Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2007

Ο Νέος Εξαδάκτυλος


Έχω να ποστάρω μέρες. Αποφάσισα να περιμένω τα τελικά αποτελέσματα της εκλογής του νέου προέδρου του πασοκ πριν ανεβάσω αυτό το ποστ. Ο Ανωμερίτης και ο Αθανασάκης όμως αποφάσισαν να παίξουν με τα νεύρα μου. Αυτοί θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα τα Χριστούγεννα έτσι όπως πάνε. Ήταν που θα τα έβγαζαν σε τρεις ώρες με το "ον λάιν". Επειδή θα σκάσω άμα δε ποστάρω θα χρησιμοποιήσω τα "κολοβά" στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα και τα βάφτισαν "τελικά". Απομένουν 21 εκλογικά τμήματα για να ολοκληρωθεί τυπικά η εκλογή.
Λοιπόν έχουμε και λέμε, ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέχτηκε πρόεδρος του πασoκ με μία πρωτοφανή εκλογική διαδικασία. Ο τρόπος εκλογής χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως ριζοσπαστικός, καινοτόμος, δημοκρατικός και ρηξικέλευθος για τα ελληνικά δεδομένα που θα οδηγήσει τα ελληνικά κόμματα σε νέους δρόμους. Εγώ τη διαδικασία θα τη χαρακτηρίσω με μία λέξη. Αμερικανιά. Αυτό είναι. Ο Γιώργος ξεσήκωσε τις εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή των υποψηφίων αμερικανών προέδρων και τις έφερε στο πασοκ. Αυτά ήξερε το παιδί, αυτά έμαθε, αυτά προτείνει. Και καλά είναι κακό αυτό, θα απορήσει κανείς καλοπροαίρετα. Τι πειράζει δηλαδή που μία πεντακάθαρη διαδικασία έχει αμερικανική προέλευση. Γιατί τόσο αντιαμερικανικό μένος?
Λοιπόν προς αποφυγή τέτοιων παρεξηγήσεων, ερωτημάτων και αποριών ξεκαθαρίζω γιατί λοιδορώ τη διαδικασία. Θα έχετε ακούσει βεβαίως για τα ποσά που απαιτούνται στην Αμερική για τις εσωκομματικές εκλογές. Γιατί άραγε? Ελπίζω επίσης να έχετε, ίσως, ακούσει ότι από την δολοφονία του Τζων Κέννεντυ και μετά η δημοκρατική Αμερική μεταμορφώθηκε σε χώρα των "κορπορέισονς", των μπιζναδόρων δηλαδή που καθορίζουν τις τύχες του αμερικανικού λαού.
Το σύστημα εκλογής του προέδρου του πασόκ από ένα ασαφές εκλογικό σώμα μελών, φίλων, κουνιάδων που εισήγαγε ο Γιώργος δεν στηρίζεται σε πολιτικά κριτήρια, δεν προάγει τον πολιτικό λόγο και την πολιτική ή ιδεολογική αντιπαράθεση ενώ ταυτόχρονα απαιτεί στήριξη των μέσων μαζικής ενημέρωσης και αποτελεί παιχνίδι των επικοινωνιολόγων. Δηλαδή απαιτεί φράγκα. Πάρα πολλά φράγκα. Με λίγα λόγια το παιχνίδι θα το κάνουν οι κάθε λογής Πρετεντέρηδες, Τράγκες και Ευαγγελάτοι, οι δημοσκόποι, οι ίματζ μέικερς και φυσικά οι σπόνσορες, οι μπιζναδόροι που λέγαμε παραπάνω. Το σύστημα αυτό περιγράφει το τέλος της πολιτικής. Αποτελεί την πλήρη παραίτηση των κομμάτων από τον πολιτικό λόγο. Την ομηρεία της πολιτικής στα κάθε λογής συμφέροντα. Την αποθέωση της διαπλοκής. Την ταφόπλακα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης.
Όλα τα παραπάνω τα είδαμε στην πρόσφατη εκλογή. Ήταν παντελής η απουσία του πολιτικού λόγου. Κάθε είδους. Σε βαθμό προκλητικό. Σημειώνω ότι τα αίτια της ήττας του πασόκ στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δε συζητήθηκαν ποτέ. Δεν υπάρχει θέση κανενός είδους καθοδηγητικού οργάνου του πασόκ για την ήττα. Η εσωκομματική αντιπαράθεση περιορίστηκε στα δακτυλίδια διαδοχής, στον πρίγκηπα πορφυρογέννητο Γιώργο, στον μπουρζουά Βαγγέλη, στο καλό παιδί Σκανδαλίδη, σε κάποιους αόριστα "δεξιούς" ή "αριστερούς" σαν τους διαχωρισμούς "ροκάδες" και "καρεκλάδες" που κάναμε παλαιότερα. Ακούσαμε ξεκατινιάσματα, έπεσε ένας φραπές καθοδηγούμενος από το αόρατο, ιερό, σοσιαλιστικό χέρι, του οραματικώς σε έναν μουρλό εμφανισθέντα, Βαγγέλη Γιαννόπουλου, ειπώθηκαν ένα κάρο χοντράδες όπως τα "λαμόγια" της Βάσως, η "παράταση" της Άννας, "οι καθεστωτικοί" του Λοβέρδου και έγιναν ένα σωρό προβοκάτσιες πχ όταν ο Βαγγέλης δήθεν τάχθηκε υπέρ της αυτονομίας της Κρήτης...
Την ίδια στιγμή ο Πρετεντέρης και οι συν αυτώ προσπαθούσαν εναγωνίως να μανιπιουλάρουν το αποτέλεσμα. Είδατε τα ξινισμένα μούτρα του Πρετεντέρη την Κυριακή. Τόσος κόπος, τόσες δημοσκοπήσεις, τόσες αναλύσεις, τόσα δημοσιεύματα, όλα πήγαν στράφι. Μην κοιτάτε που οι πασόκοι δε μάσησαν από τα ΜΜΕ και ψήφισαν Γιώργο επειδή ακριβώς είναι πασόκοι και όσοι δεν το είχαν πάρει χαμπάρι το κατάλαβαν τώρα, μέσα σ' αυτούς και ο Βενιζέλος. Δεν θα είναι πάντα έτσι. Αυτό το σύστημα εκλογής επιτρέπει κάθε είδους κατευθυνόμενες παρεμβάσεις και εμπλοκές. Και επειδή θα το υιοθετήσουν αναγκαστικά και στη Νέα Δημοκρατία, πολύ σύντομα ο πολιτικός λόγος στα στρατόπεδα των δύο μονομάχων θα πάει οριστικά περίπατο.
Σε κάθε περίπτωση η εκλογή της Κυριακής με εντυπωσίασε. Για τρεις λόγους. Πρώτα πρώτα με εντυπωσίασε ο Βαγγέλης που έκατσε να χάσει και να ξεφτιλιστεί κόντρα στο απέραντο εγώ του. Περίμενα, το είχα ποστάρει, ότι θα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Δεύτερο εντυπωσιακό είναι που δεν άνοιξε ρουθούνι την ημέρα των εκλογών. Πουθενά. Και τρίτο και συγκλονιστικότερο είναι ότι επτακόσιες πενήντα χιλιάδες περίμεναν στην ουρά δύο και τρεις ώρες να ψηφίσουν για πρόεδρο αυτόν που έχασε μόλις πριν δύο μήνες με τόσο ταπεινωτικό τρόπο. Οι πασόκοι σε ουρά. Αυτοί, που η πλειοψηφία τους έχει μάθει να καθαρίζει αμέσως με το στυλ "ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε?" Αυτά γίνονταν στον καιρό των μπολσεβίκων. Οι πασόκοι έχουν διαμορφωθεί από χρόνια τώρα σε ένα πάρα πολύ σκληρό πράμα. Μπετόν. Όποιος περιμένει να διαλύσουν πλανάται πλάνην οικτρά. Και ήθελε ο Βαγγέλης να εκλεγεί πρόεδρος. Σ' αυτούς. Κούνια που τον κούναγε. Μπολσεβίκοι, μάλιστα. Τα 90χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης τα γιόρτασε το πασόκ με την εκλογή του Γιώργου.
Τελικά τι ψήφισαν οι πασόκοι? Τον γιο του Ανδρέα? Ακριβώς αυτό. Ταυτόχρονα έστειλαν και ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μην ξανατολμήσει κανείς που δεν ανήκει στη φυλή του βαθέος πασόκ να διεκδικήσει το χρίσμα. Βενιζέλοι και άλλοι ξενομπάτες μακρυά. Το πασόκ ανήκει στο λαό του. Την Κυριακή αυτός ο λαός εκδικήθηκε τους υπονομευτές, πραγματοποιήθηκε η εκδίκηση της γυφτιάς. Βεβαίως υπάρχουν και άλλα ωραία. Μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί 4990 άκυρα και 1194 λευκά. Ποσοστό κοντά στο 1%. Και καλά τα άκυρα είναι λογικό. Είναι αυτοί που δεν κρατήθηκαν και ψήφισαν Ανδρέα.Τα λευκά? Κάποιος περίμενε τρεις ώρες στην ουρά για να ρίξει λευκό!!! Τι να πει κανείς.
Οι πασόκοι αποφάσισαν την Κυριακή ότι ο Γιώργος ήταν μεταμορφωμένος σε βάτραχο γιατί τον υπονόμευσαν οι σκοτεινές δυνάμεις. Τώρα ξανάγινε πρίγκηπας. Εστέφθη ενδόξως Ηγέτης του Σοσιαλισμού. Ελληνικού και Διεθνούς. Είναι πλέον ο λαοπρόβλητος ηγέτης. Ο Γιώργος είναι ο Νέος Εξαδάκτυλος που θα οδηγήσει τη φυλή των πασόκων στη λεωφόρο της δόξας και στην κόκκινη μηλιά. Ο εξαδάκτυλος βάτραχος που έγινε πρίγκηψ με την εκλογή της Κυριακής. Το φωτογραφικό ντοκουμέντο πριν από την εκλογή κατατίθεται προς επιβεβαίωση των προβοκατόρικων ισχυρισμών μου.

18 σχόλια:

Τη 14 Νοεμβρίου 2007 στις 11:22 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Ο Κωστάκης κι ο Γιωργάκης!

Μια χαρά παιδιά είναι, εδώ οι Αμερικάνοι ψήφισαν τον βλάκα τον Μπους...

doctor

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 12:03 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Αν και λογω σοβαρου οικογενειακου προβληματος δεν παρακολουθησα και εκ του συνεγγυς την διαδικασια εκλογης αρχηγου στο ΠΑΣΟΚ,το εξαιρετο ποστ σου εντοπιζει αυτή την ταση που οδηγει σε κυριαρχια των "χορηγων"(οχι πως ηδη δεν υπηρχε βεβαια),πραγμα που δεν το διαβασα αλλού.

Αβυσσος η ψυχη των Πασοκων!
Νομιζω οτι η αμετροεπεια του Μπενυ
ενεργοποιησε τα αταβιστικα αντανακλαστικά των οπαδών του Αντρεα και χαρισε τη νικη στον εμφανώς "λιγο" υιό.

Βεβαια το οτι δεν καθησαν να συζητησουν σοβαρα γιατι εχασαν με 3 μοναδες μετά απο τετοιο "πυρινο" καλοκαιρι,γιατι ο κοσμος τους θεωρει(και δικαιως...) συνυπευθυνους,θα το βρουν μπροστα τους και παλι...

Και παλι συγχαρητηρια!

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 12:39 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Roadartist είπε...

"Αμερικανιά"

και με κάποιους να χειροκροτούν...... :(

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 1:06 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Univers είπε...

Η ερμηνεία των ακύρων διεκδικεί Νομπέλ ευρηματικότητας!

Κατά τα άλλα συμφωνώ. Ο ΓΑΠ επελέγη ως το "next best thing" μετά την ομαδική φαντασίωση σημαντικής μερίδας του πολιτικού αυτού χώρου, που είναι η νεκρανάσταση του πατρός.

Ο Σκίπιος ο Αφρικανός νομίζω ήταν εξαδάκτυλος... (όντως θεωρούνταν χάρισμα και χρίσμα, ιδιαίτερα στην Αφρική, και γι' αυτό μερικοί γονείς από την περιοχή δεν πείθονται για επεμβάσεις σε παιδιά τους με πολυδακτυλία, ακόμη και αν αυτό εμποδίζει τη λειτουργία του χεριού)

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 2:23 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Δεν θα συμφωνήσω μαζί σου για τον τρόπο εκλογής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ γιατί πιστεύω ότι είναι ο πιό δημοκρατικός-με μερικές βελτιώσεις που χρειάζεται να γίνουν στη όλη διαδικασία.
Τα μέσα επικοινωνίας με τους ¨Πρετεντέρηδες¨ έτσι κι αλλιώς θα υπαρχουν κι όλο περισσότερο θα προσπαθούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.Αυτό δεν αλλάζει.
Το πόσο μπορούν όμως να τα καταφέρουν εναπόκειται στους ψηφοφόρους των κομμάτων-στο λαό.
Ο ίδιος λες (και έτσι είναι) ότι τα ΜΜΕ τάχτηκαν στο πλευρό του Βενιζέλου αλλά ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ στήριξε τον ανίκανο επειδή θεώρησε ότι το κόμμα πρέπει να μείνει στην οικογένεια...
Νομίζω ότι την απόλυτη ευθύνη για το αποτέλεσμα την έχει ο Βενιζέλος που χειρίστηκε την όλη υπόθεση της διαδοχής με τον πιό λάθος τρόπο.
Και δεν φταίνε τα ΜΜΕ που δεν έγινε καμιά αποτίμηση της ήττας,την ευθύνη την φέρνουν οι ίδιοι οι μεγαλόσχημοι του ΠΑΣΟΚ- για τους δικούς τους λόγους ο καθένας.
Τέλος,είναι σίγουρο πως το (Αμερικάνικο) σύστημα εκλογής,πολύ σύντομα θα υιοθετηθεί από το σύνολο των κομμάτων επειδή είναι και φαντάζει σαν πιό δημοκρατικό και αξιόπιστο.

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 4:50 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ doctor

Ναι,. μια χαρά. Παιδική χαρά!!!

@ squarelogic

Η πολιτική που ξέραμε ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Δεν θα υπάρχουν πια ζητήματα "δεξιά" ή "αριστερά" εντός των κομμάτων. Οι ιδεολογίες θα μπουν στην μπάντα. Ένας ικανός μηχανισμός θα μπορεί να αλώσει οποιοδήποτε κόμμα εξουσίας και να δημιουργήσει δομές από το μηδέν. Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

Ελπίζω όλα καλά στο σπίτι...

@ roadartist

Και με τα δύο χέρια...

@ univers

"Ομαδική φαντασίωση"!!! Σωστό. Μπορεί και παράκρουση. Αυτοί μάλλον πρέπει να ξαπλώσουν στο ντιβάνι του πολιτικού ψυχαναλυτή και να μη ξανασηκωθούν ποτέ...

@ syneas

Δεν είναι δυνατό να συμφωνούμε σε όλα. Οφείλεις όμως να παραδεχθείς εφόσον σ' αρέσει ο τρόπος εκλογής που εισήγαγε ο Γιώργος, ότι κάτι καλό έκανε το παιδί. Όχι τίποτα άλλο δηλαδή αλλά για να είμαστε δίκαιοι. Τον έχεις περάσει γενεές δεκατέσσερις τελευταία...

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 6:15 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Μπα,αποκλείεται να ήταν δική του η ιδέα,κάποιος Αμερικάνος τον συμβούλεψε!

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 8:26 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Συμφωνώ απολύτως με την άποψη ότι ψήφισαν με βάση το όνομα.
Θα μου πεις, και οι 700.000 κάτι χιλιάδες μόνο αυτό το κριτήριο είχαν;
Και απαντώ, ποιο άλλο ή ποια άλλα μπορεί να είχαν- πέραν της αντιδραστικής υποστήριξης και του ονόματος Παπανδρέου;

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 9:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vassper είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω.
Εξαδάκτυλος ο Γιωργάκης αλλα με το έκτο δάκτυλο πρόσθετο,όχι δικό του, πλαστικό κολλημένο με UHU stick, όχι διαρκείας.
Αντε να δούμε που θα βγάλει.
Πάντως η "αμερικανιά" εντυπωσίασε τον πολιτικό κόσμο υης χώρας μας και προβλέπω ότι θα την εφαρμόσουν και άλλοι.Και να σκεφτείς, ότι η όλη προεκλογική αντι-Μπένι εκστρατεία του Γιωργάκη στηρίχθηκε στην ανεξαρτοποίηση της πολιτικής απο τα κέντρα διαπλοκής και συμφερόντων. Δεν είναι αστείο?

 
Τη 15 Νοεμβρίου 2007 στις 10:54 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η διαδικασία ήταν ενθαρρυντική. Το θέαμα υπερήλικων να περιμένουν στωικά για να ψηφίσουν και να... καταρρέουν λίγο μετά την κάλπη ήταν συγκλονιστικό. Ο κόσμος όταν βλέπει κάλπη του δίνει και καταλαβαίνει.
Οι παλινωδίες για τον τελικό αριθμό των ψηφισάντων και τα ποσοστά των υποψηφίων αφήνουν πράγματι μια στυφή γεύση, ειδικά στον υποψιασμένο πολίτη. Ο οποίος περιμένει τέτοιες διαδικασίες (ηλεκτρονικής δικτύωσης - e-government) να ενσωματωθούν όχι μόνο στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στην ρουτίνα των δημοσίων υπηρεσιών. Περίμενα τις προάλλες σε μια δημόσια υπηρεσία μιάμιση ώρα στην ουρά για να καταθέσω ένα απλό έγγραφο, που θα μπορούσε να σταλεί κάλλιστα με ένα απλό φαξ. Και βέβαια δίπλα μου δεν έβλεπα πολίτες να περιμένουν στωικά, αλλά αντίθετα πολλή βαβούρα, εκνευρισμό, ακόμα και χειροδικίες. Συνηθισμένη κατάσταση... Βέβαια το να περιμένεις να λάβει φαξ από σένα μία δημόσια υπηρεσία είναι περίπου όνειρο θερινής νυκτός. Ο πολίτης εξακολουθεί να διακινείται, αντί να διακινείται το έγγραφο, όπως μας υποσχόντουσαν παλιά.
Τέτοιες μικρές λεπτομέρειες αθροιζόμενες δίνουν απάντηση ακόμα για τη οριοθέτηση των ιδεολογιών (δεξιά- αριστερά) στις σημερινές συνθήκες. Δίνουν απάντηση για το πως πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο προοδευτικό κράτος, που σέβεται τον πολίτη, με συνθήκες ισονομίας πάνω απ΄ όλα.
Το θέμα που θίγεται στο ποστ για τις σημερινές συνθήκες μιντιοκρατίας, είναι όντως τεράστιο, αλλά αφορά συνολικά το πολιτικό σύστημα.
Η σημερινή κατάσταση των μίντια στην Αμερική, συγκεντρωμένα σε εταιρίες- κολοσσούς, με συνθήκες πλήρους και απροκάλυπτης διαπλοκής με την πολιτική εξουσία (η εικόνα που μεταδίδουν για τον πόλεμο στο Ιράκ και οι απολύσεις ''ανυπάκουων'' δημοσιογράφων τα λένε όλα) είναι ένα καλό case study. Μπορούμε με προβολή να πάρουμε μια ιδέα και για την εγχώρια κατάσταση στο μέλλον, αν αφεθούν τα πράγματα να κυλήσουν, βασιζόμενοι στο παραμύθι της ''αυτορύθμισης'' , χωρίς να τεθούν διαφανείς κανόνες του παιχνιδιού. Αλλιώς ο Μιχαλόπουλος, ο εκδότης που εκβίαζε κάποτε επιφανείς παράγοντες μπορεί να αποδειχτεί πταίσμα μπροστά σε όσα ακολουθήσουν.
Όσον αφορά τα θέματα που αναδείχτηκαν όλο αυτό τον καιρό (καφέδες, ''παράταση'' της Διαμαντοπούλου κτλ.) δίνουν από μόνα τους την απάντηση για την λειτουργία των ΜΜΕ.
Παράδειγμα: πρόσφατα ο Πάγκαλος έθιξε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ένα σοβαρό θέμα, την αδιαφορία που επιδεικνύει στις αιτήσεις των μεταναστών και των παιδιών τους για την ελληνική υπηκοότητα το ελληνικό κράτος, που σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά κράτη ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, το «δίκαιο του αίματος». Φυσικά το θέμα ''θάφτηκε'' στα δελτία των οκτώ. Τσιμουδιά. Αναδείχτηκε ο φραπές και το τσάρλεστον που χόρεψε ο Βενιζέλος με την κόρη του. Τι πολιτική συζήτηση μπορεί να γίνει μέσα από την καφρίλα των Τριανταφυλλόπουλων, των Λαζόπουλων και της Αντζελας Δημητρίου;

Θα νικήσει η πολιτική ή η καφρίλα; Είναι (και) στο χέρι μας. Κανένας πολιτικός από μόνος του, είτε έχει πέντε είτε έξι δάχτυλα δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Απλά για κάποιους είμαστε πλέον βέβαιοι ότι έχουν κόψει και τα πέντε τους δάχτυλα.

Και φυσικά τα blogs (σαν και του οικοδεσπότη μας) μας επιτρέπουν να ελπίζουμε. Είναι η νέα ''αγορά''. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι στο μέλλον.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 1:32 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Ασχετα από το το ποιός βγήκε η εκλογή του αρχηγού ένος κόμματος από τους οπαδούς του ΕΙΝΑΙ δημοκρατική διαδικασία ιδίως όταν είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των ψηφοφόρων.
Όπως είδες όλοι αυτοί ψήφισαν αυτό που ήθελαν χωρίς να επηρρεάζονται από τα ΜΜΕ.
Από το να γίνεται η εκλογή από μια στενά κομματική βάση μελών που αρκετές φορές έχουν και προσωπικά συμφέροντα είναι σαφώς προτιμώτερος αυτός ό τρόπος.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 1:37 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Βέβαια, το ήξερα ότι η ειδωλολατρία είναι στο DNA μας. Παλιότερα είχα δει από κοντά εκείνες τις τεράστιες ουρές ηλικιωμένων και μη που περίμεναν από το χάραμα στην Πλ.Μητροπόλεως για να προσκυνήσουν μια εικόνα (μου διαφεύγει ποια)! Όμως να στήνεσαι στην ουρά για να ψηφίσεις τον γιο του Αντρέα... ε, αυτό με υπερβαίνει! Εκείνες δε οι 1.194 λευκές ψήφοι δεν εξηγούνται παρά μόνο με ντοκτορά! Συμφωνώ απολύτως με τη θαυμάσια ανάλυσή σου για τον τρόπο της εκλογής.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 1:00 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Για τον Βενιζέλο .
Ο άνθρωπος όλη αυτή την περίοδο μίλαγε σα να ήτανε έτοιμος να πλακωθεί στο ξύλο.
Η ένταση μέσα του, τα μάτια του γουρλώνανε , στιν τσίτα το φιλαράκι του Κόκκαλη και του Μπαοκ.
Όσο για τον Γιώργο Π.,μου φαίνεται απίστευτο που επανεξελέγη τόσο εύκολα. Κέρδισε τις εντυπώσεις άντως η ψηφοφορία .
Επικοινωνιακα (γιατί επικοινωνιακό είναι το παιχνίδι, πολιτικο δεν είναι) κέρδισε τον ουδέτερο που δεν θα κάτσει να το ψάξει και πολύ .
Χαιρετισμούς .

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 5:12 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Στα επικοινωνιακά καλά τα πάνε οι πολιτικοί μας, δε λέω, perception is reality. Ουσία όμως μηδέν. Κανένα μακροχρόνιο σχέδιο ανάπτυξης εκατέρωθεν. Τουλάχιστον η Αμερική έχει δουλειές, παράγει προιόντα, έχει αξιοκρατία και σύστημα. Αν περιμένετε απο σοσιαλιστικό κόμμα να δημιουργήσει συνθήκες ανταγωνισμού, μάλλον θα απαγοητευτείτε.

Ο Γιώργος δεν είναι σοσιαλιστής. Απλά κληρονόμησε ενα ελληνικό σοσιαλιστικό κόμμα. Συντρόφισσες και σύντροφοι, η μόνη ελπίδα για μας είναι να κλείσει το κόμμα τελείως.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 5:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

Οταν έχασε τις προηγούμενες εκλογές το 2004 το ΠΑΣΟΚ ήμουν σίγουρος οτι θα έχανε και αυτές.Οχι ομως λογω αρχηγου αλλά λογω κορεσμού.Υπήρχε ολόκληρη γενιά που δεν είχε δει άλλη κυβέρνηση(υπήρχε ενα μικρο διαστημα Μητσοτάκης, οκ, αλλά δεν ήταν κάτι που άλλαξε την εικόνα για αυτήν την συγκεκριμένη γενιά)
Οι μη Ευργετηθέντες - Πασόκοι αυτης της γενιάς μαζί με όλους τους αριστερίζοντες(σε γενικές γραμμές)την ΈΚΑΝΑΝ οταν είδαν πχ τον ταδε υπουργο να κάνει αυθέραιτο υπόγειο play room στην Πεντέλη, τον αλλο να παντρευεται λες κι είναι ο Λουδοβίκος, τον τρίτο να νομίζει οτι είναι στο hollywood επειδή μας έβαλε στο ευρο με ισοτιμία 340.75 κλπ.
Τώρα περιμένουμε να πουλήσει η ΝΔ την ΔΕΗ (τον ΟΤΕ τον πούλησαν οι πασόκοι)και να βολευτεί η γενιά που προανέφερα.
ΤΕΛΕΙΏΝΩ με τους "μονομάχους"ο γιώργος δεν με χάλαγε σαν υπουργος
εξωτερικών(μιλούσε και αγγλικά στην τελική)και ο μπενυ σαν εκπρώσοπος τύπου του αντρέα ηταν οτι καλύτερο εχω δει στο ποστο αυτο.Οσο για το αξίωμα του πρωθυπουργού αυτό δεν με απασχολεί οπώς παλαιότερα τώρα το βλέπω σαν ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ ΕΥΡΥΤΈΡΟΥ
ΠΛΑΙΣΙΟΥ.
υγ.ρωτήθηκαν 30περίπου παιδακια γυμνασίου αν θα ήθελαν το "μέσον" τους να είναι ο Καραμανλής η ο Λατσης. ΟΛΑ ήξεραν τι είναι μέσον και τα περισσότερα ήθελαν για μέσον τους τον ΛΑΤΣΗ.

καλησπέρα

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 7:06 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ locus publicus

Δεν αμφισβητώ όσα αναφέρεις για την Αμερική. Το ποστ επικεντρώνει την κριτική στο σύστημα εκλογής, στο ρόλο των media και των corporations. Στην απουσία πολιτικής. Σε παρακολουθώ που επιχειρηματολογείς κριτικάροντας τα πολιτικά δρώμενα στηριζόμενος πολύ σωστά σε καθαρά πολιτικού χαρακτήρα προσεγγίσεις. Είναι αυτό εφικτό με το σύστημα που κόπιαρε ο Γιώργος από το στέιτ, από ένα απολίτικο μεν, μαζικό δε εκλεκτορικό σώμα? Θα είσαι ευχαριστημένος να δεις τους ήδη μέτριους πολιτικούς μας να κουβαλάνε και σπόνσορες, ανοικτά πλέον, από πίσω? Αυτά τα ερωτήματα έχω locus και η συνεισφορά σου πολύτιμη.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 7:33 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
Τη 16 Νοεμβρίου 2007 στις 8:06 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ vasia

750.000 για μία εξακρίβωση ταυτότητας...

@ vassper

Ο Γιώργος έκανε σημαία την απεξάρτηση από τα ΜΜΕ γιατί δεν τα είχε με το μέρος του. Κέρδισε γιατί είναι Παπανδρέου. Τόσο απλά.

@ Tristan

Θίγεις πολλά ζητήματα. Τα ΜΜΕ λειτουργούν ασύδοτα από χρόνια τώρα. Είναι μεγάλη η ευθύνη της αριστεράς που συμμετείχε στην άρον άρον απελευθέρωση των ΜΜΕ τον καιρό του ενιαίου Συνασπισμού της αριστεράς. Όμως είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να διεκδικούν τη συμμετοχή τους σε περιβάλλον άμεσης δημοκρατίας. Η μπλογκοσφαιρα έχει πράγματι τέτοια χαρακτηριστικά.

@ αθεόφοβος

Μπορεί αυτή τη φορά η εκλογή να έγινε κόντρα στα ΜΜΕ για τους λόγους που όλοι πια ξέρουμε (είμαι ο γιος του Ανδρέα), αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Δεν αντιπροτείνω εκλογή από ένα μικρό σκληρό κομματικό μηχανισμό. Με ενοχλεί η μη εξασφάλιση των ελάχιστων πολιτικών προυποθέσεων που απαιτεί μία τέτοια εκλογή.

@ Λωτοφάγος

Λέω να οργανώσουμε μία μπλογκοημέρα με θέμα "Η προέλευση των λευκών ψήφων στην πρόσφατη εκλογή του προέδρου του Πασοκ".

@ fpboy

Η "εντυπωσιακή" εκλογή θα ξεφουσκώσει μόλις ο Βενιζέλος κάνει την πρώτη προβοκάτσια.

@ Ψουξ

Το Πασοκ χαρακτήρισε μία εποχή. Δημιούργησε συμπεριφορές. Έστρωσε το χαλί για μία σειρά στρεβλώσεων της κοινωνίας. Τα θετικά που έγιναν τα θεωρώ λίγα και αυτονόητα από ένα χώρο που κατάφερε να δημιουργήσει τόσες πολλές ελπίδες και να σκορπίσει τόσες απογοητεύσεις ταυτόχρονα. Όσα λες ισχύουν απολύτως.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα