Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η απορία

Αυτό το πρωινό της Δευτέρας, οι εκπρόσωποι της "Νέας Ελληνικής Πολιτείας", όπως ονομάζεται εδώ και λίγους μήνες το πρώην κράτος της Ελληνικής Δημοκρατίας, περνούν την πύλη του μεγαλύτερου εργοστασίου της βιομηχανικής περιοχής. Τους συνοδεύει ο πληρεξούσιος του κομισάριου της διεθνούς επιτροπής, γνωστής και σαν κομισαριάτο οικονομικής στήριξης της χώρας.

Οι τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι συγκεντρώνονται στο χώρο που έχει οργανωθεί γι αυτό, στο μεγάλο υπόστεγο στην κεντρική μονάδα παραγωγής, και ο πληρεξούσιος του κομισαριάτου απευθύνει σύντομο χαιρετισμό, στη μητρική του γλώσσα, μιλώντας με σεβασμό, για τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλουν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, για τη σωτηρία της πατρίδας.

Δίπλα του ένας ψηλός με καπαρντίνα μεταφράζει. Ο πληρεξούσιος κλείνει τον πολύ σύντομο χαιρετισμό του, ευχόμενος την επόμενη φορά που θα συναντηθούν, να μπορούν να μιλούν όλοι οι παρόντες, τη νέα επίσημη γλώσσα του κράτους, τη γερμανική. Είναι άλλωστε κρίμα για τον ίδιο τον πληρεξούσιο, να μη μπορεί να επικοινωνήσει απευθείας με όλα αυτά τα όμορφα νεαρά παλικάρια της ελληνικής εργατικής τάξης, που τα βλέπει σήμερα να τον παρακολουθούν με κάποια αμηχανία στο βλέμμα, και που τόσο πολύ διαφέρουν από τις παρέες που τον συντροφεύουν στο γνωστό γκέι μπαρ, εκεί που κάποτε στεγαζόταν η πολεοδομία της πόλης.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Νέας Ελληνικής Πολιτείας, αναλύει στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους της βιομηχανικής μονάδας που πλέον παράγει εξοπλισμό αποκλειστικά για τις μεγαλύτερες μονάδες της Γερμανίας, το αναθεωρημένο Μνημόνιο 129, και τις αλλαγές που αυτό φέρνει στο εργασιακό καθεστώς, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται για μία ημέρα της εβδομάδας, ενώ η αξία της εργασίας των υπόλοιπων έξι ημερών θα προσφέρεται, με τη μορφή προϊόντος κατάσχεσης σε χέρια τρίτων, στο ταμείο του κομισάριου για τη μείωση του χρέους του πρώην ελληνικού κράτους. Η μεταρρύθμιση του Μνημονίου 123Α, είχε ήδη επιβάλει πολύ νωρίτερα, την επταήμερη εβδομάδα απασχόλησης με δωδεκάωρο καθημερινό ωράριο εργασίας, με εξαίρεση την Κυριακή το απόγευμα, που οι εργαζόμενοι έχουν ρεπό μετά τις τέσσερις, όταν ολοκληρώνεται το ωράριο της κυριακάτικης ημιαπασχόλησης, κάτι σαν τις παλιές ημιαργίες ένα πράμα.

Στη συνέχεια οι εκπρόσωποι της Νέας Ελληνικής Πολιτείας, προχωρούν σε μία πολύ σοβαρή ανακοίνωση και για το λόγο αυτό παρακαλούν για την προσοχή όλων. Ο επικεφαλής, ένας κοντόχοντρος, διευθυντικό μεγαλοστέλεχος του πρώην κράτους, αλλά και της νυν Πολιτείας, ξεκινά με στιβαρή φωνή :
"Συμπατριώτες. Οι θυσίες του λαού αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Οι δείκτες τόσο του χρέους, όσο και των ελλειμμάτων εμφανίζουν σημαντική μείωση. Η ανεργία επίσης εξαφανίστηκε. Το σύνολο των Ελλήνων εργάζεται στα πλαίσια αποπληρωμής των δανείων. Ωστόσο, η πατρίδα αντιμετωπίζει το θλιβερό φαινόμενο του ελλιπούς επισιτισμού. Η τροφοδοσία είναι πλέον προβληματική, καθώς το σύνολο της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής προωθείται, στις χώρες των πιστωτών του προηγούμενου διεφθαρμένου καθεστώτος, για την αποπληρωμή του χρέους. Προκειμένου να αποφευχθεί το αποκρουστικό θέαμα των τυμπανιαίων πτωμάτων , όλων εκείνων που θα πεθάνουν από ασιτία στους δρόμους, που τόσους κινδύνους εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία, αλλά δημιουργεί και ζητήματα αισθητικής, όπως μας επισήμανε νωρίτερα ο φίλτατος εκπρόσωπος του κομισαριάτου, που μας συνοδεύει σήμερα, αποφασίσαμε να προβούμε σε δραστικά, προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του επερχόμενου προβλήματος. Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να κρεμάσουμε προκαταβολικά τριακόσιους από εσάς. Και επειδή η δημοκρατία είναι το ύψιστο ιδανικό του έθνους, αγαπητοί συνέλληνες, ο εκπρόσωπος του κομισαριάτου ενθαρρύνει την εθελοντική προσφορά σας, ως μία ακόμα ένδειξη του πατριωτισμού των Ελλήνων, που έχει συγκλονίσει την Ευρώπη".

Το πλήθος παραμείνει σιωπηλό. Καμία αντίδραση. Οι απόγονοι των γενναίων προγόνων των ολοκαυτωμάτων,και των εθνικών αγώνων, υπομένουν στωικά, και περιμένουν ίσως τις καλλίτερες ημέρες που τους έταξαν οι κυβερνήτες τους. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας συνεχίζει : "Υπάρχει καμία ερώτηση, συνέλληνες, καμία απορία;"

Από το συγκεντρωμένο βουβό πλήθος των εργαζομένων, ένα γεροντάκι, πολύ κοντά στο όριο ηλικίας για σύνταξη στα εβδομήντα εννέα, όπως καθιερώθηκε με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο 107, όπου έδινε ευνοϊκούς -σχεδόν χαριστικούς- όρους στους παλαιούς εργαζόμενους για να βγουν στη σύνταξη, πριν από το επίσημο όριο ηλικίας των ογδόντα δύο, με εξήντα χρόνια εργασίας.

- Συμπατριώτη εκπρόσωπε μπορώ να κάνω μία ερώτηση, παρακαλώ;

- Ελεύθερα συμπατριώτη.

Ο εκπρόσωπος τον θυμάται. Τον είχε υφιστάμενο τον καιρό που ήταν πρόεδρος, την εποχή της προηγούμενης κατάστασης, σε εκείνη τη χρυσοφόρα ΔΕΚΟ της αμυντικής βιομηχανίας, πριν την πουλήσουν σε κάτι "επενδυτές" από την αραπιά, για να μειωθεί το χρέος. Ξαφνικά η μνήμη λειτουργεί περίεργα και θυμάται την τελετή παράδοσης στους πετρελαιάδες. Ήταν όλοι εκεί: Εκείνος ο χοντρός με την τεράστια κοιλιά, που νόμιζε ότι ήταν αδύνατος και ότι μόνο οι άλλοι τρώγανε μαζί του, ενώ εκείνος κοίταγε, αλλά και οι άλλοι, οι σοσιαλφασίστες που φάγανε τις σάρκες όλων των υπολοίπων και έψαχναν οδοντογλυφίδες για να καθαρίσουν τα δόντια τους.... Η φωνή του γερο εργάτη τον επαναφέρει

- Να, συμπατριώτη εκπρόσωπε, να με συμπαθάς, ήθελα να ρωτήσω...., δηλαδή...., εεεε...

- Συνέχισε πατριώτη, την ερώτηση, σε παρακαλώ. Ο εκπρόσωπος ενθαρρύνει τον βετεράνο εργαζόμενο.

- Το σχοινί, συμπατριώτη, το σχοινί. Θα μας το δώσετε ή να το φέρουμε από τα σπίτια μας;

16 σχόλια:

Τη 26 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:31 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ο δείμος του πολίτη είπε...

Και μάλιστα χωρίς σαπούνι...

 
Τη 26 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:51 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Το κείμενο Δείμε, είναι από τα "προσεχώς" αυτού του ιστολογίου. Το μέλλον αποφάσισε να εμφανιστεί προς στιγμή ως εφιάλτης. Υπομονή και πολύ σύντομα θα τα δούμε όλα! Γιατί η πραγματικότητα που μας περιμένει ξεπερνά όλα τα θρίλερ που είδαμε και μπροστά της όλοι μας οι εφιάλτες θα φαντάζουν ως ανέκδοτα.

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:27 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Μας έκανες την καρδιά περιβόλι,φίλε ΒΜ...

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 8:55 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Επειδή τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αμφιβολία από μερικούς φίλους για το που πάει το πράμα, λέω να είμαστε ξεκάθαροι φίλε squarelogic...

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 10:28 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Δηλαδή.βλέπεις "κανόνι" πολύ κοντά?

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:29 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Προβλέπω βάθεμα της ληστείας μέχρι εξαθλίωσης,φίλε squarelogic.
Αυτοί είναι απλά δούλοι των αφεντάδων τους, που πρέπει να πάρουν πίσω τα λεφτά τους, που μας δάνεισαν για να πληρώνουμε τις δουλειές που έπαιρνε η Ζίμενς, η Χόχτιφ, η Σάικ και οι άλλοι άμεμπτοι οργανισμοί τους.

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:22 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Και η δική μου απορία φιλε είναι-με αυτό το nick που έχω-δεν θα βρεθεί ένας πατριώτης ex-ΛΟΚ ή εξίσου καλός σκοπευτής,να φυτέψει από μια σφαίρα σε καναδυό κεφάλια δοσιλόγων,να πάρουν το μήνυμα καιοι υπόλοιποι?
Γιατί καλές οι απεργίες και οι πορείες αλλά είναι απλά λίγο παραπάνω δουλειά για τα ένστολα σκυλιά του συστήματος...Μάλλον χρειαζόμαστε πιο δραστικά μέσα...

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Μου έδωσες θέμα square. Το επόμενο ποστ θα σου αφιερωθεί!

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 7:28 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Για να μη νομίζεις φίλε squarelogic ότι τα λέω μόνο εγώ, ως λάτρης της υπερβολής : "η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το αστρονομικό ποσό των 185,3 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το... 80% του ΑΕΠ! Μια τέτοια εξέλιξη είναι προφανέστατα αδύνατη, ακόμη κι αν οι Eλληνες εργαζόμενοι δεχθούν να αμείβονται με όρους Μπανγκλαντές." Κυριακάτικη Καθημερινή σήμερα 27.02.2011 Τα υπόλοιπα εδώ

 
Τη 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 11:09 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Παντα θα αναρωτιόμαστε αν στη θέση του Γιωργάκη βρισκόταν ένας αληθινός πολιτικός,όπως ο γέρος Καραμανλής ή ακόμα και ο πατέρας του Ανδρέας,αν λοιπόν δεν θα μπορούσαν όντως να είχαν διαπραγματευτεί με "οπλο" τις συστημικές πειδράσεις μιας ελληνικής χρεωκοπίας.
Γιατί αυτοί που υπέγραψαν αυτό το Μνημόνιο προφανώς ΔΕΝ το διάβασαν!
Νόμισαν,φαίνεται,οτι υπέγραφαν τον λογαριασμό του mini bar...
Γι'αυτό και παρασημοφόρησαν τον "ανθρωπό" τους,τον Giorgos...

 
Τη 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 12:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vassper είπε...

Βασικέ μέτοχε
σε καταγγέλω ώς φρικτό προβοκάτορα και διασπορέα ψευδών ειδήσεων στον Ελληνικό λαό.
Σύνταξη στα 79?, μηδενική ανεργία?επταήμερη εργασία? που τα είδες αυτά. Η εκλεγμένη μας κυβέρνηση και ο λαοφιλής πρωθυπουργός μας Giorgakis, τα αρνείται κατηγορηματικά. Το "πρόγραμμα" θα εφαρμοσθεί όπως έχει σχεδιασθεί και απο το β' εξάμηνο του 2011 θα αρχίσει η ανάπτυξη της χώρας. Η χώρα θα γεμίσει επενδύσεις απο όλο τον κόσμο, στους τομείς της ενέργειας, τουρισμού, εξώρυξης μεταλλευμάτων και υψηλής τεχνολογίας. Το 2014 θα αρχίσει η άντληση του "δικού" μας πετρελαίου και φυσικού αερίου απο την Ελληνική ΑΟΖ, και έως το 2016 θα έχουμε ξεχρεώσει όλα τα δάνεια. Το 2018 εκτιμάται ότι θα έχουμε πλεόνασμα 56 δις ευρώ και μετά το 2020, θα τα τρώμε όλοι μαζί (Πάγκαλε προφήτη) καθώς με νόμο, όλοι οι Ελληνες πολίτες θα διορισθούν στο δημόσιο με ελάχιστη αμοιβή (μισθός+επιδόματα) 3.500 ευρώ, ενώ θα είμαστε το πρώτο κράτος στο κόσμο που θα θεσπίσει εργασία 24 ωρών (4 ημέρες Χ 6 ώρες) και σύνταξη στα 45.
φίλε Βασικέ, το μέλλον προβλέπεται λαμπρό για τους Ελληνες, αρκεί να το ονειρευτούμε και να εμπιστευτούμε την θεόσταλτη κυβέρνηση Giorgakis που με πρόγραμμα, σχεδιασμό και αποφασιστικότητα οικοδομεί την Ελλάδα του 2025.
Ολέ !

 
Τη 28 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:33 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Ο λόγος σου με χόρτασε σύντροφε Vassper! Αλλά καλού κακού φύλαξε και καμία κουραμάνα γιατί δε ξέρεις τι γίνεται...

ΥΖ Εκείνο το ΑΟΖ όλο σε κάτι ρεβύθια και φακές μου πάει.

 
Τη 8 Μαρτίου 2011 στις 6:30 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

squarelogic
ή έστω και ex-ΕΛΑ δε θα με χάλαγε.
Αλλά δυστυχώς τα ωραία πράμματα κρατήσανε λίγο.

Βασικέ αγαπητότατε.
Μας έλειψες πολύ.
δ

 
Τη 9 Μαρτίου 2011 στις 7:19 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Δήμητρα ο φίλος squarelogic μου έδωσε την ιδέα για το ποστάκι που ακολουθεί...

Τώρα που ξεκινά το νέο πανηγύρι θα τα λέμε συχνότερα!

 
Τη 13 Μαρτίου 2011 στις 4:46 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Επανήλθες δριμύτερος συμπολίτη και άργησα να το πάρω πρέφα.
Είσαι ωραίος και όποιοι νομίζουν πως δεν θα ναι έτσι τα πράγματα, πλανώνται πλάνην οικτράν.

 
Τη 15 Μαρτίου 2011 στις 7:35 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Για τον Βασικό: Το κείμενό σου είναι ανάμνηση από το μέλλον, φοβάμαι.

Για τον Squarelogic: Αν δεν είχε υπάρξει ο Ανδρέας και η παρέα του, ίσως να μην υπήρχε σήμερα μνημόνιο!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα