Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Στους γκρεμούς του Κερκετέα

Η πυρίκαυστη Ελλάς των σαράντα υπό σκιά συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα μίας συμμορίας επαρχιωτών κακοποιών, φυλακόβιων, τοκογλύφων, νταβατζήδων, φονιάδων και εργολάβων δημοσίων έργων, σε μία ακτινογραφία της ελληνικής επιχειρηματικότητας, που ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας, με νονούς της νύχτας και "επιχειρηματίες" που κάνουν αλλαξοκωλιές με "επιταγές ευκολίας", χρησιμοποιώντας τα πλαφόν μίας εικονικής τραπεζοπιστωτικής πραγματικότητας της νταβατζόπληκτης - τέως ισχυρής, νυν ετοιμοθάνατης - οικονομίας.

Στην πατρίδα της λαμογιάς, με τις ευλογίες του τραπεζικού συστήματος της νόμιμης τοκογλυφίας, οι "αποκαλύψεις" των ημερών, αποτελούν χρόνια τώρα κοινό μυστικό, στους ανθρώπους της λεγόμενης "πραγματικής" οικονομίας, ότι δηλαδή η αγορά στην περιφέρεια στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, τοποθετώντας τους τοκογλύφους ως υπερδύναμη της πιστοληπτικής ικανότητας.

Και όταν στον παραπάνω εσμό των καθαρμάτων, προστεθεί η πολιτική εμπλοκή, τότε ο ζόφος επεκτείνεται μέχρι το κοινοβούλιο όπου δίνει ρεσιτάλ ο Καρατζαφύρερ ρυθμιστής του σύγχρονου κοινοβουλευτισμού, ως τιμητής των πάντων. Η τραγική αλήθεια ότι η ελληνική επαρχία αποτελεί ένα ελ ντοράντο παρανομίας με ξαφνικές κορυφώσεις, που σερβίρονται στο πόπολο ως γλαφυρές ειδήσεις, του στυλ των Ζωνιανών παλαιότερα ή της συμμορίας των απαγωγέων σήμερα, με πρωταγωνιστές γνωστούς τοπικούς αστέρες, που κυκλοφορούν με αστραφτερά καγιέν και X5. Το απλούστατο δεδομένο ότι όλα αυτά δεν επιβιώνουν δίχως την πολιτική στήριξη των εντόπιων κομματικών φεουδαρχών, πάντα αναφέρεται με απαλό τρόπο στην ειδησεογραφία των σκανδάλων, σαν να αποτελεί έκπληξη μεγατόνων, παρά το γεγονός ότι η αλήθεια σιγοψιθυρίζεται στις τοπικές κοινωνίες, με λεπτομέρειες που σοκάρουν.

"Όταν το κράτος θέλει, μπορεί να εξαφανίσει αυτήν την παραβατική συμπεριφορά. Και τώρα θέλει", δήλωσε σε ένα δείγμα υψηλής πολιτικής ειλικρίνειας ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος τον Νοέμβριο του 2007, λέγοντας τα πράγματα με τ' όνομα τους, για την υπόθεση των Ζωνιανών.

Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ένα θέμα για το οποίο η κυβέρνηση προφανώς προσδοκούσε να αποκομίσει τα αντίστοιχα πολιτικά οφέλη, σε καιρούς δύσκολους, ως απάντηση στις απανωτές γκάφες των διωκτικών αρχών, γυρίζει μπούμερανγκ φέρνοντας στο προσκήνιο ένα συμπίλημα από κυβερνητικούς κομματάρχες, πολιτευτές και βουλευτές να συναγελάζονται με τα αποβράσματα και να τους παρέχουν πολιτική στήριξη, σε ένα ανεξέλεγκτο περιβάλλον ασυδοσίας.

Σε ένα κράτος κουρελού που οι φυλακισμένοι κάνουν παιχνίδι μέσα από τις φυλακές, εμπλέκοντας από κρατικούς λειτουργούς μέχρι τη γυναίκα του υπουργού δημόσιας τάξης. Και όλα αυτά από μία δεξιά κυβέρνηση που δε μπορεί να ελέγξει τις διαρροές εγγράφων και cd από τις μυστικές υπηρεσίες που έκαναν τις παρακολουθήσεις, που συνολικά εκθέτουν το πολιτικό της προφίλ, καταρρακώνοντας την παραδοσιακή αξία του αστυνομικού κράτους της δεξιάς, των μηχανισμών δηλαδή, που χειρίστηκαν με εξαιρετική επιτυχία για τους εντολείς τους, τον εμφύλιο, τη χούντα και την καραμανλοκρατία του '60, αποδεικνύοντας πράγματι την σκληρή εικόνα μίας εξουσίας που όταν θελήσει, συντρίβει τους αντιπάλους της, καθολικά και ανελέητα.

Η κατρακύλα του πολιτικού κόσμου της σήψης, της λαμογιάς, της μίζας και της αρπαχτής στους γκρεμούς του Κερκετέα είναι πλέον γεγονός αναμφισβήτητο. Μόνο που τα μπάζα δε θα τα μαζέψει η συνώνυμη του όρους, ανώνυμη εταιρεία του χωματουργού - τραπεζίτη της συμμορίας των απαγωγέων, αλλά θα παραμείνουν εκεί, στο ιερό βουνό του Πυθαγόρα, στο όρος της μάγισσας Κίρκης, περιμένοντας τα επόμενα των επόμενων. Γιατί αυτό το κράτος είναι τόσο βουτηγμένο στη λάσπη, που δε φαίνεται ικανό να αποφασίζει σύντομα εάν θέλει...

6 σχόλια:

Τη 13 Ιουλίου 2009 στις 7:42 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Η εμφανής ανικανότητα των «κομμάτων εξουσίας» να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, έχει τις ρίζες της στην προσπάθεια να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη να παρουσιάσουν κάποιο έργο, έτσι για να φανεί ότι δρουν, και στην ανάγκη τους να ικανοποιήσουν όλους αυτούς που τους στηρίζουν με διάφορους τρόπους.

Η ρίζα του κακού βρίσκεται στην τριτοκοσμική αφέλεια των ιθαγενών αυτής της χώρας, που θεωρούν τους εαυτούς τους περήφανους μέτοχους (βασικούς θα έλεγα) του συστήματος, καθώς το κράτος εντέχνως τους αφήνει να μικροπαρανομήσουν με ένα μικρορουσφετάκι ίσως ή μια τακτοποίηση κλπ. εξαγοράζοντας έτσι τη ψήφο και τη συνείδηση τους.

Ο πρώτος αναμάρτητος το λίθο βαλέτω είπε κάποιος, και μια και κανείς δεν είναι αναμάρτητος όλοι κάνουν το κοροίδο. Ικανοποιούνται με τις φανταχτερές χάντρες, όπως οι προαναφερθέντες άγριοι, αφήνοντας τα πολλά για τους επιτήδειους.

 
Τη 14 Ιουλίου 2009 στις 6:59 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ elias

"Στα χρόνια της χολέρας" είπε ένας καλός φίλος σήμερα. Και η ατάκα μπορεί να ήταν ένας καλός τίτλος για ποστ αλλά ταιριάζει απόλυτα στο ζόφο που συντηρούν οι βασικοί μαλάκες αγαπητέ...

 
Τη 14 Ιουλίου 2009 στις 9:24 μ.μ. , Ο χρήστης Blogger fpboy είπε...

Το τρομερό είναι πως δεν υπάρχει καμιά αντίδραση.

 
Τη 15 Ιουλίου 2009 στις 12:13 π.μ. , Ο χρήστης Blogger squarelogic είπε...

Απο που να ξηλώσεις αυτό το κουβάρι και να μην μπλέξεις...
Μια χώρα κατ'όνομα δημοκρατική,με πολίτες ελεύθερους να επιλέξουν μεταξύ αυτών που οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν προκρίνει,με πολιτικούς υποχρεωμένους να συναλλαγούν για να επιβιώσουν και να επιβληθούν σ'αυτό που προβάλλεται ως πεμπτουσία της δημοκρατίας(ακόμα κι αν δεν είναι εξαρχής διεφθαρμένοι)ώστε όταν έρθουν στην εξουσία να είναι πειθήνια όργανα των puppetmasters,και με πολίτες,στην πλειοψηφία τους αμόρφωτους,απαίδευτους,φυγόπονους,εθισμένους στις εύκολες λύσεις και όπως λέει σωστά ο Elias,πρόθυμους να κάτσουν στην άκρη για το μικρο-ρουσφετάκι ή την μικροπαρανομία που τους συγχωρήθηκε...

Ο τέλειος κύκλος της τελμάτωσης...

 
Τη 16 Ιουλίου 2009 στις 9:41 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ squarelogic

Όταν η διαπλοκή φτάνει στον περιπτερά, τι περιμένεις καλέ μου ιντερνετικέ φίλε. Η δημοκρατία πάει περίπατο και αναλαμβάνει δράση η βρωμού και ο γιγαντάκιας συνεπικουρούμενοι από την απατεώ...

 
Τη 16 Ιουλίου 2009 στις 9:50 π.μ. , Ο χρήστης Blogger vasikos metoxos είπε...

@ fpboy

Και όταν δίνεται στον πολίτη η ευκαιρία να τους τιμωρήσει για ότι του παρέχουν ως παρόν αλλά και ότι -ακόμα χειρότερα- του σχεδιάζουν ως μέλλον, αυτός πάει για μπάνιο και απέχει δίνοντας την ευκαιρία σε ότι πιο φαύλο γέννησε ποτέ ο τόπος να κοιμάται ήρεμο για τα ζώα που κατακλέβει...

 

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα