Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Να κάμω θέλω ταραχή


Το πάθος μου για την μουσική του Ψαραντώνη είναι γνωστό σε όσους παρακολουθούν αυτό το μπλογκ. Πριν λίγους μήνες, τον Ιούνιο, πόσταρα για την συμπτωματική συνάντηση του Ψαραντώνη με τον Nick Cave στην Θεσσαλονίκη, που κατέληξε στην παρουσία του Αυστραλού δημιουργού και των Bad Seeds στην παράσταση του Ψαραντώνη, την Παρασκευή 6 Ιουνίου στο Γενί Χαμάμ - Αίγλη σε μία μοναδική συναυλία που συγκλόνισε όσους την παρακολούθησαν. Η γνωριμία τους έγινε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Cave to 2007, στο Μπράιτον της Βρετανίας. Εκεί ο Nick Cave άκουσε για πρώτη φορά τον Ψαραντώνη, που ήταν προσκεκλημένος του Warren Ellis (Bad Seeds, Dirty Three), και μαγεύτηκε από την μουσική του.

Για την συνάντηση στην Θεσσαλονίκη των σπουδαίων καλλιτεχνών έγραψε στην στήλη του στην Ελευθεροτυπία "Όσα παίρνει ο Βαρδάρης", ο εκ των ουσιαστικών συνεργών Θωμάς Σιώμος.



Αναφορές έγιναν επίσης από τους αυτόπτες στην Αίγλη Αναστασία Γρηγοριάδου της Καλημέρας στον 958fm της ΕΡΤ3 και Σωτήρη Ζήκο στο Cityportal.

Έχω δει τον Ψαραντώνη να παίζει μουσική στα πιο απίθανα μέρη. Σε στιγμές ανεπανάληπτες που ξεσηκώνουν τις αισθήσεις, αναγκάζοντας το χρόνο να παραδοθεί στη μαγεία της άχρονης μελωδίας της λύρας του, μεταφέροντας μου αυτή την παράφορη σχέση του μαζί της, που άλλοτε εκφράζεται τρυφερή και άλλοτε οργισμένη. Αυτής της μουσικής που έρχεται από τόσο μακριά. Πράγματι, εκείνο το βράδυ στην Αίγλη, ήταν εξόχως ιδιαίτερο.

Μετά τη συναυλία, άκουσα τον Nick Cave να καλεί τον Ψαραντώνη στην Αυστραλία για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ All Tomorrow's Parties που οργανώνει ο ίδιος από τις 9 Γενάρη και που ολοκληρώνεται σήμερα. Έτσι το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιέλαβε δύο εμφανίσεις του Μέγιστου των Λυράρηδων κατά τον Μάνο Χατζιδάκι.

Πολλά από αυτά που αναφέρονται στον Βαρδάρη, όπως ο τίτλος του κειμένου του Θωμά Σιώμου , περιλαμβάνονται στην παρουσίαση του Ψαραντώνη, στο υλικό του Φεστιβάλ που αφορά στις συναυλίες στο Σίδνεϊ και έχει επιμεληθεί ο ίδιος ο Cave.



Τα σχόλια στον τύπο για την συμμετοχή του Αντώνη Ξυλούρη στο φεστιβάλ του Cave είναι διθυραμβικά , χαρακτηριστικά της αποδοχής της ιδιαίτερης μουσικής του, από το απαιτητικό κοινό ενός τόσο σπουδαίου μουσικού γεγονότος.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του Ψαραντώνη στην Αυστραλία οργανώθηκαν με την παρότρυνση της ομογένειας δύο εμφανίσεις του, στην Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ.

Ας δούμε όμως και την είδηση : Ψήνεται, όπως ομολόγησε ο Ψαραντώνης, κοινή εμφάνιση των δύο καλλιτεχνών στην Ελλάδα, σε χώρο που θα προκαλέσει αίσθηση, ακριβώς όπως λέει ο ίδιος με τον μοναδικό του τρόπο:

Να κάμω θέλω ταραχή
σαν τον κακό Γενάρη ...

18 σχόλια:

Τη 18 Ιανουαρίου 2009 στις 10:13 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Μπράβο φίλε μου, καλά έκανες και μας ανέβασες με την "ταραχή" σου...
είχαμε ανάγκη κάτι διαφορετικό γιατί αυτές τις μέρες μπουκώσαμε απο το ψυχοπλάκωμα και είχαμε ανάγκη λίγη ανάταση!!!

 
Τη 18 Ιανουαρίου 2009 στις 10:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Καλησπέρα συμπολίτη

Ιδιαίτερες μουσικές, με μιά ιδιομορφία όσο αφορά τον εκτελεστή αλλά και τον υπέροχα υποβλητικό τρόπο απόδοσης των τραγουδιών που παίζει με την λίρα του και τραγουδά με την μπάσα φωνή του.
Αν είσα φίλος της πραγματικά καλής μουσικής και όχι των ρηχών εμποροεκτελέσεων, τότε λίγοι οι δρόμοι της μουσικής που μπορείς να βρείς. Ενας απ αυτούς είναι ο Ψαραντώνης.
Τυχερός όπου μπορέσεις να τον συναντήσεις.

 
Τη 19 Ιανουαρίου 2009 στις 1:06 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Ωραία που θάταν να είμασταν down under!Εχει και καλοκαιράκι εκεί...

 
Τη 19 Ιανουαρίου 2009 στις 9:53 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Όλοι οι καλλιτέχνες είναι μοναδικοί και εξαιρετικής ποιότητας.

 
Τη 19 Ιανουαρίου 2009 στις 11:13 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ELvA είπε...

Δεν απορω που τα ΜΜΕ δεν προβαλλουν μουσικες συνεργασιες, τετοιας ποιοτητας, μεταξυ χωρων.Το πιθανοτερο ειναι να αρεσαν τοσο πολυ στο ευρυ κοινο, που μετα θα ειχαμε να ασχοληθουμε με το μεγαλο
'προβλημα' ποιος θα πηγαινε
στα....σκυλαδικα;!! :)

 
Τη 19 Ιανουαρίου 2009 στις 3:48 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger xasodikis είπε...

Κοινή εμφάνιση;;;;;
Αν μάθεις τέτοιο πράγμα, μην παραλείψεις να μας ενημερώσεις φίλε μου. Είναι από αυτά που δεν χάνονται!

 
Τη 19 Ιανουαρίου 2009 στις 8:07 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Side21 είπε...

Δε ξέρω γιατί ...
ο Ψαραντώνης ξεφεύγει
απ' τη γενική έννοια αυτού
που λέμε κοινά "Τραγουδιστής" ...
Η υποβλητική ερμηνεία του θυμίζει
την ατμόσφαιρα ιεροτελεστίας ...
Το βάθος της φωνής του, συνταράζει
τις αισθήσεις, εκφράζει κάτι βιωματικό
που το μεταδίδει άμεσα στους γύρω του ...

 
Τη 21 Ιανουαρίου 2009 στις 2:37 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Βασικέ χάρηκα για την επίσκεψή σου, μα πιο πολύ χάρηκα όταν είδα τούτη 'δω την ανάρτηση!
Την Κρήτη και τις παραδόσεις τις, τις ξέρεις καλύτερα από εμένα που κατάγομαι από εκεί, μη πώ καλύτερα από πολλούς πεδινούς. Συγχαρητήρια για την ανάρτηση, τι να πεί κανείς, όντως θα γίνει ταραχή!

Την Καλησπερομέρα μου, καλά να περνάς

 
Τη 21 Ιανουαρίου 2009 στις 2:28 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Μόλις διάβασα και το "Αποθανέτω". Όχι μόνο το διάβασα, αλλά το εκτύπωσα κιόλας να το έχω και κάποια στιγμή να αγοράσω και τα βιβλία που αναφέρεις. Χίλια μπράβο σου, 10 000000000000000 μπράβο σου! Αυτό ακριβώς μου είπε και ο Παλαιστίνιος που ανέφερα στο blog του Λωτοφάγου. Είμαστε κράμα. Κρήτες, που αναμειχθήκαμε με το λαό της γής Χαναάν! Ορίστε λοιπόν. Αυτοί τα γνωρίζουν σε εμάς γιατί τα αποκρύπτουν τόσους αιώνες; Γιατί και εμάς Εβραίοι μας κυβερνάνε, αυτοί αναμοχλεύουν το ζήτημα της ανυπόστατης "Κρητικής πολιτείας", (δες εδώ πόσο όμορφα τους βάζει στη θέση αυτή η ανάρτηση: http://www.pare-dose.net/blog/?p=48 ) αυτοί με βάζανε να διαβάζω την Βίβλο τους στο δημοτικό, εικονογραφημένη, όμορφη, και να θαυμάζω τον "καλό" Δαυΐδ και τον κακό "Γολιάθ"!

 
Τη 21 Ιανουαρίου 2009 στις 4:01 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Έκτορας

Για δες εδώ μία απαγγελία που τσακίζει κόκαλα...

 
Τη 21 Ιανουαρίου 2009 στις 4:13 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Το έχουμε ανάγκη Μαρία γιατί συνθλιβόμαστε από τους αχρείους και τις αξίες τους...

@ giant13

Η "δύσκολη" μουσική του Ψαραντώνη για δες εδώ πως ταίριαξε με την μεγαλύτερη ελληνική κινηματογραφική παραγωγή.

 
Τη 21 Ιανουαρίου 2009 στις 4:23 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Εμείς δεν πήγαμε φίλε γιατί ήρθε ο γιος μας. Έτσι πήγε ανεκμετάλλευτη η πρόσκληση. Αλλά φυσικά χαλάλι...

@ δείμος του πολίτη

Πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο φεστιβάλ, δείμο...

@ elva

Πως είναι δυνατό να προβάλουν τέτοια πράγματα και να δυσαρεστήσουν το λικνιζόμενο πουταναριό των πρωινάδικων. Για όνομα...

 
Τη 21 Ιανουαρίου 2009 στις 4:26 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Χασοδίκης

Φυσικά και θα ενημερώσω. Ετοιμάσου για καλοκαιράκι σε "περίεργα" μέρη, του γούστου σου!


@ side 21

Μουσική που στο φόρτε της έρχεται από αλλού. Που μοιάζει να μην είναι του κόσμου αυτού...

 
Τη 22 Ιανουαρίου 2009 στις 4:00 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Εντυπωσίασε έμαθα την ομογένεια:


Εντυπωσίασε ο Ψαραντώνης στο φεστιβάλ ροκ “Αll Tomorrow΄s Ρarties” που οργάνωσε ο Αυστραλός τραγουδοποιός Nick Cave στο Μάουντ Μπούλερ της Αυστραλίας. Στο εντυπωσιακό βουνό στήθηκαν αρκετές σκηνές, όπου ανέβηκαν ροκ συγκροτήματα από όλο τον κόσμο.

Πρωταγωνιστής όμως στο δημοφιλές φεστιβάλ, αναδείχθηκε ο Ψαραντώνης με τη λύρα του και τις μαντινάδες του. Μάλιστα άρεσε τόσο πολύ η εμφάνισή του, που τη δεύτερη μέρα οι Αυστραλοί έσπευσαν να εξαφανίσουν τα εισιτήρια μιας έξτρα, προσωπικής συναυλίας που θα δώσει απόψε στη Μελβούρνη ο παραδοσιακός ερμηνευτής από τα Aνώγεια της Κρήτης, κατά κόσμον Αντώνης Ξυλούρης, ενώ το Σάββατο 17/01 θα εμφανιστεί στο Sydney. Ο ίδιος δήλωσε πως σύντομα θα κάνει και κοινή εμφάνιση με τον Nick Cave.
APN.gr

 
Τη 25 Ιανουαρίου 2009 στις 2:50 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Μετεωρίτης είπε...

..τι λες τώρα!!

Ομολογώ πως με τον Cave
(τον έχω γνωρίσει κιόλας στην Ελλάδα!!) έχω καλύτερες... μουσικές σχέσεις, απ' ότι με τον Ψαραντώνη.
Η αφίσα μου φάνηκε σαν... αστείο, μπράβο ρε συ, έμαθα κάτι που δεν ήξερα, όσο για τις μετοχές του Ψαραντώνη, ανέβηκαν-δεν μπορώ να πω-μετά από αυτό το ποστ...

σε φιλώ

φαίη

 
Τη 25 Ιανουαρίου 2009 στις 11:08 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Σπίθας

Ευτυχώς που υπάρχουν και αυτές οι πηγές ενημέρωσης φίλε Σπίθα γιατί διαφορετικά θα περνάγαμε το μαρτύριο του εφοπλιστή στην ομηρεία να βλέπουμε αποκλειστικά Σόμπολο, Πρετεντέρη, Τρέμη, Καψή. Μπρρρρ....

@ Μετεωρίτης

Ο βαρύς δυτικός πολιτισμός που σέρνει ο Cave "συνομίλησε" με την αρχέγονη μελωδία της ανατολικής μεσογείου, εκφρασμένη από την ψυχή που έφτιαξε τον Ψαραντώνη. Κι αυτό σε διαβεβαιώνω ήταν μαγικό, Φαίη...

 
Τη 28 Ιανουαρίου 2009 στις 9:43 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Ο άλλος είπε...

Να σαι καλά και εσύ και ο Ψαραντώνης. Οι παραπομπές σου με έκαναν να γνωρίσω ενδιαφέροντα μπλοκ. Επειδή έλειπα διάβασα καθυστερημένα τα τρία προηγούμενα ποστ. Κοινώς έγραψες

 
Τη 6 Φεβρουαρίου 2009 στις 12:28 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Παράξενος Ελκυστής είπε...

Φέτος το καλοκαίρι πέτυχα τον Ψαραντώνη σ'ένα χωριό στα Νότια Χανιά, τη Σούγια να παίζει τη λύρα του σε μια ταβέρνα. Κι έτσι μου έβγαλαν μια ιστορική φωτογραφία: να χορεύω στο δρόμο πεντοζάλη με τον Ψαραντώνη στο φόντο. Την βλέπω και τη χαίρομαι όσο λίγες...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα