Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2007

Οι Έλληνες Κουίσλινγκ



Το δημοσίευμα από τα σημερινά "Νέα". Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που έδωσε τη συγκατάθεσή της για το άνοιγμα των 30 εκατομμυρίων φακέλλων που φυλάσσονται στη γερμανική πόλη Μπάντ Άρολσεν. Τρεις μόλις ημέρες μετά τον εορτασμό της εθνικής επετείου και μετά όλα όσα ακούστηκαν περί "εθνικής ομοψυχίας" και "ενότητας των Ελλήνων το '40" από επίσημους και μη όπως κάθε χρόνο, έρχεται η είδηση να ταράξει τα βαθιά αμίλητα νερά της λήθης για "αυτούς" που δεν ομοψυχούσαν μεν, λειτουργούσαν "εθνικώς" δε μετά την απελευθέρωση παρά το γεγονός ότι υπήρξαν συνεργάτες του κατακτητή.
Και είναι πολλοί. Τρανταχτά ονόματα και ισχυρές οικογένειες της πολιτικής και των γραμμάτων. Χαρακτηριστικά αναφέρω την εικόνα της υποδοχής των γερμανικών στρατευμάτων από γνωστούς καθηγητές του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης στις 9 Απριλίου 1941. Οι ταγοί του έθνους ανέλαβαν τότε δράση με το καλημέρα.
Μετά τη συνθηκολόγηση του Τσολάκογλου η χώρα μοιράστηκε σε τρεις ζώνες κατοχής. Οι Γερμανοί και οι Ιταλοί διόρισαν την πρώτη κυβέρνηση των δωσίλογων με "πρωθυπουργό" τον στρατηγό Τσολάκογλου. Την "κυβέρνηση" πλαισίωσαν κυρίως υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και μερικοί γερμανόφιλοι πολίτες. Δηλαδή την κυβέρνηση πλαισίωσε μέρος των στρατιωτικών ηγετών του ελληνικού στρατού που έγραψε το έπος της Αλβανίας!!! Ακριβώς έτσι. Ο "πρωθυπουργός" Τσολάκογλου ήταν διοικητής του τμήματος στρατιάς δυτικής Μακεδονίας, της μεγαλύτερης μονάδας του στρατού της Αλβανίας, "υπουργός" εσωτερικών έγινε ο στρατηγός Γ. Δεμέστιχας διοικητής του Α Σώματος Στρατού, "υπουργός" Εθνικής Άμυνας (!!!) ο υποστράτηγος Γ. Μπάκος διοικητής του Β Σώματος Στρατού, "υπουργός" Εργασίας και Γεωργίας ο υποστράτηγος Κατσιμήτρος διοικητής της 8ης μεραρχίας, της μεραρχίας δηλαδή που υπεράσπισε την Ήπειρο. Θα είδατε την αναπαράσταση της μάχης στο Καλπάκι στην τηλεόραση. Η 8η μεραρχία πολέμησε... Καλλίτερα να μη συνεχίσω τον κατάλογο. Με λίγα λόγια η πρώτη "κυβέρνηση" των συνεργατών έμοιαζε με Γενικό Επιτελείο ένα πράμα. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Κρήτη ήταν ακόμη ελεύθερη φιλοξενώντας τον βασιλιά και την νόμιμη κυβέρνηση της χώρας. Την ώρα που ο ελληνικός στρατός επέστρεφε σκυφτός και κουρελιασμένος και η Αθήνα είχε γεμίσει από σακάτηδες του μετώπου. Για να επιβεβαιωθεί ο άγγλος στρατάρχης Γουίλσον " εσχημάτισα τότε την εντύπωσιν ότι ο πόλεμος που διεξήγετο εις την Αλβανίαν ήτο πόλεμος του Λαού". Πολλές φορές οι Άγγλοι μίλησαν για προδοσία κατά τη γερμανική επίθεση...
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος, παλαιός μητροπολίτης Τραπεζούντας αρνήθηκε να ορκίσει την "κυβέρνηση". Το πρόβλημα λύθηκε. Τους όρκισε ο Δαμασκηνός. Μάλιστα. Αυτός που επέτρεψε ως Αντιβασιλέας να ματώσει η Αθήνα στα Δεκεμβριανά το'44.
Και είναι απορίας άξιο πως έγινε αυτό. Πως όλοι αυτοί συνεργάστηκαν με τον κατακτητή. Το εξηγεί καταπληκτικά ο Κρις Γουντχάουζ στο βιβλίο του "το μήλο της έριδος" εκδόσεις Εξάντας στη σελίδα 51, που αναφέρει ότι μπορεί μεν ο Μεταξάς να συγκρούστηκε με τον άξονα "είχε προετοιμάσει ωστόσο τον δρόμο για την κατοχή προσαρμόζοντας ανάλογα την κρατική μηχανή και συνηθίζοντας το λαό σε αυταρχική διακυβέρνηση. Οι Γερμανοί επομένως, δεν είχαν ανάγκη να επινοήσουν ένα νέο είδος διοικήσεως για να γεμίσουν το κενό, χρειάστηκε μόνο να βρουν μερικά πρόσωπα, για τις κενές θέσεις των υπουργείων". Ο ίδιος ο Ι. Μεταξάς στο Ημερολόγιό του ενόψει του επερχόμενου πολέμου δεν είχε αμφιβολία για την τύχη της χώρας "Αν υπερισχύσουν οι Γερμανοί θα γίνομεν δούλοι των. Αν υπερισχύσουν οι Άγγλοι θα γίνομεν δούλοι αυτωνών"
Συνολικά τρεις κατοχικές "κυβερνήσεις" υπηρέτησαν τον κατακτητή. Η τρίτη, υπό τον Ι. Ράλλη έφτιαξε τα περιβόητα "τάγματα ασφαλείας" όπου τα επάνδρωσαν πολλοί αξιωματικοί μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος. Εμπνευστής των ταγμάτων ασφαλείας ήταν ο πρώην δικτάτορας Θ. Πάγκαλος. Έτσι δεν πρέπει να παραξενεύει η επίσημη αναγνώριση των ταγμάτων ασφαλείας από την χούντα της επταετίας που μεταμόρφωσε την συνεργασία με τους Ναζί σε εθνική προσφορά. Τα τάγματα ασφαλείας επιστρατεύτηκαν από τους Εγγλέζους για το στήσιμο του μεταπολεμικού κράτους μετά την απελευθέρωση.... Την ίδια ώρα εκείνοι που συμμετείχαν στον μεγαλύτερο εθελοντικό στρατό της ελληνικής ιστορίας, στην εθνική αντίσταση, ήταν ανεπιθύμητοι και εθνικώς ύποπτοι...
Στο "πολιτικό πεδίο" για να καλυφθεί η έννοια της θεσμικής νομιμότητος αυτών των κυβερνήσεων ιδρύθηκε η "Ελληνική Πολιτεία" ένα μόρφωμα όπου το υπουργικό συμβούλιο μπορούσε να νομοθετεί και να ασκεί εκτελεστική εξουσία ταυτόχρονα. Στα τρεισήμισι χρόνια της κατοχής εκδόθηκαν πάμπολλα διατάγματα και νόμοι. Το κορυφαίο είναι ότι μερικά από αυτά διατηρήθηκαν σχεδόν ως τις μέρες μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον περίφημο νόμο για την αφισοκόλληση. Επίσης διατηρήθηκαν όλες οι πράξεις που αφορούσαν στις απαλλοτριώσεις για την κατασκευή μεγάλων έργων. Η κατασκευή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία. Γενικά η κατοχική διακυβέρνηση θεωρήθηκε συνέχεια το ελληνικού κράτους! Γι αυτό το λόγο σέρνονταν μετά την απελευθέρωση στα δικαστήρια, στα έκτακτα στρατοδικεία, στις εξορίες και στα εκτελεστικά αποσπάσματα εκείνοι που αντιστάθηκαν ένοπλα στον κατακτητή με την κατηγορία ότι στασίασαν απέναντι στο ελληνικό κράτος. Τέτοια ξεφτίλα...
Αυτά για να μην έχουμε αυταπάτες για το ποιος μεγαλούργησε στην Αλβανία και στην Εθνική Αντίσταση. Η τετραετία από τον Οκτώβριο του '40 μέχρι τον Οκτώβριο του '44 που έφυγαν οι Γερμανοί αποτελεί μία από τις λαμπρότερες περιόδους του ελληνικού έθνους. Ο Ελληνικός στρατός στην Αλβανία και οι Σταυραετοί της Εθνικής Αντίστασης έγραψαν τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Δυστυχώς την ιστορία την έγραψαν οι "άλλοι". Αυτοί που τα ονόματά τους θα βγουν επιτέλους στη φόρα σύμφωνα με το δημοσίευμα. Και είναι ώρα να ασχοληθεί η ιστορία μαζί τους καταδικάζοντας τα εγκλήματα που έμειναν ατιμώρητα και ξεπλύθηκαν στην "εθνική κολυμβήθρα". Γιατί όπως γράφει ο Eric Hobsbawm είναι "ζωτική η ανάγκη της κοινωνίας για ιστορικούς που κατ' επάγγελμα πρέπει να θυμίζουν στους συμπολίτες τους αυτά που λησμονούν".

23 σχόλια:

Τη 1 Νοεμβρίου 2007 στις 1:10 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

για να μαθαινουν οι νεωτεροι...
για να δουμε αν θα μαθουμε τα "ηχηρα" ονοματα της εποχης και την συγγενεια που εχουν με σημερινα προσωπα-κλειδια...

Ειμαι σιγουρος οτι πολλα "τζακια"φτιαχτηκαν τοτε με τα επιτιμια της προδοσιας...

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2007 στις 1:14 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Θα τα μάθουμε; Σου υπενθυμίζω ότι ο φάκελος της Κύπρου δεν άνοιξε μέχρι στιγμής, κυρίως επειδή κάποιοι εμπλεκόμενοι ζουν ακόμα! Προς το παρόν, τα ελληνόπουλα θα συνεχίσουν να παρελαύνουν για συγγενείς και φίλους και να πιστεύουν σε μεγάλο ποσοστό ότι την 28η Οκτωβρίου διώξαμε τους Τούρκους ή πως το 1940 πολεμήσαμε τους Αλβανούς, γράφοντας το αλβανικό έπος! Τρικυμία εν κρανίω γιατί... έτσι τους αρέσει!

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2007 στις 6:52 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

"Είναι ζωτική η ανάγκη της κοινωνίας για ιστορικούς που κατ' επάγγελμα πρέπει να θυμίζουν στους συμπολίτες τους αυτά που αγνοούν". Τι όμορφο ποστ. Όσο για την τετραετία 1940 -1944 αυτή ήταν όντως εφάμιλλη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 21. Συγχαρητήρια Βασικέ Μέτοχε.

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2007 στις 11:38 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

"Ο Ελληνικός Στρατός στην Αλβανία και οι Σταυραετοί της Εθνικής Αντίστασης έγραψαν τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας". Εξοχο!

Μόνο που αυτή η ιστορία ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1974. Και η σαφής προδοσία κατά την γερμανική επίθεση παραμένει στο σκοτάδι. Για να φανεί επιτέλους η αδράνεια του στρατάρχη Παπάγου που αγνόησε τις οδηγίες των Άγγλων και άφησε τους Γερμανούς να πλαγιοκοπήσουν τον στρατό που πολεμούσε στην Αλβανία. Πράγματι οι αξιωματικοί του Βρεταννικού εκστρατευτικού σώματος που συγκροτούσαν 53.000 στρατιώτες μιλούσαν συνεχώς για προδοσία.

 
Τη 1 Νοεμβρίου 2007 στις 8:12 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

"Οι στρατιώτες αντέχουν. Οι στρατηγοί όχι. Παραμερίζουν τον αρχιστράτηγο Παπάγο και την αξιοθρήνητη παθητικότητα στην οποία έχει περιέλθει, και ο στρατηγός Τσολάκογλου εξουσιοδοτείται να υπογράψει την παράδοση. Οι νικητές των Ιταλών και οι ήρωες του Γερμανικού Μετώπου έχουν επιδοθεί σε έναν πανικόβλητο αγώνα φυγής στα μετόπισθεν"

Διονύσης Χαριτόπουλος
Αρης ο Αρχηγός των Ατάκτων, σελίδα 29.

Νομίζω ότι ταιριάζει στο πολύ δυνατό ποστ σου βασικέ μέτοχε.

 
Τη 2 Νοεμβρίου 2007 στις 7:01 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αυτή είναι η ιστορία που γνωρίζουν οι λίγοι.
Αυτός είναι κι ο λόγος που μας κυβερνούν μια ζωή εκείνοι που ψηφίζονται από τους πολλούς και ξέρουν την ίδια ιστορία με τους Καρατζαφέρηδες και τους Χριστόδουλους.

 
Τη 2 Νοεμβρίου 2007 στις 7:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Σίγουρα ναι. Όσο αφορά τη Θεσσαλονίκη ξέρω καλά ότι περιουσίες φτιάχτηκαν από το πλιάτσικο των εβραίων με αποτέλεσμα σήμερα να είναι μία ενοχική πόλη με όλες αυτές τις "περίεργες" εκφάνσεις. Παπάδες, εθνικιστές, αφιονισμένους μπαοκτζήδες, Ψωμιάδηδες, Λιακόπουλους, Βελόπουλους...

Παντού όμως στην κατοχή έγιναν απερίγραπτα εγκλήματα με μεγαλύτερο το αδελφοφάγωμα...

 
Τη 2 Νοεμβρίου 2007 στις 7:38 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ λωτοφάγος

Μπορεί να μην έχει άνοιξε ο φάκελος της Κύπρου όλοι όμως ξέρουν τι έγινε. Το μέγεθος της προδοσίας της Κύπρου δεν κρύβεται κάτω από το χαλί. Το ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα των συνεργατών της κατοχής. Είναι πιστεύω καθαρά θέμα των ιστορικών που θα αξιοποιήσουν τα αρχεία να μάθουμε όλη την αλήθεια.Προβλέπω μεγάλη συγγραφική δραστηριότητα πίσω από το θέμα.

Όσο για την ανιστόρητη νεολαία, είναι πράγματι θλιβερό αυτό που περιγράφεις. Μήπως όμως ήταν πάντα έτσι? Εγώ ακόμα και σήμερα πιστεύω ότι για την πλειονότητα των τότε συμμαθητών μου θα ίσχυαν πάνω κάτω τα ίδια. Εδώ έχουμε αγράμματους δασκάλους λωτοφάγε. Εκεί είναι το μείζων πρόβλημα.

 
Τη 2 Νοεμβρίου 2007 στις 7:43 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ alekos

Έχεις δίκιο. Η εποποιία '40-'44 μπορεί επάξια να σταθεί δίπλα στο '21.

 
Τη 2 Νοεμβρίου 2007 στις 7:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ glenmorgan

Από τα βασικά θέματα που έβαζε στην κατοχή ο στρατηγός Σαράφης (πριν την ανάδειξή του ως αρχηγού του Ελας) στους συνομιλητές του στην Αθήνα με σκοπό την δημιουργία αντάρτικου ήταν η απόδοση ευθυνών για την προέλαση των Γερμανών.

 
Τη 2 Νοεμβρίου 2007 στις 7:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ leonidas

Από τα αγαπημένα μου. Καλώς ήρθες!!

 
Τη 2 Νοεμβρίου 2007 στις 7:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ syneas

Ας την κάνουμε υπόθεση των πολλών λέγοντας τα πράγματα με τ' όνομά τους. Είναι ευθύνη όλων μας που μπορούμε να επικοινωνήσουμε σ' αυτό το επίπεδο (και δεν είμαστε λίγοι) να μιλάμε με την γλώσσα της αλήθειας όσο κι αν πονάει μερικούς. Η ιστορία δεν προχώρησε ποτέ με σαβουάρ βιβρ. Καλώς ήρθες!!!

 
Τη 3 Νοεμβρίου 2007 στις 12:10 π.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

Ανέβασες τον πήχη ψηλά.

 
Τη 3 Νοεμβρίου 2007 στις 12:48 π.μ. , Ο χρήστης Blogger γ.κ. είπε...

ΤΟΝ ΜΑΙΟ του 1936 η αστυνομία κατέστειλε με βίαια μέσα την γενική εργατική απεργία στην Θεσσαλονίκη. -Σκοτώθηκαν πάνω από 30 εργάτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι απο 300-
ο Μεταξάς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία
(εκατοντάδες ηγέτες των εργατών συνελήφθησαν και εξορίστηκαν.)
οι Λαικοι και οι Φιλελεύθεροι στις 22 Ιουλίου κατέληξαν σε συμφωνία Κυβέρνησης συνασπισμού ζητώντας από τον Βασιλιά
Να απομακρύνει τον Μεταξά προς τον οποίο δυσπιστούσε το κοινοβούλιο.
Θα περίμεναν ως τον Οκτώβριο, οπότε θα αναλάμβαναν την εξουσία.
Αλλά ήταν ηδη πολύ αργά.
Στις 4 Αυγούστου ο Μεταξάς επέβαλε στρατιωτικό νόμο και ανέστειλε την λειτουργία των κύριων άρθρων του συντάγματος.
Ετσι η δικτατορία αντικατέστησε την μοναρχία με τις ευλογίες του Στέμματος.

υγ.Επανήλθα γιατί ήταν θέμα ζωτικής ανάγκης.

 
Τη 3 Νοεμβρίου 2007 στις 2:12 π.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

...''and i think to myself...what a wonderful world ....!!!!''

 
Τη 3 Νοεμβρίου 2007 στις 10:23 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Ψουξ

Πολύ ωραίο. Αναφερόμαστε σε μία εποχή που τα κινήματα ήταν της μόδας και ο φασισμός στο φόρτε του. Ο Πλαστήρας για παράδειγμα υπήρξε θαυμαστής του Μουσολίνι.

Πολύ σωστά περιγράφεις πως αναρριχήθηκε ο Μεταξάς στην εξουσία με τις ευλογίες του παλατιού και του βασιλιά που πρόσφατα είχε αποκατασταθεί στο θρόνο. Είχε προηγηθεί το κίνημα του 1935 που είχε σαν αποτέλεσμα την απόταξη από το στράτευμα των βενιζελικών αξιωματικών. Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι το 1932 η κατάσταση του στρατεύματος ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητική. Από το 1932 και μετά οι κυβερνήσεις δεν μερίμνησαν για την πολεμική παρασκευή της Χώρας. Όταν ξέσπασε το φθινόπωρο του 1939 ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος και τα πράγματα έδειχναν για το τι θα συνέβαινε η κυβέρνηση Μεταξά μάζεψε τα φύλλα πορείας προς επιστράτευση από τους απότακτους αξιωματικούς του '35, ενώ αντίθετα μοίρασε φύλλα πορείας σε όλους τους από πολλά χρόνια απόστρατους γνωστούς βασιλόφρονες και γερμανόφιλους. Έτσι αντί για τη προσπάθεια δημιουργίας ενός εθνικού στρατού με τη μέγιστη απόδοση, προπαρασκευάστηκε ένας στρατός καθεστωτικός, ένας στρατός που θα εκτελούσε τις διαταγές οποιασδήποτε κυβέρνησης ανεξαρτήτως εχθρού. Ήταν δηλαδή αδιάφορο για τον στρατό αυτόν εάν πολεμούσε κατά των Αγγλογάλλων ή κατά των Γερμανών ή και να μην πολεμούσε καθόλου αλλά να συνθηκολογήσει. Σ' αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε ο πόλεμος με τους Ιταλούς. Γι αυτό το έπος του '40 είναι μεγάλη υπόθεση. Είναι δημιούργημα της ελληνικής ψυχής που πολέμησε κόντρα σε όλα τα δεδομένα.

Με βάση τα παραπάνω ο συγγραφέας Antony Beevor αναφέρει ότι οι ομοιότητες της Ελλάδας με την Ισπανία ήταν εκπληκτικές. Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν σε εμφύλιο πόλεμο διέφεραν μόνο στον προσδιορισμό του χρόνου. Στην Ελλάδα η στρατιωτική δικτατορία του Μεταξά ακολουθήθηκε από την ιταλική εισβολή και τη γερμανική κατοχή. Αυτό σήμαινε ότι η εσωτερική σύγκρουση είχε αναβληθεί μέχρι το τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Οι Άγγλοι βεβαίως έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να μας σπρώξουν στην άβυσσο.

 
Τη 3 Νοεμβρίου 2007 στις 10:26 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ ΦΠ

Αγγελικά πλασμένος...

 
Τη 3 Νοεμβρίου 2007 στις 11:40 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Ασφαλώς και φτιάχτηκαν τζάκια από τις περιουσίες των Εβραίων, Βασικέ Μέτοχε, αλλά αυτό έγινε πριν από μισό αιώνα! Η Θεσσαλονίκη βυθίζεται στη θρησκοληψία, τον εθνικισμό και τη βλακεία τα τελευταία 17 χρόνια, με το σκοπιανό και τον Χριστόδουλο! Ή μήπως όχι;

 
Τη 4 Νοεμβρίου 2007 στις 12:11 π.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Μετά τα Δεκεμβριανά όλοι οι δωσίλογοι βρήκαν σαν βασική δικαιολογία για την συνεργασία με τους Γερμανούς ότι από τότε αυτοί πολεμούσαν τους κομμουνιστές,άλλωστε αυτό ισχυριζόταν και ο Ράλλης στην δίκη του για την δημιουργία των ταγμάτων ασφαλείας.
(εκ των υμετέρων δυνάμεων απώλειες 1 Γερμανός ! -από αναφορά αξιωματικού των ταγμάτων ασφαλείας γνωστών και ως Ράλληδων)

 
Τη 4 Νοεμβρίου 2007 στις 12:56 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Μετά την πτώση του Κομμουνισμού, η σύγχρονη Γερμανία δεν άφησε ανοιγμα των φακέλων της Ανατολικής Γερμανίας. Θεώρησε πως το πλήγμα θα ήταν μεγάλο αν μάθεωαι ο καθένας ανατολικογερμαναός ποιός γείτονας τον ρουφιάνευε. Η ομόνοια του έθνους είχε προτεραιότητα.

Στην περίπτωση της Ελλάδος, έχω τη διαίσθηση πως θα κινηθεί γή και ουρανός να μήν ξεκινήσει ανάλογη διαδικασία. Είμαι σίγουρος πως υπάρχουν μεγάλα ονόματα στους φακέλους. Ουαί και αλίμονο αν όλα αυτά γίνουν κοινή γνώση.

Ποτέ η Ελλάδα δεν ζήτησε κανενός είδους αποζημίωση απο τη Γερμανία. Αυτό και μόνον μου λέει πως μάλλον κανείς δεν θέλει να διαταράξει το κουκούλωμα με νομικές υποθέσεις. Μια χώρα που υπέφερε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς σε πολέμους και τεχνικές πείνες, δεν τόλμησε ποτέ να ζητήσει μεταπολεμικά ούτε μιά δραχμή αποζημίωση.

Τουλάχιστον ας υπάρχουν μερικοί να γράφουν και κάτι πάνω στο θέμα. Εγώ μόλις είδα το θέμα. Αγαπητε βασικέ μέτοχε, συγχαρητήρια.

 
Τη 4 Νοεμβρίου 2007 στις 7:40 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Λωτοφάγος

Παρά το γεγονός ότι ίσως αυτό το θέμα είναι από μόνο του ένα ποστ θα σου υπενθυμίσω ότι η Θεσσαλονίκη έφερε πάντα τους προσδιορισμούς της προσφυγομάνας και της ανεκτικής πόλης. Η Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι ανεκτική πόλη και βουλιάζει σε ότι περιγράφεις λησμονώντας την ιδιότητα της προσφυγομάνας που την χαρακτηρίζει στους αιώνες. Οι υποκολτουρες που κυριάρχησαν δεν ήταν άγνωστες στην πόλη και δεν είναι νεοφανείς. Μιλάμε για μία πόλη με έντονο παρακρατικό παρελθόν και πολιτικές εντάσεις. Η δολοφονία Λαμπράκη, η υπόθεση "Καρφίτσα", η δολοφονία Πολκ είναι παραδείγματα ύπαρξης ενός μηχανισμού. Αυτά τα στοιχεία σήμερα κυριαρχούν. Μη νομίζεις όμως ότι δεν σχετίζονται άμεσα με το πλιάτσικο των περιουσιών των Εβραίων. Της ίδιας μήτρας γέννες είναι αγαπητέ μου λωτοφάγε.

 
Τη 4 Νοεμβρίου 2007 στις 8:05 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Αθεόφοβος

Στα τάγματα ασφαλείας υπηρέτησε ο "αφρός" της μετέπειτα χούντας. Οι Ράλληδες, οι γερμανοτσολιάδες, οι ταγματαλήτες, μάτωσαν την ύπαιθρο. Στην Πελοπόννησο υπολογίζονται σε 5.000. Ο διοικητής τους Παπαδόγγονας έστειλε τηλεγράφημα στον Χίτλερ μετά την αποτυχημένη απόπειρα εναντίον του.Στην Μακεδονία ο περιβόητος ταγματάρχης Γ. Πούλος αποχώρησε μαζί με τους Γερμανούς. Οι δικαιολογίες που ακούστηκαν στις δίκες των δωσιλόγων θα μείνουν στην Ιστορία ως μνημεία δικολαβισμού.

 
Τη 4 Νοεμβρίου 2007 στις 8:21 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@locuspublicus

Το θέμα των αποζημιώσεων είναι "καυτό" αγαπητέ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υφυπουργείου Ανοικοδομήσεως του 1946 οι απώλειες την περίοδο 40-44 ανέρχονται σε 475.000 νεκρούς ή 6,5 % του πληθυσμού. Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα για τις οικοδομές που καταστράφηκαν (23,2%) και των απωλειών του εμπορικού στόλου σε βυθισμένα πλοία (75%). Επίσης ποτέ δεν επεστράφησαν τα περίφημα "δάνεια του Ράιχ" από την Τράπεζα της Ελλάδας. Πρόσφατα η ενιαία Γερμανία απέρριψε ανάλογο ελληνικό αίτημα. Μεμονωμένοι πολίτες με καταγωγή από τους τόπους των ολοκαυτωμάτων (Καλάβρυτα, Δίστομο, Βιάννος, Χορτιάτης) διεκδικούν τις αποζημιώσεις από το γερμανικό δημόσιο με αγωγές τους ενώπιον του ευρωπαικού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα