Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ο χαμένος τα παίρνει όλα

Οι μεγάλοι άνδρες μένουν στην ιστορία με τα παρατσούκλια τους. Έτσι στα χρόνια του σχολείου μάθαμε για ένα Φράγκο βασιλιά που βασίλεψε τα έτη 751-768 και ονομάστηκε από τους ιστορικούς Πιπίνος ο Βραχύς καθότι του έλειπε το μπόι. Γιος του Πιπίνου ήταν ο Κάρολος ο Μέγας γνωστός σαν Καρλομάγνος, που τα Χριστούγεννα του έτους 800 εστέφθη από τον Πάπα στην Ρώμη αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γεγονός που σηματοδοτεί την αρχή του ανταγωνισμού της Δύσης προς την αυτοκρατορία της Ανατολής. Εγγονός του Καρλομάγνου και βασιλιάς της Γαλλίας μετά το μοίρασμα του βασιλείου των Φράγκων ήταν ο Κάρολος ο Β' ο Φαλακρός (840 - 877).

Την ίδια περίοδο που τους Φράγκους κουμαντάρει ένας Φαλακρός στο Βυζάντιο βασιλεύει ο Μιχαήλ Γ' (842-867) που κατά τους βυζαντινούς ιστορικούς φερόταν ως επιδιδόμενος με τους φίλους του σε όργια και χλεύαζε τακτικά δημοσίως τα δόγματα και τους τύπους της εκκλησίας, και έτσι του χάρισαν το προσωνύμιο Μέθυσος. Ο Μιχαήλ Γ΄ο Μέθυσος ήταν ο τελευταίος αυτοκράτορας της δυναστείας των Φρυγών βασιλέων που ίδρυσε το 820 ο Μιχαήλ ο Β' που έμεινε γνωστός ως Τραυλός, επειδή τραύλιζε. Η ιστορική έρευνα απέδειξε σύμφωνα με την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, ότι το περίφημο χρονικό του Πορφυρογέννητου αναφέρει τον Μιχαήλ τον Γ' ως Μέθυσο για να δικαιολογήσει τη δολοφονία του Μιχαήλ, από τον παππού του Πορφυρογέννητου, Βασίλειο τον Α' τον Μακεδόνα Βασιλέα.

Εκατό χρόνια νωρίτερα, το 743, είχε ανέβει στον βυζαντινό θρόνο ο Κωνσταντίνος ο Ε΄ο επονομαζόμενος Κοπρώνυμος που άφησε το δυτικό τμήμα της αυτοκρατορίας να χαθεί οριστικά, οδηγώντας τον παπικό θρόνο να αναζητήσει την προστασία των Φράγκων του Πιπίνου, αδύναμος να αντιληφθεί τις μελλοντικές συνέπειες για την αυτοκρατορία από αυτή την πολιτική. Ο Κωνσταντίνος ήταν ένας σπουδαίος στρατηλάτης βασιλιάς αλλά και μεγάλος εικονομάχος. Όμως οι εικονολάτρες ήταν αυτοί που κέρδισαν τη μεγάλη θρησκευτική διένεξη και ο Κωνσταντίνος τσίμπησε τα υβριστικά προσωνύμια Κοπρώνυμος και Καβαλλίνος που του απέδωσαν οι νικητές με την εξήγηση ότι κατά το βάπτισμα του χέστηκε στην κολυμβήθρα. Η εμπάθεια των εικονολατρών ήταν τέτοια που αργότερα, με την αποκατάσταση των εικόνων, ο νεκρός του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Ε' απομακρύνθηκε από τον ναό των Αγίων Αποστόλων όπου βρίσκονταν οι τάφοι των βασιλέων.

Τέλος, την μοιραία χρονιά του 1204 που οι Φράγκοι απόγονοι των Βραχέων και των Φαλακρών πάτησαν την Πόλη καταλύοντας την αυτοκρατορία, υλοποιώντας το όνειρο αιώνων ζήλιας και φθόνου προς την Ανατολή, εκμεταλλευόμενοι το τραγικό αποτέλεσμα των πολιτικών των Τραυλών, των Μέθυσων και των Κοπρώνυμων, στον Βυζαντινό Θρόνο βρισκόταν ο κινηματίας Αλέξιος ο Ε΄, που επονομαζόταν Μούρτζουφλος επειδή είχε σμιχτά φρύδια.

Άξιοι συνεχιστές της παράδοσης των μεγάλων ηγεμόνων του μεσαιωνικού ελληνισμού, η σημερινή ηγεσία των νεοελλήνων αντιστέκεται στη λαίλαπα των Φράγκων που τους κυβερνά κατά σύμπτωση, ένας Νικολά που είναι Βραχύς και τους επιτροπεύει οικονομικά ένας μαμούνιας Φαλακρός. Η εφοδεύουσα Φραγκιά με επιτηρήσεις, ευρωδικαστήρια, απειλές, πιέσεις και εκβιασμούς έχει στριμώξει τον ημέτερο Κωνσταντίνο τον Κουρασμένο, ανιψιό του Κωνσταντίνου του Μούρτζουφλου του νεώτερου.

Ωστόσο ο κυρίαρχος λαός στις αλλεπάλληλες κυριακάτικες δημοσκοπήσεις δείχνει την προτίμηση του, για να οδηγηθεί ξανά στις ατραπούς του μεγαλείου, στο κόμμα του Πορφυρογέννητου Τρίτου του Μακρύτερου της δυναστείας των Αχαιών, εγγονό του ιδρυτή της δυναστείας, που εάν τον Δεκέμβρη του '44 κέρδιζαν οι κομμουνιστές, το "Κοπρώνυμος" θα ήταν το συμπαθέστερο που θα τον συνόδευε, αλλά επικράτησαν βλέπετε οι αγγλοσάξωνες προαιώνιοι εθνικοί πάτρονες και έτσι οι ηττημένοι Ελασίτες βαφτίστηκαν ληστοσυμμορίτες και ο Γέρος έγινε της Δημοκρατίας. Στην ιστορία ο χαμένος τα παίρνει όλα.

15 σχόλια:

Τη 29 Μαρτίου 2009 στις 7:22 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Βασικέ, αυτό που μου αρέσει σε σένα είναι ότι ξεκινάς από το χτες και φτάνεις στο σήμερα με τρόπο μαγευτικό.
Στη διάρκεια του ταξιδιού μαθαίνω πράματα πότε μειδιώντας και πότε κουνώντας το κεφάλι λέγοντας: βρε για δες!
Εκείνος ο χοντρός απόγονος του δικτάτορα που διέβλεψε σφαγιασμό συντρόφων και αντιπάλων αν επικρατούσαν οι κομμουνιστές στον εμφύλιο (και που τους είπαν οι νικητές ληστοσυμμορίτες), με ποιο ακριβώς επώνυμο θα μείνει στην ιστορία;

 
Τη 29 Μαρτίου 2009 στις 8:20 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

Φίλε Syneas καλώς επέστρεψες! Ο Θόδωρος κουβαλά το σύνδρομο του πρώην στελέχους του ΚΚΕ (όντας ο ίδιος αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ στην 12η Ολομέλεια της διάσπασης του 1968) και οι αναφορές του για το κόμμα δεν μπορούν να αποφύγουν την ωμότητα και έναν ιδιότυπο αντικομουνισμό. Το "ευτυχώς που χάσαμε σύντροφοι" το είπαν πολλοί και το έγραψε πρώτος ο Χρόνης Μίσσιος στο "καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς".
Μην αγνοείς ότι στις χώρες που έγιναν λαϊκές δημοκρατίες μπήκε ο κόκκινος στρατός και εγκατέστησε τα καθεστώτα. Στην Ελλάδα επιχειρήθηκε ο δρόμος της επανάστασης με συνέπεια ότι όποιος κέρδιζε θα εξόντωνε την άλλη πλευρά. Μεταξύ μας Syneas και λίγα έγιναν. Εάν γινόταν αντίστοιχη εξέγερση στην Γερμανία για παράδειγμα δεν θα έμενε ρουθούνι.
Εδώ πέρσι το καλοκαίρι ψηφίστηκε νόμος που δίνει συντάξεις στους μαχητές του δημοκρατικού στρατού με το Λάος να ωρύεται στη βουλή για τους "προδότες". Ελλαδάρα αθάνατη!!!

 
Τη 30 Μαρτίου 2009 στις 12:53 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Εξαίρετη όπως πάντα η σύνδεση των ιστορικών με τα αστεία(αν δεν ήταν τόσο σοβαρά...) σημερινά.
Λιγότερο ανάλαφρη,αλλά εξίσου αγωνιούσα και η δική μου τελευταία ανάρτηση....

 
Τη 31 Μαρτίου 2009 στις 6:38 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Kωσταντίνος ο κουρασμένος ε ;
Πολύ καλό!

 
Τη 1 Απριλίου 2009 στις 8:57 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Η τραγικότητα εκφράζεται από τον συνδυασμό των ανίκανων και αχρείων της εξουσίας με τους υπερκαταναλωτές νεοέλληνες που νόμιζαν ότι όσα τους δάνειζαν τους τα χάριζαν κιόλας.

@ fpboy

Κατά μία εκδοχή μπορεί να είναι ο Ταλαίπωρος ο Α', ο θυσιασθείς για το καλό του έθνους και της πατρίδας και να ανακηρυχθεί οσιομάρτυρας με αντάλλαγμα να αποσύρει το ΕΤΑΚ από τους παπάδες...

 
Τη 1 Απριλίου 2009 στις 10:41 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Μη ξεχνάμε φίλε μου vasike ότι "οι ανίκανοι και αχρείοι της εξουσίας" ειναι συγχρόνως και
"υπερκαταναλωτές νεοέλληνες" που νομίζουν (ή δεν θέλουν να θυμούνται) ότι οσα τους δανείζουν τους τα χαρίζουν κιόλας!!!
Απο που προέρχονται οι εκάστοτε "κυβερνώντες"?
Δεν πιστεύω να μας τους κουβαλάνε απο άλλη χώρα... "ζουν ανάμεσά μας"!!!
Κι εμείς απλώς τους "αναδεικνύουμε"
ανάλογα με το τι μας τάζουν κάθε φορά...
Την καλησπέρα μου...

 
Τη 1 Απριλίου 2009 στις 11:36 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ mtryfo

Οι ηγέτες αξίζουν το λαό που κυβερνάνε, Μαρία. Με τους ληστές του δημόσιου πλούτου να προκρίνονται ως επιλογές του κυρίαρχου κορόιδου.

 
Τη 2 Απριλίου 2009 στις 12:38 π.μ. , Ο χρήστης Anonymous Evangelos είπε...

Ένας πραγματικά φορμαρισμένος βασικός μέτοχος!

Η περιπτωσιολογική ανάλυση των κειμένων σου ενδεχομένως να αποτελούσε την πλέον εύστοχη επιλογή για τη μελέτη αυτού που αποκαλείται λόγος του πολιτικού κυνισμού.

Και αυτό γιατί, εκτός των άλλων, η απαράμιλλη αισθητική αρτιότητά τους καπελώνει σε τέτοιο βαθμό τη ζητούμενη περισυλλογή που περιορίζει την όποια κριτική ανάγνωση σε ηδονιστική απόλαυση.

 
Τη 2 Απριλίου 2009 στις 11:02 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Side21 είπε...

Αυτές τις μέρες
διαβάζω το Β. Ραφαηλίδη
που αφηγείται σε γλαφυρό τόνο
για τους "Βαρβάρους" προγόνους
ημών των "Ευρωπαίων" !!!
Το κακό είναι πως η Ιστορία ...
αργεί να απονείμει τα εύσημα !!!
Ισχύει κι εδώ αυτό που λένε ...
"Μετά την απομάκρυνση εκ του Ταμείου"!!!
Την καλησπέρα μου ...

 
Τη 4 Απριλίου 2009 στις 9:27 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ evangelos

Πάντα πρόθυμος στο δρόμο του κυνισμού θα αποδώσω στην πηγή της έμπνευσης τα δέοντα: Στην ανάλγητη, ανυπόφορη και δόλια εξουσία πολλά τα έτη.

@ Side 21

Μεγάλος Δάσκαλος ο Β. Ραφαηλίδης και Ωραίος Έλληνας. Η ματιά του για το σινεμά παραμένει εξίσου πρωτοπόρα όπως και τα γραπτά του.

 
Τη 7 Απριλίου 2009 στις 11:46 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Απολαυστικότατος!!! μπράβο για άλλη μια φορά.

 
Τη 8 Απριλίου 2009 στις 8:15 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Colorfullsmoker είπε...

Απλά φοβερός! απίστευτη ανάρτηση, τα σχόλια περιτεύουν (τρόπος τεο λέγειν):)

Την καλησπέρα μου

 
Τη 10 Απριλίου 2009 στις 9:54 π.μ. , Ο χρήστης Blogger demetrat είπε...

μπράβο βασικέ μου, γιατί αυτό που θάπρεπε να το κουνάμε γιά παντιέρα, τόχουμε κάνει γαργάρα απαξάπαντες και ποτέ δεν φχαριστήθηκα μιά συνεχόμενη υπενθύμιση απ τα κόμματα της αριστεράς,γιά το ρόλο του Γέρου (φτου)της δημοκρατίας.
Λες και μας ήρθε εξ' ουρανού ,απ' το 114 και μετά.
Τώρα θα μου πεις,
εδώ κοτζάμ ιταλία με πολιτική κουλτούρα δώσε και μένα μπάρμπα , και έβγαλε δίς τον Παλιάτσο.
Με προοπτική και τρίς.
δ

 
Τη 10 Απριλίου 2009 στις 9:16 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger doctor είπε...

Πέρασα για μια καλησπέρα. Κερνάς καφέ;;;;;;;

 
Τη 11 Απριλίου 2009 στις 12:36 π.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Χαίρομαι να σε διαβάζω! Υπέροχος!

Για τη Demetrat: δυστυχώς οι γείτονές μας εξέλεξαν τρεις φορές τον παλιάτσο! Η πρώτη ήταν το 1994, αλλά η θητεία του κράτησε μόνο λίγους μήνες.
Το 2001 τον επανεξέλεξαν για να τον εμπεδώσουν, και πέρσι τον ψήφισαν πάλι. Το γιατί, μόνο μια ομάδα ψυχιάτρων θα μπορούσε ίσως να μας το πει!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα