτωση που οι Αλβανοί ζητήσουν απόσχιση. Επιχειρηματολούν συναισθηματικά, με απειρία και θράσος.

Στο μέλλον πιστεύω πως πιθανόν να έχουμε ενα εννιαίο Αλβανικό κράτος (για να υπάρχει ΕΝΑΣ και όχι ΔΥΟ ψήφοι στην μελλοντική ΕΕ), μια "Νέα", "Πάνω", "Βόρεια" ή "σκέτη" Μακεδονία και μια εννιαία Σερβία. Η Έλλάδα (παρόλο τους αρνητισμούς μας), προορίζεται - και της πρέπει, ο ρόλος του ισχυρού των Βαλκανίων. Κάτι σαν παράδειγμα προς μίμηση. Με τον καιρό, τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα θα καταπιούν τα Σκόπια και την Αλβανία. Με ετήσιο εθνικό προιόν 356 δισ. (δολ.), έναντι 11 της Αλβανίας και 6.8 δισ. των Σκοπίων, η Ελλάδα θα τους καταπιεί (The CIA World Factbook).

Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν έχουν πρόβλημα με την Ελλάδα. Το πρόβλημά τους είναι τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Ελπίζω η κ. Μπακογιάννη να προσπαθεί στις διαπραγματεύσεις της, να εδραιώσει μιά ισχυρή μελλοντική θέση για την Ελλάδα (κάτι σαν ευρωπαικός παρατηρητής της περιοχής, με στρατιωτική, διπλωματική και ανθρωπιστική παρουσία). Οταν οι Ελληνες επιχειρηματίες αγοράσουν Σκόπια και Αλβανία το όνομα το αλλάζουμε όποτε θέλουμε. Το βέτο μας βγάζει απ' εξω.

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 8:10 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Ο βαλκάνιος Οθωμανός πολίτης μεταλλάχθηκε σε πολίτη ενός εθνικού κράτους (από τα πολλά που προέκυψαν) που έπρεπε να ακολουθήσει το φαντασιακό εθνοφυλετικό ιστόρημα που αναπτύχθηκε σε κάθε μία βαλκανική χώρα. Κατά συνέπεια το μπάχαλο ήταν δεδομένο. Τυχαίες συναντήσεις στρατών και πολεμικά γεγονότα όρισαν τα σύνορα, πανάρχαιοι δρόμοι επικοινωνίας της βαλκανικής εγκαταλείφθηκαν, περιοχές διχοτομήθηκαν χωρίζοντας συγγενείς σε τρεις διαφορετικές χώρες (πχ Πρέσπα).
Πολύ αίμα έχει χυθεί στα Βαλκάνια. Και μεταξύ ομοδόξων θρησκευτικά λαών. Η παρουσία του κομμουνισμού στην περιοχή είχε αναστείλει αυτά τα πάθη που έχουν αναβιώσει από το 1990. Μοιάζει σαν να προσπαθούν οι βαλκάνιοι να δέσουν το νήμα της ιστορίας με αναφορές στην πριν των βαλκανικών πολέμων εποχή. Την ουτοπία του μεγαλείου οι πρώτοι που την πλήρωσαν πολύ ακριβά ήταν οι Έλληνες. Γιατί έτσι ήθελαν οι ξένες δυνάμεις. Και τι δεν έκανε ο Βενιζέλος. Εθνικό διχασμό, κράτος Τριανδρίας, άδεια για την ανάπτυξη των συμμάχων στο έδαφος της Μακεδονίας, είσοδος της Ελλάδας στον Α πόλεμο, εκστρατεία στην Ουκρανία. Το αποτέλεσμα? Στην κρίσιμη στιγμή οι ξένοι τράβηξαν το χαλί στους Έλληνες κάτω από τα πόδια με αποτέλεσμα την καταστροφή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.
Έτσι όλοι όσοι σήμερα οραματίζονται στα Βαλκάνια μεγαλεία και ισχυρά κράτη θα πληρώσουν το τίμημα της φαντασιακής τους απαίτησης. Οι πρώτοι ήταν οι Σέρβοι. Και έπεται συνέχεια.

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 8:27 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Locus Publicus

Καλέ μου φίλε η προσέγγιση σου σχετικά με το μέλλον είναι ακριβής και προσυπογράφω. Το ζήτημα είναι πως φθάνει κανείς εκεί. Όταν γράφω ότι θα επιβληθεί ταπεινωτική και για τους δύο λύση εννοώ ότι για τους μεν γείτονες θα συμβεί πράγματι ότι γράφεις δηλαδή θα τους χορέψουν στο ταψί και θα τους επιβληθούν πολύ ταπεινωτικές αποφάσεις αλλά και οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν να χωνέψουν το σύνθετο όνομα. Το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις . Θα το δείξουν και τα συλλαλητήρια. Το 65 % είναι αντίθετο στην σύνθετη ονομασία. Οδήγησαν τον κόσμο στο να βιώνει το ζήτημα ως μέγιστη εθνική ήττα. Συνεπώς και για τους δύο θα υπάρξει πρόβλημα με την κοινή γνώμη που θα θεωρήσει τη λύση ταπεινωτική.
Η εξωτερική πολιτική του "θα δούμε" του "άστο γι αργότερα", και του "να ακούσουμε τι λένε οι σύμμαχοι" έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Ευτυχώς που η γκροτέσκο βαλκάνια προσέγγιση της Σκοπιανής ασυναρτησίας θα λειτουργήσει σε όφελος της ελληνικής.
Σε κάθε περίπτωση η διατήρηση του θέματος ανοιχτού αναστέλλει τον ρόλο της χώρας στην περιοχή όπως πολύ σωστά λες. Υπενθυμίζω ότι οι Γερμανοί σαν έτοιμοι από καιρό άνοιξαν πρώτοι πρεσβεία στην Πρίστινα.

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 9:52 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Meropi είπε...

Κατάλαβα Μέτοχε μου,
σου αρέσει (ή μήπως κάτι παραπάνω) το βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη "βασικός μέτοχος" (2006). )):
Την καλημέρα μου. Ετοιμάζομαι για το Συλλαλητήριο. Χα χα χα!

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 3:46 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

Τώρα πια ο καπιταλισμός έχει μετατρέψει την Υδρόγειο από γεωγραφική έκφραση σε λειτουργική πραγματικότητα....

Ποιες θα είναι οι νέες αγορές και με τι ρυθμό θα καταναλώνουν σε σχέση με τις παλαιότερες (όχι αναγκαστικά γειτονικές) αυτό είναι το ερώτημα - και άσε τις σημαίες να καίγονται η να ανεμίζουν κάτω από το ίδιο γαλάζιο (του ουρανού)!

και όπως είπε ο κύριος Φορντ πριν έναν αιώνα "θέλω να πληρώνω τους εργάτες μου τόσο καλά ώστε να μπορούν να αγοράζουν τα αυτοκίνητα μου"

υγ.ο καπιταλισμός δεν είναι κράτος!!δεν είναι ούτε ομοσπονδία- είναι καπιταλισμός - είναι τρόπος σκέψης που δεν έχει ιδεολογικό υπόβαθρο άλλο απ' τις ανάγκες του.


καλημέρα βασικέ
καλημέρα σε όλους

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 4:10 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Καλημέρα, φίλε μου. Σε διάβασα με προσοχή και υποκλίνομαι! Άψογος όπως πάντα! Για μια ακόμα φορά χαίρομαι που σε συνάντησα! Θα τα πούμε μόλις επιστρέψω.

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 4:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Τdi είπε...

Όπως πάντα..εντυπωσιακότατος και άκρως 'εκπαιδευτικός'!

Υπόσχομαι να σχολιάσω εκτενέστερα με την πρώτη ευκαιρία! Μαζί με καφέ και τσιγάρο!

Την αγάπη μου, συμπολίτη και συνμπλόγκερ!

 
Τη 5 Μαρτίου 2008 στις 9:13 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Ψουξ,

Η κυριαρχία του καπιταλισμού πάνω από κράτη, ονόματα, ομοσπονδίες είναι γεγονός. Το πρόβλημα με τους εγχώριους καπιταλιστές είναι ότι μάλλον συνεχίζουν να είναι μπουρζουάδες και παρασιτικοί. Το πραγματικά μεγάλο κεφάλαιο είναι ξένο και επιβάλει τις επιλογές του χρησιμοποιώντας τις κυβερνήσεις που ελέγχει. Σε αυτή τη βάση έννοιες όπως εθνική κυριαρχία, ανεξαρτησία κλπ πάνε περίπατο.

@ Λωτοφάγος,

Μου έλειψες. Καλή επάνοδο. Ευχαριστώ για τα θερμά λόγια. Μάλλον έχασες τον Ψωμιάδη - Ζορό! Απόψε τον έκανε ο Ζουράρις πύραυλο και έφυγε από το συλλαλητήριο στο Παλαί. Μάλλον ζήλεψε που του έκλεψε ο Ζορό το "Ζ". Είναι γνωστό ότι το "Ζ" επιτρέπεται να φέρει μόνον ο ίδιος, ο Ζαμπούνης και ο Ζαγοράκης που το έχουν κατοχυρώσει.

@ τdi

Σ' ευχαριστώ συμπολίτη συνοδοιπόρε. πολύ διασκέδασα τους αρχαίους Μακεδόνες στην εξέδρα του Καρατζαφέρη απόψε. Κανονικό καρναβάλι. Άντε και καλή σαρακοστή!

@ Meropi,

Και πολλά περισσότερα.

Στα συλλαλητήρια δεν παρατήρησα παρουσίες ντυμένες αρχαίες ελληνίδες. Οι δύο σαρισσοφόροι ήταν όλα τα λεφτά. Γιώργος Λιάνης σήμερα το μεσημέρι στην ΕΤ3 για τις λαοσυνάξεις: "Το συναίσθημα κάνει καλό στην εξωτερική πολιτική αρκεί να επιτρέπει να δουλεύει ο εγκέφαλος"!!!

 
Τη 6 Μαρτίου 2008 στις 12:37 π.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

Ακριβώς γι' αυτό το τελευταίο θεώρησα το σχόλιο μου εντός θέματος!

υγ.Τα "παράσιτα" διαλέγουν συνήθως και ευάλωτους οργανισμούς...θέλω να πω ότι δεν με ενοχλεί τόσο ότι ο Κόκκαλης για παράδειγμα πουλάει χαλασμένους (η μη συμβατούς) ασύρματους στον κρατικό μηχανισμό όσο οτι αυτός(ο κρατικός μηχανισμός!)είναι σε τέτοιο χάλι που τους αγοράζει.

καλό βράδυ

 
Τη 6 Μαρτίου 2008 στις 1:25 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Όσο πιο μικρό είναι ένα κράτος τόσο προσπαθεί να δομήσει μετά την δημιουργία του ένα εθνικιστικό συναίσθημα στο λαό του για να αποτελέσει αυτό τον συνδετικό κρίκο του πληθυσμού του.
Το στάδιο αυτό το περάσαμε και εμείς με τον μεγαλοιδεατισμό που είχαμε και τον περνάει τώρα η γειτονική χώρα που έχει και το πρόβλημα της αλβανικής της κοινότητας προσπαθώντας να οικιοποιηθεί μια ξένη σε αυτή ιστορική πραγματικότητα.
Απλά όταν θα έπρεπε το θέμα του ονόματος να λυθεί με ένα όνομα που να περιέχει ένα τοπικό προσδιορισμό εμείς τους αντιμετωπίζαμε με την νοοτροπία του ισχυρού που θέλει να επιβάλλει την δική του και μόνο άποψη στον ανίσχυρο.
Να κάνω μια πρόβλεψη.
Πιστεύω ότι θα δεχθούν τελικά ένα όνομα όπως πχ Ανω Μακεδονία και τελικά από τα δύο κράτη θα παρουσιαστεί αυτό που είναι αυτονοήτο σαν μεγάλο επίτευγμα της πολιτικής τους!

 
Τη 7 Μαρτίου 2008 στις 10:34 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ολα τα προεγραφόμενα καθως και το βασικό θέμα είναι καταπληκτικα και άκρως ενδιαφεροντα... αλλα θα ήθελα να τα συνοψισω στο ότι δυστυχως πλεον... δεν ειναι εδω βαλκάνια σου το πα, εδω είναι παιξε γέλασε και σώπα...

 
Τη 12 Μαρτίου 2008 στις 12:56 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ILIAS είπε...

Πές τα χρυσόσστομε, ν'αγιάσει το στόμα σου. Μάγκα μου μακάρι να υπήρχε πολιτική σκέψη σαν τη δική σου στη βουλή...

Τώρα στο θέμα. Προσωπικά δε με νοιάζει πως θα την πούνε. Μακεδονία σκέτο, νέτο, τί έγινε; Απλά ψάχνουν προφάσεις εν αμαρτίες για να μας αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά μας προβλήματα (φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία, εγκληματικότητα, ασφαλιστικό, μίζες, ρεμούλες, κουμπαριές κλ.π)

Όταν κάποτε ο Μιλόσεβιτς πρότεινε στο Μητσοτάκη Συνομοσπονδία Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας, λίγο πρίν την διαλύσουν, εκείνος εποίησεν την οίσα. Το συζήτησε στη λέσχη Bildemberg και γελάγανε όλοι μαζί!
Κατά τα άλλα διοργάνωνε συλλαλητήρια...

Άσε που στη ΦΥΡΟΜ άντε να την πώ έτσι μην παρεξηγηθούν κάποιοι ζούν χιλιάδες Έλληνες που φοβούνται να αποκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα με τις ηλιθιότητες των εκάστοτε πολιτικάντηδων που μας το παίζουν εθνικόφρονες όταν τους συμφέρει.

Υπηρέτησα στο Μπέλες ή Μπέλοβο μια δόση στη Ροδόπολη Σερρών, πανάθεμά με αν οι μισοί και παραπάνω κάτοικοι ήξεραν Ελληνικά. Βουλγάρικα μίλαγαν όπως και οι νεότεροι. Το αντίθετο φαντάζομαι γίνεται και από την επόμενη πλευρά του βουνού (δηλ. Έλληνες που μιλάνε τη γλώσσα τους). Βλέπετε τα σύνορα είναι μόνο νοητά...Άν δούμε στο google earth δεν βλέπω γραμμές συνόρων.

Τέλος συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λές για τους Αλβανούς. Αυτή τη στιγμή είναι το μεγάλο αγκάθι στα Βαλκάνια. Αυτοί και οι Τούρκοι εθνικιστές που δυστυχώς είναι πολλοί.

Κατά τα λοιπά, όπως τα λές, έτσι είναι. Βρήκαν παιχνιδάκι οι Αμερικανοεγγλέζοι και παίζουν. Διαίρει και Βασίλευε, αυτή είναι η τακτική τους. Εδώ δε μας αφήνουν να κάνουμε βόλτα στα Ίμια και τις λοιπές "γκρίζες ζώνες"... Μήπως τελικά η μικρή Ελλάδα για 'κείνους είναι πολύ μεγάλη; μήπως έρχεται και οι σειρά μας;

Η μόνη λύση που όμως δεν είναι εφικτή παρά μια ουτοπία, είναι το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια Βαλκανική Ένωση. Για φαντάσου το, σε συνδυασμό με συμμαχία με τη Ρώσικη Αρκούδα που έχει ξυπνήσει για τα καλά! + συμμαχία με τους Άραβες που μας υπεραγαπούν (ακόμη)

Νάααα θα τους πήγαινε μετά τους Αμερικάνους Αλβανούς και Τούρκους

 
Τη 6 Ιουνίου 2008 στις 2:27 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ρε μάγκες που έχετε ξεσπαθώσει υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας,ξέρετε ότι όλοι οι σκοπιανοίέχουνε ξεσπαθώσει υπέρ της... "σκοπιανότητας" της Μακεδονίας;
Αν βρισκόσασταν σε ένα τραπέζι με ένα σκοπιανό και σας ρωτούσε γιατί η Μακεδονία είναι ελληνική,θα ξέρατε τι θα του απαντήστε ή θα επαναλαμβάνατε το όνομα Μεγαλέξαντρος χωρίς να ξέρετε τίποτ' άλλο,όπως ο Παπαγάλος τουανέκδοτου έλεγε μόνον "καλησπέρα";
Και αν-που πολύ αμφιβάλλω-ξέρετε, δε μου το λέτε κι εμένα να το μάθω;

 
Τη 14 Σεπτεμβρίου 2008 στις 5:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ ανώνυμος (τελευταίος)

Σε βρίσκω ενημερωμένο για την γκροτέσκο βαλκάνια φιλμογραφία των γειτόνων. Κανένα φιλμάκι με τον Γκρούεφσκι ντυμένο Ηφαισίωνα δεν έχει?

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα