Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2007

Για την Τέχνη

Κυριακή μεσημέρι. Αποθήκη Γ στο λιμάνι. Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο νεαρός ζεν πρεμιέ πασίγνωστος πλέον από τις τηλεοπτικές του συμμετοχές σε χαμηλού επιπέδου, ικανής όμως ακροαματικότητας σήριαλ κυριαρχεί στο χώρο πηγαίνοντας από δω και από κει ασπαζόμενος διάφορους ομοατάλαντούς του λέγοντας χαριτωμενιές. Πάντα ντυμένος στην τρίχα με πολύ προσεγμένα ρούχα που αποπνέουν λαιφ σταιλ. Είναι υποχρεωμένος να προσέχει την εμφάνισή του για το χατήρι της τέχνης που υπηρετεί. Έχει πλήρη επίγνωση του πόσο σπουδαίος είναι. Μιλάει, φωνάζει μάλλον, πολύ δυνατά ώστε να μην αφήσει περιθώριο σε κανέναν να μην ακούσει τα τόσο σπουδαία και βαρυσήμαντα που έχει να πει. "Άσε χρυσή μου πολύ δουλειά. Δεν πρόλαβα να μετακομίσω στο νέο μου σπίτι στο Ψυχικό. Τρέχω ασταμάτητα..." Και άλλα τέτοια τρομερά. Είναι ένας σταρ βλέπεις. Το κοινό τον θέλει. Το κοινό των παραγωγών. Των τηλεθεάσεων, των εισιτηρίων. Και να τα περιοδικά, τα πρωτοσέλιδα,τα πρωινάδικα, οι στημένες συνεντεύξεις. Η προβολή του τίποτα. Νωρίτερα την Παρασκευή στην πρεμιέρα ο νομάρχης έσωσε τα προσχήματα. Αποχώρησε από την τελετή των εγκαινίων καταγγέλλοντας τους ψευτοκουλτουριάρηδες που δώσανε παραπάνω προσκλήσεις και ταλαιπωρείται το κοινό της τέχνης μέσα στη βροχή. Αποχώρησε από την τελετή έναρξης που συμμετέχουν κυρίως όλοι όσοι δεν θα δουν ούτε μία ταινία στο φεστιβάλ. Ούτε μικρού μήκους. Αυτοί που θα ξανασυναντηθούν στην τελετή λήξης και στην απονομή των κρατικών βραβείων ποιότητας στο μέγαρο μουσικής σπρώχνοντας πάλι να μπουν μέσα. Για να χειροκροτήσουν τους θριαμβευτές. Άντε, μπορεί να πάνε και σε κανένα πάρτυ καμιάς παραγωγής... Φορώντας πάντα ακριβά ρούχα και κοσμήματα συμμετέχοντας στο πανηγύρι της τέχνης. Πριν είκοσι χρόνια στην εποχή του θρυλικού Β εξώστη θα είχαν σωθεί τα γιαούρτια. Το φεστιβάλ μέσα από την καθημερινή εφημερίδα του έκανε αναφορά στον "μοναχικό νομάρχη σινεφίλ που χάθηκε στον ορίζοντα". Κάποιοι συνεχίζουν να διατηρούν το χιούμορ τους... Τώρα βλέποντας μπροστά μου τον σταρ να κόβει βόλτες κάπως μου ρχεται δε λέω. Νιώθω ότι είμαι στις Κάννες ένα πράμα. Ξαφνικά μέσα από το πλήθος εμφανίζεται ένας τύπος με ξυρισμένο κεφάλι, σεμνός, χαμογελά στους πάντες, πλησιάζει αργά φορώντας ένα φούτερ και ένα τζιν παντελόνι με γυρισμένα τα ρεβέρ. Το ύφος του αποπνέει γλυκύτητα και ζεστασιά. Α ναι μωρέ τον ξέρω αυτόν. Είναι ένας ξένος ηθοποιός,σκηνοθέτης και παραγωγός. Τι ήρθε να κάνει αυτός τώρα. Α ναι. Τζων Μάλκοβιτς τον λένε. Τι θέλει όμως αυτός εδώ? Δεν του είπανε ότι δε χωρά παρακατιανούς το φεστιβάλ? Εδώ μόνο σταρ τηλεοπτικών παραγωγών και θεματοφύλακες της τέχνης σαν τον νομάρχη θέλουμε όχι κάτι ψώνια που το παίζουνε. Που να φτουρήσει ανάμεσα στα ιερά τέρατα της τέχνης αυτός. Άντε μη τα πάρω με τα νούμερα. Ορίστε μας....

23 σχόλια:

Τη 20 Νοεμβρίου 2007 στις 2:06 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Υ.Γ. Ο Μάλκοβιτς παίρνει το λόγο στο πάνελ ευχαριστώντας τον πολύ κόσμο που μπήκε στον κόπο για να τον ακούσει. Την ίδια στιγμή έξω από την αίθουσα ο σταρ χαχανίζει αγενώς με ένα ξέκολο που παριστάνει την ηθοποιό.

 
Τη 20 Νοεμβρίου 2007 στις 9:27 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι τυχαίο που οι πραγματικά μεγάλοι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι προπαντός σεμνοί. Άγνωστη λέξη για τους τύπους που ευδοκιμούν στο εγχώριο περιβόλι της σύγχρονης ''καλλιτεχνικής'' τηλεπραγματικότητας. Η σύγχρονη εκδοχή του ''αρχοντοχωριάτη'', με παπούτσι γκούτσι και μυαλό κουκούτσι.
Τουλάχιστον το να υπάρχουν κάποιοι που αντιλαμβάνονται το θέμα ως πρόβλημα είναι μια ελπίδα. Μπράβο βασικέ μέτοχε. Η υποκρισία και η ρηχότητα πρέπει να είναι διαρκώς στο στόχαστρο.

 
Τη 20 Νοεμβρίου 2007 στις 12:09 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger red rose είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον tristan. Aν υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημα υπάρχει ακόμα ελπίδα για το που βαδίζουμε...

Καλημέρες!

 
Τη 20 Νοεμβρίου 2007 στις 3:00 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger xasodikis είπε...

Α ρε συ, τι μου θύμισες τώρα... Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης... Ξένοιαστα φοιτητικά χρόνια, Κινηματογραφική Λέσχη Κομοτηνής, τρέξιμο από αίθουσα σε αίθουσα, βροχή, και μια απίθανη ταινία απίθανου Ιρανού (νομίζω) σκηνοθέτη ονόματι Μαχμαλμπάφ ή Μπακλαβάφ, δεν θυμάμαι ακριβώς...

Απ' ό,τι βλέπω πάντως, μερικά πράγματα δεν αλλάζουν... "Νούμερα" έβλεπες και τότε (πάνω από δεκαετία πίσω...).

 
Τη 20 Νοεμβρίου 2007 στις 3:08 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

vasike,
Το 1 δίπλα στο 0 σε κάνει από μηδενικό, νούμερο.
Σωστά;
:-)

 
Τη 20 Νοεμβρίου 2007 στις 6:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ tristan

Η βλάκες είναι ανίκητοι.

@ red rose

καλώς ήρθες, red!!!

@ xasodikis

Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Σταθερές αξίες...

@ vassia

Δεν διαφέρουν σε τίποτα αυτά τα νούμερα από τους φουκαράδες του ζετέμ.

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 12:49 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Δηλαδή τι ήθελες να μην έρθει κοτζάμ νομάρχης;
Όπου γάμος και γιορτή η Κοντύλω πρώτη!

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 7:46 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ αθεόφοβος

Μπα. Μάλλον είχε κρατήσει τραπέζι στα μπουζούκια. Ευκαιρία έψαχνε να την κάνει και γι αυτό προτίμησε "ηρωική" έξοδο από την τελετή εγκαινίων.

Είναι καταπληκτικό. Περιμένουν στην βροχή για να μπουν στο "Ολύμπιον" για την τελετή. Στην προβολή της ταινίας που ακολουθεί πάντα μένει ένα 20%. Τι γελοίοι που είναι...

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 2:48 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Roadartist είπε...

Πόσο δίκιο έχεις :))

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 4:25 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Το επόμενο κοσμικό γεγονός είναι η τελετή λήξης την Κυριακή. Θα πάει η γούνα, το ταγεράκι και η γόβα στιλέτο σύννεφο...

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 6:17 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

καλά τα λες. Πριν 20 χρόνια θα τους είχαν πάρει με τις λεμονόκουπες. Βλέπεις η αναβάθμιση του φεστιβάλ είχε και τις παρενέργειες της κοσμικότητας. Επίσης τα κλισέ περί "Χαλαρών" Θεσσαλονικιών και ερωτικής πόλης δίνουν και παίρνουν τελευταία.

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 6:48 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Όλα καλά αλλά εμένα μ' έφαγε η περιέργεια για το ποιός έιναι αυτός ο ...μακάκας-που λέει κι ο Λαζόπουλος.
Υπάρχει περίπτωση να μας πεις το όνομά του;
Για να τον αποφεύγουμε.

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 7:14 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ syneas

Όποιο σούργελο και να σκεφτείς από τους νεοφανείς σταρς των σήριαλ που συμμετέχουν και σε ταινία της φετινής ελληνικής παραγωγής μέσα είσαι...Γράφω έτσι γιατί τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν τα φαινόμενα!!! Και έχει ο θεός μέχρι τη Δευτέρα...
Από μακάκες άλλο τίποτα syneas!!!

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 7:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ afroditi

καλώς ήρθες!!! Οσο για τα κλισέ άσε. Προσβάλλουν την Πόλη και την αισθητική της. Η Θεσσαλονίκη είναι Πόλη που μπορείς να περπατήσεις, να κάνεις βόλτα στην παραλία, που θα βγεις για βόλτα και από Διαγώνιο μέχρι Αριστοτέλους και θα χαιρετήσεις πέντε γνωστούς, θα συναντηθείς με δύο φίλους, θα πιεις καφέ ή ποτό εκεί που σε ξέρουν με το μικρό σου όνομα. Ακόμα έχει γειτονιές, και κυρίως ωραίες γυναίκες. Αυτά τρελαίνουν τους Αθηναίους. Αυτό όμως δεν είναι κάτι μεταφυσικό είναι λειτουργία Πόλης (με κεφαλαίο πι). Βεβαία υπάρχουν και τα άλλα, τα πολλά, που έχουν φέρει την πόλη δεκαετίες πίσω. Αλλά για αυτά θα τα πούμε σε επόμενο πόστ. Και μένα μου τη δίνει ν' ακούω για "ερωτική" πόλη και άλλες ασυναρτησίες λες και ζούμε στο τζουράσικ πάρκ των Βαλκανίων....

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 7:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

1.Συμφωνώ απόλυτα με τον τρισταν στο ότι οι πραγματικά σημαντικοί άνθρωποι είναι πάντα απλοί και προσιτοί και το αντίστροφο!
2.βασικέ μέτοχε όντως η θεσσαλονίκη αδικείται με τα γραφικά ''κλισε'' της!
3.Φοβερό το ''Ολύμπιον''.Είχα ανέβει παλιότερα για τον ''Δεκαπενταυγουστο'' του Γιάνναρη. Φοβερή εμπειρία .

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 7:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

fp boy

Φέτος που είσαι, δεν θα σε δούμε?

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 9:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Βασικέ μου, ωραίο κείμενο, γέλασα με την ψυχή μου. Αν και βέβαια είναι τραγικό..

Απόλαυσε εσύ τις ταινίες σου, και άσε τους χάχες να χάσκουν. Ευτυχώς υπάρχει χώρος για όλους.

Ο Μάλκοβιτς είναι ηθοποιάρα. Τον βάζω ψηλά μαζί με Brando, Hopkins, Nickolson, Hoffman, De Niro. Ζεί νομίζω στη Γαλλία(?).

Συνέχισε την ανταπόκριση.. Ενδιαφέρομαι να δώ αν θα έρθει ο στάρ.

 
Τη 21 Νοεμβρίου 2007 στις 9:57 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

M' αρέσει η Θεσσαλονίκή. Επισκεπτόμουν κάποτε τον αδερφό μου που έμενε εκεί. Στην Αγίου Δημητρίου, κοντα στο σπίτι του Κεμάλ.

Θέλω να τη δώ να προοδεύει. Χρειάζεται τώρα μερικά κεφάλαια απο την Αθήνα. Και οι Μακεδόνες ωραίοι. Πολύ ωραίοι.

 
Τη 22 Νοεμβρίου 2007 στις 2:04 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Φίλε μου, βλέπω ότι δεν έχασες την ευκαιρία να δεις τον αγαπημένο μου Νομάρχη! Εμένα δεν μου έδωσε πρόσκληση και κλαίω στη γωνιά μου! Δεν περνάς καμιά βόλτα κι από το δικό μου ιστολόγιο; Τώρα που ανέβηκα εγώ, απέχεις εσύ; Ποιες ταινίες είδες; Έχω τρελαθεί στο τρέξιμο από το Ολύμπιον στις αποθήκες και τούμπαλιν!
Το πιο ωραίο περί ερωτικής πόλης το άκουσα από τον Γιάννη Σερβετά: "Σ'αυτή την πόλη οι μύγες κάνουν έρωτα, τα αυτοκίνητα είναι το ένα πάνω στο άλλο, και μόνο ο Λευκός Πύργος είναι μόνος του! Να τον τσουλήσουμε προς τα Κάστρα μήπως και γίνει παιχνίδι;"(!!!)

 
Τη 22 Νοεμβρίου 2007 στις 11:22 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ locus publicus

O Μάλκοβιτς είναι σπουδαίος ηθοποιός. αυτό που είδα μου άρεσε. Ένας ωραίος άνθρωπος.
Θεσσαλονίκη : Χρειάζονται πολλά. Πάρα πολλά χρήματα για να ορθοποδήσει.

@ Λωτοφάγος

Σου άφησα "στίγμα" στο μπλόγκ σου.
Σερβετάς: Να σας τον στείλουμε κάτω ?

 
Τη 22 Νοεμβρίου 2007 στις 4:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Σ'αυτή την πόλη οι μύγες κάνουν έρωτα, τα αυτοκίνητα είναι το ένα πάνω στο άλλο, και μόνο ο Λευκός Πύργος είναι μόνος του! Να τον τσουλήσουμε προς τα Κάστρα μήπως και γίνει παιχνίδι;"(!!!)

:-)
Αθάνατη Θεσσαλονίκη.
Τώρα έπρεπε να είχα έρθει.

 
Τη 23 Νοεμβρίου 2007 στις 11:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

v-m δεν με πέρνει φέτος !κάπου-κάπως-κάποτε πάντως...

 
Τη 24 Νοεμβρίου 2007 στις 1:37 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ vassia

Ούτε οι μύγες θα φύγουν, ούτε τ' αυτοκίνητα. Ο Λευκός Πύργος μπορεί να το πάρει απόφαση και να ανηφορίσει κατά τον πύργο Τριγωνίου όταν θα είσαι εδώ. Δέστο κι έτσι. Ποτέ δεν ξέρεις άλλωστε...

@fpboy

Από πλευράς διεύθυνσης φωτογραφίας έχει καλές δουλειές φέτος.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα