Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Από Βύνη και Λυκίσκο

Συνεχίζοντας την ανάλυση των πολιτιστικών επιρροών μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας που κρύβονται πίσω από την πώληση του ΟΤΕ, αυτό το ποστ αποτελεί σπονδή στα εκατοντάδες βαρέλια μπίρας που θα καταναλωθούν και αυτό το καλοκαίρι μπροστά στις full HD τηλεοράσεις Plasma και LCD.
Το εθνικό ποτό των Βαυαρών έφθασε στην Ελλάδα μαζί με τον νεαρό βασιλιά Όθωνα και την συνοδεία του. Για να καταλάβουμε γιατί μιλάμε ας δούμε λίγο τους αριθμούς. Στις ημέρες μας η μέση ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση μπίρας στην Γερμανία είναι 130 λίτρα. Στην Βαυαρία η αντίστοιχη κατανάλωση εκτινάσσεται στα 214 λίτρα. Στο Μόναχο κάθε Οκτώβριο, γίνεται ένα καταπληκτικό φεστιβάλ μπίρας σε ανάμνηση των εορτών του 1810 για τους αρραβώνες του μπαμπά του Όθωνα, Λουδοβίκου, και της πριγκίπισσας Τερέζας. Φήμες αναφέρουν ότι η γιορτή γίνεται γιατί ο καρπός της ένωσης του ζεύγους έγινε ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων με τις ευλογίες των Εγγλέζων. Τέτοια πολιτιστική χαρά οι Βαυαροί...

Από πολύ νωρίς, το 1516, ο Βαυαρός δούκας Γουλιέλμος Δ' εξέδωσε τον "Νόμο περί καθαρότητος" (Reinheitsgebot), ίσως τον αρχαιότερο διατροφικό κανονισμό που ισχύει και σήμερα. Σύμφωνα με αυτόν, στη γερμανική ζυθοποιία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται άλλη πρώτη ύλη εκτός από κριθάρι, λυκίσκο και καθαρό νερό.
Με αυτά τα δεδομένα περί ζύθου ήρθε ο νεαρός Όθωνας από την Βαυαρία στην Ελλάδα. Ο επίσημος ζυθοποιός του βαυαρικού σώματος που ακολούθησε τον Βασιλιά, ονομαζόταν Φιξ. Ακολουθούσε τον μονάρχη σε κάθε του ταξίδι. Για τις πολύτιμες υπηρεσίες αυτού του ζυθοποιού, η οικογένεια Φιξ εξασφάλισε το το προνόμιο της αποκλειστικής παραγωγής και διάθεσης μπίρας στην Ελλάδα. Έτσι μπίρα και Φιξ έγιναν για τους Έλληνες έννοιες ταυτόσημες.
Το βασιλικό προνόμιο του μονοπωλίου που παραχώρησε ο Όθωνας στην οικογένεια Φιξ διατηρήθηκε για εκατό χρόνια, ως το 1963! Τότε εμφανίστηκε στην αγορά η ολλανδική μπίρα Άμστελ, από την νεοιδρυθείσα "Αθηναική Ζυθοποιία". Αμέσως, τα μέλη της οικογένειας Φιξ αποφασίζουν να πάρουν μέτρα, στα πλαίσια πάντοτε του υγιούς ανταγωνισμού, ως συνειδητοποιημένοι γόνοι αιωνόβιων καπιταλιστών. Οι δράσεις που ανέλαβαν οι Φιξ ήταν προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις της ελληνικής πραγματικότητας. Οι πηγές αναφέρουν ότι στα μέσα του 1964, ο Κάρολος Φιξ περιφερόμενος στο περιστύλιο της Βουλής (στα ανάκτορα που έκτισε ο συμπατριώτης του Όθωνας δηλαδή, όπου γευόταν τις μπύρες του παππού Φιξ) άρχισε να διακινεί μεταξύ των βουλευτών υλικό για τα λιποβαρή μπουκάλια της Άμστελ και να απαιτεί την απαγόρευση της κυκλοφορίας της...

Τα χρόνια όμως γύρισαν δύσκολα για την οικογένεια και την δεκαετία του ογδόντα η ζυθοποιία Φιξ έκλεισε, για να επαληθευτεί το σύνθημα της νέας σοσιαλιστικής κυβέρνησης "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες".
Τα χρέη της ζυθοποιίας Φιξ στο ΙΚΑ και την εφορεία συσσωρεύτηκαν, και ο τελευταίος των Φιξ κατέφυγε στην Ελβετία για να γλυτώσει από τις περιπέτειες με την ελληνική δικαιοσύνη.
Επειδή όμως οι Έλληνες είχαν συνδυάσει την μπίρα με το μονοπώλιο ήρθε η σειρά της "πράσινης μπύρας". Ήταν η ώρα της "Αθηναικής Ζυθοποιίας" να πάρει το πάνω χέρι με την Χάινεκεν, ποδηγετώντας την αγορά στα χνάρια των Φιξ. Η Ολλανδικής καταγωγής μπίρα κυριαρχώντας στην ελληνική αγορά κατέχει σήμερα πάνω από το 90%, ελέγχοντας παράλληλα τις ετικέτες της Αμστελ, της Χένινγκερ, και της Άλφα, και τις εισαγόμενες Erdinger, Murphy's Irish Stout και Red, Duvel, Chimay, Kirin, McFarland, Carib, Dorelei και Desperados ενώ το 1999, η εταιρία ξεκίνησε την παραγωγή της μπίρας Fischer από την Αλσατία. Στην Ελλάδα πραγματοποιεί το 3,50% των πωλήσεων και το 8,00% των κερδών της. Η αναντιστοιχία πωλήσεων και κερδών είναι η απλούστερη απόδειξη ότι η Χάινεκεν πουλάει μάλλον πανάκριβα στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι για τους κάθε λογής κερδοσκόπους.
Πουθενά αλλού στον κόσμο η οικογένεια Χάινεκεν δεν κατέχει αναλογικά τέτοια θέση στην αγορά, ούτε βεβαίως στην Ολλανδία, όπου το μερίδιό της κινείται στα όρια του 50% και συνεχώς αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι κινείται σε αγορά με ολιγοπωλιακή συγκρότηση.

Λογικό θα απαντήσετε. Σε μία χώρα που η ζυθοποιία ήρθε εισαγόμενη ως πολιτιστική επιβολή μαζί με τους Βαυαρούς και τον Όθωνα είναι φυσικό να εμφανίζονται αυτές οι διαχρονικές στρεβλώσεις. Και όμως δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, έτσι.
Η ιστορία της μπίρας αναφέρει ότι στην αρχαία Αίγυπτο, είκοσι πέντε αιώνες πριν από τον Χριστό, ήταν γνωστά τέσσερα είδη μπίρας. Επίσης η μπίρα ήταν γνωστή στην Βαβυλώνα και στην Ουρ και πιθανότατα και σε αρχαιότερους πολιτισμούς. Στο έπος του Γκιλγαμές, το οποίο συντάχτηκε την τρίτη χιλιετία προ Χριστού, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην μπίρα.
Στην Ευρώπη η μπίρα έφθασε πιθανότατα από την Αίγυπτο μέσω της Ελλάδας. Ο Πλίνιος γράφει ότι η μπίρα ήταν γνωστή στην Μεσόγειο πριν από την αμπελουργία και περιγράφει λεπτομερώς την διαδικασία παραγωγής της μπίρας στην Ελλάδα με την χρήση λυκίσκου.
Ωστόσο οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι στράφηκαν στην αμπελουργία αφήνοντας τη ζυθοποσία στους βορειοευρωπαίους, στη γη των οποίων η άμπελος δεν ευδοκιμούσε. Όταν ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας οδηγούσε τα στρατεύματά του στην Ευρώπη, η μπίρα έπαιζε σημαντικό ρόλο. Ο στρατηγός κατάλαβε γρήγορα την θρεπτικότητα του ζωμού από κριθάρι και προμήθευε τα στρατεύματά του με αυτό. Ο Τάκιτος αναφέρει ότι τον πρώτο μεταχριστιανικό αιώνα οι Κέλτες, οι Σάξονες, οι Σκανδιναυοί και τα Γερμανικά φύλα κατανάλωναν μπίρα.

Η αρχαιολογία όμως προσφέρει νεώτερα συγκλονιστικά και ταυτόχρονα γοητευτικά στοιχεία. Ένας από τους γρίφους του Μινωικού πολιτισμού ήταν το ερώτημα εάν οι Μινωίτες έπιναν μπίρα. Η απάντηση είναι καταφατική! Ο καθηγητής Πήτερ Γουόρεν ανακοίνωσε ότι σε χημική ανάλυση του περιεχομένου έξι πίθων από τον πρωτομινωικό οικισμό στην Μύρτο στην νότια Κρήτη χρονολογημένα το 2200 πχ βρέθηκαν στοιχεία που ισχυροποιούν την άποψη ότι οι Μινωίτες κατανάλωναν μπίρα.
Τα αντίστοιχα ευρήματα του 1700 πχ από τον μινωικό οικισμό του Αποδούλου στην νότια ρίζα του Ψηλορείτη στο Ρέθυμνο, πιστοποιούν με πολύ ισχυρότερο τρόπο την ζυθοποσία των Μινωιτών. Ειδικότερα στην τριποδική χύτρα της φωτογραφίας πιστοποιήθηκαν ενδείξεις για φωσφορικό οξύ που βρέθηκε σε κάδους παρασκευής μπίρας στην Ιεράκων Πόλη της Άνω Αιγύπτου, με ηλικία πριν από το 3.000 πχ δηλαδή την προ των Δυναστειών Αίγυπτο. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης την ύπαρξη της 2-οκτανόλης που θεωρείται κατά κανόνα ένδειξη ύπαρξης μπίρας. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάσθηκαν το καλοκαίρι του 1999 στην έκθεση που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με τίτλο "Μινωιτών και Μυκηναίων Γεύσεις". Η έκθεση ταξίδευσε σε όλο τον κόσμο στα πλαίσια της πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Σε αυτό τον καταπληκτικό τόπο που το εθνικό ποτό των Βαυαρών, ήταν γνωστό στους Μινωίτες πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια, οι νεοέλληνες μπορούν να καταναλώνουν περήφανοι το ευγενές παρασκεύασμα βύνης και λυκίσκου, υψώνοντας το παγωμένο ποτήρι τους στο όνομα του πρώτου Ευρωπαίου ζυθοπότη, του γιου του Δία, Μίνωα, ευχόμενοι για την νικηφόρα πορεία της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, αγνοώντας τα μονοπώλια και την αισχροκέρδια των Ολλανδών ζυθοπωλών, δραπετεύοντας επί πτερύγων ποδοσφαιρικών ανέμων για έναν ολόκληρο μήνα, στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας προσδοκώντας την κούπα πάλι να σηκώνεται στο Παναθηναικό Στάδιο από τα χέρια του Γερμανού προπονητή Όθωνα Ρεχακλή, σε μία τρελή τελετή υποδοχής με χλαμύδες, περικεφαλαίες, παοκτζήδικα συνθήματα περί ανύψωσης του..."τιμημένου" και βεγγαλικά.
Την έναρξη της δοξασμένης θριαμβευτικής πορείας για ένα ακόμα συγκλονιστικό καλοκαίρι που η ψυχή των Ελλήνων θα καταπλήξει την Ευρώπη, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ μπιροποσίας, ορίζει η μαγιάτικη συμμετοχή της πρωθιέρειας αοιδού Καλομοίρας στην βαλκανική αρένα του Βελιγραδίου...

29 σχόλια:

Τη 13 Μαΐου 2008 στις 1:32 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Χικ!τέλειο!
εις υγείαν...

 
Τη 13 Μαΐου 2008 στις 1:54 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Σοβαρά; Άρα μπορώ να εναλλάσσω το αγαπημένο μου κρασί με τη μπίρα χωρίς τύψεις: είναι κι αυτή ελληνίδα!
Ξέχασες τους Ολυμπιακούς! Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι χωρίς την εθνική άρσης βαρών και ολίγη ντοπίτσα, μάλλον άπατοι θα πάμε!

Όσο για την Κ[λ]α[ψ]ο... μοίρα, υπομονή, πού θα πάει; Θα περάσει κι αυτό το μαρτύριο!

 
Τη 13 Μαΐου 2008 στις 6:05 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Καλό euro 2008, αγαπητέ. Θα πρηστούμε από την μπίρα πάλι φέτος.

@ λωτοφάγος

Ακριβώς αγαπητέ φίλε, μπορείς άφοβα. Όταν εμείς χτίζαμε τους Παρθενώνες πίνοντας μπίρες αυτοί τρώγαν βαλανίδια.

Ολυμπιάδα και μπίρες δε "λέει". ΄Άσε που υπάρχει φόβος να σου ρίξουν τίποτα στην μπίρα και να σε πιάσουν ντοπαρισμένο όπως τον Σαμπάνη με την πορτοκαλάδα.

Η Κλαψομοίρα προηγείται. Είναι θεόσταλτη, σύμφωνα με την προφητεία του Λιακοβελοπαπαρόπουλου. Ήρθε και μας άλλαξε τη μοίρα. Από την εποχή του Σάκη ο Μάιος είναι ο μήνας του ποιοτικού τραγουδιού: Τορνερό, Τορνερό...

 
Τη 14 Μαΐου 2008 στις 8:50 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσκες είπε...

Η Εμπυρία σου είναι ανεκτίμητη.

Καλημέρα.

 
Τη 14 Μαΐου 2008 στις 4:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Πολλή μπύρα ρέει Βασικέ.

(και δεν πίνω και συχνά, θα τα βλεπω όλα γερμανικά οσονούπω)

:-)

 
Τη 14 Μαΐου 2008 στις 4:52 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

"δραπετεύοντας επί πτερύγων ποδοσφαιρικών ανέμων για έναν ολόκληρο μήνα, στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας προσδοκώντας την κούπα πάλι να σηκώνεται στο Παναθηναικό Στάδιο από τα χέρια του Γερμανού προπονητή Όθωνα Ρεχακλή, σε μία τρελή τελετή υποδοχής με χλαμύδες, περικεφαλαίες, παοκτζήδικα συνθήματα περί ανύψωσης του..."τιμημένου" και βεγγαλικά."
--------
βρεεεεε τι πίνεις και δε μας δίνεις? πάντως με μπύρα δεν μοιάζει...

 
Τη 14 Μαΐου 2008 στις 6:04 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Η καταγωγή της μπύρας δεν νομίζω πως μπορεί εύκολα να προσδιορισθεί. Και αυτό γιατί η ζύμωση δημητριακών (κριθαριού κυρίως) έστω και τυχαία, μπορεί να συνέβη ταυτόχρονα σε διάφορα μέρη της γης. Στα χωριά της Αιθιοπίας μπορείς να πιείς και σήμερα αυτή την πρωτόγονη μπύρα που πουλάνε γριούλες σε πυθάρια στην άκρη του δρόμου.
Η ελληνική ζυθοποιεία για τους λόγους που ανέφερες, ήταν μια από τις πιο παλιές στην Ευρώπη. Η ζυθοποιεία Φιξ "κοινωνικοποιήθηκε" τη δεκαετία του 80, ο Φιξ δεν έπαθε τίποτα για τα χρωστούμενα και διεκδ΄ίκησε μάλιστα αργότερα και την φίρμα.
Επειδή είμαι έ-μπυρος, σου λέω πως ο καλύτερος λυκίσκος φύεται στην Τσεχία στην περιοχή Πιλς. Είναι ευγευστος και πιο πικρός. Η Πίλσνερ Ούρκβελ είναι η ιστορική μπύρα του Πιλς. Η Μπαντβάισερ επίσης τσέχικη, πουλήθηκε κάποια στιγμή στους αμερικανούς και μετατράπηκε σε Bud. Οι τσέχοι ευτυχώς κατάλαβαν τι έκαναν και ξαναέφτιαξαν τη Μπαντβάισερ.
Οι περιοχές του Μονάχου και της Αλσατίας (Φίσερ) είναι από τις περιοχές με εκπληκτική μπύρα. Κάποια στιγμή ίσως κάνουμε μια ανάλυση για τις μοναστηριακές, τις χέφε, τις Αλ, τις λάγκερ. Αλλά θα κεράσετε μπύρα

 
Τη 14 Μαΐου 2008 στις 6:50 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ βάσκες

Των οικιών υμών ε-μπιρα-μένων, αυτοί άδετε. Καλά να σαι.

@ vassia

υπάρχει και η χωρίς αλκοόλ Buckler που βγάζει η "Αθηναική" στην Ελλάδα. Μην ξεφύγει κανείς από το 90% της αγοράς. Θα βγάλουν και παιδική οσονούπω.

@ mtryfo

Φρέσκο μακεδονικό αέρα στην παραλία με θέα τον Όλυμπο. Το καλλίτερο παραισθησιογόνο μαρία μου. Κι αν τύχει και ηλιοβασίλεμα εκεί να δεις!

@ άλλος

Αυτό για τα χωριά της Αιθιοπίας εξαιρετικό μου ακούγεται.
Ο τελευταίος των Φιξ πράγματι διεκδίκησε το σήμα από την Εθνική τράπεζα. Σιγά μην πάθαιναν τίποτα που τάπωσαν το δημόσιο. Αυτές τις περιπτώσεις τις τακτοποίησε ο Μητσοτάκης αρχές της δεκαετίας του 90 καλλίτερα με το άρθρο 44...
Και μπίρα κερνάμε και όρεξη για καλή παρέα έχουμε.

 
Τη 14 Μαΐου 2008 στις 8:20 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Προς το παρόν ο Έλληνας άφησε τις μπύρες και έπιασε τα μπιτόνια για λίγα λίτρα βενζίνη. Ίδιο χρώμα, άλλη γεύση.

Αυτός ο Μητσοτάκης τι μπίρα να πίνει άραγε; Σίγουρα όχι χωρίς αλκοόλ, αφού στον Χατζηνικολάου απέκρουσε τα περί SIEMENS λέγοντας ότι δεν... αποδείχτηκε τίποτα. Πάλι καλά που δεν μαύρισε η οθόνη και δεν πέσαν διαφημίσεις...

Ωραίο πόστ Βασικέ.

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 5:22 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Ωραία, μέχρι να βγει η παιδική θα πίνω βότκες.
:-)

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 7:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ tristan,

Ο Μητσοτάκης έχει έναν μοναδικό και χαριτωμένο τρόπο να κάνει ότι καταλαβαίνει ότι θέλει. Από την αποστασία μέχρι τον ΟΤΕ και την Ζίμενς. Ευτυχισμένος άνθρωπος!

@ vassia

Στολίσναγια κατά προτίμηση ελπίζω. Σταθερή αξία από τον καιρό των μπολσεβίκων.

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 7:43 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Κάποτε πιτσιρίκος κοίταζα εκστασιασμένος μια φωτεινή διαφημιστική πινακίδα που έγραφε: ΜΠΥΡΑ ΦΙΞ-ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ.
Ήμουν κάπου στη Λ. Αλεξάνδρας με ένα φίλο μεγαλύτερο από μένα κανα δυό χρόνια.
Ρε Μπάμπη, λέω στο φίλο, που κάνει καλό η μπύρα; Και κείνος ετοιμόλογος, γύρισε και μου είπε:-σε αυτόν που την πουλάει!
Τα χρόνια πέρασαν, η απορία μου ωστόσο παραμένει: που κάνει καλό η μπύρα-εκτός φυσικά σε αυτόν που την πουλάει;
Για το κρασάκι όλο και κάτι ακούω πως ωφελεί σε μικρές δόσεις. Για τη μπύρα οι πληροφορίες που έχω είναι πως προκαλεί χοληστερίνη και καρδιόπαθειες. Πρόσφατα κάποιος γνωστός έπαθε έμφραγμα και του είπε ο γιατρός να μην ξανατολμήσει να πιει μπύρα.
Αυτά τα γαϊδούρια ου αγγλογερμανοί που τις καταναλώνουν με τους κουβάδες, πέρα από τη συχνουρία γιατί δεν παθαίνουν τίποτα;
Κατά τα λοιπά νάσαι καλά για τις πληροφορίες γύρω από την ιστορία της μπύρας και αυτών που την έφεραν στην Ελλάδα.

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 9:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger moyratos είπε...

Στα γρήγορα μπήκα .... Θα μπορούσα να έχω μια πρώτη θέση (μπροστα από τα μπυρόνια της δεσποινίδας της φωτό) ανάμεσα στα .... ? Ε φανταστικέ μέτοχε?

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 9:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Meropi είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία της μπύρας που διάβασα Βασικέ μου Μέτοχε.
Όσο για το πνευματικό καλοκαίρι που μας περιμένει μην το συζητάς. Μόνο την ....Καλομοίρα να σκεφτούμε, δεν θέλουμε τίποτε άλλο. Η Μήδεια του Παπαϊωάννου, για την οποία, ας σημειωθεί,εξαντλήθηκαν και τα εισιτήρια, δεν πιάνει τίποτε μπροστά την...Καλομοίρα

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 9:56 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ syneas

Τι να πάθουνε οι Τεύτονες αγαπητέ! Δε βλέπεις να στομάχια τους? Αυτό πάθανε!

@ moyratos

καλώς όρισες! Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...

@ meropi

Ευτυχώς υπάρχει και η "άλλη" Ελλάδα. Αυτή που δεν βολεύεται με τα κιτς πανηγύρια.

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 10:35 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Άσχετο, αλλά ποτέ δεν κατάλαβα αυτούς που θέλουν τη διατήρηση του εργοστασίου του Φιξ. Φίλη μου αρχιτέκτων εξ εσπερίας, οργανώνεται παθιασμένα υπέρ του. Τελευταίο δείγμα βιομηχανικού κτιρίου μέσα σε αστικό χώρο μου εξηγεί αλλά εγώ όλο και ζηλεύω τους δυτικούς που πρόλαβαν και τα μετέτρεψαν σε πάρκα.

 
Τη 15 Μαΐου 2008 στις 11:07 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ elias

Αν το γκρέμιζαν, δεν θα γινόταν πάρκο αγαπητέ. Τέτοια οικοπεδάρα μέσα στο κέντρο της πόλης? Θα το αναλάμβανε ο Βωβός στο άψε σβήσε...

 
Τη 16 Μαΐου 2008 στις 12:09 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Ο elias έχει δίκιο: το κοιτάζω από δω, το κοιτάζω από κει, το ίδιο άχαρο μου φαίνεται. Η ασχετίλα μου φταίει άραγε; Όλη αυτή η ορθογώνια λαγνεία μού πέφτει λίγο βαριά και παγερή!
Πάντως δίκιο έχεις κι εσύ, Βασικέ: σιγά μην γινότα πάρκο! Εδώ ξεπατώνουμε τα ήδη υπάρχοντα!

 
Τη 16 Μαΐου 2008 στις 1:56 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ λωτοφάγος

Η διατήρηση ενός κτιρίου δεν έχει πάντα να κάνει με το εάν είναι όμορφο ή όχι. Το φιξ είναι μνημείο της συγκεκριμένης βιομηχανικής περιόδου της χώρας. Από πλευράς "βιομηχανικής αρχαιολογίας" (industrial archaeology" το λένε οι Βρετανοί) έχει την σημασία του. Και είναι μεγάλη.
Βέβαια το κτίριο του Φιξ της Θεσσαλονίκης που είναι ένα πολύ όμορφο κτίριο μετατράπηκε σε σκυλάδικο ένα φεγγάρι.

 
Τη 16 Μαΐου 2008 στις 7:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Δεν ήμουν ποτέ φαν της μπύρας.

Την προτιμώ το καλοκαίρι πιό πολύ για αναψυκτικό.

Κρασάκι και τσιπουράκι πάντα και μάλιστα το τελευταίο άνευ κοτσανίων που δημιουργούν και το επιβλαβές ξυλόπνευμα.
Μόνο καθαρή ρόγα στο βαρέλι και μάλιστα με σταφυλάκι ροζακί.

Οσο για πιό σκληρό, το μεταξά 5 αστέρων, για το οποίο τρελαίνονται και οι Γερμαναράδες.

 
Τη 16 Μαΐου 2008 στις 7:57 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

@elias,

Την εποχή που κτίστηκε το "Φιξ", ακόμη στις στήλες του Ολυμπίου Διός έβοσκαν πρόβατα. Πρώτα δηλαδή έγινε το βιομηχανικό κτίριο και κατόπιν φούλαρε η περιοχή από άλλα οικοδομήματα.

 
Τη 16 Μαΐου 2008 στις 10:18 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ vasike metoxe (κλητική στα greeklish!!! πως με vriskeis???)

Τέλος πάντων, να πω απλώς πως δεν θέλω να ξανακούσω την περιώνυμη φράση: το "καλοκαίρι της Ελλάδας". ΑΥΤΟ θα είναι αφορμή για μπύρα...

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 12:20 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ giant13

Γίγαντα τα γούστα σου κατανοητά και ευπρόσδεκτα. Η μπίρα άλλωστε φουσκώνει. Το δε τσιπουράκι ανεβάζει τις στροφές.

@ evangelos

Δυνατός και χαλαρός μάλλον τώρα που παρέδοσες, φίλτατε. Δύσκολο το θέμα δε λέω αλλά δυνατό.
"Το καλοκαίρι της ασυναρτησίας" προβλέπεται και φέτος. Πέρυσι μας έκαψαν φέτος θα μας αλείψουν λάδι με απογειώσεις στις φιέστες. Αρχή με Καλομοίρα.
Ψυχραιμία!

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 1:32 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Η πτώση της εταιρείας ΦΙΞ δεν προήλθε μόνο από την εμφάνιση της Αμστελ.
Το 1965 ο Γαρουφαλιάς που είχε,αν δεν κάνω λάθος σύζυγο κληρονόμο του Φιξ ήταν αυτός που προκάλεσε την παραίτηση του Γ.Παπανδρέου γιατί δεν ήθελε ο Κωνσταντίνος να απομακρυνθεί από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης.
Με την αποστασία αυτόματα ο κόσμος σταμάτησε να πίνει μπύρα ΦΙΞ και έπινε μόνο ΑΜΣΤΕΛ σε αντίδραση.

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 2:05 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ αθεόφοβος

Δηλαδή τα Ιουλιανά είχαν και τέτοια προέκταση. Καταπληκτική πληροφορία. Αυτό είναι για ταινία:
Ο ανένδοτος μέσα από τις μπιραρίες!
Οι αποστάτες άραγε τι να έπιναν?

ΥΓ Τι λέει η λεβεντογέννα?

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 12:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Γίναμε oktoberfest.... χικ!!!!

Αυτό το βλαμένο την Καλομοίρα τι μου το θύμισες τώρα!!!!

doctor

 
Τη 17 Μαΐου 2008 στις 3:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ doctor

Εγώ στο θύμισα? Καλά δεν είδες πουθενά ότι ο Παναγόπουλος και η φυλή των παντηλεοπτικών πυροβολημένων ξέκολων είναι σε πλήρη ξεφάντωση για το ιβεντ?
Εμ βέβαια, τον Κούλουγλου θα μας έπαιζαν για να μας αποχαυνώσουν? Το βλαμμένο είναι πιασάρικο. Τι να λέμε...
Άντε πάμε για καμιά μπιρίτσα να γουστάρουμε τελικό κυπέλλου σήμερα!

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 7:47 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Δεν ήθελα να σ' αφήσω ασχολίαστο φίλε Βασικέ, μετά το κρασί, ήρθε τώρα η ώρα της μπύρας! Ωραίο πόστ. Με το καλό να πάρουμε τη Γιουροβίζιον και το Κύπελλο. Θα αναμένω με ανυπομονησία. Προβλέπω τον Αύγουστο που θα κατέβω προς τα κάτω να γίνεται της παλαβής. Ο αύγουστος είναι ο μόνος μήνας που δεν απεργούν οι Ελληνες. Νάσαι καλά.

 
Τη 18 Μαΐου 2008 στις 8:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ locus publicus

Φέτος θα τα πάρουμε όλα. Τη γιουροβίζιον, το ευρωπαικό, το διαπλανητικό.
Στο τέλος θα πίνουμε μπίρα κατευθείαν από το βαρέλι με το λάστιχο από την πολύ χαρά. Χαιρετώ σε, υπερατλαντικέ συνομιλητή.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα