Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2009

Η ελεγεία της κατσούνας

Η εβδομάδα που πέρασε ανήκει στην απόβαση των αγροτικών τρακτέρ από την μεγαλόνησο στο λιμάνι του Πειραιά όπου άστραψε και βρόντηξε το αγωνιστικό φρόνημα των κρητικών ενάντια στις σιδερόφρακτες ορδές του συντοπίτη τους υπουργού Μαρκόγιαννη.

Όμως η είδηση της εβδομάδας ήταν η στημένη έκκληση του Μυλοποταμίτη υπουργού Χατδηδάκη, που κάλεσε τους ευπατρίδες Έλληνες επιχειρηματίες να αγοράσουν την Ολυμπιακή. Η άμεση ανταπόκριση του Ανδρέα Βγενόπουλου συντάραξε τις καρδιές των πανελλήνων. Ο πατριωτικός καπιταλισμός ανέλαβε αμέσως δράση, σε βαθμό που ο Μαρξ θα λαμπάδιαζε αυτοπυρπολούμενος έξω από τα γραφεία της MIG. Μετά την ανεπανάληπτη προσφορά του Ανδρέα στο έθνος με την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς, τώρα αναλαμβάνει να πασάρει την Ολυμπιακή στην αραπιά, αφού όταν πήγε στο Κατάρ ο πρωθυπουργός και το μισό υπουργικό συμβούλιο, προφανέστατα το έριξαν στους ναργιλέδες κάτω από τις χουρμαδιές και απέτυχαν να ξεπουλήσουν το Πάνθεον πτώμα του εθνικού αερομεταφορέα που δημιούργησαν.

Έτσι η προηγούμενη εβδομάδα ανήκει αναμφίβολα στoυς Κρήτες. Και επειδή αυτό το μπλογκ τείνει να στοιχειώσει με τα κρητικά ελπίζω την επόμενη εβδομάδα να πάρουν τη σκυτάλη της επικαιρότητας οι Πελοποννήσιοι για να επανέλθουν τα πράγματα στη σειρά τους. Προς το παρόν ο πρώτος εκπρόσωπος της Πελοποννήσου, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, κολλάει αγωνιστικά ένσημα, εμφανιζόμενος στον Πειραιά, όπου απολαμβάνει την υποδοχή των δακρυγόνων από τους πραίτορες του Μαρκογιαννάκη. Ο δακρυσμένος σοσιαλισμός έδωσε τον τόνο στο λιμάνι.

Ωστόσο η καταπληκτική φωτογραφία του κρητικού αγρότη που επιτίθεται στα Ματ με την κατσούνα του, ενώ έχει φάει στη μάπα εξ επαφής τη φυσούνα του Ματατζή με τα χημικά, θα μείνει στην ιστορία.


Ο αγέρωχος κρητικός της φωτογραφίας άξιο τέκνο των ενδόξων προγόνων αγωνιζόμενος υπέρ βωμών και εστιών, αστραφτερών 4Χ4, επιδοτήσεων μέχρι το 3013, επιλέξιμων προϊόντων με το φύτεμα τους και λοιπών πατριωτικών διεκδικήσεων, συναντά τους ήρωες της Κρήτης στον Μυλοπόταμο και στα Ζωνιανά όπου τον Νοέμβριο του 2007 γράφτηκαν σελίδες δόξης, τότε που οι γριές με τα σκουπόξυλα απέκρουσαν τους εισβολείς Εκαμίτες. Διότι αγαπητοί φίλοι είναι αδιανόητο να αγνοείται η καλομαθημένη και καλοθρεμμένη Κρήτη και να δίνονται τα φράγκα για το καλαμπόκι, το στάρι και το βαμβάκι στους Θεσσαλούς, εν δυνάμει ψηφοφόρους του Χατδηγάκη. Μπορεί η κατάληξη του ονόματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να παραπλανά προς στιγμή, γιατί τα σωστά ονόματα του κάμπου ανήκουν στον Σιούφα, στον Σούρλα, στον Σουφλιά αλλά και στην Ζέτα Μακρή, αλλά η λεβεντογέννα δε μασάει από τέτοια και τα άξια τέκνα της αποφάσισαν να κάνουν στον Πειραιά ότι έγινε στο Αρκάδι στεφανωμένοι της αιώνιας δόξας που τους χαρίζει η αθάνατη λαϊκή μούσα, με όπλο την πατροπαράδοτη κατσούνα.

Η κατσούνα, η μαγκούρα του κρητικού βοσκού, το τρίτο του πόδι στο βουνό, είναι το απαραίτητο εφόδιο για κάθε κτηνοτρόφο στη μεγαλόνησο. Σ’αυτή στηρίζεται ο βοσκός καθώς διασκελά τις κακοτοπιές, είναι το πρόχειρο αμυντικό μέσο προστασίας σε κάθε δύσκολη στιγμή ενώ πιάνει, όταν θέλει, τα αιγοπρόβατά (τα δικά του ή τα κλεμμένα) από τον λαιμό. Η χρήση της για τους λοιπούς αγρότες περιοριζόταν στο παρελθόν για το ράβδισμα και το τράβηγμα των ελιών, πριν την εισαγωγή στην συγκομιδή των σύγχρονων μηχανικών μέσων.

Οι καλλίτερες κατσούνες είναι φτιαγμένες από αμπελιτσιά, το πιο τυπικό ενδημικό, αλπικό δένδρο της Κρήτης με την επιστημονική ονομασία Zelcova abelicea cretica, το "ανέγνωρο δεντρό" των κρητικών, ένα από τα πιο σπάνια δέντρα στον κόσμο, που φυτρώνει έως και τα 1760 μέτρα υψόμετρο. Είναι θάμνος που με τα χρόνια εξελίσσεται σε δέντρο και συναντάται κυρίως στην δυτική Κρήτη, στα Λευκά Όρη των Χανίων. Τα δέντρα αμπελιτσιάς που βρίσκονται στο οροπέδιο του Ομαλού πάνω από το φαράγγι της Σαμαριάς θεωρούνται υπεραιωνόβια. Οι κατσούνες που κατασκευάζονται από αμπελιτσιά έχουν γάγλες, δηλαδή είναι κυματοειδείς.

Ωστόσο η αμπελιτσιά ανήκει πλέον στα προστατευόμενα είδη και απαγορεύεται η κοπή της. Η διεύθυνση δασών στα Χανιά δίνει την δικιά της μάχη της κατσούνας κάτι που δεν αρέσει στους βοσκούς που αναγκάζονται πλέον να φτιάχνουν τις γαγλωτές κατσούνες τους από αγριελιά. Πέρυσι κατασχέθηκαν πάνω από πεντακόσιες κατσούνες από αμπελιτσιά από τα καταστήματα τουριστικών ειδών στα Χανιά, που προορίζονταν για τους τουρίστες στην τιμή των είκοσι ευρώ η κάθε μία. Είναι γεγονός ότι οι βοσκοί των Λευκών Ορέων βιώνουν μία ανελέητη δίωξη. Μετά την απαγόρευση στο κυνήγι του αγριμιού τώρα καλούνται να αποδεχτούν την κατάργηση των ιστορικών κατσούνων από αμπελιτσιά. Όπως αντιλαμβάνεστε η στάση των κτηνοτρόφων στα παραπάνω δύο ζητήματα είναι η ίδια με αυτή που απεικονίζεται στις φωτογραφίες του ποστ...

Η αμπελιτσιά θεωρείται αρχέγονο είδος και η αναπαραγωγή της είναι εξαιρετικά δύσκολη. Λέγεται ότι από χίλιους σπόρους προκύπτουν λιγότερα από δέκα φυτά. Στην κεντρική και ανατολική Κρήτη που οι αμπελιτσιές είναι λιγοστές, οι κατσούνες κατασκευάζονται από ξύλο πρίνου. Εκεί οι κατσούνες είναι ευθύγραμμες.


Έτσι την επόμενη φορά που θα τύχει να δείτε τις ταξιαρχίες των κρητικών μαγκουροφόρων σε παράταξη μάχης θα μπορέσετε να αναγνωρίσετε την προέλευσή τους από το σχήμα της κατσούνας που κραδαίνουν. Δεν αποκλείεται βεβαίως το ενδεχόμενο από την έντονη χρήση να ισιώσουν στο μεταξύ οι χανιώτικες γαγλαδωτές κατσούνες στις πλάτες των πραιτόρων του Μαρκόγιαννη...

23 σχόλια:

Τη 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 3:13 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Μη με βάζεις σε πειρασμό βρε vasike με τα "αιτήματα" των συντέκνων μας...
Εχω φίλους εκεί και τους αγαπώ!!!

Ας μείνουμε στην αναγνώριση των ίσιων απ τις γαγλαδωτές κατσούνες και ας μη σχολιάσω περαιτέρω...

 
Τη 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 6:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Εχει δικιο η mtryfo ως προς τα συναισθήματα που γεννούν οι απαιτήσεις των καλομαθημένων στις επιδοτήσεις αγροτών,κατι που φαίνεται να συμμερίζεσαι και συ με το σκωπτικό σου ύφος.
Απ την άλλη βέβαια θα πληρώσουν κι οι αγρότες(και όλοι μας) τις συνέπειες της έλλειψης εθνικής αγροτικής πολιτικής,μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και στόχευσης,καθώς και τις καταχρήσεις των συνεταιρισμών που οδήγησαν μοιραία στην διάλυση τους,αφήνοντας τους παραγωγούς στο έλεος των χονδρεμπόρων.
Μολις τελειώσουν οι επιδοτήσεις δεν θα αξίζει οικονομικά ούτε το πότισμα των κρητικών ελαιών...
Στερνή μας γνώση να σ'είχαμε πρώτα...

 
Τη 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 6:58 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger glam είπε...

Διαφωτιστικό, αν και μου γέννησε την απορία:
Οι φτιαγμένες από αμπελιτσιά κατσούνες, είναι καλλίτερες, ή οι γκλίτσες από κρανιά;;;

 
Τη 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 7:09 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Σήμερα συμπληρώνονται εικοσι εννέα χρόνια από την αναχώρηση του Νίκου Ξυλούρη. Ο Νίκος φλέρταρε με τη ζωή και τον κέρδισε η αθανασία...

 
Τη 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Παρά το ότι έχω σπίτι στην Κρήτη και ανεβοκατεβαίνω συχνά δεν είχα ιδέα από που φτιάχνονται οι κατσούνες.
Μςε έπιασες αδιάβαστο!

 
Τη 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 9:03 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Φίλε Βασικέ,με την εμμονή σου στα "κρητικά" εμπλουτίζεις τις γνώσεις μας και παράλληλα λύνεις κι απορίες,όπως π.χ. γιατί συνεχίζεται η ζωοκλοπή μόνον στην Κρήτη.
Είναι καθαρά θέμα κατάλληλου εργαλείου,γιατί με την κατσούνα ο ζωοκλέφτης πιάνει,όπως γράφεις,το πρός "απαλλοτρίωση" ερίφιον απ΄το λαιμό...
Άντε τώρα οι Ρουμελιώτες ,Πελοποννήσιοι και λοιποί να τους παραβγούν με τη γκλίτσα,κι ας είν΄ κι από κρανιά,φίλε glam...
Ήταν και είναι μακράν οπισθοδρομικοί γιαυτό κι εγκατέλειψαν προ δεκαετιών το ευγενές άθλημα!

 
Τη 8 Φεβρουαρίου 2009 στις 9:17 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ELvA είπε...

Παλι καλα που εχουμε και εσενα vasike και μας κρατας
ενημερους για τετοια θεματα
κουλτουρας, που δυσκολα γνωριζει κανεις,αν δεν εχει
παρε-δωσε με συγκεκριμενες περιοχες και συνηθειες. Ευχομαι παντως να συνεχισουν οι Κρητικοι και ν ακολουθησουν κι αλλοι το..θεαρεστον τους εργο να κραδαινουν τις κατσουνες τους σ´ αυτες ακριβως τις πλατες χρειαζεται! Πως αλλιως θα μαθουμε αν αυτες απο ξυλο αμπελιτσιας, ή οι αλλες απο ξυλο πρινου ειναι οι...καλυτερες; :)

 
Τη 9 Φεβρουαρίου 2009 στις 1:31 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

πολύ πολύ καλό.
Μου άρεσε πολύ το μοσχοταϊσμένοι.
Ίσως να νομίζουν οι σύντεκνοι πως επειδή εμείς δεν καλλιεργήσαμε επιδοτούμενοι , ακόμα μασάμε αυτό το το το ...πως το λένε μωρέ , α !το κουτόχορτο.
δ

 
Τη 9 Φεβρουαρίου 2009 στις 1:32 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

εγώ νομίζω πως αυτές από κουμαριά θάναι οι καλύτερες κατσούνες.
δ

 
Τη 9 Φεβρουαρίου 2009 στις 1:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger xasodikis είπε...

Όσο διαβάζω αυτό το μπλογκ, μαθαίνω :)

 
Τη 10 Φεβρουαρίου 2009 στις 2:17 π.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Πραγματικά κι εγώ πριν 3 χρόνια που γύρισα για 15 μέρες όλη την Κρήτη, εντυπωσιάστηκα απ τα θηριώδη καλογυαλισμένα 4Χ4 που πήγαιναν παντού αέρα πατέρα.

Κατά τα άλλα έχω αρκετούς φίλους και πάντα μου είναι αγαπητοί οι σύντεκνοι, με όλα τα τερτίπια και τις κουζουλάδες τους.

 
Τη 10 Φεβρουαρίου 2009 στις 4:23 π.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Ωραίες οι κατσούνες αλλά ακόμα καλύτερα εκεί που λες για τις επιδοτήσεις μέχρι το 3013.
Και λίγα λες.

υ.γ - Ωραία ζωή να είσαι γαιοκτήμονας, εισοδηματίας ουσιαστικά, να έχεις του σύνχρονους δούλους με τα 15 και 20 ευρώ, να χτυπας και μια επιδότηση 30.000 ευρώ τον χρόνο και να δηλώνεις και αδικημένος ''αγρότης''
απο το ''κράτος των Αθηνών''.
Μας έχουν φάε τα κλισέ...

 
Τη 11 Φεβρουαρίου 2009 στις 5:22 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Έχεις έναν μοναδικό τρόπο να θίγεις σοβαρά ζητήματα κάνοντας κυκλωτικές κινήσεις και τελικά να χτυπάς κατευθείαν το στόχο, ενώ ταυτόχρονα ο αναγνώστης σου έχει απολαύσει το... μπαλέτο!
Νά' σαι καλά, φίλε Βασικέ!
Η κατάργηση των επιδοτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας αγροτικής τάξης, ενημερωμένης και οργανωμένης!
Δυστυχώς, το περίφημο ελληνικό ταμπεραμέντο, μαζί με την οικονομική κρίση που -προς το παρόν- άπλώς κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας, οδηγεί σε μακρόχρονη κύηση και επώδυνο τοκετό. Τίνος πράγματος δεν μπορώ να μαντέψω. Φοβάμαι πως θα βιώσουμε πολύ άσχημες καταστάσεις, ίσως και ένα είδος εμφυλίου!

 
Τη 11 Φεβρουαρίου 2009 στις 5:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Τώρα που το ξαναδιάβασα, και προς αποφυγήν παρεξηγήσεως, με τη λέξη "μπαλέτο" εννοώ "χορογραφία"! Μην πάει ο νους σου αλλού, φίλε μου. Χαχα!

 
Τη 12 Φεβρουαρίου 2009 στις 9:15 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Λωτοφάγε,

Οι τελευταίες πληροφορίες - από πρώτο χέρι, αφού μου τα έριξαν για όσα γράφω - αναφέρουν ότι την επόμενη φορά θα ανέβουν σέρνοντας με τα τρακτέρ τα ...ψεκαστικά. Οπότε θα δούμε τις αμίμητες στιγμές δακοκτονίας των ματατζίδων λουσμένων με ...μελάσα!

Ο Μαρκογιαννάκης την περασμένη Κυριακή στην κοπή της πίτας των αστυνομικών στα Χανιά άκουσε τον πρόεδρο του σωματείου να του λέει διαμαρτυρόμενος ότι είναι απαράδεκτο να τους διατάζει η πολιτεία να έρθουν αντιμέτωποι με τις κοινωνικές ομάδες που διαδηλώνουν για τα ...δίκαια αιτήματά τους!!!

Εν τω μεταξύ τα καφενεία στα χωριά γεμίζουν με σημαίες της κρητικής πολιτείας. Ναι αυτής που στο πάνω τέταρτο δεξιά φέρει το αστέρι του ...Σουλτάνου.

Απίστευτη η λεβεντογέννα. Δεν είναι?

 
Τη 12 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:05 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Ξέρεις όμως ότι πονάει όσο και κλομπ;

 
Τη 12 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:35 π.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

@ Vasike metoxe
O Βγενόπουλος να βοηθήσει θέλει..
Όσα ακριβώς έβγαλε από τον ΟΤΕ (200 εκ ευρώ) όλο του το κέρδος το δίνει για να "διορθώσει" την Ολυμπιακή.

υ.γ.
"Διόρθωση": Έτσι δε το λέτε εσείς οι βασικοί μέτοχοι;
:)

Καλημέρα

 
Τη 12 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:57 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Δείμος του πολίτη

Και λίγα λες!

@ Σπίθα

Ο Ανδρέας είναι πατριώτης. Για τον ελληνισμό, τον σοσιαλισμό και την ορθοδοξία...

 
Τη 12 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Ναι :)
Και την οικολογία και την αναβάθμιση του Ελαιώνα!
Δεν τόπαμε;
23εκ και το γήπεδο θα λέγεται:
"MARFIN GREEN ARENA", αγόρασε βλέπεις και την ονοματοδοσία!
(Ο ίδιος το λέει)

 
Τη 17 Φεβρουαρίου 2009 στις 3:18 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Μεγαλοκοπέλα είπε...

Είναι προφανές πως πίσω από την παρούσα ανάρτηση κρύβεται μια πρωτοφανής εμπάθεια απέναντι στο πρόσωπο της Μαρίας Κατσουνάκη της "Κ".

 
Τη 18 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:52 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Ενδιαφέρουσα ανάγνωση Μεγαλοκοπέλα. Καλώς όρισες!

 
Τη 14 Δεκεμβρίου 2011 στις 7:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Από το ποστ αφαιρέθηκαν οι δύο πίνακες γιατί έλαβα το παρακάτω μήνυμα στο email μου:


ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ VASIKOS METOXOS ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ Η ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΣΟΥΝΑΣ
ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ (ΚΑΓΙΑΛΕΣ) ΤΟΥ ΧΑΝΙΩΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΡΟΥΔΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΧΡΗΣΗΣ.
ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΚΑΤΕΒΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ.
ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ (ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΛΕΒΕΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ).


ΔΡΟΥΔΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ


Σε κάθε περίπτωση οφείλω να σεβαστώ την άποψη του κ. Δρουδάκη και κατεβάζω τους πίνακες όπως μου ζήτησε.

 
Τη 13 Φεβρουαρίου 2016 στις 2:03 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Που είσαι βασικέ, τώρα που ξαναγίνεται η μάχη της Κρήτης και σε χρειαζόμαστε.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα