Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Πριν κρεμάσουν τον Βαλέ


Συντονισμένο στο πνεύμα των ημερών της αγάπης, αυτό το ποστ ανοίγει με την ιστορική φωτογραφία του Ναπολέοντα Ζέρβα, που σέρνει το χορό των ανταρτών στο Γαρδίκι αντάμα με τον Άρη Βελουχιώτη πριν από την ανατίναξη της γέφυρας στο Γοργοπόταμο τον Νοέμβρη του 1942. Τότε που στα τιμημένα ελληνικά βουνά δίνονταν οι υποσχέσεις για τον ομόψυχο ξεσηκωμό του γένους ενάντια στο φασισμό.

Μπήκαμε λοιπόν στις μέρες του Πάσχα των Ελλήνων και όσοι αναπολούν τις ημέρες, τότε που κρέμαγαν στα καφενεία τον Βαλέ, καλό θα είναι να το ξεχάσουν γιατί τα χρηματιστήρια που σκοπεύουν να μας τα γκρεμίσουν όλα, βαράνε ανοδικά μέρες τώρα και στο τέλος αντί για κρίση θα πάθουμε παράκρουση, βλέποντας το χαρτί της Εθνικής για παράδειγμα να τραβά για τα είκοσι ευρώ το κομμάτι, σε ένα ξέφρενο ράλυ τζόγου πασχαλιάτικα...

Τις άγιες ημέρες της άγριας ομορφιάς που βιώνουμε, τώρα που η εαρινή επίθεση προτρέπει όλα τα μπουμπούκια να ανθίσουν, από τον Παυλίδη και τον δεξιοταισμένο Μανούση μέχρι τον πασοκοθρεμμένο Αγούδημο, όσοι σχετίζουν την Μεγάλη Τετάρτη με το άγιο μύρο από φέτος θα θυμούνται και τον Προβόπουλο που μεγαλοβδομαδιάτικα καταθέτει την ετήσια έκθεση του, μιλώντας για την ανάγκη λήψης νέων μέτρων αλλά και για μηδενική ανάπτυξη ζητώντας από όλους να σφίξουν το ζωνάρι τοποθετώντας επισήμως την ελληνική οικονομία στην άγονη γραμμή της Ευρώπης, ράβοντας ψιλοβελονιά κουστουμάκι μαρτυρίου για την κυβέρνηση. Ωστόσο, για σήμερα Μεγάλη Τρίτη, το έθιμο επιβάλει στα πορνεία να είναι κλειστά τιμώντας την Κασσιανή που τόριξε στα τροπάρια.

Και αφού η κουβέντα γυρίζει στις πουτάνες, ας επεκταθεί και στους νταβατζήδες. Οι χοροί των νεοελλήνων συνεχίζονται αγαπητοί φίλοι, πριν κρεμάσουν τον Βαλέ, στην φωτογραφία του τέλους του ποστ με τον τρανό χορό που σέρνει ο Υπεχωδές Σουφλιάς στα βουνά της Πίνδου, μετά τα εγκαίνια του τμήματος της Εγνατίας Οδού στο Ανήλιο Μετσόβου, μαζί με τον Κούτρα του Άκτορα και τον Χατζηγάκη της Γεωργίας, με τα νταούλια να βαράνε πληρωμένα προφανώς από τον εθνικό εργολάβο. Οι πληροφορίες που διέρρευσαν και αναφέρουν ότι τα κοψίδια ήταν προσφορά του Μπαϊρακτάρη ελέγχονται ως ανακριβείς. Οι υποσχέσεις για την μεγάλη, ισχυρή και δυνατή Ελλάδα επιτέλους πήραν σάρκα και οστά στα τιμημένα βουνά της Πίνδου εξήντα επτά χρόνια μετά το χορό του Άρη με το Ζέρβα, στο χορό των χωρικών, όπως έγραψε "ο Βηματοδότης", αυτών δηλαδή που τα καταφέρνουν καλλίτερα από τους κουρασμένους ψευτοαστούς. Όπως ακριβώς το λέει ο σοφός λαός: Πούστηδες και παλικάρια γίνανε μαλλιά κουβάρια...

10 σχόλια:

Τη 14 Απριλίου 2009 στις 10:14 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous Evangelos είπε...

Σημείωση: ακόμα τον κρεμάνε το βαλέ σε καφενεία, και στη Θεσσαλονίκη!

Να συμπληρώσω απλώς ότι και εγώ έχω τη χειρότερη άποψη για τον "μεταβατικό πρωθυπουργό" και πολυ-διαφημιζόμενο "Νέστορα της κεντροδεξιάς παράταξης".

 
Τη 14 Απριλίου 2009 στις 10:55 μ.μ. , Ο χρήστης Anonymous oculus είπε...

Κεί που κρεμάγαν οι αντάρτες τ΄άρματα κρεμάν΄ οι γύφτοι τα νταούλια...

 
Τη 14 Απριλίου 2009 στις 11:57 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger αθεόφοβος είπε...

Λες ο χορός του Σουφλιά να έχει την ίδια κατάληξη που είχε ο χορός του Αρη με τον Ζέρβα;

 
Τη 16 Απριλίου 2009 στις 8:49 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ evangelos

Τον βαλέ τον κρεμάνε ακόμα στα παλιά καφενεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας. Μόνο που τα καφενεία σήμερα δεν έχουν την σημασία που είχαν κάποτε τουλάχιστον για τους νεώτερους. Τα καφενεία που στέγασαν την νιότη μας έχουν αντικατασταθεί από πολυόροφες οικοδομές.

 
Τη 16 Απριλίου 2009 στις 3:05 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ oculus

Πολύ πετυχημένο σχόλιο αγαπητέ φίλε. Τα βουνά των ανταρτών μετατράπηκων σε χώρους όσμωσης των γύφτων.

@ αθεόφοβος

Δηλαδή προτείνεις να φαντασιωθώ τον Σουφλιά να λέει για τον Άκτορα ότι πρόκειται "περί τέρατος με υπερφυσικάς δυνάμεις" όπως έλεγε μετά τον πόλεμο ο Ζέρβας για τον Άρη ή ότι θα δούμε κανένα κεφάλι εργολάβου να κρέμεται από κάποιον φανοστάτη στα Τρίκαλα. Δύσκολα πράματα αγαπητέ αθεόφοβε. Προς το παρόν το τομάρι των κορόιδων λιάζεται δίπλα από τις πίστες που στήνονται στα πάρτυ της αναλγησίας.

 
Τη 17 Απριλίου 2009 στις 12:28 π.μ. , Ο χρήστης Blogger mtryfo είπε...

Καλά, γίναμε μεγάλη, ισχυρή και δυνατή Ελλάδα και δεν λέτε τίποτε? μπράβο σας βρε μοναχοφάηδες...

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ βασικέ να περάσεις όμορφα και ξεκούραστα αυτές τις "άγιες" μέρες...και προσοχή
στα κοψίδια (είτε του Μπαϊρακτάρη, είτε κάποιου σαλονικιού)...

 
Τη 17 Απριλίου 2009 στις 1:10 π.μ. , Ο χρήστης Blogger giant13 είπε...

Ξεκρέμαστος η κρεμασμένος ο βαλές...ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ συμπολίτη σε σένα και την οικογένεια σου.

 
Τη 17 Απριλίου 2009 στις 4:34 π.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Καλα να περάσεις βασικέ μέτοχε
και προσοχή στην χοληστερίνη !

 
Τη 17 Απριλίου 2009 στις 12:53 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger ΣΠΙΘΑΣ είπε...

Μεταβατική περίοδο με κουφό;

"Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα"

"Και η μυλωνού τον άντρα της, με τους πραματευτάδες"

Καλό πάσχα με υγεία και αγάπη, εύχομαι!

 
Τη 17 Απριλίου 2009 στις 11:10 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Λωτοφάγος είπε...

Χεχε! Ωραίος!
Καλή Ανάσταση, Βασικέ μου, και καλά μυαλά σε όλους μας!

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα