Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Και όσο νυχτώνει...

Μετά την ήπια προσαρμογή του μήνα του μέλιτος, η κυβερνητική πολιτική το γύρισε στο άγριο σεξ με αφορμή τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της περασμένης εβδομάδας. Και έχει συνέχεια. Μετά την περαίωση και την έκτακτη εισφορά έρχεται το χαράτσι για τους ημιυπαίθριους, αφήνοντας έξω για αργότερα, τα υπόγεια και τα ημιυπόγεια που έχουν γίνει χώροι κύριας χρήσης και τα πουλάνε οι εργολάβοι με το αζημίωτο, μεταφέροντας την ευθύνη στον αγοραστή. Έτσι πωλούνται σπίτια με εμβαδόν 300 τετραγωνικά μέτρα, εκτός σχεδίου και ένα στρέμμα κήπο, με άδειες ....γραφείων, με νόμιμα τα 50 τ.μ. χρυσοπληρωμένα από τους καταναλωτές που ψώνισαν από σβέρκο και θα καταλάβουν τι έκαναν όταν θα χρειαστεί να τα μεταβιβάσουν στα παιδιά τους ή να τα πουλήσουν.

Δε μπορείτε να φανταστείτε πόσο συμπονώ τους εργολάβους που σήμερα κλαίνε για την πτώση της αγοράς. Και αναφέρομαι στους απατεωνίσκους της κατασκευής που σε συνθήκες πραγματικής λειτουργίας της αγοράς δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, γιατί μαζί με τα ξερά, καίγονται δυστυχώς και οι σοβαροί επιχειρηματίες που δε σκέφτηκαν ποτέ να πουλήσουν σπίτια φουλ στην παρανομία στους νεοέλληνες, που αναζητούν απεγνωσμένα την μεζονέτα των δανεισμένων και επανωτοκισμένων ονείρων τους. Ως σοβαροί χαρακτηρίζονται σε αυτό το μπλογκ οι κατασκευαστές που αφήνουν τους αγοραστές να κλείσουν μόνοι τους ημιυπαίθριους και να διαμορφώσουν τα υπόγεια σε χώρους κύριας κατοικίας. Αυτοί οι κατασκευαστές χρεώνουν μόνο την δυνατότητα που δίνουν στον επενδυτή να παρανομήσει. Τρέλα...

Και όσο τα κανόνια θα πληθαίνουν στην κτηματαγορά, τόσο θα συνειδητοποιούμε τη φούσκα της ιδιοκτησίας στην πατρίδα μας. Και όλα αυτά έγιναν με την ανοχή του κράτους που από το 1985 εισήγαγε την πατέντα των ημιυπαιθρίων, των συλλόγων των μηχανικών, των επιμελητηρίων και των κάθε λογής συντεχνιών του τεχνικού κόσμου της χώρας. Ο μόνος που κατάφερε να ενοχοποιήσει τον μηχανικό - εργολάβο για τις παρανομίες του φτωχικού του ήταν ο υπουργός ΥΠΕΧΩΔΕ, ο εμπνευστής δηλαδή των πρόσφατων οικονομικών μέτρων. Όλοι οι άλλοι είναι διαθέσιμοι στον πάγκο του χασάπη μετά την υπογραφή των συμβολαίων και την μεταβίβαση του ακινήτου. Για ένα κεραμίδι.

Η κρίση βαθαίνει χτυπώντας την ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, την οικοδομή. Και η κυβέρνηση, πιστή στην αφασική ειλικρίνεια της, κάνει ότι μπορεί να την αφανίσει αφού με τα μέτρα για τους ημιυπαίθριους ο κάθε υποψήφιος αγοραστής θα σκεφτεί τα πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει οικειοθελώς. Η επόμενη επίθεση μετά την δήλωση για το αυθαίρετο κλείσιμο των ημιυπαιθρίων που θα γίνει στα ακίνητα, θα είναι από το ΙΚΑ που θα απαιτήσει την αντίστοιχη εργατική δαπάνη για τα αυθαίρετα τμήματα των οικοδομών. Και όσο στην αγορά νυχτώνει το σεξ θα δυναμώνει...

Και το φθινόπωρο, την ώρα που θα κάνουμε το μνημόσυνο στην κατασκευή με τις ευλογίες της βατοπεδινής, εκτός σχεδίου, υπεύθυνης κυβέρνησης, θα γίνει αντιληπτό το πραγματικό βάτεμα των παίδων στον τουρισμό. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι ευπατρίδες των Ελλήνων που ενισχύουν την κατανάλωση στις τουριστικές περιοχές της πατρίδας. Ο εντοπισμός των σημειωμένων χαρτονομισμάτων από τα λύτρα των απαγωγών του Μυλωνά και του Παναγόπουλου στην Κρήτη και στην Ρόδο αποδεικνύει αγαπητοί συνέλληνες ότι δεν τελειώσαν οι πατριώτες σ' αυτόν τον τόπο. Γιατί προφανές είναι ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για οικονομική ανάπτυξη εν μέσω κρίσης, βασισμένη στα πρότυπα του Οθωμανού φοροεισπράκτορα, τιμώντας τη φετινή επέτειο του 1821, απέτυχε παταγωδώς. Η δίκαιη ανακατανομή του πλούτου επιφύεται πλέον στις πατριωτικές ενέργειες του ιπτάμενου λήσταρχου Γιαγκούλα.

20 σχόλια:

Τη 22 Μαρτίου 2009 στις 12:11 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Αφιερωμένο στο φίλο μου Γιάννη Κ. που μου έδωσε τον τίτλο του ποστ.

 
Τη 22 Μαρτίου 2009 στις 5:29 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Η ΕΛΛΑΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ;

 
Τη 22 Μαρτίου 2009 στις 5:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Ο εργολάβος, κομμούνι είναι ο τύπος του ανθρώπου που διαρονικά δε λέει ποτέ "όχι" σε ότι και να του ζητηθεί. Κατά συνέπεια, όπως η κατσαρίδα, επιβιώνει σε όλους τους καιρούς, προσφέροντας πάντα προς θυσία τους αδύναμους κρίκους του σιναφιού του.

Όσο αφορά στο σχόλιό σου οι γνωστοί εθνικοί εργολάβοι ουδόλως πλήττονται από την κρίση. Παίρνουν τις συμβάσεις παραχώρησης για τους αυτοκινητοδρόμους σε φοβερό τίμημα και έτσι είναι πάντα μάγκες...

 
Τη 22 Μαρτίου 2009 στις 6:38 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Πάντως πτώση στις τιμές των ακινήτων δεν υπάρχει...

 
Τη 22 Μαρτίου 2009 στις 6:57 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Νομίζεις ΦΠ. Για κάνε κανένα ντου με ρευστό και θα σου κατεβάσουν τα σώβρακα. Φύλο δε κουνιέται στην αγορά και οι υποχρεώσεις στις επιχειρήσεις τρέχουν. Βρίσκεις ότι θες, όσο θες και όπου θες. Και τα χειρότερα έρχονται.

 
Τη 22 Μαρτίου 2009 στις 7:21 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Unknown είπε...

Όλοι οι μεγάλοι οικονομολόγοι, μόλις χρησθούν σωτήρες της κάθε κυβέρνησης αποφασίζουν ότι η οικονομία πρέπει να αλλάξει και να μη βασίζεται στην οικοδομή. Βάζουν φόρους στις κατασκευές, παίρνουν μέτρα για να υποστηρίξουν άλλες "παραγωγικές" κατηγορίες μεταπρατών, και στο τέλος αφού τα καταστρέφουν όλα, επιστρέφουν-συνήθως αργά-στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, την οικοδομή.
Αλήθεια πόσα λεφτά εισέπραξε παραπάνω ο Αλογοσκούφης με το Φ.Π.Α., την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κλπ? Τίποτα, γιατί έπεσαν κατακόρυφα τα έργα και οι πωλήσεις.
Πόσο θα μειωθεί το έλλειμα με τα καινούργια φοροεισπρακτικά μέτρα? Το έλλειμα θα μεγαλώσει, γιατί ξεχνάνε ότι είναι ποσοστό του Α.Ε.Π., που θα πέσει ποσοτικά με τη μείωση κάθε παραγωγικής διαδικασίας.

 
Τη 23 Μαρτίου 2009 στις 8:15 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Καλώς τον Αντώνη!!! Με την επιβολή του ΦΠΑ προκάλεσαν τέτοια κινητοποίηση στην αγορά ακινήτων που αγόρασαν σπίτια και όσοι δεν σκόπευαν να αγοράσουν.
Γενικά η πολιτική των σημερινών απέναντι στην κατασκευή θα σημάνει την ταφόπλακα του κλάδου παραγωγής ιδιωτικών έργων. Ζωή σε λόγου μας!

 
Τη 23 Μαρτίου 2009 στις 4:10 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger xasodikis είπε...

Ταφόπλακα δεν το βλέπω, πάντως θα σκάσουνε κανόνια (απ' ό,τι δείχνουν τα πράγματα) και πολλοί μικροί κατασκευαστές θα βγουν από την αγορά. Για καλό ή για κακό μας, μένει να φανεί...

 
Τη 23 Μαρτίου 2009 στις 6:22 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ χasodikis

Η εικόνα συνοπτικά παρουσιάζει τα εξής στοιχεία: το στοκ των απούλητων κατοικιών ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες με τους κατασκευαστές ανίκανους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ το ενδιαφέρον προσεγγίζει το μηδέν χωρίς ακόμα να έχουμε δει τον πάτο. Και πάνω σ' αυτά έρχεται το χαράτσι των ημιυπαιθρίων δίχως παράλληλα να καταργείται ο νόμος που τους επιτρέπει. Συγγνώμη αγαπητέ χασοδίκα μου αλλά αυτό δεν είναι κράτος, νεκροθάφτης είναι.

 
Τη 23 Μαρτίου 2009 στις 11:49 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger glam είπε...

Αγαπητέ vasike, μεσα στα 10 τελευταία χρόνια όπου δόθηκε η δυνατότητα, στην συντριπτική πλειονότητα ανθρώπων με μεσαία και μικρά εισοδήματα, για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ελλ. Ιστορία, να αποκτήσουν “εύκολα” σπίτια, ήταν φυσικό κάποια στιγμή να επέλθει ο κορεσμός.
Όλοι στην οικοδομή το ήξεραν ότι η ζήτηση θα επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ήταν αδύνατον να συνεχιστεί επ' άπειρον, έπρεπε να πάρουν τα μέτρα τους, και να μειώσουν την παραγωγή τους.
Δυστυχώς όμως, όταν για 10 χρόνια κάποιοι έβγαζαν κάθε χρόνο, ως κατασκευαστές, πολλές Χιλ. Ευρώ , ξοδεύοντας και αντίστοιχα μεγάλα ποσά για την διαβίωσή τους είναι δύσκολο το συμμάζεμα......!!

 
Τη 23 Μαρτίου 2009 στις 11:56 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ glam

Το 2005 με την επιβολή του ΦΠΑ τα σπίτια έφευγαν σαν τα σουβλάκια. Όσοι διορατικοί πάτησαν φρένο γλύτωσαν. Οι άλλοι που συνέχισαν στη λογική του φαστ φουντ, τώρα ζορίζονται...

 
Τη 24 Μαρτίου 2009 στις 8:29 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Για σκέψου και τις Τεχνικές Εταιρείες Κατασκευών που βασίζονται στις τράπεζες.
Θα ξεπουλήσουν τα πάντα.
Εδώ ιδιωτικοποούν τα νεκροταφεία ( είχα αναφερθεί προ ημερών)
Ο Μπούλης έχει κουραστεί!
Από τι δεν ξέρω.
Την καλησπέρα μου.

 
Τη 24 Μαρτίου 2009 στις 10:07 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ Σπίθας

Κουράστηκε Σπίθα γιατί έκατσε η οικοδομή και έπεσαν οι δουλειές. Μην ξεχνάς ότι είναι μέτοχος τεχνικής εταιρείας...
Κάτι η κρίση, κάτι το Βατοπαίδι, κάτι οι ανίκανοι της τάχα δήθεν εξουσίας δεν θα μείνει τίποτα όρθιο. Πως να μην κουραστεί το παιδί. Και που να βρεί συμπαράσταση. Στον Σουφλιά ή στην Ντόρα?

 
Τη 25 Μαρτίου 2009 στις 5:50 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Και με όλα αυτά που σωστά αναφέρεις Βασικέ αλλά και τα πολύ καλά σχόλια που διάβασα, οι τιμές όντως έχουν πέσει, αλλά και πάλι είναι δυσθεώρατες για τους νεοεισελθόντες στην αγορά εργασίας (600-800€) και όχι μόνο.Φυσικό αποτέλεσμα η στροφή στο ενοίκιο. Εκεί να δείτε... πρόσφατα έψαχνα μπας και την κάνω απ'την πατρική στέγη, 300€ το λιγότερο για 15-20 τετρ. μέτρα σε Γαλάτσι Γκύζη, Εξάεχεια (ενδεικτικά)!
Βάλε κοινόχρηστα νερό τηλ. τσιγάρα βενζίνη φαΐ, καλό Πάσχα

Καλή σου μέρα, και σόρι που είχα καιρό να σε επισκεφτώ αλλά μπαίνω αραιά στο μπλόγκ πλέον

 
Τη 25 Μαρτίου 2009 στις 8:37 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Έκτορα,

η κατάσταση είναι πράγματι πολύ δύσκολη όπως περιγράφεις. Ωστόσο επειδή το πράγμα ξέφυγε στις τιμές αυτή η κρίση μπορεί να ειδοθεί με την ματιά της διόρθωσης ή της κάθαρσης όπως αναφέρεται ο Γ. Παπαδόπουλος - Τετράδης στο εξαιρετικό άρθρο του στην Ελευθεροτυπία που επισήμανε ο oculus εδώ.

 
Τη 26 Μαρτίου 2009 στις 7:11 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Το διάβασα, πραγματικά φοβερή προσέγγιση και άκρως ρεαλιστική! Γιατί πλέον, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η καταναλωτική συνείδηση που ήταν παντελώς άγνωστη έγινε άμεση ανάγκη. Τα οικονομικά του πρώτου έτους της ΑΣΟΕΕ, τα ξέρουν πλέον και οι γιαγιάδες. Ο μόνος μου φόβος είναι τα καρτέλ. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε. Να είσαι καλά

Καλό Σ/Κ

 
Τη 29 Μαρτίου 2009 στις 1:41 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Και μετά έρχεται αυτό το ελλην."Κράτος" (που σου ανοίγει τα παράθυρα για να παρανομήσεις για να έρθει μετά να ζητήσει τα ρέστα)και σε φλομώνει στη διαφήμιση (που εσύ πάλι πληρώνεις!) για φορολογική συνείδηση!
Μήπως μας έχουν πιάσει πολύ μ@λ@κες?

 
Τη 29 Μαρτίου 2009 στις 9:02 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Τελευταία φίλε squarelogic οι Έλληνες εξαιτίας της κρίσης απόκτησαν καταναλωτική συνείδηση, απομένει να κατακτήσουν και την αυτογνωσία για το μέγεθος της σταθερής αξίας που αναφέρεσαι!

 
Τη 29 Μαρτίου 2009 στις 1:45 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Βάσκες είπε...

Η κρίση είναι στα κεφάλια μας. Που είναι άδεια. Για αυτό άλλωστε και κρίση.

Σε ποιά εταιρία είναι μέτοχος η Μπούλης δηλαδή; Μην τα πετάμε έτσι αυτά εν είδη σχολίου ;)

 
Τη 29 Μαρτίου 2009 στις 5:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Της κατασκευαστικής ΑΚΕΤΕ ΑΕ Βάσκες, τις είκοσι τρεις χιλιάδες πεντακόσιες μετοχές της οποίας δώρησε στον αδελφό του σύμφωνα με το τελευταίο πόθεν έσχες που μπορείς να δεις εδώ

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα