Σάββατο 5 Απριλίου 2008

Ο Κάρολος και ο Νικολά στη Χώρα του Ζορό

19 Μαίου 1963. Καταγράφεται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης μεταπολεμικής ιστορίας, αφετηρία για πολλαπλά παράλληλα επεισόδια που σημάδεψαν την Ελλάδα. Ο στρατηγός Κάρολος Ντε Γκωλ, αρχιτέκτονας της Ε' γαλλικής δημοκρατίας επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορικά περίοδο.
Η χώρα κυβερνάται από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή, μετά τις "οικολογικές"εκλογές του 1961 όπου για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία απέκτησαν δικαίωμα ψήφου και τα δέντρα. Βασιλιάς είναι ο Παύλος ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο σύζυγος της κυρίαρχης Βασίλισσας Φρειδερίκης. Όταν αναφερόμαστε στο παλάτι εκείνης της εποχής εννοούμε πάντα την Φρειδερίκη και τον στενό σκληροπυρηνικό κύκλο της. Ο Παύλος είναι ο μοναδικός μονάρχης της Ελλάδας που ολοκλήρωσε ομαλά τη βασιλεία του, που δεν εξορίσθηκε ή δολοφονήθηκε, γιατί την είχε πέσει στο μπριτζ αφήνοντας τη δουλειά στην Φρειδερίκη. Από την ξάπλα και το μπριτζ κανένας δεν έπαθε ποτέ τίποτα.
Το ταξίδι του Ντε Γκωλ στην Ελλάδα απετέλεσε αποφασιστική καμπή για τη σχέση του Καραμανλή με το παλάτι αλλά και με τους Αμερικάνους που δεν πολυσυμπαθούσαν την ιδέα ενός δεύτερου Ντε Γκωλ. Κατά συνέπεια οι σχέσεις μεταξύ Καραμανλή-ανακτόρων και ορισμένων αμερικανικών κύκλων, φτάνουν σε οριακό σημείο. Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν γνωστών αντιαμερικανικών αισθημάτων και το απέδειξε πολλές φορές μπαίνοντας στη μύτη της Δυτικής υπερδύναμης. Αυτήν την γκωλική κληρονομιά εμφανίζονται να συνεχίζουν οι σύγχρονοί μας συντηρητικοί Γάλλοι πρόεδροι, ο πρώην Σιράκ και ο νυν Σαρκοζύ.
Ο Κάρολος Ντε Γκωλ στην πολιτική του είχε δώσει τη μορφή στρατιωτικής εκστρατείας που έχει στόχο να αφυπνίσει το ναρκωμένο γαλλικό μεγαλείο. Χρησιμοποίησε την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Γάλλων αγροτών, απέσυρε τη συμμετοχή της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ (όχι όμως από το πολιτικό σκέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας), εγκαινίασε μια πολιτική "ύφεσης και συνεργασίας" με το Ανατολικό Μπλοκ, αναγνώρισε το 1964 την κομμουνιστική Κίνα, τήρησε στάση ουδετερότητας στο Βιετνάμ και στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο, ενίσχυσε την αποσχιστική τάση των γαλλόφωνων Καναδών, προσπάθησε η Γαλλία να αναλάβει τον ρόλο της ηγέτιδας δύναμης σε μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια.
Τα μέτρα ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 1963 για την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου ήταν δρακόντεια. Για την ασφάλεια του συγκροτείται ομάδα από πολίτες. Τρεις χιλιάδες επιστρατεύονται από την Υπηρεσία Κρατικής Ασφάλειας. Πυρήνας όλων αυτών ήταν η περιβόητη παρακρατική οργάνωση "καρφίτσα", τα μέλη της οποίας είχαν μία καρφίτσα με χρωματισμένη την κεφαλή στο πέτο, για να αναγνωρίζονται από την αστυνομία.
Στην μετεμφυλιακή Θεσσαλονίκη ένα περιβόητο παρακράτος κυριαρχεί. Απαρτιζόμενο από πρώην συνεργάτες των Γερμανών, δωσίλογους, ρουφιάνους, καταπατητές των εβραικών περιουσιών και άλλα καθάρματα. Με την ήττα της Αριστεράς τον Δεκέμβρη του 1944 και την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία γενικότερα μπαίνουν στη μακριά νύχτα του εμφυλίου και των πέτρινων χρόνων της δεκαετίας του '50 και των αρχών της δεκαετίας του '60. Η πόλη παραδίδεται στους καραμπινάτους δωσίλογους της κατοχής που αθωώνονται μαζικά από τα δικαστήρια σκοπιμότητας της εποχής και στη συνέχεια αποκαθίστανται μέσω της "εθνικής" κολυμπήθρας.
Ένα ελεεινό παρακράτος που σχετίζεται με όλες τις πολιτικές δολοφονίες της πόλης, τα γελοία υπολείμματα του οποίου συνεχίζουν να τροφοδοτούν σήμερα με απίθανα ανθρωπάρια την ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφοράς αποτελεί η σύζυγος του πρωτοπαλίκαρου του τότε πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, η οποία υπηρέτησε στο γραφείο του χασάπη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, Γερμανού εγκληματία πολέμου Μαξ Μέρτεν. Το πογκρόμ της Θεσσαλονίκης ήταν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη σε αναλογία πληθυσμού - θυμάτων. Από την ανθηρή προπολεμική Εβραική κοινότητα της πόλης που αριθμούσε πενήντα πέντε πολίτες σήμερα ζουν λιγότεροι από τρεις χιλιάδες.

Αυτά τα μπουμπούκια επιστρατεύτηκαν για να περιφρουρήσουν την επίσκεψη Ντε Γκωλ στην Θεσσαλονίκη. Μεταξύ αυτών είναι οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης, οι φυσικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, τρεις μόλις ημέρες μετά την επίσκεψη Ντε Γκωλ στην Θεσσαλονίκη, το βράδυ της 22ας Μαίου 1963, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου, μετά το τέλος πολιτικής εκδήλωσης.
Η δράση και ο ρόλος όλων αυτών των λούμπεν τύπων, μελών της "καρφίτσας", που συχνάζουν και περιφέρονται στην κεντρική αγορά της Θεσσαλονίκης και σε καφενεία-χαρτοπαιχτικές λέσχες της Τούμπας, ξεσκεπάστηκε από τους δημοσιογράφους Γιώργο Ρωμαίο, Γιάννη Βούλτεψη και Γιώργο Μπέρτσο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της αστυνομίας να εμφανίσουν την δολοφονία σαν ατύχημα.
Οι τρεις δημοσιογράφοι χρησιμοποιώντας διάφορα κόλπα ανακαλύπτουν συνεχώς νέα στοιχεία και βοηθούν ουσιαστικά τον ανακριτή Χρήστο Σαρτζετάκη και τους εισαγγελείς Δελαπόρτα και Μπούτη. Με τις προσπάθειες τους αποκαλύπτεται η δράση της "καρφίτσας".Ο Εμμ. Εμμανουηλίδης, ο άνθρωπος που καταδικάστηκε ως ο δολοφόνος του Λαμπράκη, έχει αποκαλυπτικά αναφέρει στην τηλεοπτική εκπομπή "ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" του Στέλιου Κούλογλου πως η πρόβα τζενεράλε της "καρφίτσας" έγινε τρεις μέρες πριν τη δολοφονία του Λαμπράκη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στρατηγού Ντε Γκωλ στην Θεσσαλονίκη και ότι μερικές ώρες πριν από το έγκλημα, εκατοντάδες παρακρατικοί κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής όπου έγινε η δολοφονία. Ο υπομοίραρχος της ασφάλειας είπε στους συγκεντρωμένους: "Στόχος μας είναι ο Λαμπράκης".
Η άρνηση του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη να υποκύψει στις πιέσεις της κυβέρνησης και της δικαστικής ιεραρχίας, είχε σαν αποτέλεσμα οι δύο φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας και πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί της χωροφυλακής, να βρεθούν τελικά στο εδώλιο των κατηγορουμένων.
Η συνέχεια είναι γνωστή. "Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο" και αποπομπή του Κωνσταντίνου Καραμανλή , εκλογές 1964, νίκη της Ενώσεως Κέντρου, του πιο ετερόκλητου πολιτικού συνδυασμού που κέρδισε εκλογές σ' αυτή τη χώρα, αποστασία, Χούντα. Η επίσκεψη Ντε Γκωλ συνέβαλε ως αφετηρία όλων αυτών των γεγονότων.

Μάιος 2008. Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, σαρανταπέντε χρόνια αργότερα. Μετά την εκπληκτική επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζύ ο οποίος καθάρισε για πάρτη μας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έλαβε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη από τον Νομάρχη-Ζορό. Ο καταγόμενος από την Θεσσαλονίκη - από την πλευρά της εβραίας μαμάς του - Γάλλος πρόεδρος αναμένεται να καθαρίσει πάλι για λογαριασμό μας και με το θέμα της εισόδου της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ένωση, τρελαίνοντας τον πρόεδρο Μπους που ψάχνει να βρει διάφορα DVD με την Κάρλα Μπρούνι, για να εκβιάσει τον Σαρκοζύ. Ο Γάλλος πρόεδρος που δε μασάει από τέτοια θα οργανώσει ο ίδιος ειδικές προβολές-αφιέρωμα στην Θεσσαλονίκη, με όλα τα DVD της Κάρλα, στους χώρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου πολιτισμού και την φροντίδα της τριανταπεντάχρονης που θα αποφυλακισθεί γι αυτό το λόγο. Η οργάνωση της παραγωγής θα ανήκει στον Χρήστο Ζαχόπουλο, και στον Πανάγο, άξια τέκνα της Θεσσαλονίκης και του πρόσφατου παρελθόντος της. Η μουσική υπόκρουση θα είναι συνθέσεις από το φιούσιον ορατόριο "Αλεξάνδρεια η Εσχάτη" του Σταμάτη Σπανουδάκη, με τη συμμετοχή της λαικής χορωδίας της ΟΝΝΕΔ Πανοράματος.
Η υποδοχή του Προεδρικού ζεύγους θα γίνει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" ΄όπου θα ξεκινήσει πομπή για την Νομαρχία αποτελούμενη από τρίκυκλα πανομοιότυπα με αυτό που οδηγούσε το 1963 ο Κοτζαμάνης. Ο διάσημος αριστερός μπλόγκερ Πιτσιρίκος αποκάλυψε ότι ο Γάλλος πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γαλλία, θα επισκεφθεί το Μάιο τη χώρα μας και θα συναντήσει τους συγγενείς του που μένουν στη Θεσσαλονίκη και έχουν πατσατζίδικο στην Άνω Τούμπα. Αποκαλύπτουμε σήμερα ότι το πατσατζίδικο είναι δίπλα στο καφενείο όπου η δημοσιογραφική έρευνα ανακάλυψε τα μέλη της "καρφίτσας", το 1963.
Στην επίσημη τελετή υποδοχής στην Νομαρχία το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας θα τιμηθεί από τον Μητροπολίτη Άνθιμο, τον Φραγκοθρεμμένο νεομακεδονομάχο Κώστα Ζουράρι και τον επικεφαλής του τιμητικού αγήματος των σαρισσοφόρων αρχαίων Μακεδόνων Στυλιανό - Παρμενίωνα Παπαθεμελή. Ο Ζορό, ντυμένος Νομάρχης θα απονείμει τον τίτλο του "Χρυσού Μεγαλέξανδρου" στον Γάλλο Πρόεδρο και της "Χρυσής Ολυμπιάδας" στην Κάρλα Μπρούνι, ενώ οι ορδές των χιλιάδων μαινόμενων, αφιονισμένων παοκτσίδων σείοντας σημαίες με τον Βυζαντινό Θυρεό και τον Βουκεφάλα και φέροντας αυτοκόλλητα με τον Ζαγοράκη στο στήθος, θα επευφημούν την προεδρική σύζυγο εν χορώ τραγουδώντας "τελεία και παύλα, Κάρλα είσαι καύλα"...

29 σχόλια:

Τη 5 Απριλίου 2008 στις 1:05 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Βασικέ, συνέδεσες τα γεγονότα με τον μοναδικό σου τρόπο.

Βέβαια η εκδηλώσεις "αγάπης" του Σαρκοζί, που μέχρι πρότινος έχαιρε της κατακραυγής για τα ρατσιστικά του πεπραγμένα και ειπωμένα, δεν είναι παρά ΄"δούναι και λαβείν".

Εντάξει, μας στήριξε, αναμφισβήτητα, αλλά ακόμη κι εγώ η ρομαντική διακρίνω πίσω από κάθε "στήριξη" οποιουδήποτε πολιτικού άρχοντα μία αναμονή σε λανθάνουσα μορφή.


Και κάτι άσχετο :-)
Αναφερόμενος στον βασιλέα Παύλο, θυμήθηκα όταν μέχρι πρόσφατα διαβάζαμε στη κορυφή της Μακρονήσου, αυτό που είχαν βάλει τους κρατούμενους εκεί να χτίσουν με πέτρες, την επιγραφή μεγάλης έκτασης:
"ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΠΑΥΛΟΣ"
(δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν διακρίνεται πλέον).

Καλημέρα Βασικέ

 
Τη 5 Απριλίου 2008 στις 2:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

καλά ''έγραψες''!

 
Τη 5 Απριλίου 2008 στις 9:16 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger elias είπε...

"Η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, σαρανταπέντε χρόνια αργότερα."

Η φάρσα ξεκινά με την επίσκεψη του Σαρκοζί, οι παλιάτσοι (Ζουραρις- Ανθιμος Ζορό και σια) έχουν καταλάβει τη σκηνή. Για να δούμε ποια θα είναι η κατάληξη της.

Υπέροχο κείμενο.

 
Τη 5 Απριλίου 2008 στις 9:52 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Έξοχη η σύνδεση των με διαφορά 45 ετών ιστορικών περιόδων. Οι επίγονοι των δοσίλογων πράγματι θα πρέπει να πρωτοστατούν στις ανερμάτιστες εκδηλώσεις λατρείας του Σαρκοζύ, για την στήριξη της Ελλάδας, ''λόγω του Ελληνικού αίματος που ρέει στις φλέβες του''. Ελπίζω μόνο να μην ανακαλύψει κανένα πρόγονο με Φυρομιανή καταγωγή και πάθει καμιά κρίση συνειδήσεως.
Όσοι μας στήριξαν γιατί ενδεχομένως παραδέχτηκαν το δίκαιο των ελληνικών ενστάσεων και την ιστορική αλήθεια πέρασαν στο παρασκήνιο. Στο προσκήνιο ο ευπώλητος Σαρκοζύ και η λογική της Σικελικής φαμίλιας. Είμαι σίγουρος ότι περιμένουν από αυτόν δήλωση συμπαράστασης προς τους κατατρεγμένους Έλληνες αρσιβαρίστες από τις δυνάμεις της WADA που μας έχουν βάλει το μάτι και κάνουν καταδρομικούς ελέγχους χωρίς προειδοποίηση....

 
Τη 5 Απριλίου 2008 στις 11:22 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Eξαιρετικό κείμενο, που ξαναθυμίζει στους παλιότερους και μαθαίνει στους νεότερους τα γεγονότα του Μάη του 1963. Ε, ρε φιέστες πούχει να ζήσει η Συμβασιλεύουσα! Θα γελάσει κάθε πικραμένος... ΄Ομως καλού-κακού τα στελέχη των κομμάτων της Αριστεράς ας αποφύγουν ομιλίες-συγκεντρώσεις σε κινηματοθέατρα για τρείς μέρες μετά την επίσκεψη... Ασφαλώς και δεν το λέω στα σοβαρά, άλλοι καιροί πλέον,ωστόσο η ιστορική μνήμη για αγωνιστές-προσωπικότητες σαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη αποτελεί λαμπρή παρακαταθήκη. Και για να ξανάρθω στο σήμερα,μετά την υποδοχή που της επεφύλαξαν οι Βρεττανοί, ο πήχυς έχει ανέβει πλέον πολύ ψηλά! Ομπρός λοιπόν καρντάσια Θεσσαλονικείς, γιά μιάν υποδοχή αντάξια της φήμης της "ερωτικής" πόλης σας,στην Κάρλα-κάβλα!

 
Τη 5 Απριλίου 2008 στις 11:47 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Ξέχασες ότι το Πανεπιστήμιο θα τον κάνει επίτιμο διδάκτορα τονίζοντας του ότι προς τιμήν των Εβραίων που δολοφονήθηκαν το Πανεπιστήμιο το έκτισαν εκεί που ήταν το Εβραϊκό Νεκροταφείο.
Βέβαια σήμερα την φύλαξη του θα την αναλάβουν τα ειδικευμένα σώματα στην αντιμετώπιση γλαστρών πιθανώς συνεπικουρούμενα από απογόνους ενδόξων ανδρών της πόλης όπως ο Γκοτζαμάνης, ο Γιοσμάς,ο Πιτσώκος κτλ

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 12:30 π.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Καλά καρντάσι μου φτιαξες την διάθεση, απ τα ωραιότερα ποστ που έχω διαβάσει.

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 1:38 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Βασικε
εξαιρετικό οπως πάντα το κομάτι με την ιστορική αναφορά,εξαιρετική και η ειρωνική συνδεση με το σήμερα.

Μία ενσταση μόνο:είσαι σίγουρος οτι ο Σαρκοζύ είναι μέρος της φάρσας?
Γιατί εμένα μου φαίνεται διάολος-αν και οχι πάντα politically correct-και με την γοητεία της Κάρλα στο πλευρό του(αν δεν βαρεθεί σύντομα το Πρωτόκολλο και τις επισημότητες...)γίνεται ο de facto Ηγέτης της Ευρώπης:Γαλλία και Ιταλία τις εχει στο τσεπάκι του,τον Μπραουν υον σαγήνευσε ήδη η Κάρλα,στη Μέρκελ θα ασκήσει την προσωπική του γοητεία,εμείς ήδη του χρωστάμε...
Η ιστορία μπορεί να τον κρίνει τελικά ισουψή του ΝτεΓκωλ...Όπως γράφω και στο δικό μου ποστ ποτέ δεν ξέρεις για ποιο πράγμα θα μείνει κανεις στην Ιστορία πριν το τέλος...

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 8:24 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Ο Σαρκοζύ προφανώς είναι ο νέος Ντε Γκωλ για τους Γάλλους. Το αναφέρω και στο ποστ. Είναι συνεχιστής της πολιτικής του στρατηγού και θα αφήσει εποχή. Συμφωνώ απολύτως με ότι αναφέρεις.
Η ιστορία με την Κάρλα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να χαμογελάσουμε λίγο με αυτά που λέμε και γράφουμε. Κατά βάθος μάλλον τον ζηλεύουμε!
Όσο αφορά το πολιτικό πεδίο δεν συμφωνώ με την πολιτική Σαρκοζύ και τις ατάκες που κατά καιρούς ρίχνει. Είναι όμως αναμφισβήτητα μεγάλο κεφάλαιο για την Γαλλία και την ευρωπαική δεξιά.

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 8:39 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ αθεόφοβος

Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη αγαπητέ. Μία βαθιά ενοχική πόλη, με περιουσίες που δημιουργήθηκαν πάνω στις στάχτες της πυρκαγιάς του 1917, στα καμένα πτώματα των Εβραίων, στα εκτελεστικά αποσπάσματα του εμφυλίου και αργότερα. Όποιος κάρφωνε κομμουνιστή έπαιρνε οικόπεδα στο Πανόραμα.
Αυτό το παρελθόν συνεχίζει να εκφράζεται σήμερα. Το έχεις αποδώσει πολύ ωραία στο παλαιότερο ποστ σου με την "παρέα της Θεσσαλονίκης" το γνώρισε ο τόπος με τους κουμπάρους και τους Ζαχόπουλους. Το βιώνει η πόλη με τους ανεκδιήγητους που την κυβερνούν.
Τον Νομάρχη - Ζορό, τον δήμαρχο που αφήνει τα τρωκτικά να αλωνίζουν στον δήμο, τον Μητροπολίτη με τις απίστευτες ασυναρτησίες επιπέδου ενωματάρχη χωροφυλακής του '50.
Το πανεπιστήμιο χτίστηκε πάνω στο εβραικό νεκροταφείο που στήθηκε με την άφιξη των εβραίων στην πόλη το 1492, όπως και το πρώτο γήπεδο του Πάοκ, με απόφαση Ελευθερίου Βενιζέλου. Ότι άφησε ο αντισημίτης Βενιζέλος το αποτελείωσαν οι Γερμανοί στην κατοχή.

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 9:11 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Vassia

Το "ζήτω ο βασιλεύς Παύλος" στον "Παρθενώνα" της Μακρονήσου, αποτέλεσμα της επιβολής των νικητών στους ηττημένους είναι απλώς μία μικρή πλευρά της ιστορίας. Την διέσωσε ο Πάντελής Βούλγαρης στο Χάπι Ντέι. Ο εμφύλιος στην Ελλάδα κράτησε τριάντα χρόνια. Έκλεισε με την μεταπολίτευση το 1974, με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Την προδοσία στην Κύπρο.

@ fp boy

Δεν θα ήθελες να αποθανατίσεις με το φακό σου τα γκροτεσκο πλάνα του πόστ?

@ elias

Εάν δεν κοπούν οι αυτοθαυμασμοί και τα λιβανιστήρια θα γίνουμε ρεντίκολο πολύ σύντομα. Τίποτα δεν τελείωσε όπως ξέρεις.

@ tristan

Προβλέπω να γεμίζουν με Μιράζ οι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας πολύ σύντομα.
Η Θεσσαλονίκη πατρίδα πολλών σπουδαίων ηγετών οφελήγθηκε από την πολιτική και σταδιοδρομία των τέκνων της στην αλλοδαπή. Παράδειγμα ο Κεμάλ Αττατούρκ. Βοήθησε στην αύξηση του πληθυσμού της πόλης με την αποστολή των προσφύγων της καταστροφής του 1922. Ας μην είμαστε αχάριστοι.

Τώρα ποιοι έστειλαν την WADA να μας κάνει τσακωτούς δεν γνωρίζω. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για συνομωσία των σιωνιστών εχθρών της πατρίδας.

@ giant 13

Και σου θύμισε λιγάκι τα ταραγμένα χρόνια της εφηβείας σου, γίγαντα. ΤΙ έζησε αυτή η πόλη...

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 9:24 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ oculus

Ωραία το προσεγγίζεις φίλε. Η Θεσσαλονίκη -ερωτική πόλη που εξιτάρεται με την Κάρλα. Μόνο που οι ορδές της φυλής των παοκτζήδων δεν έχουν ανάγκη την Μπρούνι για να εκφραστούν ερωτικά. Το τι ακούγεται κάθε Κυριακή στην Τούμπα είναι αδύνατο να μεταφερθεί. Οίστρος αστείρευτος. Η λαική μούσα της λαχαναγοράς σε μοναδικές στιγμές πολιτισμού εξυψώνει τα ήθη και βάζει τον πήχη πολύ ψηλά. Ο Ζαγοράκης τους εμπνέει.

Όσο για το παρελθόν, είναι εδώ. Στις "ζαρντινιέρες" και στα "πράσινα παπούτσια". Σαν να μην πέρασε μία μέρα!

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 9:32 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Στέλιος είπε...

Πολύ καλή η αναδρομή και η σύνδεση των 2 περιόδων! Και έλεγα κι εγώ, "κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει"! Επιπλέον, απέδωσες με έξοχο τρόπο το κιτσαριό της νεοδημοκρατικής πολιτικής σκηνής. Θα κάνω λινκ.

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 11:20 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσσια είπε...

Βασικέ, πως θα κλείσει άραγε το "Σκοπιανό" , ακόμη και το θέμα της Κύπρου;

Είναι τόσες οι αλλαγές που πραγματοποιούνται.

Τελικά ως γενιά, χωρίς πόλεμο, δεν έχουμε γίνει μάρτυρες και λίγων γεγονότων και συνταρακτικών.

Καλημέρα
:-)

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 11:41 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσκες είπε...

Καλημέρα Βασικέ.

Ευχαριστώ για το πολύ όμορφο ποστ.

Είναι αλήθεια πως κάτι καινούργιο μοιάζει να υπάρχει στον αέρα.

Στις ΗΠΑ ο Ομπάμα, στην Ευρώπη ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ, το ξύπνημα της Ρωσίας, στα καθ'ημάς η αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό.

Δεν σημαίνει πως όλα θα βγούν, ούτε πως όλα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Το μέλλον δεν μπαίνει εύκολα σε καλούπια.

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 7:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Υπέροχη δημοσίευση. Μας θύμισες λίγο από ιστορία, μας έδειξες πώς συνδέονται τα γεγονότα του γαλλικού αντιμερικανισμού με τα πρόσφατα στοιχεία ενός Γάλλου Προέδρου με ιδιόρρυθμο τσαμπουκά.

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 10:02 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

καλός είσαι στο σουρεαλισμό!!

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 10:34 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Suspect είπε...

εντελως σουρεαλ λεμε!

 
Τη 6 Απριλίου 2008 στις 11:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Locus Publicus είπε...

Αριστο πόστ, ωραία συνθεση ιστορικών γεγονότων. Απο την ανεκδιήγητη Δεξιά ελληνικής κατασκευής, μέχρι την αιώνια της Ελλάδας προσπάθεια να βρεί συμμάχους. Ο Ντε Γκώλ ήταν ηγέτης. Πήρε μια ηττημένη χώρα (τίποτα δεν έχει επιδράσει πιο αρνητικά στους Γάλλους ιστορικά απο την ήττα τους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο), την έκανε πυρηνική δύναμη, και την ξαναέβαλε στο χάρτη.

Για το Σαρκοζύ θα περιμένω. Ακόμα δεν ανέλαβε ο άνθρωπος, μην τον κάνουμε Ντε Γκώλ. Και ας περιμένει λίγο και ο Ζορό, μην αλλάξει ακόμα το όνομα της πλατείας Αριστοτέλους. Η Κάρλα βέβαια είναι αίσθηση, αλλά τα δύσκολα έρχονται.

Η σκηνή απο την τελευταία παράγραφο της υποδοχής του Σαρκό στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί απο μόνη της σενάριο ταινίας για την Ελλάδα του 2008...

Εύγε Βασικέ.

 
Τη 7 Απριλίου 2008 στις 1:03 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger xasodikis είπε...

Το πρώτο μέρος του ποστ είναι απαραίτητο για τη Μνήμη, το δεύτερο γόνιμο για τη Φαντασία.

Καλά δεξίματα, και καλά βαφτίσια στην Πλατεία Σαρκοζύ που προανήγγειλαν οι ευφάνταστες αρχές της συμπρωτεύουσας...

(Παρμενίων Παπαθεμελής χαχαχαχαχαχαχαχχααααα)

 
Τη 9 Απριλίου 2008 στις 12:03 π.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Καλά, λέγε λέγε εσύ, αν σου πω κι εγώ ότι το 63 κοριτσάκι (όχι πολύ μικρό) ήμουν παρούσα σε όλη αυτή την υποδοχή του Ντε Γκώλ γιατί έτυχε να μένουμε δίπλα στο Γαλλικό Προξενείο, στην Β.Γεωργίου...
Οσο για τους "πολίτες" που είχαν αναλάβει την περιφρούρηση της επίσκεψης, τραβολογούσα την μάνα μου για να της δείξω ότι επάνω στην ταράτσα της πολυκατοικίας μας "έχουν ανεβεί κάτι κύριοι με κάτι περίστροφα"... Τι μου θύμισες, τώρα...

 
Τη 9 Απριλίου 2008 στις 12:45 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Αντίστοιχες διηγήσεις αγαπητών φίλων ήταν η αιτία για το ποστ, Μαρία. Περιγραφές για "γορίλες", λιμουζίνες και μία περίεργη ατμόσφαιρα μου έχουν μεταφερθεί για το γεγονός που σημάδεψε την μεταπολεμική Ελλάδα.
Η συνέχεια στην ταβέρνα τα "επτά γουρουνάκια" στην Τούμπα, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη όπου αποκαλύφθηκε η ιστορία της "Καρφίτσας". Η ιστορία δε χάνεται και δεν ξεχνιέται όταν συνεχίζουμε να μιλάμε για τα γεγονότα και τις "ουρές" που κουβαλάνε...
Σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις θύμισες που μας εμπιστεύτηκες, ως αυτόπτης μάρτυς.

 
Τη 9 Απριλίου 2008 στις 3:59 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ σ.μ.

Δυστυχώς η κακή μοίρα της πόλης δεν αφορά αυτούς που την διοικούν αλλά και τους άλλους. Αυτούς που αφήνουν τους διαχειριστές να αλωνίζουν, χωρίς να αντιδρούν.

@ vassia

Έχουμε πολύ δρόμο για όλα αυτά μπροστά μας, συνταξιδιώτισσα...

@ βάσκες

Το μέλλον μας προσκαλεί με ενδιαφέρον αγαπητέ.

@ δείμος

Σ΄ ευχαριστώ πάντα για τα χρήσιμα σχόλια και παρατηρήσεις.

@ κομμούνι, suspect

Πολύ φοβάμαι ότι σού - ριαλ είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε. Τελευταία είναι και Σου-λι από Σαγκάη μεριά!

@ locus publicus

Το πολύ σύντομο μέλλον θα μας δείξει την πορεία του Σαρκό. Επιμένω ότι είναι ο νέος ευρωπαίος ηγέτης της σύγχρονης δεξιάς.

@ xasodikis

Όλα χρήσιμα είναι. Η φαντασία στην εξουσία φώναζε ο Μάης του 68 άλλωστε.

 
Τη 9 Απριλίου 2008 στις 4:54 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Ταχυδρόμος! είπε...

Στα Ελληνικά ψιφαλάκια εκ Παρισίων αποσκοπεί ο Νικολά.. Μην αγνοείτε τη δυναμική ελληνική κοινότητα της Γαλλίας..

 
Τη 10 Απριλίου 2008 στις 12:37 π.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Ναι ο Σαρκοζί έγινε έλληνας ξαφνικά...

Κάτσε να επανεκλεγεί και θα δείτε...

Ωραίο -όπως πάντα- το ποστ του Β.Μ.

doc

 
Τη 10 Απριλίου 2008 στις 3:52 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Μια μανία που έχουμε κι εμείς με το να θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους φιλέλληνες μέχρι να ξαναγίνουν ¨ανθέλληνες¨!
Παλιότερα είχαμε βάλει στον Κάρτερ φουστανέλα -που του την αφαιρέσαμε όταν είδαμε ότι ο φιστικάς παραήταν καουμπόι…
Ο Ζορό που παριστάνει το νομάρχη-αν ξεπεράσουμε κάθε μέτρο του γελοίου και καλέσουμε τον Σαρκοζί για να τον τιμήσουμε κάνοντάς τον πλατεία-βλέπω αυτή τη φορά να ντύνεται Μέγας Ναπολέων για να είναι μέσα στο κλίμα: και το Γάλλο πρόεδρο θα τιμήσει αλλά και τον κόσμο που τον θεωρεί παρανοϊκό θα δικαιώσει…
Βασικέ, καλός και απολαυστικός όπως συνήθως.

 
Τη 10 Απριλίου 2008 στις 3:55 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ILIAS είπε...

Ο αρρριιστεερρός; γκο΄θλπ πιτσιρίκος; blogger; γκόυλπ. Θα με κάνεις δυσλεξικό!

"τελεία και παύλα, Κάρλα είσαι καύλα"... Σ'αυτό συμφωνάω ναούμ, απόλυτα!

Το διάβασα όλο Βασικέ, και μέχρι την φωτό του Καραμανλή στο μυαλό μου έρχονταν διάφορα σχόλια, αλλά τα είπες όλα εσύ μετά, οπότε μένω με τα παραπάνω!

Την καλησπέρα μου

 
Τη 10 Απριλίου 2008 στις 4:10 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ postman

καλώς ήλθες!!! Η ελληνική κοινότητα του Παρισσιού έχει αφήσει ανοιχτές πληγές σε αρκετούς συνοδοιπόρους στις ταβέρνες. Και τι δεν έχω ακούσει. Ατελείωτο είναι το άτιμο το Παρίσι...

@ doctor

Τόσο φιλλέληνας όσο οι πριν από αυτόν. Ιδιαίτερα στα χρόνια του αγώνα για την ανεξαρτησία όταν εξόπλιζαν και εκπαίδευαν τον στρατό του Ιμπραήμ. Θα δεις οσονούπω Μιράζ στον ουρανό που θα Μιραζ' τα ευρώ στην Ντασσώ..

 
Τη 10 Απριλίου 2008 στις 4:17 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ syneas

Παλιά η ιστορία με τους φιλλέληνες αγαπητέ. Τους κάναμε δρόμους, πλατείες. Κάνιγγος για παράδειγμα. Διάσημα καθάρματα που έγιναν εθνικοί ευεργέτες.
Μάλλον ζηλεύεις που δεν έχετε Ζορό στην Αθήνα. Εσείς, οι αφορεσμένοι παλιοελλαδίτες που θα λεγε και η γιαγιά του Ζορό... ))))

@ ektoras

Εκτός από το μπριτζ και την ξάπλα επίσης και η καύλα είναι καλό πράμα!!!
Ελλάδα αραχτή, καμάκι κάθετο, που έλεγε κάποτε και ο Ζουρ(λ)άρις πριν πάρει τα βουνά του μακεδονικού αγώνα.

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα