Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

Ελλάς Ελλήνων Τι?


Μετά το ποστ "Οι Έλληνες Κουίσλινγκ" που ανέβασα με θέμα τους δωσίλογους της κατοχής επανέρχομαι σήμερα με αφορμή τα δημοσιεύματα των κυριακάτικων εφημερίδων. Γενικά δεν αναδημοσιεύω άρθρα εφημερίδων. Στην περίπτωση αυτή νομίζω ότι πρέπει να κάνω μία εξαίρεση. Στην "Καθημερινής της Κυριακής" σε άρθρο που υπογράφει ο Τάκης Καμπύλης περιγράφει την "τυπική" κατά τον ερευνητή πανεπιστημιακό του ΑΠΘ Στράτου Δορδανά διαδρομή ενός έλληνα συνεργάτη των Γερμανών, του Ξενοφώντα "Φον" Γιοσμά, που ξεκίνησε ως μέλος της φασιστικής ΕΟΝ του Μεταξά,ακολούθησε τους Γερμανούς κατά την αποχώρησή τους, καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο δικαστήριο δωσιλόγων το 1945, του δόθηκε χάρη το 1950, μεταμορφώθηκε σε "αντιστασιακό" και "εθνικόφρωνα", συνεργάσθηκε με τη Χωροφυλακή Θεσσαλονίκης για την κατάρτιση των μέτρων ασφαλείας κατά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Ντε Γκωλ το 1963, κατηγορήθηκε από τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη ότι συμμετείχε στη δολοφονία Λαμπράκη, και τελικά ο γιος του ήταν υποψήφιος με το Λαος στις πρόσφατες εκλογές για μια "καθαρή" Ελλάδα βεβαίως. Έχει πολλά λουλούδια ο μπαξές άλλωστε...
Επίσης σύμφωνα με στοιχεία που δίνει ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης ο δωσιλογισμός είχε πολύ μεγάλη έκταση. 17.000 με 23.000 υπολογίζονται οι συμμετέχοντες στα τάγματα ασφαλείας.
Αντίστοιχο άρθρο στο "Βήμα της Κυριακής" που υπογράφει ο Β. Νέδος σχολιάζει το άνοιγμα των γερμανικών αρχείων του Μπαντ Άρολζεν. Είναι ευκαιρία να μάθουμε πως στήθηκαν οι περιβόητοι "οικοδομικοί συνεταιρισμοί αντιστασιακών εθνικοφρόνων" και πως μοιράστηκαν οικόπεδα στους καταδότες και στους γερμανοντυμένους.
Οι συνεργάτες του κατακτητή δεν αναφέρονται σε μία λούμπεν μειοψηφία αλλά σε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Έχει πολύ μεγάλη σημασία οι ιστορικοί επιστήμονες να μελετήσουν τα στοιχεία και να δοθεί στην δημοσιότητα αυτή η τόσο "αμαρτωλή" ιστορία που δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί ταμπού. Από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων μόνο όφελος θα έχει ο τόπος. Για να μάθουμε επιτέλους την αλήθεια. Χωρίς ρεβανσισμούς και σπέκουλες. Την αλήθεια που στερήθηκε η χώρα για τους συνεργάτες,τους καταδότες, την προδοσία και την συστηματική παραχάραξη της ιστορίας από την Ελλάς, Ελλήνων, Κουκουλοφόρων.

9 σχόλια:

Τη 6 Νοεμβρίου 2007 στις 11:55 π.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

''ελλάς ,ελλάς η χώρα της πουστιάς '' ? Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα , αλλά ο κύκλος που ανοίηεις είναι πολύ μεγάλος . Δεν λέω οτι ΄δεν είναι σημαντικός !Θυμώνω να ξέρω οτι όταν ο παππούς μου ήταν δούλος στο Νταχάου (δυστηχώς ,αλήθεια είναι) ,κάποιοι να πέρνανε οικόπεδα !!!!! Αλλά νομίζω πως κάποια στιγμή ,ίσως την δεκαετία του 80' διαλέξαμε να τα αφήσουμε πίσω μας αυτά .
Ίσως κάναμε καλά ... Ίσως ...

 
Τη 6 Νοεμβρίου 2007 στις 12:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Δεν είναι θέμα μεγαλοκαρδίας το σβήσιμο της ιστορίας. ΦΠ. Ούτε πρόκειται για θέμα εκδίκησης. Δικαστικά οι υποθέσεις αυτές έχουν κλείσει. Όπως έκλεισαν. Είναι ανάγκη όμως για την κοινωνία να γνωρίζει την αλήθεια. Ο παππούς σου όπως εκατοντάδες ακόμα σημάδεψαν την ιστορία αυτού του τόπου με θετικό τρόπο. Οι "άλλοι" που πλούτισαν κιόλας, πρέπει να γίνουν γνωστοί. Είναι υποχρέωση μας στους αγώνες και στο αίμα που χύθηκε.

 
Τη 6 Νοεμβρίου 2007 στις 3:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Το "χωρις ρεβανσισμους και σπεκουλες" δυσκολο να ισχυσει...

φαντασου να μαθεις οτι ο αντιπαθητικος γειτονας με την ακαλαισθητη μεζονεττα,ειναι γιος δοσιλογου...μπορεις να κρατηθεις να μην τον ξεφωνησεις?

Παντως ετσι κι αλλιως ειναι πολυ σημαντικο το ανοιγμα των αρχειων.
Βεβαια το "γονιδιο των δοσιλογων" επιβιωνει και σημερα στους Ο.Φ.Α. που συνωστιζονται εξω απ τα υπουργικα γραφεια,αλλαζοντας "χρωμα"κατα περιπτωση.Αρκει να υπαρχει "ψητό"...

 
Τη 6 Νοεμβρίου 2007 στις 4:10 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

ΟΦΑ?

 
Τη 6 Νοεμβρίου 2007 στις 7:01 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Οι δοσίλογοι είναι εδώ, δηλώνουν δυναμικά παρών.
Ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε να κάνουμε γιουρούσι στα Σκόπια και να αποκαταστήσουμε την ακεραιότητα της Μακεδονίας. Τώρα γιατί έχω την αίσθηση ότι κάτι τέτοιοι τύποι θα ήταν από τους πρώτους που θα χτυπάγαν παλαμάκια υποδεχόμενοι τους Γερμανούς, δεν το ξέρω. Το σχόλιο του Ρουσόπουλου σε σχετική ερώτηση; Μα τι άλλο: ‘’ουδέν σχόλιο’’.
Φαντάζομαι ότι παρόμοιο σχόλιο θα έκανε στην αποκάλυψη ότι ο υφυπουργός Εσωτερικών με την κατασκευαστική του εταιρία έκανε κουρελόχαρτο τις πολεοδομικές διατάξεις στριμώχνοντας με την γνώριμη οδό καμιά εικοσαριά ‘’μεζονέτε’’ στα παράλια της Μαγνησίας έχοντας προφανώς εμπιστοσύνη στις γερές πλάτες των γιγάντων που τον βαστάζουν και βγάζοντας την γλώσσα στον Μαλάκα Έλληνα.
Παρόμοιο θα ήταν φαντάζομαι το σχόλιο παλαιότερα και στην αποκάλυψη ότι κυβερνητικός βουλευτής υποσχόταν σε ψηφοφόρο ότι το ‘’αυθαιρετό’’ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα έστω και αν ξεφύτρωσε στα ‘’καμμένα’’.
Όπως παρόμοιο το σχόλιο όταν κυβερνητικά στελέχη βγάζαν τρελό, αναξιόπιστο και υποκινούμενο τον πρώην εισαγγελέα Ζορμπά επειδή δεν τους άρεσε το πόρισμα του για τα ομόλογα. Και τέλος δεν υπάρχει….
Αυτή είναι η σημερινή εκλεπτυσμένη μορφή (και όχι μόνο αυτή…) των δοσίλογων που ξεσκίζουν αόκνως και διαχρονικώς τις σάρκες αυτής της παντέρμης χώρας.
Όσο για του ‘’πατέρες’’ τους, τους δοσίλογους του ’40 είναι ευρέως γνωστοί ειδικά στις μικρές τοπικές κοινωνίες της επαρχίας που τυγχάνει να γνωρίζω. Η επιείκεια με την οποία αντιμετωπίστηκαν ήταν προδιαγεγραμένη. Είχαν φροντίσει να δηλώσουν ότι ότι ανήκουν στην καλή μεριά. Δεν ήταν ‘’μιάσματα’’. Το φρόνημα τους ήταν αρκούντως εθνικό. Και η χρησιμότητα τους στις επερχόμενες ταραγμένες δεκαετίες του ’60 και ’70 μεγάλη.

 
Τη 6 Νοεμβρίου 2007 στις 9:15 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Tristan

Δεν πειράζω ούτε άνω τελεία. Σ' ευχαριστώ.

 
Τη 6 Νοεμβρίου 2007 στις 9:35 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

A

 
Τη 7 Νοεμβρίου 2007 στις 12:09 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

ΟΦΑ=Οπου Φυσα ο Ανεμος

εχεις παρει φορα για τα καλα...

 
Τη 7 Νοεμβρίου 2007 στις 7:29 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Squarelogic

Και έχουν ευαίσθητα ανεμούρια βεβαίως.

Όσο για τη φόρα που λες: Το διασκεδάζω αφάνταστα.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα